Προεκλογικό «φρένο» στο ΕΣΥ: Οι τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που... μπήκαν στο συρτάρι
Στο συρτάρι θα μείνουν όπως φαίνεται τρεις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Στο συρτάρι θα μείνουν όπως φαίνεται τρεις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου αλλά και των σεναρίων για πρόωρες εκλογές.
Και μπορεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης όταν αναφέρεται στις ανακαινίσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στα νοσοκομεία, να μιλά για μεταρρυθμίσεις, πρόκειται όμως ουσιαστικά για επιφανειακές παρεμβάσεις που ουδόλως αλλάζουν το αναχρονιστικό ΕΣΥ, το οποίο λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο εδώ και 43 χρόνια.
Στην ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας αναφέρονταν άλλωστε οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήδη από το 2019, οπότε και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Πρόκειται για τον νέο υγειονομικό χάρτη που θα άλλαζε επί της ουσίας τη λειτουργία των δομών του ΕΣΥ, τη δημιουργία ενός νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αλλά και τον εκσυγχρονισμό των Οργανισμών του τομέα της υγείας.
Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις αυτές μετατίθενται για την επόμενη κυβέρνηση, καθώς απαιτείται πολύς χρόνος για την υλοποίησή τους, ενώ το υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει μόνο σε κάποιους σχεδιασμούς χωρίς καμία εφαρμογή στην πράξη, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr.
Οι μεταρρυθμίσεις που... πήγαν περίπατο
Ειδικότερα:
1. Ο περιβόητος νέος υγειονομικός χάρτης που θα κατέγραφε όλες τις μονάδες υγείας στη χώρα και το προσωπικό και θα εντόπιζε τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας, μετατίθεται για την επόμενη κυβέρνηση.
Το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε εδώ και περίπου έναν χρόνο, αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του ethnos.gr, να αφήσει για τον επόμενο υπουργό Υγείας τον νέο χάρτη, αφού εκτός από χρόνος, απαιτείται και η συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, αφού θα προέβλεπε ριζικές αλλαγές σε δομές, μονάδες αλλά και συγχωνεύσεις. Κάτι βέβαια που θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, κλίμα που δεν θα ευνοούσε την κυβερνητική παράταξη ενόψει εκλογών.
2. Στο μεταξύ ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν οι εκλογές, την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα την αναλάβει ούτως ή άλλως η επόμενη κυβέρνηση. Παρότι η ΝΔ βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας εδώ και 7 χρόνια, δεν έχει ξεκινήσει μέχρι στιγμής καμία μεταρρύθμιση στις μικρές μονάδες υγείας, όπως είναι τα κέντρα υγείας, οι ΤΟΜΥ αλλά και τα πολυϊατρεία.
Δομές που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων που πνίγονται από περιστατικά ακόμη και ήπιας βαρύτητας. Εξάλλου ούτε καν τα κέντρα υγείας της Αττικής δεν έχουν μπει σε 24ωρη εφημερία, παρότι είχε προαναγγελθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια.
3. Και όσο τα σενάρια για πρόωρες εκλογές φουντώνουν, τόσο μένουν «παγωμένα» και τα έργα για την αναβάθμιση των μεγάλων Οργανισμών της Υγείας όπως του ΕΚΑΒ, του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ κ.α. Έργα που προέβλεπαν την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό όλων των υπηρεσιών, ώστε να λειτουργούν οι Οργανισμοί σε σύγχρονους ρυθμούς.
Γι' αυτό και οι μεγάλοι Οργανισμοί θα εξακολουθούν να λειτουργούν με το ίδιο μοντέλο, έως ότου προκύψει νέα κυβέρνηση μετά τις κάλπες, που θα έχει όλο τον πολιτικό χρόνο στη διάθεση της για μεταρρυθμίσεις.
Η άλλη πλευρά του ελληνικού τουρισμού: Εργασία 15 ωρών, «μαύρα» μεροκάματα και τρώγλες - «Έφτυσα αίμα για να πληρωθώ»
Προεκλογικό «φρένο» στο ΕΣΥ: Οι τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που... μπήκαν στο συρτάρι
Θρίλερ με τη χειροβομβίδα στη Γλυφάδα: Ο «ενδιάμεσος κρίκος», τα ευρήματα στο σπίτι του και ο ισοβίτης
Γιατί καίγεται η Δυτική Ευρώπη: Τι συμβαίνει σε Γαλλία και Ισπανία - Τα μέτωπα και η κλιματική αλλαγή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




