Υγεία|01.09.2021 07:36

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Έληξε το τελεσίγραφο στο ΕΣΥ - Πόσοι εξαιρούνται λόγω ασθένειας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ξεκινούν σταδιακά οι αναστολές εργασίας για όσους εργαζόμενους στο ΕΣΥ δεν έχουν εμβολιασθεί, αφού επισήμως έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί από την κυβέρνηση με βάση και την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση. 

Ωστόσο όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι αναμένεται να αποχωρήσουν σταδιακά από το σύστημα υγείας, καθώς η γραφειοκρατία που έχει ορισθεί δίνει κάποια 24ωρα περιθώριο μέχρι να πιστοποιηθεί και επισήμως πόσοι δεν πήγαν να κάνουν το εμβόλιο. Εξάλλου απαιτείται διασταύρωση των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας πριν δοθεί το πράσινο φως για όλες τις αναστολές εργασίας που θα στερούν και τις αποδοχές στους εργαζόμενους

Το πρόβλημα βέβαια παραμένει και αποτελεί και το πρώτο μεγάλο "στοίχημα" για τον νέο υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Μπορεί να υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο που περιλαμβάνει μετακινήσεις προσωπικού, συγχωνεύσεις κλινικών και πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με διαδικασίες εξπρές, αλλά το πρόβλημα εστιάζεται στα νοσοκομεία της επαρχίας όπου το προσωπικό είναι ήδη λιγοστό για να γίνουν μετακινήσεις. 

Αύξηση εμβολιασμών

Πάντως πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι την τελευταία στιγμή έσπευσαν πολλοί εργαζόμενοι να εμβολιασθούν, οι οποίοι προφανώς δεν ήθελαν να μπουν σε αναστολή και να χάσουν το εισόδημά τους. Παρ’ αυτά ο αριθμός των ανεμβολίαστων παραμένει υψηλός και πλησιάζει ακόμη και τις 10.000 σε όλη τη χώρα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Ο ακριβής αριθμός δεν είναι ακόμη γνωστός αφού αλλάζει καθημερινά ο αριθμός όσων εμβολιάζονται και αναμένεται να είναι γνωστό με ακρίβεια σε περίπου 5 μέρες. 

Απαλλαγή λόγω ασθένειας

Εξάλλου είναι σε εκκρεμότητα ακόμη και η εξέταση όλων των αιτημάτων εργαζομένων που είχαν δηλώσει ότι πάσχουν από κάποια ασθένεια και δεν μπορούν να εμβολιασθούν. 

Να σημειωθεί ότι με νομοθετική ρύθμιση έχουν ορισθεί τριμελείς επιτροπές ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) οι οποίες εξετάζουν όλα τα αιτήματα πριν αποφανθούν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και ποιοι μπορούν να εξαιρεθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ελάχιστα αιτήματα έχουν εγκριθεί και οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα χρειασθεί να ακολουθήσουν το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και συνεπώς δεν θα βγουν και σε αναστολή χωρίς αποδοχές.

Οι ίδιες πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι πάνω από το 85% με 90% των αιτημάτων για απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό λόγω ασθένειας, έχουν απορριφθεί στα νοσοκομεία της Αττικής αλλά και στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ειδικότερα στα νοσοκομεία και τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) κατατέθηκαν 616 αιτήματα από εργαζόμενους σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Πρόκειται κυρίως για νοσηλευτές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό.

Μέχρι στιγμής έχουν εξετασθεί τα 400 από τα 616 αιτήματα και από αυτά το 85% έχει απορριφθεί από την τριμελή επιτροπή. Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εξετασθούν λεπτομερώς και τα υπόλοιπα αιτήματα με τα στοιχεία για ασθένειες από τις οποίες πάσχουν οι εργαζόμενοι που δεν εμβολιάζονται.

Να σημειωθεί ότι στην 1η ΥΠΕ υπάρχουν δύο τριμελείς επιτροπές, μία για τα νοσοκομεία και μία για τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Από την άλλη στην 2η ΥΠΕ, Πειραιώς & Αιγαίου που περιλαμβάνει και όλες τις Μονάδες Υγείας των νησιών, κατατέθηκαν συνολικά 450 αιτήσεις για απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό λόγω ασθένειας. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί τα αιτήματα μόνο 6 εργαζομένων οι οποίοι δεν θα χρειασθεί να εμβολιαστούν λόγω της πάθησής τους.

Αναμένεται να εξετασθούν άλλες 44 αιτήσεις που εκκρεμούν, ενώ άλλες 37 θα επανεξεταστούν με τη συμβολή κι άλλων ειδικών επιστημόνων.

Όλες οι ειδήσεις

Ανασχηματισμός: Τρικυμία με τον ναύαρχο Αποστολάκη – Όλο το παρασκήνιο της μη αποδοχής

Κορονοϊός: Ανησυχούν οι ειδικοί για τη διασπορά – Γιατί είναι προτιμότερο το εμβόλιο από τη νόσηση

Χρυσοχοΐδης: Από την πρώτη μέρα διαχειριζόμασταν το αφάνταστο

Πανελλήνιες 2022: Έρχονται «καταιγίδες» για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου

Εθνικό Σύστημα Υγείαςκυβέρνησηυπουργείο ΥγείαςΕΣΥΘάνος Πλεύρηςυποχρεωτικός εμβολιασμός