• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Πόσο ακριβότερο είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Εκτοξεύονται οι τιμές σε κρέας και γλυκάFormula 1: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Λάντο Νόρις!«Μείναμε έκπληκτοι από την ποικιλία και την ομορφιά»: Τα υδροθερμικά μυστικά που κρύβει ο βυθός της Μήλου«Πατούν γκάζι» οι αγρότες: Δεν ικανοποιούνται από τις εξαγγελίες - Νέες κινητοποιήσεις σε Έβρο, Γιάννενα, Αθηνών - Λαμίας και Κρήτη«Βόμβες» Τραμπ Τζούνιορ για Ουκρανία: Είναι πιο διεφθαρμένη από τη Ρωσία - Η στήριξη των ΗΠΑ ενδέχεται να σταματήσει
δημοφιλές τώρα: Αυτοκινητιστής έχασε τη δουλειά του επειδή το υπουργείο Μεταφορών ξέμεινε από ταχογράφους
Homepage ┋   Ιστορία   ┋   06.10.2021 21:09
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Αρχή από το Κρεματόριο Νο4📌 Τα κατάφεραν 300!

Σαν σήμερα 7 Οκτωβρίου, οι φυλακισμένοι του Άουσβιτς εξεγείρονται κατά των Ναζί

7 Οκτωβρίου του 1944. Στο σύμπλεγμα στρατοπέδων συγκέντρωσης του Άουσβιτς οι κρατούμενοι εξεγείρονται και σκοτώνουν δήμιούς τους…

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
coipyright AP PHOTOS
coipyright AP PHOTOS

Ήταν πια 1944, 7 Οκτωβρίου. Οι φυλακισμένοι ένιωθαν το τέλος να να είναι κοντά. Έπειτα από χρόνια απελπιστικού εγκλεισμού στο σύμπλεγμα Άουσβιτς-Μπίρκεναου, οι φήμες για μία επερχόμενη απελευθέρωση έδωσαν στους κρατούμενους μια ανάσα ελπίδας. Ο Κόκκινος Στρατός των Σοβιετικών είχε  διεισδύσει βαθιά στην Πολωνία. Ακούγονταν νέα για εξέγερση των κατοίκων της Βαρσοβίας.

ΚΟΣΜΟΣ17.09.2020 11:35
Συγκλονιστικό: Οι νέοι των ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Ολοκαύτωμα και Άουσβιτς!
Συγκλονιστικό: Οι νέοι των ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Ολοκαύτωμα και Άουσβιτς!

Αμερικανικά αεροπλάνα είχαν βομβαρδίσει τα κοντινά εργοστάσια. Τα νέα αυτά αναζωπύρωναν ένα πνεύμα αντίστασης ανάμεσα στους κρατούμενους. Και μια μέρα σαν σήμερα το 1944 εξεγέρθηκαν αποφασισμένοι να ελευθερωθούν ή να πεθάνουν, τουλάχιστον προσπαθώντας. Ανάμεσα στους εξεγερμένους βρίσκονταν και πολλοί Έλληνες – Εβραίοι. Στο εργοστάσιο πυρομαχικών του Άουσβιτς νεαρές εβραίες φυλακισμένες εργάζονταν για να τροφοδοτούν τη γερμανική πολεμική μηχανή.

Από τα μέσα του 1944 άρχισαν να βγάζουν λαθραία μικρές ποσότητες πυρίτιδας. Έπειτα τις προωθούσαν στις ομάδες φυλακισμένων που ήταν αναγκασμένοι να δουλεύουν στα κρεματόρια. Η πρόθεσή τους ήταν, αφού θα είχαν μαζέψει επαρκή πυρίτιδα, να ανατινάξουν τις εγκαταστάσεις γενοκτονίας: τα κρεματόρια και τους θαλάμους αερίων.

Αρχή από το Κρεματόριο Νο4

Ξέμειναν όμως από χρόνο… Στις 7 Οκτωβρίου η ομάδα του Κρεματόριου 4 έμαθε πως επρόκειτο να τους δολοφονήσουν όλους τα SS. Δεν είχαν άλλη επιλογή έπρεπε να ενεργήσουν. Επιδεικνύοντας ξεχωριστή γενναιότητα επιχείρησαν να ανατινάξουν το κρεματόριο και επιτέθηκαν στους φρουρούς με ό,τι βρήκαν πρόχειρο. Βλέποντας τις φλόγες και τη σύγχυση που επικρατούσε οι υπόλοιποι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν κι αυτοί.

Πολλοί φρουροί των SS σκοτώθηκαν. Το συρματόπλεγμα της περιμέτρου παραβιάστηκε και εκατοντάδες κρατούμενοι διέφυγαν, καθώς οι σύντροφοί τους πολεμούσαν τους βαριά οπλισμένους παραστρατιωτικούς του Χίτλερ με πέτρες ρόπαλα και γροθιές. Τα SS τελικά ξαναπήραν τον έλεγχο και κατά το σύνηθες προέβησαν σε άγρια αντίποινα. 

Όλοι σχεδόν οι φυλακισμένοι που είχαν διαφύγει πιάστηκαν και εκτελέστηκαν. Εκατοντάδες από εκείνους που είχαν μείνει πίσω να πολεμήσουν εκτελέστηκαν επίσης. Τρεις μήνες αργότερα κρέμασαν και τις γυναίκες που τροφοδοτούσαν με πυρίτιδα τους εξεγερμένους. Μία από αυτές, η Ρόζα Ρόμποτα  κατάφερε να στείλει ένα τελευταίο μήνυμα στα μέλη της πολωνικής αντίστασης: «Hazak v’ ematz» - Δύναμη και κουράγιο. 

Τα κατάφεραν 300!

Συνολικά περίπου 700 φυλακισμένοι προσπάθησαν να δραπετεύσουν από το Άουσβιτς στα χρόνια της λειτουργίας του (1940-1945) και περίπου 300 τα κατάφεραν. Όσοι δραπέτες συλλαμβάνονταν από την SS αφήνονταν, συνήθως, να πεθάνουν από την πείνα. Άλλες φορές τιμωρούνταν συγγενείς ή και άλλοι, επιλεγμένοι στην τύχη, κρατούμενοι στη θέση τους. Στις 27 Ιανουαρίου του 1945 οι Σοβιετικοί άνοιξαν τις πύλες του Στρατοπέδου και έμειναν άναυδοι με ό,τι αντίκρισαν! 

Επίσης σαν σήμερα το: 1571 γίνεται η Ναυμαχία της Ναυπάκτου: Ο στόλος της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, της Νεάπολης, της Σικελίας και του Πάπα κατατροπώνει τον οθωμανικό στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (τότε Λέπαντο), σταματώντας οριστικά την επέκταση των Οθωμανών προς τη Δύση. Του χριστιανικού στόλου ηγείται ο Δον Χουάν ντε Αούστρια και του τουρκικού ο Μουεζίν Ζαντέ Αλή Πασά. Κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας πέφτει νεκρός ο ναύαρχος των τουρκικών δυνάμεων.
Το 1949 δημιουργείται στη ρωσική ζώνη κατοχής της Γερμανίας η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, γνωστή ως Ανατολική Γερμανία. Ο Βίλχελμ Πικ γίνεται πρώτος πρόεδρος του νεοσύστατου κράτους, ενώ ο Ότο Γκρέτβολ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.
Το 1985 εκδηλώνεται πειρατεία στο ιταλικό κρουαζιερόπλοιο «Ακίλε Λάουρο», στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, από  οπλισμένους άραβες τρομοκράτες του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Οι τρομοκράτες απειλούν να ανατινάξουν το πλοίο και να σκοτώσουν τους αμερικανούς επιβάτες εάν δεν απελευθερωθούν 50 Παλαιστίνιοι, που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ.

Τέλος σήμερα είναι η  Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Νευραλγία του Τριδύμου και η Παγκόσμια Ημέρα για την Aξιοπρεπή Eργασία.

Διαβάστε ακόμη

«Βόμβες» Τραμπ Τζούνιορ για Ουκρανία: Είναι πιο διεφθαρμένη από τη Ρωσία - Η στήριξη των ΗΠΑ ενδέχεται να σταματήσει

«Πατούν γκάζι» οι αγρότες: Δεν ικανοποιούνται από τις εξαγγελίες - Νέες κινητοποιήσεις σε Έβρο, Γιάννενα, Αθηνών - Λαμίας και Κρήτη

Πόσο ακριβότερο είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Εκτοξεύονται οι τιμές σε κρέας και γλυκά

Formula 1: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Λάντο Νόρις!

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Άουσβιτς
  • Ναζί
  • Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
  • στρατόπεδα συγκέντρωσης
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr