Θεσσαλονίκη: Πορεία Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος (vid)
Πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος είναι σε εξέλιξη σήμερα στη Θεσσαλονίκη.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋

Φέτος συμπληρώνονται 76 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού του θανάτου από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό το Άουσβιτς-Μπιργκενάου.
Η πορεία θα ξεκινήσει, όπως κάθε χρόνο, από την Πλατεία Ελευθερίας στις 11.30 και θα καταλήξει στον Παλιό Σταθμό.
Ήταν 15 Μαρτίου του 1943 όταν το πρώτο τρένο με Θεσσαλονικείς Εβραίους αναχωρούσε από τον παλιό σιδηροδρομικό της Θεσσαλονίκης για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί.
Γυναικόπαιδα, ηλικιωμένοι, μέλη της άλλοτε ακμάζουσας Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης, αναχώρησαν με προορισμό το Άουσβιτς – Μπιρκενάου στην Πολωνία.
Έως τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου ακολούθησαν πολλές ακόμη αποστολές με περισσότερους από 45.000 Εβραίους να καταλήγουν στα ναζιστικά κρεματόρια.
Διαβάστε ακόμη
Μπαράζ προκλήσεων από την Άγκυρα: Η απάντηση της Αθήνας με κινήσεις σε δύο επίπεδα
«Κουτσουρεμένο» ETCS στον σιδηρόδρομο και τηλεδιοίκηση από σήμερα με... ολίγη από τηλεγραφήματα
Αποτροπιασμός στα Καλάβρυτα: 50χρονος άνδρας εκτέλεσε αδέσποτο σκύλο επειδή τον «ενοχλούσε»
Συναγερμός από τον ΟΗΕ για το ισχυρότερο Ελ Νίνιο των τελευταίων 1.000 ετών: Προειδοποιήσεις για φαινόμενο «Γκοτζίλα»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



