Ναυάγιο στην Πύλο: Πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία – Εμπειρογνώμονας εξηγεί στο ethnos.gr
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Θα μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία ανοιχτά της Πύλου αν η Αθήνα έκανε ένα βήμα παραπάνω εκτιμά ο Χρήστος Μπαξεβάνης, πρώην ειδικός εμπειρογνώμων για θέματα μετανάστευσης και Ασύλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διδάκτωρ νομικής ΑΠΘ και Διεθνολόγος.
Όπως εξηγεί στο ethnos.gr ο κ. Μπαξεβάνης το άρθρο 110 του δικαίου της θάλασσας προβλέπει το εξής: «πολεμικό πλοίο που συναντά στην ανοιχτή θάλασσα ξένο πλοίο το οποίο επιδίδεται στο δουλεμπόριο έχει το δικαίωμα εξακρίβωσης των στοιχείων. Έχει το δικαίωμα νηοψίας. Αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει από την πλευρά μας. Να είχε σταλεί πολεμικό πλοίο- έχοντας όλα τα στοιχεία ότι είναι δουλεμπορικό-και έτσι ίσως να είχαμε προλάβει το ναυάγιο. Θα μπορούσε να είχε γίνει το επόμενο βήμα από την Αθήνα πέρα από την επικοινωνία που είχε με το αλιευτικό. Κακώς υποτιμήθηκε η κατάσταση και δεν έγινε εφαρμογή της πρόβλεψης του δικαίου της θάλασσας. Σε κάθε περίπτωση μέσα από την νηοψία θα προέκυπτε αν ήταν ή δεν ήταν δουλεμπορικό. Αν δεν ήταν θα μπορούσε να συνεχίσει την πορεία του».
Από την ελληνική πλευρά υπήρξαν επανειλημμένες, σύμφωνα με επίσημες πηγές ενημέρωσης, προσπάθειες επικοινωνίας των σκαφών του Λιμενικού με τον κυβερνήτη του πλοιαρίου. Με τον τελευταίο, ωστόσο, να φέρεται να αρνείται την παροχή βοήθειας, ζητώντας μόνο νερό και φαγητό.
Σχολιάζοντας από κει και πέρα τις ενέργειες της Αθήνας μετά το ναυάγιο ο πρώην ειδικός εμπειρογνώμων για θέματα μετανάστευσης και Ασύλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «υπήρξε μια πολύ συντονισμένη προσπάθεια των ελληνικών αρχών και είναι προς τιμή τους όσα έκαναν». Ο κ. Μπαξεβάνης τονίζει ότι οι σκηνές ανοιχτά της Πύλου μέχρι την στιγμή του ναυαγίου είναι κάτι το οποίο βλέπουμε πολύ συχνά. «Ένα μπαλάκι ευθυνών δηλαδή ανάμεσα σε Frontex, Αθήνα και Ρώμη. Η Frontex ενημερώνει, η Ρώμη αδιαφορεί, η Αθήνα ανταποκρίνεται και κάνει προσπάθειες επικοινωνίας με το πλοίο».
Κοντόφθαλμη η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ
Ο κ. Μπαξεβάνης ρίχνει τα βέλη του και στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης. «Η ΕΕ έχει μια κοντόφθαλμη και υποκριτική πολιτική. Υπό την έννοια ότι μεταφέρει το πρόβλημα στις χώρες εισόδου εκ των οποίων είναι και η δική μας χώρα όπως προκύπτει και μέσω της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Αυτό που έπρεπε να δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια ήταν να συγκροτηθεί μια συνεκτική πολιτική πάνω στις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών. Επιτέλους η Ευρώπη να δει συνολικά το ζήτημα. Δεν μπορεί να αφήνει την ευθύνη στα κράτη πρώτης υποδοχής».
Σύμφωνα με κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής αναλαμβάνουν το πρόβλημα: «Πρέπει να αλλάξει αυτός. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι όλες οι χώρες Θα αναλάβουν μερίδιο ευθύνης και στο κομμάτι της έρευνας και της διάσωσης αλλά και πολύ περισσότερο μετά την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Έτσι μένουν οι χώρες εισόδου να αντιμετωπίζουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα και για αυτό βλέπουμε πολύ συχνά αυτά τα φαινόμενα».
Νέος ρόλος για την Frontex
Ο πρώην ειδικός εμπειρογνώμωνας για θέματα μετανάστευσης και Ασύλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα μπορούσε η Frontex να μετεξελιχθεί σε μια πραγματική μονάδα έρευνας και διάσωσης ευρωπαϊκού χαρακτήρα. Σε ένα εργαλείο με δικές τις ευθύνες και αρμοδιότητες έρευνας και διάσωσης και όχι να μένει σε μια διαρκή υπό αίρεση συνεργασίας με τα αρμόδια κράτη πρώτης υποδοχής». Όπως εξηγεί ο ίδιος αυτό που είδαμε χθες ήταν μια Frontex να ενημερώνει και να περιμένει ποιος θα ανταποκριθεί ή όχι.
Οι περίπου 80 από τους συνολικά 104 μετανάστες που διασώθηκαν από το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών στη χώρα διανυκτέρευσαν χθες σε μια παλιά αποθήκη, στο λιμάνι της Καλαμάτας. Ηταν όλοι τους άνδρες νεαρής ηλικίας, με εμφανή εγκαύματα στο πρόσωπο από την πολυήμερη έκθεσή τους στον ήλιο.
Το αλιευτικό είχε αποπλεύσει πριν από τουλάχιστον πέντε ημέρες από το λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης. Καθένας από τους διακινούμενους –κυρίως Σύροι, Αιγύπτιοι και Πακιστανοί υπήκοοι– κατέβαλε 6.500 δολάρια για το ταξίδι από τις ακτές της Λιβύης προς την Ιταλία. Στο πλοιάριο επέβαιναν τουλάχιστον 500 άτομα.
Το πρωί της Τετάρτης, μια γυναίκα, η οποία εκτιμάται ότι μετέχει σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ενημέρωσε για τον επικίνδυνο πλου του αλιευτικού τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων. Οι Ιταλοί λιμενικοί διαβίβασαν, με τη σειρά τους, την πληροφορία στις ελληνικές αρχές, καθότι το πλοιάριο κινείτο εντός ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης. Αρχικά ένα αεροσκάφος του Frontex και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο του Λιμενικού εντόπισαν το αλιευτικό με τους εκατοντάδες επιβαίνοντες.
- Ναυάγιο με μετανάστες στην Πύλο: «Στέλνουν φωτογραφίες παιδιών και με ρωτούν αν τα έχω δει» - Αγωνία για τους αγνοούμενους ενώ εξανεμίζονται οι ελπίδες
- Επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα με τη χρήση βλαστοκυττάρων - Σοβαρά ηθικά και νομικά ζητήματα για την ανακάλυψη
- Ναυάγιο στην Πύλο: Παρέμβαση Ντογιάκου - Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναλαμβάνει τις έρευνες
- Άρης Βελουχιώτης: Όλη η αλήθεια για την ημερομηνία του θανάτου του και για τον τρόπο που αυτοκτόνησε
- Τράπεζες: Πέρασαν με επιτυχία από την κρησάρα της Goldman Sachs - Στο επίκεντρο τα μερίσματα
ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο του αποκλεισμού Κασσελάκη και το χρονικό μιας εκρηκτικής συνεδρίασης - Όλα όσα έγιναν
Γεωργιάδης για Κασσελάκη: «Τον απέκλεισαν γιατί ξέρουν ότι θα τους κέρδιζε»
Οικογένεια Μπάλντοκ σε ελληνικά ΜΜΕ: «Να γίνει σεβαστό το δικαίωμα της ιδιωτικότητας»
Σεισμός στη Φωκίδα - Πού εντοπίζεται το επίκεντρο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr