Νάξος: Απειλούμενη πράσινη χελώνα βγήκε για πρώτη φορά σε παραλία του νησιού για να γεννήσει
Η φωλιά στην άμμο προστατεύεται και τα μικρά θα φτάσουν στη θάλασσα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ιστορικές στιγμές διαδραματίστηκαν στη Νάξο, εκεί όπου οι κάτοικοι του νησιού είδαν σήμερα τα ξημερώματα μια πράσινη χελώνα να γεννά στην παραλία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στις Κυκλάδες.
Η πράσινη χελώνα βγήκε στην παραλία της Νάξου γύρω στις 2:30 τα ξημερώματα και ξεκίνησε να σκάβει τη φωλιά, προκειμένου να αφήσει τα αυγά της, με τη γέννα να ολοκληρώνεται μετά από τρεις ώρες. Στο Facebook, ο λογαριασμός «Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου» αναφέρει ότι η χελώνα ανήκει στο είδος Chelonia mydas και προτιμά να βρίσκεται στη Ρόδο και την Κρήτη.
Επιπλέον, τονίζεται ότι αν και πολλές πράσινες χελώνες φτάνουν στη Νάξο και περιθάλπονται από ειδικούς, αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα θηλυκό γεννάει αυγά. Η φωλιά ήδη βρίσκεται υπό την προστασία και την παρακολούθηση των ανθρώπων του Συλλόγου, με τα μικρά χελωνάκια να ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς τη θάλασσα.
Η ανάρτηση του Συλλόγου
«Πρώτη Καταγραφή Φωλεοποίησης Πράσινης Χελώνας (Chelonia mydas) στη Νάξο και τις Κυκλάδες. Μια απίστευτα ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε χθες τη νύχτα: στις 2:30 δεχθήκαμε τηλεφώνημα απο τον Απόλλωνα της Νάξου ότι μια θαλάσσια χελώνα έχει βγει να γεννήσει μπροστά στο καφέ “Ακρογιάλι”. Σπεύσαμε άμεσα στο σημείο και εντοπίσαμε πράγματι μια μεγαλόσωμη χελώνα να ετοιμάζει την φωλιά της.
Η έκπληξη μας έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν διαπιστώσαμε πως πρόκειται για πράσινη χελώνα (Chelonia mydas). Η πράσινη χελώνα είναι είδος που προτιμά τα θερμότερα νερά και η φωλεοποίηση της, στην Ελλάδα έχει καταγραφεί προς το παρόν μόνο σε Ρόδο και Κρήτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΡΧΕΛΩΝ, κάτι που καθιστά το χθεσινό γεγονός την πρώτη επίσημη καταγραφή φωλεοποίησης πράσινης χελώνας στη Νάξο και γενικότερα στις Κυκλάδες.
Παρόλο που κάθε χρόνο παρατηρούμε και περιθάλπουμε πράσινες χελώνες στην Νάξο, ποτέ δεν έχει εντοπιστεί φωλιά. Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου έχει αναλάβει πλήρως την παρακολούθηση και προστασία της φωλιάς, διαθέτοντας την απαραίτητη επίσημη άδεια. Η φωλιά θα επιτηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της επώασης έως την εκκόλαψη των νεοσσών».
Ο Ζελένσκι στρέφεται στους Ευρωπαίους μετά τις άκαρπες συνομιλίες στο Μαϊάμι - Τι τον προβληματίζει
Συγκλονίζει ο Πάνος Ρούτσι: Ο αγώνας δεν σταματάει - «Δεν έχουμε προλάβει να πενθήσουμε, δεν αντέχω να είμαι στην εκταφή»
Μαρουσάκης: Έρχεται ο «Ωμέγα Εμποδιστής» για ήπιες ημέρες - Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα
Όλο το Χόλυγουντ «στα χέρια» του Netflix μετά την εξαγορά της Warner - Τι ακριβώς αγόρασε;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



