• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Τι έδειξε το νέο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την τραγωδία στα Τέμπη - Στο μικροσκόπιο για έλεγχο όλα τα επιβατικά τρέναΔημοσκόπηση Alco: Το «13άρι» της ΝΔ, το ντέρμπι δεύτερης θέσης και το... πολυσυλλεκτικό «κόμμα Καρυστιανού»Συναγερμός στα Πατήσια για την εξαφάνιση της 16χρονης ΜαρίαςΜητσοτάκης: Ψεύτικο δίλημμα το «εγώ ή χάος», εφικτός στόχος η αυτοδυναμία - Η συνάντηση με Ερντογάν και οι θαλάσσιες ζώνες
δημοφιλές τώρα: Η πρώτη φωτογραφία της Κρήτης από την Αττική από τον άνθρωπο που ενώνει τις βουνοκορφές της Ελλάδας
Homepage ┋   Ιστορία   ┋   10.07.2020 08:50
Newsroom
Newsroom

Οι Αρχαίοι Αμερικανοί πραγματοποιούσαν επικά ταξίδια στον Ειρηνικό το 1200 μ.Χ.

Οι ιθαγενείς Αμερικανοί και οι κάτοικοι της Πολυνησίας συναντήθηκαν μία και μόνη φορά προϊστορικά και έκτοτε γεννήθηκαν παιδιά με καταγωγή και από τους δύο πληθυσμούς

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Γαλλική Πολυνησία/AP Images
Γαλλική Πολυνησία/AP Images

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι γηγενείς αρχαίοι Αμερικανοί πραγματοποιούσαν επικά προϊστορικά ταξίδια διασχίζοντας τον Ειρηνικό και με κατεύθυνση την Πολυνησία. Όπως αναφέρει το BBC, η ανάλυση δειγμάτων DNA κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν πως υπήρξαν μετακινήσεις πληθυσμών ανάμεσα στους κατοίκους των σημερινών ΗΠΑ και της Πολυνησίας, περίπου το 1200 μ.Χ. 

Το εύρος των πιθανών επαφών μεταξύ των δύο περιφερειών έχει υπάρξει πεδίο αντιπαράθεσης των μελετητών επί δεκαετίες. Το 1947, ο Νορβηγός εξευρενητής Thor Heyerdahl πραγματοποίησε το πέρασμα από το νότιο τμήμα των ΗΠΑ στην Πολυνησία με σχεδία ώστε να αποδείξει ότι ένα τέτοιο ταξίδι είναι πιθανό. Παράλληλα, οι υποστηρικτές της θεωρίας της αλληλεπίδρασης των ιθαγενών Αμερικανών και των κατοίκων της Πολυνησίας σημειώνουν ότι ορισμένα κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά των δύο λαών, όπως μια ίδια λέξη που χρησιμοποιούσαν για να ονοματίσουν ένας είδος καλλιέργειας, αποτελούν ένδειξη ότι οι δύο πληθυσμοί αναμείχθηκαν πολύ πριν εγκατασταθούν στην Αμερική οι Ευρωπαίοι. 

ap_9805190817.jpg
Η σχεδία του Thor Heyerdahl/AP Images

Από την πλευρά τους, όσοι αντιτίθενται σε αυτή τη θεωρία, παρουσιάζουν μελέτες με διαφορετικά συμπεράσματα, επισημαίνοντας κυρίως πως τους δύο πληθυσμούς χώριζαν χιλιάδες χιλιόμετρα ωκεανού. Ωστόσο, ο Αλέξανδρος Ιωαννίδης, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σάνφορντ στην Καλιφόρνια και οι συνάδελφοί του από διάφορα μέρη του κόσμου, ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περισσότερους από 800 ζώντες ιθαγενείς κατοίκους των ακτών της νότιας Αμερικής και της Γαλλικής Πολυνησίας, ψάχνοντας για κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στους δύο. «Βρήκαμε πανομοιότυπα τμήματα καταγωγής Αμερικανών ιθαγενών σε πολλά νησιά της Πολυνησίας», ανέφερε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως πρόκειται για το μοναδικό στοιχείο κοινής επαφής των δύο πληθυσμών. 

Αυτό, με άλλα λόγια, σημαίνει - κατά τον καθηγητή και την ομάδα του - ότι οι ιθαγενείς Αμερικανοί και οι κάτοικοι της Πολυνησίας συναντήθηκαν μία και μόνη φορά προϊστορικά και έκτοτε γεννήθηκαν παιδιά με καταγωγή και από τους δύο πληθυσμούς. Οι στατιστικές αναλύσεις κλίνουν στο ότι αυτή η «συνάντηση» συνέβη περίπου το 1200 μ.Χ. Την ίδια στιγμή, η ομάδα ανακάλυψε DNA των ιθαγενών Αμερικανών σε ομάδες ιθαγενών στη σημερινή Κολομβία.

Με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε ακόμη

Οργή κατά ΔΕΔΔΗΕ: «Κατηγορούν τον γιο μου για ρευματοκλοπή ύψους 2.100 ευρώ από τότε που ήταν ανήλικος»

Τι έδειξε το νέο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την τραγωδία στα Τέμπη - Στο μικροσκόπιο για έλεγχο όλα τα επιβατικά τρένα

Επανάσταση στην Ιατρική: Η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου με δότρια γυναίκα που υποβλήθηκε σε υποβοηθούμενη ευθανασία

Συνταγματική Αναθεώρηση: Πώς ξεκινά, πώς ολοκληρώνεται και οι κρίσιμες πλειοψηφίες στη Βουλή

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Πολυνησία
  • ΗΠΑ
  • ιθαγενείς
  • Αμερική
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr