ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταδικάστηκαν 57 αγρότες από την Κρήτη για παράνομες επιδοτήσεις
Δήλωναν εκτάσεις στην Καστοριά ως βοσκότοπους και καλλιέργειες ελιάς και αμυγδάλου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Ένοχοι κρίθηκαν 57 αγρότες από την Κρήτη, οι οποίοι φέρονται να δήλωναν ψευδώς ότι κατείχαν ή εκμεταλλεύονταν βοσκοτόπους στην Καστοριά, προκειμένου να λάβουν παράνομα ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αντίθετα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο έκρινε κατά πλειοψηφία αθώα μία παραγωγό, κάνοντας δεκτό τον αυτοτελή ισχυρισμό της για εξάλειψη του αξιοποίνου, επειδή επέστρεψε εντόκως τα χρηματικά ποσά που εισέπραξε, τα οποία υπολογίζονται περί τις 30.000 ευρώ. Παράλληλα, για κάποιους εκ των καταδικασθέντων το δικαστήριο μετέτρεψε τις κατηγορίες και διόρθωσε προς τα κάτω τα ποσά των επιδοτήσεων που αναγράφονταν στο αρχικό κατηγορητήριο.
Οι υπερασπιστές των καταδικασθέντων, οι οποίοι δεν παρευρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα, έχουν προχωρήσει σε αιτήματα για χορήγηση ελαφρυντικών.
Το Πλημμελειοδικείο Αθηνών διέκοψε για την ερχόμενη Τετάρτη, 1η Ιουλίου, προκειμένου να αποφανθεί επί των ελαφρυντικών και των ποινών που θα επιβάλει.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από καταγγελία του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς, ο οποίος κατέθεσε ως βασικός μάρτυρας στη δίκη, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο δηλώνονταν εκτάσεις από πρόσωπα που δεν είχαν καμία σχέση με την περιοχή. Κατά το κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας οι εμπλεκόμενοι φέρονται ότι έλαβαν παράνομες επιδοτήσεις χιλιάδων ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για εκτάσεις που δήλωναν ως βοσκότοπους και καλλιέργειες ελιάς και αμυγδάλου.
Η εντεταλμένη Ευρωπαία εισαγγελέας Χαρικλεια Θάνου κατά την αγόρευσή της ζήτησε να μην περιοριστεί η ποινική αξιολόγηση στους 58 κατηγορούμενους από την Κρήτη, αλλά να επεκταθεί και σε στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην υπόθεση των παράνομων αγροτικών ενισχύσεων.
Η κ. Θάνου, πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων, αλλά και την αποστολή αντιγράφων της δικογραφίας στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες δύο ελεγκτριών και της προϊσταμένης του αρμόδιου γραφείου του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης και της συνέργειας σε αυτήν, σε βαθμό κακουργήματος.
Για ποιο λόγο προφυλακίστηκε η 46χρονη για τη Marfin - Το σκεπτικό του εισαγγελέα και η νομική αντεπίθεσή της
Το βίντεο από τη μυστική μεταφορά του Τραμπ με φορτηγό τροφοδοσίας - Τι πραγματικά συνέβη στην Άγκυρα
Τι εξετάζουν οι αρχές για την απανθρακωμένη σορό που βρέθηκε σε αυτοκίνητο μετά τη φωτιά στο Πικέρμι
Αντίστροφη μέτρηση για τη σπάνια ολική έκλειψη ηλίου: Από πού θα είναι ορατή - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



