Ταϊλάνδη: Ο 66χρονος βασιλιάς με τα τατουάζ και η νύφη που προσκύνησε (pics+vid)

Τελευταία Ενημέρωση
Ένας μονάρχης με ταραχώδη προσωπική ζωή, που αγαπά τις διασκεδάσεις, τα τατουάζ, τα κανίς και τα αεροπλάνα

Ξεκίνησε σήμερα (4/5) και θα διαρκέσει τρεις ολόκληρες ημέρες η τελετή στέψης του Μάχα Βατζιραλονγκόρν, του νέου βασιλιά της Ταϊλάνδης. Τρεις ημέρες πριν από την μεγαλοπρεπή αυτή τελετή, ο Μάχα, τρεις φορές διαζευγμένος, έκανε την έκπληξη ανακοινώνοντας ότι παντρεύτηκε την επί χρόνια αγαπημένη του, μία αεροσυνοδό που έγινε η βασίλισσα Σουτίντα.

Ο 66χρονος Βατζιραλονγκόρν διαδέχθηκε στον θρόνο τον πατέρα του, ο οποίος πέθανε τον Οκτώβριο 2016, έπειτα από 70 χρόνια στην εξουσία, όμως η επίσημη στέψη του καθυστέρησε προκειμένου να περάσει ένα εύλογο διάστημα πένθους.

Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν στέφεται επισήμως βασιλιάς της Ταϊλάνδης

Στην τελετή που θα μετατρέψει συμβολικά τον βασιλιά σε έναν ζώντα θεό βρίσκεται και η νέα του σύζυγος, η βασίλισσα Σουτίντα. Ένας από τους επίσημους τίτλους που θα λάβει ο νέος βασιλιάς θα είναι ο Ράμα Ι’, ή ο 10ος βασιλιάς της δυναστείας Τσάκρι που ιδρύθηκε το 1782. Η τελετή, που μεταδίδεται απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊλάνδης, είναι ένα μίγμα βουδιστικών και βραχμανικών εθίμων και ξεκίνησε ακριβώς στις 10:09 (τοπική ώρα), μια ώρα που επιλέχθηκε βάσει των άστρων.

batziralongkorn_tailand04.jpg
Μάχα Βαγιραλονγκόρν (AP images)

Η σημερινή τελετή έχει στόχο να τον μεταμορφώσει σε «ντεβαράζα», δηλαδή στην ενσάρκωση των θεών. Οι τελετές θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα, ένα γεγονός που δεν έχει ξαναζήσει η Ταϊλάνδη μετά το 1950 οπότε στέφθηκε ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι. Κανένας εστεμμένος δεν έχει προσκληθεί στις τελετές αυτές, «όπως προστάζει η παράδοση», διευκρίνισε το ταϊλανδικό υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο πολλοί ξένοι τουρίστες, φορώντας κίτρινα πουκάμισα, το χρώμα της μοναρχίας, έχουν συρρεύσει στους δρόμους γύρω από το παλάτι.

Οι τελετές θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα 6 Μαΐου. Την Κυριακή (5/5) ο Βατζιραλονγκόρν θα παρελάσει πάνω σε ένα χρυσό φορείο που θα κρατούν στρατιώτες στους δρόμους της Μπανγκόκ. Τη Δευτέρα θα εμφανιστεί σε ένα από τα μπαλκόνια του παλατιού και θα δεχθεί ξένους διπλωμάτες.

batziralongkorn_tailand.jpg
Μάχα Βαγιραλονγκόρν (AP images)

Η στέψη αυτή αποτελεί ευκαιρία για τον Βατζιραλονγκόρν να παρουσιαστεί ως εγγυητής της ενότητας της Ταϊλάνδης, η οποία έχει γνωρίσει 12 πραξικοπήματα από το 1932, εκ των οποίων δύο τον 21ο αιώνα. Εξάλλου η χώρα παραμένει διχασμένη μετά τις εκλογές της 24ης Μαρτίου, τις πρώτες που διοργανώθηκαν στην Ταϊλάνδη μετά το πραξικόπημα του στρατού το 2014.

Περισσότερο από ένα μήνα μετά τις εκλογές τα δύο στρατόπεδα, υπέρ και κατά της χούντας, διεκδικούν τη νίκη και προσπαθούν να σχηματίσουν συνασπισμούς ώστε να διασφαλίσουν την πλειοψηφία στην κάτω βουλή. Παράλληλα η αντιπολίτευση καταγγέλλει πολλές παρατυπίες. Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών θα γίνουν γνωστά μετά τις τελετές για τη στέψη του Βατζιραλονγκόρν προκειμένου να διασφαλιστεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη σταθερότητα στη χώρα.

Ο γάμος με την πανέμορφη αεροσυνοδό και σωματοφύλακά του, Σουτίντα

Αεροσυνοδός, σωματοφύλακας του βασιλιά της Ταϊλάνδης προτού γίνει βασίλισσα: η Σουτίντα, που ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά της σήμερα στη διάρκεια της στέψης του Ράμα Ι’, είχε μια ραγδαία άνοδο αλλά η ζωή της παραμένει μυστήριο για τους Ταϊλανδούς.

batziralongkorn_tailand01.jpg
Μάχα Βαγιραλονγκόρν, Σουτίντα (AP images)

Σύντροφος του Μάχα εδώ και πολλά χρόνια, η Σουτίντα Βατζιραλονγκόρν να Αγιουντία εμφανίζεται στο οργανόγραμμα του παλατιού της Ταϊλάνδης από τον Αύγουστο του 2017, ως αναπληρώτρια διοικητής των σωματοφυλάκων του βασιλιά.

Την 1η Μαΐου η 40χρονη γυναίκα παντρεύτηκε τον Μάχα Βατζιραλονγκόρν, ο οποίος έχει ήδη παντρευτεί τρεις ακόμη φορές. Το παλάτι προς το παρόν δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα κανένα στοιχείο της βιογραφίας της βασίλισσας, σε μια χώρα όπου η προσβολή του βασιλιά επισύρει ποινή από τρία ως 15 χρόνια κάθειρξη.

Στο Μεγάλο Παλάτι της Μπανγκόκ, λίγα λεπτά αφού ο σύζυγός της φόρεσε στο κεφάλι του τη «Μεγάλη Κορώνα της Νίκης», τον προσκύνησε σε ένδειξη σεβασμού. Ο βασιλιάς έριξε λίγες σταγόνες νερό στο μέτωπό της προτού της δώσει τα σύμβολα του νέου της ρόλου, αυτού της βασίλισσας. Στη συνέχεια έκατσε δίπλα του στην αίθουσα του θρόνου.

batziralongkorn_tailand_02.jpg
Μάχα Βαγιραλονγκόρν, Σουτίντα (AP images)

Τίποτε δεν προμήνυε τη ραγδαία άνοδο της Σουτίντα

Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1978 και φοίτησε σε ένα καθολικό πανεπιστήμιο στο οποίο πηγαίνει η ελίτ της Μπανγκόκ, όπου το 2000 πήρε πτυχίο στην Επικοινωνία. Στη συνέχεια εργάστηκε ως αεροσυνοδός για την κρατική αεροπορική εταιρεία Thai Airlines. «Είναι μια βασίλισσα που προέρχεται από τον λαό», εξηγεί η Σοφί Μπουασό ντι Ροσέρ, ειδική στην Ταϊλάνδη του Institut Francais des Relations Internationales (IFRI), σε αντίθεση με την προηγούμενη βασίλισσα Σιρικίτ Κιτιγιακόρν.

Σουτίντα
Σουτίντα (AP images)

Η χήρα του Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι, που σήμερα είναι 86 ετών, είναι δισέγγονη του βασιλιά Ράμα Ε’, ενώ ο σύζυγός της ήταν εγγονός του ίδιου μονάρχη. Η Σουτίντα γνώρισε τον Μάχα Βατζιραλονγκόρν το 2007 στη διάρκεια μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης, όπως αναφέρει τοπική εφημερίδα. Τότε ήταν αεροσυνοδός και εκείνος, καθώς έχει δίπλωμα πιλότου, πιλοτάριζε ένα αεροπλάνο της Thai Airways.

Τον Νοέμβριο του 2013 εντάχθηκε στον βασιλικό στρατό της Ταϊλάνδης και έκτοτε ανήλθε πολύ γρήγορα. Σε λιγότερο από ένα χρόνο έγινε δεκτή στο σώμα των προσωπικών φρουρών του βασιλιά. Τον Δεκέμβριο του 2016, δύο μήνες μετά τον θάνατο του Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι και αφού ανήλθε στον θρόνο ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν προήχθη σε στρατηγό και στη συνέχεια σε αναπληρώτρια διοικητής των σωματοφυλάκων του βασιλιά.

soyntita.jpg

Το ζευγάρι περνά πολύ χρόνο στη Βαυαρία της Γερμανίας, όπου ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν έχει πολλές κατοικίες. Παραμένει λοιπόν άγνωστη για τους Ταϊλανδούς, οι οποίοι την έχουν απλώς δει σε πολύ λίγες δημόσιες εκδηλώσεις πίσω από τον Μάχα Βατζιραλονγκόρν. Ο Βατζιραλονγκόρν όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ χώρισε με τη δεύτερη γυναίκα του αφού την κατηγόρησε ότι τον απατά. Η τρίτη σύζυγός του, η κοινή θνητή Σριράσμι την οποία παντρεύτηκε μυστικά το 2001, εξέπεσε από τον βασιλικό της τίτλο το 2014. Έκτοτε, μέλη της οικογένειάς της έχουν φυλακισθεί για εξύβριση του προσώπου του βασιλιά.

Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης έχει επτά παιδιά, αλλά έχει αποκηρύξει τέσσερις από τους γιους του. Ο γιος της Σιράσμι, ο Ντιπανγκκόρν Ρασμιτζότι, 14 ετών, κατέχει την πρώτη θέση στην σειρά διαδοχής. Η Σουτίντα «θα παίξει πλήρως τον ρόλο της, αν και δεν θα γίνει ποτέ μητέρα ενός γιου – διαδόχου», εκτιμά η Σοφί Μπουασό ντι Ροσέρ.

https://www.youtube.com/watch?v=P5y5k7DkXG8

 

Μάχα Βατζιραλονγκόρν - Ένας από τους πλουσιότερους μονάρχες στον κόσμο

Ένας μονάρχης με ταραχώδη προσωπική ζωή, που αγαπά τις διασκεδάσεις και τα αεροπλάνα, αλλά παράλληλα δεινός τακτικιστής, γνώστης των στρατιωτικών πραγμάτων, στην ηγεσία της Ταϊλάνδης: ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν, που στέφεται, θεωρείται απρόβλεπτος και καλλιεργεί το μυστήριο γύρω από τον εαυτό του.

Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν, μοναδικός αρσενικός απόγονος του βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι, που πέθανε το 2016, προετοιμάζεται από παιδί για τον θρόνο. «Από το πρώτο δευτερόλεπτο της ζωής μου, είμαι πρίγκιπας. Είναι δύσκολο να πεις πώς σου φαίνεται ότι είσαι ψάρι, όταν είσαι ψάρι, πουλί, όταν είσαι πουλί», δήλωνε το 1979 στο BBC σε μία εξαιρετικά σπάνια συνέντευξή του.

Λίγες μέρες πριν από την στέψη του, ο αστρολόγος της Αυλής έφτιαξε το ωροσκόπιό του στον ναό του Σμαραγδένιου Βούδα στην Μπανγκόκ. Αλλά ποτέ δεν θα γίνει γνωστό, διότι ό,τι έχει σχέση με τον βασιλιά είναι ταμπού. Από την ανάρρησή του στον θρόνο, ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν, 66 ετών, δεν έχει καθόλου αλλάξει τις συνήθειές του.

Δεν εμφανίζεται παρά πολύ σπάνια στο κοινό, αντίθετα με τον πατέρα του που επισκεπτόταν αδιάκοπα τις επαρχίες του βασιλείου και οι ετήσιες ομιλίες του οποίου μεταδίδονταν από τη τηλεόραση και ήταν πολιτικά γεγονότα πολυαναμενόμενα και λεπτομερώς αναλυόμενα. Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν, ένας από τους πλουσιότερους μονάρχες στον κόσμο, περνά μεγάλο μέρος του χρόνου του στην Γερμανία, όπου διαθέτει σειρά κατοικιών και όπου του αρέσει να πιλοτάρει το αεροπλάνο του, ένα Boeing 737.

Φωτογραφήθηκε με κοντό μπλουζάκι και έδειξε τα τατουάζ του

Οι συχνές του απουσίες δεν τον εμποδίζουν να είναι προσηλωμένος στις υποθέσεις της μοναρχίας, την οποία έχει εις βάθος μεταμορφώσει από το 2016: έχει καταργήσει πολλές συνταγματικές ρυθμίσεις που πλαισίωναν τις εξουσίες του και έχει διασφαλίσει τον απευθείας έλεγχο των οικονομικών του βασιλικού οίκου.

«Επεμβαίνει επίσης στην πολιτική κατά τρόπο πολύ πιο ευθύ σε σχέση με τον πατέρα του», λέει η Eugenie Merieau, ειδική στην ταϊλανδική πολιτική, η οποία τον περιγράφει ως «αδιάλλακτο». Προέβαλε το βέτο του στην υποψηφιότητα της αδελφής του για το πόστο του πρωθυπουργού με ένα αντιχουντικό κόμμα, σε μία κίνηση στήριξης προς τους στρατηγούς που κυβερνούν την χώρα από το 2014.

Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τον στρατό. Έπειτα από δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Βρετανία, σπούδασε στην στρατιωτική ακαδημία του Ντάντρουν , στην Αυστραλία, πιλοτάροντας ελικόπτερα και καταδιωκτικά, πριν πάρει τιμητικά τον βαθμό του στρατηγού.

«Δεν είναι αυθόρμητος, αλλά μπορεί να γίνει χολερικός και δεν ανέχεται αμφισβήτηση της εξουσίας του», δηλώνει, χωρίς να κατονομασθεί, Ταϊλανδός επιχειρηματίας που έχει εργασθεί για το παλάτι.

«Παραμένει αινιγματικός. Το μυστήριο που καλλιεργεί για τον εαυτό του τον κάνει απόμακρο και ορισμένες φορές απειλητικό». Οι εκκεντρικότητές του έχουν γίνει θέμα στα διεθνή μέσα. Η γερμανική Bild έχει επανειλημμένως δημοσιεύσει φωτογραφίες του με αμφιέσεις που απέχουν πολύ από τις επιταγές του πρωτοκόλλου. Φωτογραφίες οι οποίες έχουν απαγορευτεί στην Ταϊλάνδη. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ