MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Ανάλυση: Η επικίνδυνη αποστολή του Χακάν Φιντάν - Θα στρώσει τώρα το κόκκινο χαλί στον Ερντογάν η Δύση;Συννεφιά και τοπικές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας σήμερα Κυριακή - Αναλυτική πρόγνωσηΑντιδράσεις για τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους της ΡΑΣ για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου - Από... κόσκινο η εκπαίδευση σταθμαρχών και η υπερεργασίαΤα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Κυριακή 4 Ιουνίου
Πρωινή ενημέρωση: Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage |   Υγεία   |   13.01.2023 22:50 
Newsroom
Newsroom

Ελλείψεις φαρμάκων: Φόβοι για μεγάλη πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία - 3 μέτρα προτείνει ο ΙΣΑ

επόμενο άρθροnext-article
Φάρμακα/ Eurokinissi
Φάρμακα/ Eurokinissi

Για τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων από την ελληνική αγορά και την πίεση που θα δεχτούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω της έξαρσης των ιώσεων μίλησαν ο Αθανάσιος Μίχος, καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ και ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Και οι δύο εξέφρασσαν την ανησυχία τους για το κύμα έξαρσης λοιμώξεων. Την ίδια ώρα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά τη λήψη τριών μέτρων για την αντιμετώπισή τους.

Μίχος: Σε οριακή κατάσταση οι παιδιατρικές κλινικές

 

«Από το Σεπτέμβρη ουσιαστικά έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο κύμα ιώσεων, το οποίο τώρα συνεχίζεται και αναμένουμε και τους επόμενους μήνες να υπάρξει μεγάλη πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία και σε επίπεδο μονάδων νεογνών λόγω της λοίμωξης» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Μίχος. Ενώ πρόσθεσε ότι η έξαρση των ιώσεων που οδηγεί σε παιδιά που κάνουν σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια αναμένεται να συνεχιστεί. «Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί στους επόμενους μήνες. Πριν ξεκινήσει αυτό το κύμα το ξέραμε ότι θα συμβεί. Βγάζοντας τις μάσκες και χωρίς να υπάρχουν μέτρα απομόνωσης, θα υπάρξει αυτό το κύμα μεγάλων λοιμώξεων», συμπλήρωσε ο κ. Μίχος.

Μιλώντας για τον τρόπο λειτουργίας των παιδιατρικών κλινικών τόνισε ότι υπάρχουν κενές κλίνες, αλλά λειτουργούν οριακά. «Γεμίζουν στις εφημερίες, αδειάζουν. Αν αυτό το κύμα επεκταθεί, πιθανώς θα έχουμε προβλήματα στο δικό σας νοσοκομείο» διευκρίνισε ο κ. Μίχος επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη από το Υπουργείο για ενίσχυση του προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού στα κεντρικά παιδιατρικά ιδρύματα.

Για τις ελλείψεις φαρμάκων ο κ. Μίχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι γίνεται κατάχρηση σε παιδιατρικά φάρμακα. «Αντιβιώσεις δε χρειάζονται για τις ιώσεις. Θα πρέπει, λοιπόν, μόνο κατόπιν οδηγίας γιατρού και να υπάρχουν κατάλληλες κλινικές ενδείξεις να δώσουμε αντιβίωση», είπε παραδεχόμενος ωστόσο ότι στις αντιβιώσεις υπήρξε μια δυσκολία στο να τις βρει άμεσα κάποιος ασθενής.

Και όπως είπε, στα νοσοκομεία έχουμε επάρκεια αντιβιοτικών ωστόσο αν ένα παιδί, σε μια ακραία περίπτωση δεν μπορεί να βρει το κατάλληλο φάρμακο στην κοινότητα τότε μπορεί να πάει στο νοσοκομείο και να εξυπηρετηθεί.

Βαλτάς: «Θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση»

Στην ίδια γραμμή και ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος, τόνισε στην ΕΡΤ, πως η έλλειψη που δημιουργήθηκε στη διάθεση των φαρμάκων

 

«Το πρόβλημα είναι διπλό. Το πρώτο είναι ότι έχουμε μια αύξηση στις συνταγογραφήσεις πάνω από 20% εξαιτίας των ιώσεων, των αναπνευστικών λοιμώξεων και της γρίπης, πράγμα που υπάρχει αυξημένη ζήτηση» εξήγησε ο κ. Βαλτάς.

Τόνισε επίσης ότι για να αποκατασταθεί η διάθεση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στην αγορά θα χρειαστεί χρόνος και ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

ΙΣΑ: Τα τρία μέτρα που προτείνει για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά τη λήψη τριών μέτρων Δημόσιας Υγείας, για την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού που είναι ιδιαίτερα αυξημένες εφέτος στην χώρα μας. «Το επόμενο χρονικό διάστημα θέλει προσοχή», επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γίωργος Πατούλης, ο οποίος καλεί τους πολίτες τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να προστατέψουν τις ευπαθείς ομάδες. «Οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό, για να πάρουν εγκαίρως την ενδεδειγμένη αγωγή πριν εμφανιστούν επιπλοκές. Επίσης καλούμε τα μέλη του ιατρικού κόσμου να είναι σε ετοιμότητα και να συμβάλλουν στην ενημέρωση των πολιτών, για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης της μετάδοσης των ιογενών λοιμώξεων».

Τα μέτρα

1. Εκστρατεία για την ευρεία χρήση των διαθέσιμων εμβολίων τόσο για την εποχική γρίπη όσο και των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου έναντι του ιού SARS-CοV-2. Το εμβόλιο για την γρίπη χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 18 ετών και άνω των 6 μηνών με υποκείμενη νόσο, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, σε αυτά που είναι ανοσοκατεσταλμένα, και για την προφύλαξη ευάλωτων ατόμων στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων βρεφών κάτω των 6 μηνών.

2. Ευρεία χρήση εκτός νοσοκομείου από τους ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης των αντιϊικών φαρμάκων

  • TAMIFLU (οσελταμιβίρη) για την αντιμετώπιση της γριπώδους συνδρομής ιδίως σε άτομα άνω των 60 ετών. Στα παιδιά κάτω των 18 ετών χρησιμοποιείται μόνο σε βαριά κλινική εικόνα με επιπλοκές.
  •  PAXLOVID (νιρματρελβιρη/ριτοραβιρη) για συνταγογράφηση σε εργαστηριακά τεκμηριωμένα περιστατικά COVID-19, ηλικίας άνω των 60 ετών ή και σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών με παράγοντες κινδύνου για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο (βλέπε ανάρτηση της Ε.Ε.Λ. στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ). Δεν χρησιμοποιείται στα παιδιά κάτω των 18 ετών.

3. Την χρήση μάσκας προστασίας 

  •  Στους χώρους υπηρεσιών υγείας.
  • Σε εσωτερικούς χώρους με συνάθροιση πολλών ατόμων.
  •  Από όλα τα ανοσοκατασταλμένα άτομα σύμφωνα με την οδηγία του προσωπικού τους ιατρού.

 

Τέλος, ο ΙΣΑ παρακαλεί και προτρέπει όλους τους γιατρούς ανεξαρτήτως ειδικότητας σε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τα οφέλη και την αποτελεσματικότητα των παραπάνω μέτρων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • WSJ: Παρέμβαση Μπάιντεν στο Κογκρέσο – «Δώστε F-35 στην Ελλάδα και F-16 στην Τουρκία»
  • Σκληρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Όσοι φωνάζουν πως θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά θα προσγειωθούν απότομα στην πραγματικότητα
  • Η υπολειτουργία της «Διαύγειας» φέρνει αναταράξεις στις… επιχειρήσεις: Εμπόδια σε συμβάσεις και έργα, προβλήματα στις πληρωμές
  • Απίστευτο: Η Τουρκία επικήρυξε τον Ενές Καντέρ για 500.000 δολάρια – Συνεργάζεται με το FBI ο αθλητής
  • €1,20 ο καφές, €100 για 5άστερο ξενοδοχείο: Τρεις πανέμορφες ευρωπαϊκές πόλεις για τις πιο low budget εξορμήσεις
  • Κατώτατος μισθός: Εως 10 Μαρτίου κλειδώνει η νέα αύξηση - Στη Βουλή η ρύθμιση με το χρονοδιάγραμμα
επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • νοσοκομεία
  • ιώσεις
  • ελλείψεις φαρμάκων
  • ειδήσεις τώρα
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!
Gowise.gr, Κάνε σύγκριση ανμέσα απο 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 04.06.2023 08:45
ΕΨΑ: Από τον… Ελευθέριο Βενιζέλο στον Νίκο Καραμούζη - Το turnaround story της εταιρείας
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 04.06.2023 07:15
Σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση: Παγίδες και μυστικά για χιλιάδες εργαζόμενους που αλλάζουν δουλειά - Παραδείγματα
MENSHOUSE
Το ανακαλύψαμε 30 χρόνια μετά: Το απροκάλυπτο «ψέμα» της σειράς Mr. Bean που 99 στους 100 πιστεύουμε ακόμα
MENSHOUSE
Newsroom Τουριστικό «χαστούκι» -20%: Την πάτησε για τα καλά φέτος η Μύκονος…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
02-06-2023 08:55
Μαγιορκίνης για τη νόσο Χ: Θα είναι σαν σεισμός και πιθανότατα θα προέλθει από ζώα
02
30.05.2023 22:30
Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Ποια φρούτα και λαχανικά μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μνήμης
03
03.06.2023 08:18
Τι περιλαμβάνει το «λίφτινγκ» που ξεκίνησε στο ΕΣΥ - Ποια τμήματα θα αλλάξουν στα νοσοκομεία με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης
04
28.05.2023 07:20
Dentist Pass: Για ποια ΑΦΜ είναι ανοιχτή η πλατφόρμα - Ποιες οδοντιατρικές εργασίες αφορά το voucher
05
14.07.2022 09:34
Πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα - Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη διασπορά - Πότε θα έχουμε αποκλιμάκωση

POPULAR VIDEOS

Κεντρικό δελτίο 03/06/2023
Κεντρικό... | 03.06.2023 20:01
Κεντρικό δελτίο 03/06/2023
Νέο τρικ Κασιδιάρη: Κατεβαίνει στις εκλογές με συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 03.06.2023 20:13
Νέο τρικ Κασιδιάρη: Κατεβαίνει στις εκλογές με συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων
Μόσχα: 7 νεκροί σε ένα 24ωρο στο Μπέλγκοροντ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 03.06.2023 21:16
Μόσχα: 7 νεκροί σε ένα 24ωρο στο Μπέλγκοροντ
Αθλητικό δελτίο 03/06/2023
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 03.06.2023 19:50
Αθλητικό δελτίο 03/06/2023
Ο υπηρεσιακός υπουργός ναυτιλίας για την διακίνηση των εκδρομέων
Ώρα Ελλάδος... | 02.06.2023 09:06
Ο υπηρεσιακός υπουργός ναυτιλίας για την διακίνηση των εκδρομέων