Γενοκτονία των Ποντίων: «Μας έσκισαν τα ρούχα» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που σώθηκαν από τη σφαγή
Σαν σήμερα, 19 Μαϊου, εκατόν πέντε χρόνια πριν, ξεκινούσε η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Σαν σήμερα, 19 Μαϊου, εκατόν πέντε χρόνια πριν, ξεκινούσε η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ο αριθμός των Ελληνοποντίων που εξολοθρεύτηκαν δεν είναι, ως σήμερα, σαφής με ακρίβεια. Υπολογίζεται ότι οι Νεότουρκοι, σε ένα σύνολο περίπου 750.000 ψυχών, εξολόθρευσαν περισσότερους από 350.000.
Τις συγκλονιστικές μαρτυρίες όσων έζησαν την Γενοκτονία, όπως είχαν καταγραφεί, φέρνει στο φως το «Τώρα Μαζί» στην τηλεόραση του OPEN.
«Μας έβγαλαν οι Τούρκοι από τα σπίτια μας»
«Μας έβγαλαν οι Τούρκοι από τα σπίτια μας και πήγαμε στην ύπαιθρο. Καθίσαμε 15 μέρες και μετά μας είπαν να φύγαμε. Πήγαμε στην Κερασούντα και μετά ήρθαμε Θεσσαλονίκη», λέει η Παρθένα Κυρμανίδου.
«Όλο το χωριό μαζεύτηκε σε τρία σπίτια. Τα λεφτά τα είχαν οι μάνες μας πάνω ραμμένα και τα χρυσά για να μην μας τα πάρουν οι Τούρκοι αλλά αυτοί ήταν πονηροί. Μας έσκισαν τα ρούχα», τονίζει η Χρυσάνα Καραπίδου.
Δείτε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες
Leon of Athens στο ethnos.gr: «Αγαπώ το Παγκράτι, δεν θεωρώ ότι έχει αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του»
Marfin: «Είμαι αθώα» - Επιστρέφει αυτοβούλως από τη Βρετανία η 46χρονη για να καταθέσει
Αλαλούμ στον ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινά η συνεδρίαση της ΚΕ παρά τη μικρή προσέλευση
Θλίψη στο τελευταίο «αντίο» της Πάολας Ρεβενιώτη - Σε κλίμα συγκίνησης η πολιτική κηδεία της στο Α' Νεκροταφείο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



