• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Πώς έγινε το τραγικό τροχαίο στη Χαλκιδική: Νεκροί πατέρας, μητέρα και βρέφος - Μάχη για τη ζωή του δίνει το δεύτερο παιδίΠανελλήνιες 2026: Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία υποβολής Μηχανογραφικών Σάλος με το πανό για τα Νησιά Φόκλαντ που σήκωσαν οι Αργεντινοί - Αντιμέτωποι με κυρώσεις από τη FIFA«Να βάλω τα πόδια μου στο νερό και ας πεθάνω»: Συγκλονίζουν τα τελευταία λόγια της Μάρως ΚοντούΟ Πολάκης πιέζει τη Δούρου να αποσυρθεί – Στη σκιά των αποχωρήσεων η μάχη για την ΚΟ
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Ειδήσεις από την Ελλάδα: Τελευταία νέα και ρεπορτάζ | Έθνος   ┋   20.11.2023 09:05 
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Το πλοίο είναι ζωντανό τεκμήριο της αντιδικτατορικής αντίστασης📌 Το τοπόσημα και τα σύμβολα της αντίστασης είναι σημαντικά

Αρχικελευστής του «Βέλους»: Παρακαλούσαμε τόσο καιρό να μετακινηθεί - Δεν έκαναν τίποτα

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Οι σφοδροί άνεμοι που έπνεαν το Σάββατο στη βόρεια Ελλάδα προκάλεσαν ζημιές στο ιστορικό «Βέλος». Το αντιτορπιλικό - σύμβολο κατά της Χούντας ήταν στα νερά του Θερμαϊκού, στο Μέγαρο Μουσικής και χθες, Κυριακή, μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε έναν χώρο του λιμανιού όπου παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή αφού στην πρύμνη του έχει σημειωθεί ρήγμα.

Ο κ. Παναγιώτης Καλλίνος αρχικελευστής του ιστορικού πλοίου αναφέρει στο Open και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος πως έκαναν αγώνα από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 «ΣΦΕΑ» να μεταφερθεί εδώ και καιρό το σκάφος σε ασφαλή χώρο.


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Και εγώ λαβωμένος ψυχικά είμαι διότι αυτή η κατάσταση είναι απολύτως απαράδεκτη. Παρακαλούσαμε τόσο καιρό να μετακινηθεί το σκάφος. Δεν ήταν μέσα στο λιμάνι, ήταν στον λιμένα της Θεσσαλονίκης με τελικό αποτέλεσμα οι άνεμοι να το χτυπάνε αλύπητα το καράβι. Κάναμε πολλές φορές διάφορες παραστάσεις, ζητήσαμε από τον δήμο, την περιφέρεια, από διάφορους φορείς να κάνουν κάτι και δεν έκαναν τίποτα. Είχα κάνει επανειλημμένα τηλεφωνήματα, τους έστειλα μέιλ, τους έστειλα μέσω facebook ειδοποιήσεις και τους ζητούσα το καράβι να προστατευτεί. Η Ελλάδα είναι ναυτική χώρα, όλοι που ασχολούμαστε με την θάλασσα γνωρίζουμε πως εκεί που ήταν δεν θα μπορούσε να είναι προστατευμένο. Τραυματίστηκε στην πρύμη. Δεν έφταιγε το ίδιο το Ναυτικό, το Ναυτικό ζητούσε να μετακινηθεί το σκάφος. Το πλήρωμα αγωνιούσε κάθε μέρα για την κατάσταση που ήταν».

«Όποιος έχει υπηρετήσει σε ένα καράβι του Πολεμικού ναυτικού σίγουρα νιώθει πως είναι κομμάτι του εαυτού του. Είναι η ψυχή του, τα καράβια έχουν ψυχή. Είναι δυνατόν να μην νιώθεις μια μεγάλη τραυματική εμπειρία όταν βλέπεις έτσι αυτό το κομμάτι του εαυτού σου έτσι», σημειώνει.

Το πλοίο είναι ζωντανό τεκμήριο της αντιδικτατορικής αντίστασης

Ο κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μέλος ΔΣ του ΣΦΕΑ αναφέρει με τη σειρά του: «Για πρώτη φορά το πλοίο χτύπησε και βούλιαξε στην πρύμνη 30 Νοεμβρίου το 2021. Από τον σύλλογο Αποφυλακιστθένων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, που τιμητικά μέλη του πλοίου, είχαμε κάνει διαβήματα στο υπουργείο Άμυνας, ζητώντας να μετακινηθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε ασφαλές μέρος. Δεν έγινε δεκτό αυτό και το αποτέλεσμα είναι παραλίγο να το χάσουμε. Έχουμε βγάλει του κόσμου τις ανακοινώσεις. Και ερωτήσεις στη Βουλή έχουν γίνει. Το πλοίο αυτό είναι ζωντανό τεκμήριο της αντιδικτατορικής αντίστασης και το έχουν σκεφτεί πάρα πολλοί πολίτες και ιδιαίτερα παιδιά από σχολεία».

Το τοπόσημα και τα σύμβολα της αντίστασης είναι σημαντικά

«Τιμήσαμε πριν από λίγες μέρες την επέτειο του Πολυτεχνείου και ένα από τα συνθήματα είναι το ''Πολυτεχνείο ζει''. Φαίνεται πως κάποιοι θέλουν να απαλείψουν τη μνήμη από τη συνείδηση του λαού. Το τοπόσημα και τα σύμβολα της αντίστασης είναι σημαντικά για να διαπαιδαγωγούν τη νεολαία. Η ανταρσία του Βέλους, σε εμάς που ήμασταν τότε φοιτητές στη μεγάλη άνοδο του φοιτητικού κινήματος ήταν η έμπρακτη απάντηση στην έκκληση την δικιάς μας ‘’συμπαράσταση λαέ’’. Συμπαραστάθηκε έμπρακτα το Πολεμικό Ναυτικό τότε και ο στρατός αποδεικνύοντας πως η δικτατορία δεν ήταν αποδεκτή από τον ελληνικό λαό», δήλωσε στην κάμερα του Open και ο κ. Δανιήλ Σπαρτιάτης.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Καμπανάκι για τον ελληνικό τουρισμό: Πτώση έως 10%, φθηνότερα πακέτα και αγωνία για τη σεζόν

H δύσκολη «μάχη» της καθημερινότητας για την κυβέρνηση - Σε ποιους τομείς ρίχνει το βάρος και γιατί

Κυψέλη: «Παγωμένος» από τον Μάιο ο μετροπόντικας μετά τις ρωγμές - Τι απαντούν Ταχιάος και Ελληνικό Μετρό

Σύγκρουση μηχανοδηγών - Hellenic Train για την αργία δύο εργαζόμενων πριν βγει το πόρισμα για τη φωτιά που έμεινε κρυφή

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Θεσσαλονίκη
  • Βέλος
  • αντιτορπιλικό Βέλος
  • κακοκαιρία
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr