MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Αναβάλλει το ταξίδι του στη Γαλλία ο βασιλιάς Κάρολος εν μέσω των ιστορικών διαδηλώσεωνΕκλογές Τουρκία: Σταθερά μπροστά ο Κιλιτσντάρογλου – Τι δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσειςΕπιμένει το ΠΑΣΟΚ για Λοβέρδο: «Οποιαδήποτε απόκλιση από την κοινή περπατησιά μας προκαλεί παραδοξότητα»Τραγικό δυστύχημα στο Ρέθυμνο: 53χρονος έπεσε από σκαλωσιά 2,5 μέτρων και σκοτώθηκε
Homepage |   Ελλάδα   |   22.01.2023 23:37
Newsroom
Newsroom

Μαρτυρίες επιβατών για όσα έζησαν στην πτήση της Ryanair που προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Το χρονικό της περιπέτειας στον αέρα

επόμενο άρθροnext-article
 

Τον απόλυτο τρόμο έζησαν το απόγευμα της Κυριακής οι επιβάτες του αεροσκάφους Boeing 737-800 της Ryanair που ενημέρωσε ενώ βρισκόταν στον ελληνικό εναέριο χώρο για απειλή βόμβας. Στο αεροσκάφος που επέβαιναν 192 επιβάτες και είχε απογειωθεί από το Κατοβίτσε της Πολωνίας με προορισμό την Ελλάδα προσγειώθηκε τελικά στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με ασφάλεια. Όλοι οι επιβαίνοντες αν και σοκαρισμένοι είναι καλά στην υγεία τους. Εντωμεταξύ, οι ίδιοι ανέφεραν πως δεν ενημερώθηκαν για το τι συνέβη όσο ήταν στον αέρα.

 

«Μόλις προσγειωθήκαμε ανοίξαμε τα κινητά και μάθαμε από συγγενείς τι συνέβη», ανέφερε επιβάτης μιλώντας στις κάμερες, ενώ άλλος τόνισε ότι έγιναν εντατικοί έλεγχοι κατά την έξοδό τους. «Υπήρχε αναμονή μίας ώρας μέσα στο αεροπλάνο. Οι επιβάτες άρχισαν να βγαίνουν σταδιακά από πίσω. Έπειτα ήρθαν κάποια σκυλιά, μύρισαν τις αποσκευές και τις περάσαμε από ελεγκτικά μηχανήματα», είπε άλλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελλάδα | 22.01.2023 19:00
Εικόνες από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που ενημέρωσε για απειλή βόμβας - Ασφαλείς όλοι οι επιβάτες
Ελλάδα | 22.01.2023 17:55
Θρίλερ στον αέρα με την πτήση της Ryanair: Προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροσκάφος που ειδοποίησε για βόμβα - Από έλεγχο περνούν οι επιβάτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελλάδα | 22.01.2023 18:36
Τι είναι ο κωδικός Renegade που ενεργοποιήθηκε μετά την απειλή για βόμβα στο αεροσκάφος της Ryanair
Ελλάδα | 22.01.2023 17:55
Θρίλερ στον αέρα με την πτήση της Ryanair: Προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροσκάφος που ειδοποίησε για βόμβα - Από έλεγχο περνούν οι επιβάτες

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την ειδοποίηση για απειλή, ξεκίνησαν οι διαδικασίες σύμφωνα με το πρωτόκολλο και ελληνικά F-16 απογειώθηκαν ώστε να το συνοδεύσουν ως την προσγείωση, όπως προβλέπει ο κωδικός Renegade που ενεργοποιήθηκε. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, η επικοινωνία με τον πιλότο και το πλήρωμα γινόταν κανονικά.

Τελικά, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 17:40 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σε ειδικό χώρο.  Η προσγείωση ειδικότερα, έγινε σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου στη βόρεια πλευρά, ώστε να είναι μακριά από τα υπόλοιπα αεροσκάφη και να μην υπάρχει κίνδυνος για τη λειτουργία του αεροδρομίου, τους επιβάτες και τα άλλα αεροπλάνα. 

Τι είναι ο κωδικός Renegade που ενεργοποιήθηκε 

 

Αεροσκάφη, τα οποία βρίσκονται υπό πειράτευση ή φέρουν απειλές αφορά ο κωδικός Renegade, ο οποίος ενεργοποιήθηκε και σε αυτή την περίπτωση.

Όπως εξηγεί στο «ethnos.gr», ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και ένας από τους εμπειρότερους κυβερνήτες της Ολυμπιακής, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, το εν λόγω πρωτόκολλο δημιουργήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και σε περίπτωση υψηλού και μη αναστρέψιμου κινδύνου για πρόσωπα στο έδαφος και επίγειες υποδομές, προβλέπει ακόμα και την κατάρριψη ενός αεροσκάφους από τα μαχητικά που το συνοδεύουν εφόσον δεν υπάρχει καμία επαφή με τον κυβερνήτη.

Το πρωτόκολλο ενεργοποιείται διεθνώς σε περιπτώσεις αεροπειρατείας και αφού έχουν προηγηθεί επανειλημμένες προσπάθειες επαφής με το αεροσκάφος χωρίς να υπάρξει απάντηση.

«Το πρωτόκολλο αφορά είτε αεροσκάφη που βρίσκονται υπό πειράτευση ή αεροσκάφη που φέρουν απειλές και με αυτό εννοούμε ότι θα μπορούσε εν δυνάμει κάποιος που είναι μέσα στο αεροσκάφος παρά τις θωρακισμένες πόρτες και την εκπαίδευση του πληρώματος να πάρει τον έλεγχο του αεροσκάφους. Αυτή η διαδικασία φτιάχτηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου μαζί με τις θωρακισμένες πόρτες» εξηγεί ο κ. Κωνσταντέλλος.

Και συνεχίζει: «Τα αεροσκάφη εάν μπορούν επιστρέφουν στο αεροδρόμιο αναχώρησης καθώς το αεροδρόμιο αναχώρησης θεωρείται ότι έχει και τη δυνατότητα καλύτερου και γρηγορότερου ελέγχου αεροπλάνου και επιβατών».

Δεν θα μπορούσαν τα ξένα αεροδρόμια να απαγορεύσουν την προσγείωση

Ωστόσο, εάν ο κυβερνήτης του αεροσκάφους δηλώσει ότι βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και μπορεί, έχει τη δυνατότητα προσγείωσης σε όλα τα αεροδρόμια: «Αν υπάρχει κίνδυνος και το αεροσκάφος δώσει mayday, υποχρεωτικά ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια», τονίζει.

Η συνόδευση με μαχητικά

 

Οι πιλότοι των μαχητικών – συμπληρώνει ο κ. Κωνσταντέλλος - μιλούν στη συχνότητα 121/5 και δίνουν οδηγίες. Αν δεν απαντήσει ο κυβερνήτης έχουν τη δυνατότητα να του κάνουν οπτικά σήματα. Ενα αεροσκάφος πετάει μπροστά στα αριστερά και δίνει οδηγίες με τα χέρια και με τα φτερά, δηλαδή ακολούθησέ με και το δεύτερο αεροσκάφος πετάει πίσω δεξιά κι έχει ουσιαστικά τη σκόπευση του υπό παρακολούθηση αεροπλάνου.

Πότε δίνεται εντολή κατάρριψης

«Εάν και τότε αυτός δεν ακολουθήσει τις οδηγίες διότι π.χ. είναι σε πειράτευση, τότε το αεροσκάφος παρακολουθείται μέχρι να πλησιάσει σε περιοχές κατοικημένες. Εφόσον θεωρηθεί ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε επίγειες υποδομές και ανθρώπους, μπορεί να ληφθεί και η απόφαση της κατάρριψής του».

Τρόμος επικράτησε το απόγευμα της Κυριακής όταν ξαφνικά το αεροπλάνο Boeing 737, με 192 επιβαίνοντες, από το Κατοβίτσε της Πολωνίας με κατεύθυνση την Αθήνα, έστειλε σήμα για βόμβα. Λόγω του έκτακτου συμβάντος «σηκώθηκε» ένα ζεύγος μαχητικών F-16 για να συνοδεύσει το αεροσκάφος της Ryanair που προσγειώθηκε στις 17:40, με ασφάλεια, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σε ειδικό χώρο.

«Μόλις προσγειωθήκαμε ανοίξαμε τα κινητά και μάθαμε από συγγενείς τι συνέβη», μια από τις πρώτες δηλώσεις επιβαίνοντα στο Boeing που μίλησε στις κάμερες.

«Όταν προσγειωθήκαμε είδαμε ότι τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν στον διάδρομο. Μας πήγαν σε κάποιον άλλον διάδρομο» δηλώνει ο επιβάτης για να προσθέσει τα εξής:

«Υπήρχε αναμονή μίας ώρας μέσα στο αεροπλάνο. Οι επιβάτες άρχισαν να βγαίνουν σταδιακά από πίσω. Έπειτα ήρθαν κάποια σκυλιά, μύρισαν τις αποσκευές και τις περάσαμε από ειδικά μηχανήματα».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία για το συμβάν, ξεκαθαρίζει ότι δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο.

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού σε αεροσκάφος εταιρείας που πραγματοποιούσε πτήση από χώρα του εξωτερικού με προορισμό την Αθήνα, το αεροσκάφος, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα, συνοδευόμενο από μαχητικά αεροσκάφη, προσγειώθηκε με ασφάλεια απογευματινές ώρες σήμερα (22-01-2023) στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στο αεροσκάφος από αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να προκύψει κάτι ύποπτο».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

  • Θρίλερ στον αέρα με την πτήση της Ryanair: Προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροσκάφος που ειδοποίησε για βόμβα - Από έλεγχο περνούν οι επιβάτες
  • Γέμισε ποντίκια ο κάμπος της Κωπαΐδας: «Ανυπολόγιστες καταστροφές και δραματική κατάσταση», λένε οι αγρότες - Οι συνέπειες για τον άνθρωπο
  • Ακόμα μια γυναικοκτονία στην Ελλάδα: Το χρονικό του εγκλήματος στη Νίκαια - Αναφορές και για άλλα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας
  • Νίκος Ξανθόπουλος: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του - Τα πρώτα λόγια της κόρης του μετά τον θάνατό του
  • Ακίνητα: Οι κορυφαίες εννέα ανέσεις σπιτιού για τον αγοραστή πολυτελών κατοικιών
επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • Πολωνία
  • Ελευθέριος Βενιζέλος
  • αεροσκάφος
  • βόμβα
  • απειλή για βόμβα
  • Ryanair
  • ειδήσεις τώρα
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 24.03.2023 07:32
Ρεύμα: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση τον Απρίλιο
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 24.03.2023 03:30
Συντάξεις: Μπαράζ πληρωμών και «μπόνους» την επόμενη εβδομάδα - Ποιοι πάνε ταμείο
MENSHOUSE
Γνήσιος, αυθεντικός, μάγκας: Ο Έλληνας ηθοποιός που έπαιξε σε 27 ξένες ταινίες έσβησε ενώ έβλεπε μπάλα
MENSHOUSE
120 λεπτά με πολύ γέλιο: Δες απόψε την απροσδόκητα καλή, κωμική καμενιά με τον Ράιαν Ρέινολντς στα καλύτερά του (Vid)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
23-03-2023 22:20
Κόντρα Κούγια - Πλεύρη για τη Ρούλα Πισπιρίγκου: Η κίνηση του υπουργού που προκάλεσε την αντίδραση του ποινικολόγου
02
24.03.2023 14:00
Απεργία την Τρίτη 28 Μαρτίου σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ
03
24.03.2023 13:28
Αμαλιάδα: Στο χειρουργείο με διαμπερές τραύμα η 10χρονη που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό της – Κρατείται ο παππούς της
04
24.03.2023 14:39
Εντοπίστηκε στη Γαλλία η 26χρονη που είχε εξαφανιστεί στη Χαλκιδική - Επικοινώνησε με τις Αρχές
05
24.03.2023 11:31
Ολική καταστροφή του εστιατορίου που τυλίχθηκε στις φλόγες στη Νέα Σμύρνη - Οι μαρτυρίες για εμπρησμό και η πρώτη δήλωση της συνιδιοκτήτριας

POPULAR VIDEOS

Μεσημεριανό δελτίο 24/03/2023
Μεσημεριανό... | 24.03.2023 14:09
Μεσημεριανό δελτίο 24/03/2023
Τέμπη: Σε έναν κυκεώνα ψυχολογικών αδιεξόδων οι συγγενείς των θυμάτων
Ώρα Ελλάδος... | 23.03.2023 09:06
Τέμπη: Σε έναν κυκεώνα ψυχολογικών αδιεξόδων οι συγγενείς των θυμάτων
Κεντρικό δελτίο 23/03/2023
Κεντρικό... | 23.03.2023 19:56
Κεντρικό δελτίο 23/03/2023
Ώρα Ελλάδος, 24/03/2023
Ώρα Ελλάδος... | 24.03.2023 09:56
Ώρα Ελλάδος, 24/03/2023
Πανικός στις αγορές μετά την κατακόρυφη πτώση της μετοχής της Deutsche Bank
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 24.03.2023 13:19
Πανικός στις αγορές μετά την κατακόρυφη πτώση της μετοχής της Deutsche Bank