Το κόκκινο ποτάμι

Ιωάννης Παπαζήσης: «Ο Mίλτος για τον έρωτα θα φτάσει μέχρι τον θάνατο στο Κόκκινο Ποτάμι»

Τελευταία Ενημέρωση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Στο βιογραφικό του μετρά συνεργασίες με καταξιωμένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. O λόγος για τον Ιωάννη Παπαζήση ο οποίος μιλά για όλους και όλα στο «TV Έθνος»

Σε μία από τις ιδιαιτέρως ευχάριστες στιγμές της πορείας του, ο Ιωάννης Παπαζήσης αναφέρεται στην επιτυχημένη σειρά του Open «Το Κόκκινο Ποτάμι» όπου και πρωταγωνιστεί, μιλά για τον ρόλο του αλλά και τη συνεργασία του με τον Μανούσο Μανουσάκη, θυμάται ένα περιστατικό που του προξένησε μεγάλη εντύπωση και μας αποκαλύπτει τι πρόκειται να γίνει στα επόμενα επεισόδια.

Ο ρόλος του Μίλτου ήταν εξαρχής γραμμένος για εσάς ή περάσατε από κάστινγκ;

Εγώ δεν πέρασα από κάστινγκ, ωστόσο δεν υπάρχει κανένας ρόλος ο οποίος να ανήκει σε κάποιον ηθοποιό. Όταν χτύπησε το τηλέφωνό μου και ήταν ο Μανούσος στην άλλη άκρη της γραμμής, η πρόταση που μου έκανε εξαρχής ήταν για να ενσαρκώσω τον ρόλο του Μίλτου.

Σας γοήτευσε πρώτα το «Κόκκινο Ποτάμι» ως συνολική δουλειά και στη συνέχεια ο ρόλος του Μίλτου ή το αντίστροφο;

Στη συγκεκριμένη δουλειά να σας πω την αλήθεια γοητεύθηκα πάρα πολύ από το βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη. Με το που το διάβασα θεώρησα ότι είναι μια σωστή επιλογή το να μεταφερθεί το συγκεκριμένο βιβλίο στην τηλεόραση. Σαφέστατα με γοήτευσε το θέμα, μια και ποτέ κάτι ανάλογο δεν παρουσιάστηκε στην ελληνική τηλεόραση. Επίσης εντυπωσιάστηκα τρομερά από την όλη ιστορία της σειράς, καθώς είχα την τύχη να διαβάσω τα 2/4 των σεναρίων που είχαν ήδη γραφτεί.

Όταν ξεκινήσατε να πρωτοανακαλύπτετε τον Μίλτο, υπήρξαν κάποια σημεία του που να τα «φοβηθήκατε»;

Επειδή δουλεύω πάρα πολύ πριν από τα γυρίσματα δεν φοβάμαι κάτι μετά, γιατί ο ρόλος πλέον είναι ελεύθερος πάνω στο σώμα μου, στο μυαλό μου και λειτουργεί μόνος του. Κυρίως φοβήθηκα να σας πω την αλήθεια μην τυχόν μέσα από αυτόν τον ρόλο με παρασύρουν συναισθήματα ανθρώπινα, δικά μου, και με τυφλώσουν στο να δω τον ήρωα ως ένα κομμάτι ξεχωριστό. Δεν ήθελα να επηρεαστώ από όλο αυτό, γιατί δεν σας κρύβω ότι είναι ένας ήρωας ο οποίος σε ανθρώπινο επίπεδο προσωπικά εμένα με πονάει και με έχει κάνει να κλάψω πάρα πολλές φορές. Τον λυπάμαι πάρα πολλές φορές και τον αγαπάω πάρα πολύ τον Μίλτο.

miltos_ifigeneia.jpg

Ποιο στοιχείο του Μίλτου σας έχει γοητεύσει περισσότερο;

Αυτό που με γοητεύει στον ήρωα που υποδύομαι είναι το γεγονός ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο με πολλά όνειρα. Φεύγει από το οικείο περιβάλλον του και πάει να κατακτήσει τον κόσμο, επηρεάζεται, χάνει τον δρόμο του, επανέρχεται, αγαπάει την πατρίδα του, φεύγει στον πόλεμο, αγαπάει το κορίτσι του και θυσιάζεται γι’ αυτήν, για την αγάπη, για τα όνειρά του και κατ’ επέκταση για την πατρίδα του και τις ιδέες του. Είναι ένας ήρωας πολυδιάστατος, με πάθη, με λάθη, με τα καλά του αλλά και με τα άσχημά του.

Με τη συμπρωταγωνίστριά σας Αναστασία Παντούση συνεργάζεστε για πρώτη φορά. Πώς είναι η μεταξύ σας χημεία;

Νομίζω ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε έναν κοινό δρόμο, ένα κοινό όραμα. Νομίζω ότι αγαπήσαμε και οι δύο πάρα πολύ αυτά τα δύο παιδιά, αγαπήσαμε και οι δύο πάρα πολύ αυτόν τον έρωτα. Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη συνεργασία που έχω κάνει μέχρι σήμερα.

Αν και έχετε κάνει επιτυχίες στην τηλεόραση, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, αυτός ο ρόλος του Μίλτου σας απογείωσε...

Νιώθω πολύ μεγάλη χαρά που αυτή η σειρά σημειώνει αυτήν την επιτυχία, αλλά ειλικρινά σας μιλάω με το χέρι στην καρδιά ότι δεν νιώθω καμία απογείωση. Μα καμία.

Απολαμβάνετε την αναγνωρισιμότητα που σας δίνει ο ρόλος σας;

Δεν έχει αλλάξει κάτι στη ζωή μου. Δεν συμβαίνει τίποτα παραπάνω. Αυτό που συμβαίνει και χαίρομαι πραγματικά είναι ότι με σταματάει ο κόσμος στον δρόμο και μου μιλάει γι’ αυτήν τη σειρά.

Ο κόσμος τι σας λέει για τον ρόλο σας;

Πρώτα απ’ όλα με ρωτούν τι θα γίνει παρακάτω. Μια ερώτηση που μου κάνουν, την οποία αντιμετωπίζω με χιούμορ γιατί μου αρέσει, έχει να κάνει με το πώς θα τελειώσει η σειρά. Ακόμη με ρωτούν πώς θα εξελιχθεί ο έρωτας του Μίλτου και της Ιφιγένειας, καθώς επίσης και εάν θα πεθάνει ο Μίλτος.

Θα πεθάνει ο Μίλτος;

Ειλικρινά δεν ξέρω και δεν θέλω να πω κάτι, γιατί είμαστε σε μια διαδικασία που συζητάμε με τον Μανούσο για το φινάλε.

miltos_2.jpg

Υπάρχει κάποιο περιστατικό που να έγινε και να σας προξένησε εντύπωση;

Ναι, με το που ξεκίνησε η σειρά, στο τρίτο ή στο τέταρτο επεισόδιο, με σταμάτησε ένας νεαρός στον δρόμο ο οποίος μου ζήτησε πολύ ευγενικά να βγούμε μια φωτογραφία μαζί, όπως κι έγινε. Στη συνέχεια άρχισε να μου λέει διάφορα κολακευτικά για μένα και για τη σειρά και ξαφνικά άρχισε να κλαίει. Πραγματικά έμεινα άναυδος, με το στόμα ανοιχτό. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη που έχουμε όλοι όσοι κάνουμε αυτήν τη δουλειά απέναντι σε κάποιους ανθρώπους. Το θέμα της σειράς είναι πολύ ευαίσθητο και κάποιους ανθρώπους τους αγγίζει μέχρι τα βάθη της καρδιάς τους, ακόμη κι αν δεν το έχουν ζήσει. Απλώς γνωρίζουν το θέμα μέσα από τις μαρτυρίες των παππούδων και των γιαγιάδων τους.

Έχετε ποντιακές ρίζες;

Έχω από την πλευρά της μητέρας μου.

Πόσο εύκολο ήταν να μυηθείτε στην ποντιακή διάλεκτο;

Στη σειρά καλούμαι να μιλήσω τέσσερις γλώσσες: ποντιακά, γαλλικά, τουρκικά και ρωσικά. Η μεγάλη μου ανακούφιση ήταν ότι θα μιλήσω ποντιακά. Γιατί ευτυχώς τα γνώριζα. Ξέρετε, μεγάλωσα στο Χρυσοκέφαλο Δράμας, ένα χωριουδάκι πολύ μικρό δίπλα από το Νευροκόπι, που υπήρχαν Πόντιοι και μιλούσαν ποντιακά και τα ακούσματά μου ήταν σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της γλώσσας το γνώριζα.

Αν σας έλεγα να περιγράψετε την πιο τραγική φιγούρα όλης της ιστορίας, θα μπορούσατε να το κάνετε;

Για μένα το πιο τραγικό πρόσωπο δεν είναι αυτό το οποίο πεθαίνει για τα ιδανικά του και για τα πιστεύω του ή γιατί βρέθηκε σε μια λάθος στιγμή, αλλά το πιο τραγικό πρόσωπο είναι αυτό που ζει για να τα δει όλα αυτά. Στη δική μας περίπτωση υπάρχει ένα πρόσωπο που ζει για να τα δει όλα αυτά. Και δεν πεθαίνει. Δεν θα σας αποκαλύψω το πρόσωπο. Θα το καταλάβουν όσοι-ες παρακολουθούν τη σειρά.

Τι θα δούμε να συμβαίνει στη συνέχεια με την Ιφιγένεια;

Μετά την ανησυχία της Ιφιγένειας για την οικογένειά της, αποφασίζω να γυρίσω στην Κωνσταντινούπολη ώστε να δω τι γίνεται. Η Ιφιγένεια το σκάει κρυφά από μένα και γυρίζει στην Κωνσταντινούπολη. Πράγμα που θα φέρει καινούργια δεδομένα στις σχέσεις αυτών των δύο παιδιών.

Και όταν θα μάθετε αργότερα τη σύλληψη της Ιφιγένειας από τον Καρτάλ, πώς θα αντιδράσετε;

Ο Μίλτος από δω και πέρα ζει για να βρει και να φέρει πίσω την Ιφιγένεια. Για κανέναν άλλο λόγο.

Πώς δηλαδή θα εξελιχθεί αυτή η σχέση;

Θα υπάρξει κάποιο φως σε αυτά τα παιδιά, αλλά θεωρώ ότι είναι δραματική η εξέλιξη αυτών των δύο προσώπων. Πραγματικά αυτά τα δύο παιδιά θα καταφέρουν να βρουν την αγάπη τους για λίγες στιγμές, μοναδικές θα έλεγα.

Εσείς μέχρι πού θα φθάνατε για έναν έρωτα;

Μέχρι εκεί που θα φθάσει ο Μίλτος. Μέχρι τον θάνατο. Είναι το μοναδικό πράγμα στη ζωή που θα έφθανα μέχρι τον θάνατο.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη σκηνή που γυρίσατε;

Η πρώτη σκηνή αυτής της σειράς που αναφέρεται στη σύλληψη του Μίλτου. Γυρίστηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο. Φορούσα χλαίνη και επί τρεις ώρες ήμουν σε ένα χωράφι και είχαν κολλήσει όλες οι μύγες πάνω μου. Ωστόσο σε κάθε μου σκηνή κουβαλάω ένα πολύ μεγάλο βάρος και πιστέψτε με ένα βάρος το οποίο δεν μου φεύγει από μέσα μου και θα μου φύγει την ημέρα που θα τελειώσουν τα γυρίσματα.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τον Μανούσο Μανουσάκη;

Η σχέση μου με τον Μανούσο είναι αυτό που λένε τύχη. Δηλαδή εύχομαι από δω και πέρα στη ζωή μου να μου τυχαίνουν τέτοιες συνεργασίες. Δεν υπήρξε ποτέ σκηνοθέτης όπως ο Μανούσος που να με εμπιστεύθηκε τόσο πολύ και να με άφησε τόσο πολύ να του δώσω όλη μου την ψυχή. Και γι’ αυτό θα τον ευχαριστώ για πάντα.

Υπάρχει άγχος στα γυρίσματα;

Αγχος υπάρχει, δεν το συζητάμε, υπάρχει χρονική πίεση γιατί γυρίζεται με κινηματογραφικούς όρους η όλη σειρά και πρέπει να είμαστε πιστοί στο καλό αποτέλεσμα, αλλά και πιστοί σε χρόνους πρακτικούς που ξέρουν μόνο τα κανάλια και η παραγωγή.

Οση ώρα μιλάμε βλέπω ότι η ιστορία της σειράς σάς έχει αγγίξει πάρα πολύ.

Ναι, πάρα πολύ. Εμένα με έχει αγγίξει γιατί μάλλον λειτουργεί μέσα μου αυτό που λένε DNA. Εγώ μεγάλωσα με ανθρώπους που είχαν βιώσει αυτές τις καταστάσεις και μάλλον με έχει αγγίξει πολύ περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε. Δηλαδή πολλές φορές κάνω σκηνές που δεν θα έπρεπε να με επηρεάζουν τόσο πολύ ψυχολογικά και με επηρεάζουν, και δυστυχώς τις κουβαλάω πολλές μέρες μέσα μου.

Υπήρξαν χρόνια που βιώσατε δύσκολα ως ηθοποιός και φθάσατε στο σημείο να πείτε τα παρατάω, θα κάνω άλλη δουλειά;

Εμένα με ενδιαφέρει μόνο η υποκριτική και τι με πηγαίνει παρακάτω σε αυτήν τη δουλειά. Γιατί αν τα παρατήσω και δεν ξαναπαίξω, τότε θα είμαι ένας ζωντανός-νεκρός. Δυστυχώς δεν μπορώ να ζω χωρίς να παίζω.

papazisis.jpg

Ενοχλείστε όταν ασχολούνται με την προσωπική σας ζωή;

Ενοχλούμαι γιατί δεν αφορά κανέναν η προσωπική μου ζωή και ενοχλούμαι γιατί κλέβει ένα κομμάτι της δουλειάς μου και δεν μου αρέσει να μου κλέβουν από τη δουλειά μου τίποτα. Θεωρώ ότι κάνω πολλά χρόνια πολλά σημαντικά πράγματα στη δουλειά μου και αξίζει ο κόσμος να τα γνωρίσει και να με αγαπήσει γι’ αυτά.

Βρίσκεστε σε συζητήσεις για κάποια νέα τηλεοπτική σειρά;

Μου έχουν γίνει κάποιες προτάσεις, απλώς αυτήν τη στιγμή εκείνο που προέχει στο κεφάλι μου είναι το «Κόκκινο Ποτάμι» και τίποτε άλλο. Θέλω να είμαι συγκεντρωμένος σε αυτήν τη δουλειά που κάνω. Εχω ακόμη 3-4 μήνες δύσκολων γυρισμάτων και δεν μπορώ να ασχοληθώ σε αυτήν τη φάση με αυτό που θα γίνει παρακάτω.

Τι μας επιφυλάσσει στη συνέχεια το «Κόκκινο Ποτάμι»;

Από δω και πέρα αρχίζει αυτό που λέμε γενοκτονία. Το «Κόκκινο Ποτάμι» για μένα τώρα αρχίζει. Θα δείτε σκληρές μάχες, βιασμούς, κρεμάλες.

Πριν πάρετε τον ρόλο στο «Κόκκινο Ποτάμι» είχατε δεχτεί πρόταση για να είστε σε άλλη σειρά;

Ναι, την οποία είχα απορρίψει γιατί είχα κλείσει τρεις πολύ σημαντικές θεατρικές παραστάσεις που θα έκανα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν με τρεις υπέροχους σκηνοθέτες που είχα πολύ καιρό να δουλέψω, και ευτυχώς ήρθε η πρόταση από το «Κόκκινο Ποτάμι» και τον Μανούσο Μανουσάκη που τελικά με κέρδισε. Οι συγκεκριμένες απαιτήσεις που έχει αυτή η σειρά δεν μου επιτρέπουν να κάνω θέατρο.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Αφού τελειώσει η σειρά, επαγγελματικά θα γυρίσω στο θέατρο και θα κοιτάξω να ξεκουραστώ.

Τι θα θέλατε από το 2020;

Να είμαι καλά, ώστε να με ρωτήσουν και πάλι τι θα ήθελα από το 2021.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ