MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Με ποια κριτήρια ψήφισε η νέα γενιά στην Τουρκία και τι πιστεύει για τα ελληνοτουρκικά - Τι την απασχολεί περισσότεροΝόνικα Γαληνέα: «Μια μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου» – Tα συγκινητικά μηνύματα στο διαδίκτυο για τον θάνατο της σπουδαίας ηθοποιούΑυτά είναι τα 44 κόμματα που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής για τις εκλογές - Αποφασίζει ο Άρειος ΠάγοςΕπίθεση Σκέρτσου στον ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα Οζγκιούρ - «Η επιλογή ανθρώπων που υιοθετούν την πιο ακραία τουρκική προπαγάνδα προκαλεί ερωτηματικά»Ποιος ήταν ο βαθμός δυσκολίας των σημερινών θεμάτων της Άλγεβρας - Τι σχολιάζουν οι ειδικοί
Homepage |   Ελλάδα   |   09.12.2018 16:14
Newsroom
Newsroom
Μέχρι πρόσφατα οι ερευνητές τοποθετούσαν χρονικά την παρουσία ανθρώπου στην Κρήτη περίπου το 7000 π.Χ.

Η Γαύδος κατοικήθηκε 300.000 χρόνια πριν - Τι δείχνει αρχαιολογική έρευνα

επόμενο άρθροnext-article
(Wikimedia)
(Wikimedia)

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα ανατρέπουν αυτό που μέχρι σήμερα πιστεύαμε, υποδεικνύοντας ανθρώπινη παρουσία στη Γαύδο χιλιάδες χρόνια πριν τη νεολιθική περίοδο: Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, η Γαύδος είχε κατά την αρχαιότητα αμπέλια και ελαιώνες καθώς και υπαίθριες εγκαταστάσεις οινοποίησης και αξιοποίησης υδάτινων πόρων.  Μέχρι πρόσφατα οι ερευνητές τοποθετούσαν χρονικά την παρουσία ανθρώπου στην Κρήτη περίπου το 7000 π.Χ.

 

Ωστόσο, ευρήματα των τελευταίων ετών στη Γαύδο ανατρέπουν τις μέχρι σήμερα παραδοχές και οδηγούν σε συμπεράσματα που χρονολογούν την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή από την παλαιολιθική περίοδο, δηλαδή περίπου 300.000 χρόνια πριν. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του flashnews.gr, επικαλούμενο δηλώσεις της Προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένης Παπαδοπούλου, αυτές οι εκτιμήσεις αλλάζουν σημαντικά τα επιστημονικά δεδομένα για την Κρήτη αλλά και για την περιοχή ευρύτερα της νότιας Ευρώπης. 

«Από αυτά που έχουν δείξει οι ανασκαφικές έρευνες τα τελευταία δέκα χρόνια είναι τεράστια η αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά της Γαύδου που αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες των τελευταίων ετών η ανθρώπινη παρουσιά στη Γαύδο πλέον στοιχειοθετείται, τεκμηριώνεται από την παλαιολιθική περίοδο με αποτέλεσμα να αλλάζουν τα δεδομένα και για την Κρήτη και για την ευρύτερη περιοχή της νότιας Ευρώπης.

Δηλαδή, ενώ μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι η ανθρωπινη παρουσία στην περιοχή της Κρήτης ουσιαστικά ξεκινά από την 7η χιλιετία προ Χριστού τώρα με τις λιθοτεχνίες που έχουν εντοπιστεί, έχουν μελετηθεί και έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικές δημοσιεύσεις, ανεβαίνουμε πλέον στην παλαιολιθική περίοδο μιλάμε δηλαδή για 300.000 χρόνια πριν. Υπήρχε ανθρώπινη παρουσία στο νησί, υπήρχαν μετακινήσεις και κατεργασία λίθου».

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν πως, κατά τη ρωμαϊκή εποχή, υπήρχε εκτεταμένη καλλιέργεια της αμπέλου και της ελιάς στο ακριτικό νησί ενώ στην περιοχή του Άη Γιάννη είχε δημιουργηθεί ένας τύπος συστήματος συγκέντρωσης νερού, όπως εξηγεί ο Αρχιτέκτονας Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Γιάννης Χριστοδουλάκος. Ενώ, σύμφωνα με το rethemnosnews.gr, τα ευρήματα από τις έρευνες, μεταξύ των οποίων πολλές υπαίθριες εγκαταστάσεις οινοποίησης φανερώνουν ότι η παραγωγή οίνου υπήρξε κινητήρια δύναμη της οικονομικής ζωής της νήσου, ιδιαίτερα μετά τον 1ο αιώνα μ.Χ.

«Διακρίνουμε μια εκτεταμένη διασπορά λαξευτών κατασκευών της αρχαιότητας, οι οποίες υποδεικνύουν μία συστηματική παραγωγή της αμπέλου αλλά και πιθανότατα της ελιάς. Λόγω της μεγάλης διασποράς προκύπτει ότι σε κάποιες εποχές κατά την αρχαιότητα υπήρχε μία ακμή σε αυτές τις καλλιέργειες. Επίσης, έχουμε βρει ένα έργο που μπορούμε να το πούμε δημόσιο της αρχαιότητας και αφορά στην προσπάθεια συγκέντρωσης του νερού και τη μεταφορά του στην περιοχή του Άη Γιάννη όπου εκεί πιθανότατα εντοπίζεται μία μικρή πόλη κατά τα ρωμαϊκά χρόνια. Μιλάμε για μία περιοχή υδρομάστευσης, με μία μικρή δεξαμενή και έναν αγωγό φτιαγμένο κατάλληλα ώστε με φυσική ροή να μεταφέρει σε μία απόσταση ενός χιλιομέτρου το νερό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Χριστοδουλάκος.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν μεταξύ άλλων, στην ημερίδα με θέμα τη Γαύδο και τα μνημεία της, που πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Στόχος ήταν η κοινοποίηση όλων των γνώσεων και των μελετών γύρω από τον αρχαίο και νεότερο πολιτισμό της Γαύδου με σκοπό την ανάδειξή του.

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • Κρήτη
  • Γαύδος
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!
Gowise.gr, Κάνε σύγκριση ανμέσα απο 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 03.06.2023 09:00
Χρέη σε ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ: Λίφτινγκ στη νέα ρύθμιση οφειλών σε 36 έως 72 δόσεις μετά τις εκλογές
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 03.06.2023 08:15
Συντάξεις: Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να φύγουν πριν τα 62 - Παραδείγματα
MENSHOUSE
«Δεν πάω…»: Το επικό ανέκδοτο του Καλυβάτση που γονάτισε on air τον Γιώργο Μητσικώστα (Vid)
MENSHOUSE
Αν δεν βρέξεις πόδι δεν πας: Η πιο εξωτική παραλία στην Ελλάδα που θα ζήλευε κι η Μύκονος δεν είναι σε νησί (Pics)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
02-06-2023 20:15
«Μπες και θα παίρνεις ένα χιλιαρικάκι»: Πώς προσπαθούσε ο αστυνομικός να μπλέξει συναδέλφους του στο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών
02
03.06.2023 13:25
Aναστάτωση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου μετά από φόβους για ύπαρξη βόμβας - Επενέβησαν οι πυροτεχνουργοί
03
02.06.2023 15:35
Παρέμβαση εισαγγελέα μετά την αποκάλυψη του OPEN για τη Πρυτανεία του ΑΠΘ: Στο μικροσκόπιο οι ελλείψεις στην πυροπροστασία
04
02.06.2023 22:36
Τράπεζα Θεμάτων: Καταπέλτης η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας - «Δεν υπάρχει η παραμικρή τεκμηρίωση για επίθεση χάκερ»
05
03.06.2023 10:18
Πανελλήνιες 2023: Αυτά είναι τα θέματα της Άλγεβρας στα ΕΠΑΛ

POPULAR VIDEOS

Οργή Μητσοτάκη για τον κυνισμό Δούκα – Λιβανού
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 07.02.2022 19:05
Οργή Μητσοτάκη για τον κυνισμό Δούκα – Λιβανού
Κεντρικό δελτίο 02/06/2023
Κεντρικό... | 02.06.2023 19:57
Κεντρικό δελτίο 02/06/2023
Μεσημεριανό δελτίο 03/06/2023
Μεσημεριανό... | 03.06.2023 13:47
Μεσημεριανό δελτίο 03/06/2023
Μόσχα: Η Μπέρμπογκ νομίζει ότι είναι παγκόσμιος εισαγγελέας
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 02.06.2023 20:27
Μόσχα: Η Μπέρμπογκ νομίζει ότι είναι παγκόσμιος εισαγγελέας
Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ινδία: Τουλάχιστον 288 νεκροί και 900 τραυματίες
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 03.06.2023 13:28
Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ινδία: Τουλάχιστον 288 νεκροί και 900 τραυματίες