Αυθαίρετα και διχασμοί: Η απόφαση του ΣτΕ που ανατρέπει τις ισορροπίες στις πολυκατοικίες
Τα δικαιώματα των ιδιοκτητών πάνω από την τακτοποίηση αυθαιρέτων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Ο κίνδυνος να διαρραγούν και να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στις σχέσεις των συνιδιοκτητών σε μία οικοδομή, η οποία δεν διαθέτει κανονισμό ή κάποιο άλλο σε ισχύ νομικό έγγραφο που να διέπει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, ελλοχεύει μετά την απόφαση 1616/2025 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μάλιστα, η ίδια απόφαση κατά κάποιο δημιουργεί προσκόμματα και στη δυνατότητα τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών χωρίς κανονισμό. Αυτό διότι ορίζει ότι για να τακτοποιηθεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μία αυθαίρετη κατασκευή σε κοινόχρηστο χώρο οικοδομής χωρίς κανονισμό, θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι συνιδιοκτήτες. Σε περίπτωση που ακόμη και ένας μόνο συνιδιοκτήτης δεν συμφωνήσει με την τακτοποίηση, αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, ξεκαθαρίζει στο ethnos.gr ότι η συγκεκριμένη απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου σε καμία περίπτωση δεν αφορά οργανωμένες οικοδομές με κανονισμό πολυκατοικίας. Σε αυτές, κατά τον κ. Παραδιά, συνεχίζει να ισχύει η δύναμη της πλειοψηφίας για οποιοδήποτε απόφαση πρέπει να ληφθεί και δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της ολότητας των συνιδιοκτητών.
«Η συγκεκριμένη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορά οργανωμένες οικοδομές με κανονισμό αλλά μικρές οικοδομές, κυρίως οικογενειακές, οι οποίες στη συντριπτική πλειοψηφία τους χτίστηκαν από τους ενοίκους, χωρίς να έχει εμπλακεί στην ανέγερση κάποιος εργολάβος, ο οποίος να έχει πάρει το οικόπεδο ως αντιπαροχή και στη συνέχεια να προχωρεί στην πώληση των διαμερισμάτων. Στις οικοδομές με κανονισμό εξακολουθεί η οποιαδήποτε απόφαση να αποτελεί θέμα της πλειοψηφίας και εν προκειμένω και αυτή που αφορά την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Παραδιάς.
Τα δικαιώματα των ιδιοκτητών πάνω από την τακτοποίηση αυθαιρέτων
Ειδικότερα, μπορεί η εν λόγω απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να προασπίζει τα δικαιώματα ακόμη και του ενός ιδιοκτήτη, στις οικοδομές χωρίς κανονισμό, όταν η γνώμη του είναι αντίθετη με αυτήν των υπολοίπων, ωστόσο, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να επιφέρει σημαντικές προστριβές στις σχέσεις μεταξύ των συνιδιοκτητών.
Η απόφαση της πλειοψηφίας ήταν αυτή που τα ρύθμιζε όλα και στις οικοδομές χωρίς κανονισμό, με αποτέλεσμα να ήταν αναγκασμένοι να τη σεβαστούν οι μειοψηφούντες σε μία δημοκρατική διαδικασία. Από τη στιγμή που και ένας μόνο συνιδιοκτήτης να διαφωνεί στην τακτοποίηση αυθαίρετης κατασκευής σε κοινόχρηστο χώρο οικοδομής χωρίς κανονισμό, με αποτέλεσμα αυτή να μην προχωρήσει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να στραφούν σε βάρος του οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες και να ξεκινήσουν σημαντικές προστριβές.
Ωστόσο, ουσιαστικό πρόβλημα δημιουργείται και σε ό,τι αφορά το ίδιο το ζήτημα της ταυτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών, εν προκειμένω σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομής, κάτι που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Αν ένας συνιδιοκτήτης αρνηθεί να προχωρήσει η ταυτοποίηση και με δεδομένο ότι μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει το δικαίωμα να το κάνει, μένει το αυθαίρετο εκτεθειμένο σε όποια κύρωση προβλέπει ο νόμος.
Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου προφανώς δέχτηκε ότι το ζήτημα αντιμετώπισης αυθαίρετων κατασκευών δεν μπορεί να παραβιάζει το δικαίωμα που έχει ο κάθε συνιδιοκτήτης ενός ακινήτου. Η απόφαση, αναμφισβήτητα, αποτελεί και μία ουσιαστική προστασία του μειοψηφούντος ιδιοκτήτη, σε περίπτωση που τα συμφέροντα της πλειοψηφίας συνιδιοκτητών στρέφονται σε βάρος των δικών του συμφερόντων, τα οποία δεν μπορεί να προασπίσει από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανονισμός.
Ο αντίκτυπος της ομιλίας Τσίπρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η απάντηση Φάμελλου για τα περί ιδιοτέλειας και ο υπερ-γουρλής Μαγειρίας που πήρε δώρο μια Ferrari
Από το Καστέλι μέχρι τον ΒΟΑΚ και το μετρό: Αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ απειλούν μέχρι και να διπλασιάσουν το κόστος των μεγάλων έργων
Κακοκαιρία Byron: «Βροχή» τα 112 όλη τη νύχτα - Πώς θα κινηθούν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες
Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




