• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Έκανε την ανατροπή ο Λούλα: Επανεξελέγη πρόεδρος στη Βραζιλία - Ακύρωση των εκλογών ζητά ο ΜπολσονάρουΠάρτι μέχρι το πρωί στη Σερβία για το «τέλος» του Βούτσιτς και την ιστορική αλλαγήΕΟΠΥΥ: Εξετάζεται νέα παράταση για την υποχρεωτική καταχώριση των αποτελεσμάτων διαγνωστικών εξετάσεωνΗ προφυλάκιση Λιόλιου για τα στημένα στο μπάσκετ, οι ισχυρισμοί που δεν έπεισαν και ο νέος κύκλος απολογιών
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Ιστορία   ┋   26.10.2026 05:10
Μάκης Εξαρχόπουλος
Μάκης Εξαρχόπουλος-

Η μάχη της Δραμπάλας στον Άκοβο

Ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας τού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου αποκαλεί τη Δραμπάλα «Aρκαδικές Θερμοπύλες» και θεωρεί τη μάχη που δόθηκε εκεί «γεγονός μείζονος σπουδαιότητας»

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Μια από τις λιγότερο γνωστές σημαντικές μάχες της Επανάστασης του 1821 είναι η μάχη τής Δραμπάλας, που δόθηκε στις 5-7 Ιουνίου 1825 κοντά στον Άκοβο της Αρκαδίας, ένα γραφικό χωριό σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά τού Ταϋγέτου σε υψόμετρο γύρω στα 900 μέτρα.

Ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας τού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου αποκαλεί τη Δραμπάλα «Aρκαδικές Θερμοπύλες» και θεωρεί τη μάχη που δόθηκε εκεί «γεγονός μείζονος σπουδαιότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική | 23.10.2026 13:45
Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για το «άκυρο και ανυπόστατο» τουρκολιβυκό μνημόνιο
Αθλητισμός | 23.10.2026 13:33
Σκάνδαλο στο μπάσκετ: Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δηλώνει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας

Όλα ξεκίνησαν μετά τη μάχη στο Μανιάκι, που δόθηκε στις 20 Μαϊου τού 1825, μεταξύ των Ελλήνων και των Αιγυπτίων τού Ιμπραήμ, όπου ο ηρωικά μαχόμενος Παπαφλέσσας έπεσε νεκρός. Ο Ιμπραήμ, που αποβιβάστηκε με τα στρατεύματά του στην Πελοπόννησο τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, αφού κατέλαβε αμαχητί την Καλαμάτα και αρκετές κωμοπόλεις της Μεσσηνίας πυρπολώντας τες, ξεκίνησε με 10.000 περίπου στρατό, ιππικό και ορεινό πυροβολικό για να καταλάβει την Τρίπολη.

Η μάχη της Δραμπάλας στον Άκοβο

Όμως όταν πλησίασε στα Δερβένια, στα όρια Μεσσηνίας και Αρκαδίας, πληροφορήθηκε ότι είναι οχυρωμένα και δεν θα μπορέσει να περάσει. Έτσι, άλλαξε το σχέδιό του, γύρισε πίσω και στράφηκε προς την Πολιανή, την ορεινή γενέτειρα του Παπαφλέσσα. Με τη βοήθεια Τούρκων τού Λεονταρίου επέλεξε το κρημνώδες μονοπάτι της Σορόκας, που ήταν πιο δύσβατο από τα Δερβένια, αλλά αφύλακτο, και γι αυτό το πέρασε αμαχητί. Η Σορόκα ήταν το κρίσιμο στενό πέρασμα του δρόμου που οδηγούσε από την Καλαμάτα στην Τρίπολη.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βρισκόταν στον Άκοβο κι ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για την Πολιανή όταν, όπως μας πληροφορεί ο υπασπιστής του Φώτιος Χρυσανθόπουλος (Φωτάκος), ακούστηκαν τουφεκιές και φωνές ότι οι Τούρκοι έρχονται κι ο κόσμος έφευγε με τα αιγοπρόβατα και τα γυναικόπαιδά τους προς τα βουνά τής Μάνης.

Ο Κολοκοτρώνης αντέδρασε αστραπιαία, δίνοντας εντολή στους Ακοβίτες να φτιάξουν γρήγορα ταμπούρια στο ύψωμα της Δραμπάλας, που απέχει περίπου 4 χλμ ΒΔ από τον Άκοβο, διατάσσοντας τα παλικάρια του να οχυρωθούν εκεί. Ήταν 5 Ιουνίου τού 1825, ανήμερα της Πεντηκοστής, όταν ξεκίνησε η μάχη που κράτησε δύο ημέρες και τρεις νύκτες.

Ο Ιμπραήμ τοποθέτησε το πυροβολικό του στο απέναντι ύψωμα απ’ όπου κτυπούσε τους ταμπουρωμένους Έλληνες. Αλλά, πριν εκραγούν οι μπάλες των κανονιών, επειδή το αναμμένο φυτίλι τους ήταν λίγο μακρύ, προλάβαιναν οι Έλληνες και τις πετούσαν κάτω από το ύψωμα, στη Λάκα τής Δραμπάλας, όπου ήταν το πεζικό των Αιγυπτίων σκοτώνοντας πολλούς. Η μάχη ήταν πολυαίμακτη και το βράδυ της 7ης Ιουνίου ο Κολοκοτρώνης έδωσε εντολή εγκατάλειψης της θέσης.

Η μάχη της Δραμπάλας στον Άκοβο

Στη μάχη, με γενικό αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, πήραν μέρος μεταξύ άλλων οι οπλαρχηγοί: Κανέλλος Δεληγιάννης, Γενναίος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Γιατράκος, Δημήτριος Παπατσώνης, Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, και Δημήτριος Πλαπούτας,
Στη μάχη τής Δραμπάλας πήρε μέρος και ο Ακοβίτης Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Καπετάν Γεώργαρος, πρωτοπαλίκαρο του Κολοκοτρώνη και παιδικός του φίλος, ο οποίος, όπως λέει, είχαν τα ίδια χρόνια και μαζί φύλαγαν τα πρόβατα.

Ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης αναφέρει στα απομνημονεύματά του: «Δεκαπέντε χρονών επήγαμε εις τον Άκοβον, είκοσι υπανδρεύθηκα, έκτισα σπίτια, επήρα προικιό ελιαίς, αμπέλι, έγινα νοικοκύρης, εφύλαγα και το βιλαέτι, εστεκόμαστε πάντοτε με το τουφέκι».

Ο Κολοκοτρώνης, λοιπόν, συνδέεται ιδιαίτερα με τον Άκοβο και την περιοχή του, αφού εκεί έζησε 12 χρόνια, νυμφεύθηκε την κόρη τού προεστού Χριστόδουλου Καρούσου κι εκεί γεννήθηκαν τα δύο πρώτα παιδιά του. Και τώρα, στον τόπο που έζησε και αγάπησε πολύ δημιουργώντας την οικογένειά του, έδωσε μια μάχη από τις σημαντικότερες της ζωής του και από τις πιο σκληρές τού αγώνα για την ανεξαρτησία.

Η μάχη της Δραμπάλας ήταν η πρώτη ηρωική αντίσταση του Κολοκοτρώνη κατά τού Ιμπραήμ και αποτελεί λαμπρό ορόσημο ελπίδας στις πρώτες δύσκολες μέρες της επέλασής του στην Πελοπόννησο. Κατέδειξε ότι αυτός δεν ήταν αήττητος, ενώ παράλληλα καθυστέρησε την πορεία του προς την ανυπεράσπιστη Τρίπολη (που την κατέλαβε τελικά στις 11 Ιουνίου), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Υψηλάντη και στον Μακρυγιάννη να ετοιμαστούν για να τον αντιμετωπίσουν στις 13 Ιουνίου στους Μύλους της Αργολίδας, να του φράξουν τον δρόμο προς το Ναύπλιο και να τον αναγκάσουν να επιστρέψει πίσω.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Οι τρεις τηλεοπτικοί αστέρες στο μεταγραφικό στόχαστρο του Μητσοτάκη και η έξυπνη κίνηση Ανδρουλάκη

ΕΟΠΥΥ: Εξετάζεται νέα παράταση για την υποχρεωτική καταχώριση των αποτελεσμάτων διαγνωστικών εξετάσεων

Το διπλό μήνυμα Καραμανλή και το νέο «χτύπημα» Σαμαρά: Ποια στάση τηρεί το Μαξίμου

Έκανε την ανατροπή ο Λούλα: Επανεξελέγη πρόεδρος στη Βραζιλία - Ακύρωση των εκλογών ζητά ο Μπολσονάρου

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ειδήσεις τώρα
  • Αρκαδία
  • Επανάσταση 1821
  • Μάχη
  • Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
%>