Φαίη Μαυραγάνη
Φαίη Μαυραγάνη (Open Tv)

Φαίη Μαυραγάνη: «Έχω δεχτεί τρικλοποδιές από τον ανταγωνισμό»

Τελευταία Ενημέρωση
Λίγο πριν την έναρξη της τηλεοπτικής σεζόν η γνωστή δημοσιογράφος σε μια εκ βαθέων συνέντευξη της στο «TV Έθνος» μιλά για όλους και όλα

Η Φαίη Μαυραγάνη μιλά για την πρεμιέρα της εκπομπή της στο Open, δηλώνει απολύτως εξαρτημένη με τα νούμερα τηλεθέασης, λέει ότι έχει δεχτεί τρικλοποδιές από τον ανταγωνισμό και αποκαλύπτει ότι της έγινε πριν λίγο καιρό πρόταση για να κατέβει στο στίβο της πολιτικής!

Σας συναντώ λίγο πριν την επιστροφή σας στη δουλειά…Περάσατε ωραία το φετινό καλοκαίρι;

Πολύ όμορφα, χαλαρά, ήσυχα, οικογενειακά όπως επιλέγουμε να κάνουμε κάθε καλοκαίρι, γιατί η υπόλοιπη χρονιά είναι δύσκολη.

Πότε επανακάμπτει η εκπομπή σας, το «Τώρα… ότι συμβαίνει» στο Open;

7 Σεπτεμβρίου επιστρέφουμε δριμύτεροι.

Θα δούμε αλλαγές στην εκπομπή σας;

Κάθε χρόνο επιχειρώ να κάνω κάποιες αλλαγές γιατί πρώτη εγώ νομίζω ότι έχω ανάγκη τις αλλαγές γιατί βαριέμαι. Θα βάλουμε κι άλλα πράγματα στην εκπομπή θα έχει και άλλες ενότητες, κι άλλο δυναμισμό και θα προσπαθήσουμε να ανοιχτούμε περισσότερο στην επαρχία.

Είστε ικανοποιημένη από την τηλεοπτική σεζόν που πέρασε;

Είμαι ικανοποιημένη γιατί κάθε χρονιά αυτή η εκπομπή, είναι η έβδομη σεζόν φέτος, αποδίδει παραπάνω και ο κόσμος την αγκαλιάζει παραπάνω, μου δίνει μεγάλη χαρά γιατί είναι μια προσπάθεια που επιβεβαιώνεται, μια προσπάθεια λίγων ανθρώπων, που πιάνει τόπο.       

Τα νεανικά κοινά είναι συντονισμένα στην εκπομπή σας…

Είναι χαρά μου να βλέπω και τα νεανικά κοινά να μας δείχνουν μια προτίμηση και πολλές φορές να μας δίνουνε την πρωτιά. Είναι ένα κοινό που εδώ  και αρκετά χρόνια οι ιθύνοντες των καναλιών και οι διαφημιστές δίνουνε μεγαλύτερη βαρύτητα.

Μετράτε χρόνια στο χώρο της δημοσιογραφίας. Τη τελευταία εξαετία όμως κρατάτε τα ηνία της παρουσίασης μιας πολύωρης εκπομπής. Σας δημιουργεί άγχος;

Δεν μου δημιουργεί άγχος το πολύωρο και σ’ αυτό με βοήθησε το γεγονός ότι έχω κάνει πολλά χρόνια ως ελεύθερη ρεπόρτερ και νομίζω ότι το καλύτερο σχολείο για να κάνεις αυτή τη δουλειά είναι να ξεκινήσεις από το ρεπορτάζ. Αυτή η εμπειρία μου έχει δώσει μέσα μου την ασφάλεια ότι μπορώ να καλύψω πολύωρη εκπομπή. Από κει και πέρα όμως έχω άγχος για το περιεχόμενο της εκπομπής. Έχω άγχος πολλές φορές όταν έχω κάποιους καλεσμένους λίγο δύσκολους, που θα με πάνε, πώς θα τους χειριστώ, έχω άγχος για κάποια θέματα κοινωνικά και ευαίσθητα τα οποία δεν πάνε πολύ στη φύση μου.

Ο ανταγωνισμός με τις άλλες εκπομπές σας δημιουργεί ένα πρόσθετο άγχος;

Μου δημιουργεί την ανάγκη να οχυρώνω καλύτερα την εκπομπή γιατί πολλές φορές οι ανταγωνιστές λειτουργούν περίεργα και έχουν υπάρξει και φορές που έχω χάσει καλεσμένους από τον ανταγωνισμό. Έχουνε υπάρξει φορές που έχω δεχθεί τρικλοποδιές από τον ανταγωνισμό. Και δεν το καταλαβαίνω γιατί νομίζω αυτός ο χώρος αφήνει τον καθένα να κάνει τη δουλειά του και ας την κάνει ο καθένας όσο καλύτερα μπορεί και ο κόσμος θα κρίνει.

Ποια είναι η σχέση σας με τα νούμερα τηλεθέασης;

Απολύτως εξαρτημένη. Νομίζω ότι τα νούμερα τηλεθέασης καλώς ή κακώς αφήνουν ή δεν αφήνουν ένα τηλεοπτικό προϊόν να υπάρξει. Δηλαδή αν εγώ δεν κάνω καλά νούμερα το πιο πιθανό είναι ότι την επόμενη χρονιά ότι δεν θα έχω δουλειά. Είναι το κριτήριο μας για να υπάρξουμε σ’ αυτή τη δουλειά, οπότε σαφώς και με επηρεάζουνε. Όπως επίσης και με επηρεάζουνε το αν έχω κάνει καλές επιλογές. Υπάρχουν φορές που έχω σκεφθεί να πάω κόντρα στο ρεύμα και να φέρω κάποιους καλεσμένους που δεν είναι αυτό που λέμε ότι πουλάνε. Για παράδειγμα έκανα κάποιες καταπληκτικές συνεντεύξεις με τον κ. Κριεζή και τον κ. Νανόπουλο και χάρηκα που σάρωσαν και χάρηκα που υπήρχε κόσμος που έστειλε μηνύματα και είπε σας ευχαριστούμε που μας δώσατε τη δυνατότητα ν’ ακούσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Οπότε ναι παρακολουθώ τα νούμερα τηλεθέασης, με καθορίζουν, με επηρεάζουν αλλά προσπαθώ μερικές φορές να τα καθορίζω κι εγώ, δηλαδή θεωρώ ότι έχω πια τη δυνατότητα μετά από τόσα χρόνια εδραίωσης αυτής της εκπομπής να κάνω κι εγώ το δικό μου, έξω απ’ αυτό που λέμε καθιερωμένο σόου για νούμερα.                     

Τελικά, στην τηλεόραση, ο κόσμος είναι αυτός που βγάζει νικητές και ηττημένους;

Νομίζω κυρίως ναι. Διότι θα έχετε παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια ότι υπάρχουν και κάποιες εκπομπές που λέμε σκουπίδια, οι οποίες επιβίωσαν, άντεξαν και πορεύτηκαν χρόνια μέσα στην τηλεόραση επειδή είχαν τηλεθέαση. Και υπήρχαν και εκπομπές που κάποιοι της είπαν ποιοτικές αλλά κόπηκαν γιατί ο κόσμος δεν τις έβλεπε.   

Πώς κρίνετε το επίπεδο των ενημερωτικών εκπομπών και των δελτίων ειδήσεων στην τηλεόραση;

Είναι και τα μόνο προϊόντα που βλέπω στην τηλεόραση, γιατί δεν βλέπω τηλεόραση. Πολλές φορές με ρωτάνε για καινούρια πράγματα και δεν έχω ιδέα παρότι έχω ζήσει όλη μου τη ζωή δουλεύοντας μέσα στην τηλεόραση, δεν βλέπω τηλεόραση. Δεν μ’ αρέσει να περνάω έτσι το χρόνο μου, όμως βλέπω ενημερωτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων. Νομίζω ότι με καλύπτουν σ’ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επειδή είναι αρκετά, δηλαδή υπάρχουν αρκετά κανάλια, υπάρχουν αρκετές ενημερωτικές εκπομπές, υπάρχουν αρκετά δελτία δόξα τω θέω σε όλα τα κανάλια πλούσια. Όλα μαζί στο σύνολό τους και τα δελτία και οι εκπομπές έτσι όπως είναι για τα ελληνικά δεδομένα και γι’ αυτό που η ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή βιώνει εμένα με καλύπτουν.        

Τι απαντάτε στον κόσμο που –αρκετές φορές- λέει ότι οι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης κάνουν προπαγάνδα;

Πολλές φορές έχει δίκιο. Και πολλές φορές αισθάνομαι ότι και μέσα από πράγματα που βλέπω εγώ στο χώρο μου ότι ο κόσμος και λίγα μας λέει. Έχουμε δώσει δικαιώματα, έχουν υπάρξει συνάδελφοι που έχουν κάνει προπαγάνδα, έχουν υπάρξει συνάδελφοι που παίξανε βρώμικα, έχουνε υπάρξει συνάδελφοι που πιθανόν τα παίρνουνε, ο κόσμος δεν είναι χαζός, φαίνονται κάποια πράγματα.    

Νωρίτερα μου είπατε ότι εκείνο που σας αγχώνει στις εκπομπές σας είναι και οι καλεσμένοι σας και το πώς θα τους διαχειριστείτε. Ποιος πολιτικός που φιλοξενήσατε στην εκπομπή σας, σας δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί;

Είχα δυσκολευθεί πάρα πολύ πριν επτά χρόνια σ’ ένα πολιτικό πάνελ με καλεσμένους τον Πέτρο Τατσόπουλο και το συγχωρεμένο το Στέλιο Σταυρίδη, υποψήφιο με τη Δράση. Κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια. Είχα νιώσει άβολα και πάρα πολύ άχρηστη, αν μου επιτρέπετε ο όρος, διότι ένιωσα ότι εγώ το επέτρεψα να συμβεί όλο αυτό και το έφτασα σ’ αυτό το σημείο. Θεώρησα ότι έπρεπε να είχα βρει τρόπο να είχα «κόψει» νωρίτερα αυτή την κουβέντα. Αυτή ήταν η πιο δύσκολη μου σε επίπεδο συζήτησης και καλεσμένων συνέντευξη.

Πέραν της εκπομπής της Σαββατοκύριακου θα θέλατε να παρουσιάσετε και μια δεύτερη εκπομπή;

Στην παρούσα φάση δεν ψάχνομαι να κάνω κάτι άλλο, παρ’ ότι το κανάλι πολλές φορές με τίμησε με πολλές προτάσεις, πρέπει να το πω αυτό. Και με πρόταση να κάνω πολιτική εκπομπή μέσα στο χειμώνα και με πρόταση να κάνω άλλα πράγματα. Κι αυτό γιατί αφιερώνω αρκετό χρόνο μέσα στην εβδομάδα για την εκπομπή μου. Σκέφτηκα ότι επί του παρόντος ότι δεν θέλω ν’ ανοιχτώ σε κάτι άλλο, χωρίς να σημαίνει ότι το αποκλείω για το μέλλον, μπορεί.       

Πολλοί συνάδελφοι σας έχουν εισέλθει στο πολιτικό στίβο. Εσείς σκέφτεστε να ασχοληθείτε με την ενεργό πολιτική αργότερα; 

Με τίποτα. Μου έγινε μάλιστα πρόταση να είμαι υποψήφια  στις πρόσφατες εκλογές. Δεν μπορώ ν’ ασχοληθώ με αυτό το χώρο με τίποτα. Είμαι έξω απ’ αυτό που λέμε δημόσιες σχέσεις άνθρωπος, δεν μπορώ να κάνω δημόσιες σχέσεις, δεν μπορώ να λέω πράγματα που δεν πιστεύω, δεν μπορώ να βγάζω λόγους. Θα μου πεις όλοι οι πολιτικοί κάνουν δημόσιες σχέσεις και λένε πράγματα που δεν πιστεύουν; Όχι δεν θα τους τσουβαλιάσω όλους αλλά το πλαίσιο της πολιτικής θέλει μια δράση που δεν μπορώ εγώ ν’ αναπτύξω. Εγώ είμαι πολύ ξεκάθαρη σε αυτά που σκέφτομαι, σε αυτά που πιστεύω, σε αυτά που έχω ανάγκη, δεν μπορώ να τα στρογγυλέψω και δεν νομίζω ότι μου πάει αυτός ο χώρος. Νομίζω ότι θα στενοχωρηθώ πολύ αν ποτέ αποφάσιζα να εμπλακώ.

Στη μεγάλη πορεία που έχετε διαγράψει μέχρι σήμερα, ποιο είναι το θέμα που ακόμη θυμάστε;

Το πρώτο θέμα που μου έρχεται αβίαστα στο μυαλό είναι όταν έχω γυρίσει στο αεροδρόμιο, το τότε Ελληνικό με μία κασέτα στα χέρι. Ήταν η κασέτα με τις δηλώσεις Κληρίδη του προέδρου της Κυπριακής δημοκρατίας, που είχε έρθει στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα της δολοφονίας των Σολωμού και Ισαάκ. Πάω στην ΕΡΤ μπαίνω μέσα, Σάββατο ή Κυριακή ήταν με την κασέτα στο χέρι, λέω έφερα τις δηλώσεις να τις προλάβω για το μεσημεριανό δελτίο. Και μου λέει ο τότε διευθυντής μου δεν μας νοιάζει η κασέτα και οι δηλώσεις, μπες μέσα να πεις δελτίο, γιατί δεν έχει έρθει η παρουσιάστρια. Λέω τι εννοείται; Δεν έχω παρουσιάστρια, μπες μέσα να πεις τις ειδήσεις. Και όπως ήμουνα με τα ρούχα που φορούσα, μετά τη φούρια του ρεπορτάζ, μπήκα μέσα έκανα έκτακτο, έκανα και το δελτίο, και όλα αυτό το θέμα της έντασης με την Κύπρο και του κινδύνου που είχε αναπτυχθεί, εγώ το έβγαλα έτσι μέσα από το στούντιο λέγοντας ειδήσεις ενώ δεν ήξερα καν τι είναι το ότοκιου. Αυτό μου έχει μείνει, 26 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά.            

Τελικά, το επάγγελμα της δημοσιογράφου είναι δύσκολο για μία γυναίκα;

Είναι αρκετά δύσκολο. Το πράγμα αρχίζει και ζορίζει ακόμη παραπάνω όταν θελήσουμε να κάνουμε οικογένεια. Είναι οι ώρες λίγο περίεργες, δηλαδή ένας άνθρωπος που δεν έχει μάθει έτσι τη ζωή του και ξέρει ένα κλασικό ωράριο, νομίζω ότι αν τον βάλεις ξαφνικά σε αυτό το πλαίσιο θα σοκαριστεί και πρέπει να μάθεις και στην οικογένειά σου αυτούς τους ρυθμούς. Για παράδειγμα εμείς με τον άνδρα μου που κάνουμε την ίδια δουλειά, έχουμε δύο παιδιά, ένα 9 ετών και ένα 15. Δεν έχουνε πάει ποτέ σαββατοκύριακο μέχρι σήμερα με τους γονείς του πουθενά. Προσπαθώ να το ισορροπήσω, κάποιες Κυριακές που τελειώνω νωρίτερα να κάνουμε κάτι που θέλουνε. Εκτός φυσικά από τις καλοκαιρινές μέρες που θα φύγουμε οικογενειακώς δεν υπάρχει καμία άλλη ελεύθερη μέρα να βγούμε οικογενειακώς. Τα παιδιά έτσι έχουνε μάθει και έτσι λειτουργούνε.

Είναι γνωστό ότι είστε σύζυγοι με το Νίκο Μάνεση. Πόσο εύκολο είναι για ένα ζευγάρι που κινείται στον ίδιο επαγγελματικό χώρο να συνυπάρξει αρμονικά;

Είναι σωτήριο αν κρίνω από τη δική μου εμπειρία. Θεωρώ ότι αν υπήρχε άλλη επαγγελματική ιδιότητα στον ένα ή στον άλλο θα είχαμε πρόβλημα. Σκεφτείτε τώρα να είχα έναν άνδρα δημόσιο υπάλληλο και να του έλεγα ότι κάθε Παρασκευή κάθε Σάββατο εγώ στις 4 η ώρα τα ξημερώματα θα φεύγω, ή τις γιορτές εγώ θα δουλεύω. Δεν μπορεί εύκολα να το καταλάβει ο άλλος. Ή από τη δική μου την πλευρά όταν ο Νίκος ταξίδευε με «τα 60 λεπτά» έξι χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια νόμιζα ότι είχα παντρευτεί ναυτικό. Δεν νομίζω ότι εύκολα ένας άλλος άνδρας ή μια γυναίκα θα το καταλάβαιναν και θα το αποδεχόντουσαν. Οπότε θεωρώ ότι είναι σωτήριο που κάνουμε την ίδια δουλειά και καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες και του ωραρίου και του άγχους.

Τόσο εσείς όσο και ο σύζυγος σας, είστε δυο ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα πρόσωπα. Ο κόσμος σας πλησιάζει; Τι σας λέει;

Κυρίως το σύζυγό μου. Εκείνος είναι ο σταρ της οικογένειας. Εμένα λιγότερο. Και υπάρχει πολύς κόσμος που έχει ανάγκη να πλησιάσει, να χαιρετήσει, να ευχαριστήσει για κάτι που βλέπει και του αρέσει, πολλοί το κάνουν με πολύ γλυκό και πολύ ωραίο τρόπο. Και επειδή διανύουμε την περίοδο των social media κάποιοι έχουν τη μανία των φωτογραφιών και μερικές φορές μπορεί να γίνουν και ενοχλητικοί. Εκεί που τρως και είσαι με τη μπουκιά στο στόμα μπορεί να έρθει κάποιος και να σου ζητήσει να βγείτε φωτογραφία.       

H Φαίη Μαυραγάνη πως είναι στην καθημερινότητα της;

Ξυπνάω το πρωί, κατεβάζω τα παιδιά μου στο σχολικό, εάν έχω το ρεπό μου είμαι χαλαρή, ασχολούμαι με τις δουλειές του σπιτιού μου. Είμαστε από τα σπίτια που μαγειρεύουμε, τρώμε παρέα, ζούμε μέσα στο σπίτι μας. Θα γυρίσουνε τα παιδιά, θα φάμε παρέα, θα διαβάσουμε, θα κάνουμε τις δραστηριότητές μας. Ο άνδρας μου πολλές φορές λέει ότι η καλύτερη παρέα είναι η οικογένειά μου και γενικώς ζούμε οικογενειακά. Δηλαδή όταν τελειώνουμε από τη δουλειά και οι δυο μας, η υπόλοιπή μας μέρα και ζωή είναι στο σπίτι μας.               

Είστε από τις περιπτώσεις ανθρώπων της τηλεόρασης που δεν σας βλέπουμε, σχεδόν καθόλου, σε κοσμικές εμφανίσεις…

Και νιώθω άβολα πολλές φορές αν με πιέζουν κάπως και είναι απαραίτητο να πάω. Και προσπαθώ να εξηγήσω ότι δεν είναι απαραίτητο να πάω και ότι έχω καταφέρει να κάνω τη δουλειά που κάνω και χωρίς αυτού του είδους τις επαφές. Δεν το έχω ανάγκη, δεν με εκφράζει, δεν αισθάνομαι ότι έχω λόγο να πάω σε κοινωνικές συναναστροφές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ