Πόλεμος στο Ισραήλ - Live blog: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

To Live Blog έχει ολοκληρωθεί
11.10.2023 23:44

Σε αυτό το σημείο ολοκληρώθηκε η ζωντανή μετάδοση από το ethnos.gr. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστευτήκατε για την ενημέρωσή σας.

11.10.2023 23:40

Νέα χτυπήματα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει την επανάληψη των επιθέσεων κατά στόχων της Χαμάς στη Γάζα

11.10.2023 23:09

Διάγγελμα Νετανιάχου: «Κάθε μέλος της Χαμάς πρέπει να θεωρείται νεκρό»

Ανακοινώνοντας τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης με την προσθήκη της Εθνικής Ενότητας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε: «Βάζουμε κάθε άλλη σκέψη στην άκρη για τους πολίτες του Ισραήλ».

«Κάθε μέλος της Χαμάς πρέπει να θεωρείται νεκρό», πρόσθεσε και συνέχισε: «Αυτό που πραγματοποίησε η Χαμάς ήταν χειρότερο από το Ισλαμικό Κράτος», σημείωσε εξιστορώντας στοιχεία ότι αποκεφάλισαν ανθρώπους, βίασαν γυναίκες, έκαψαν ανθρώπους ζωντανούς.

Επιπλέον χαρακτήρισε την υποστήριξη των ΗΠΑ «κρίσιμη» για τον αγώνα του Ισραήλ του οποίο η «τύχη κρέμεται από μια κλωστή».

11.10.2023 23:01

Διάγγελμα Νετανιάχου: Χειρότερος εχθρός από τον ISIS η Χαμάς

«Η τύχη του Ισραήλ κρέμεται από μία κλωστή»

11.10.2023 22:53

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει "σωτήριες" προμήθειες στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα βασικών "σωτήριων" προμηθειών καυσίμων, τροφίμων και νερού. Ο Γκουτέρες, σε δηλώσεις του στον Τύπο την Τετάρτη, δήλωσε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ τις εικόνες του "υπερφορτωμένου κύκλου βίας και φρίκης".

Είπε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ηγέτες της περιοχής και προειδοποίησε για οποιαδήποτε "διάχυση" της σύγκρουσης. "Απευθύνω έκκληση σε όλα τα μέρη - και σε όσους έχουν επιρροή πάνω σε αυτά τα μέρη - να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση", είπε.

11.10.2023 22:30

O Ερντογάν διαπραγματεύεται με τη Χαμάς την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς με σκοπό την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που απήχθησαν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, μετέδωσε απόψε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

«Διαπραγματεύονται για την απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε στο AFP αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το τουρκικό δίκτυο Haberturk.

11.10.2023 22:24

Αρνείται εκ νέου τα περί αποκεφαλισμών βρεφών η Χαμάς

Η Χαμάς αρνήθηκε ότι οι μαχητές της αποκεφάλισαν παιδιά και επιτέθηκαν σε γυναίκες όταν εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο, η οποία άφησε πίσω της σχεδόν 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς και ανώτερος αξιωματούχος Izzat al-Risheq ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη ότι δημοσιεύματα «διαδίδουν ψέματα για τον παλαιστινιακό λαό μας και την αντίσταση, υποστηρίζοντας ότι μέλη της παλαιστινιακής αντίστασης αποκεφάλισαν παιδιά και επιτέθηκαν σε γυναίκες, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τέτοιους ισχυρισμούς και ψέματα».

«Καταδικάζουμε έντονα τους κατασκευασμένους και αβάσιμους ισχυρισμούς που προωθεί η κατοχή σε μια προσπάθεια να καλύψει τις σφαγές, τα εγκλήματα και τη γενοκτονία που διαπράχθηκαν στη Γάζα», πρόσθεσε ο al-Risheq.

11.10.2023 22:07

Θα συναντήσει τον Νετανιάχου ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Ισραήλ.

"Από την εποχή του ISIS δεν έχουμε δει αυτού του είδους τη διαφθορά και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε πολύ αποφασιστικά απέναντί της", δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του για το Ισραήλ.

Ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών μπορεί να αυξηθεί: Οι ΗΠΑ γνωρίζουν για 22 Αμερικανούς που σκοτώθηκαν μετά από επιθέσεις της Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο, σημείωσε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας: "Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε ακόμη να αυξηθεί, και πιθανότατα θα αυξηθεί".

11.10.2023 21:56

Εν αναμονή νέου διαγγέλματος Νετανιάχου

11.10.2023 21:54

Συγκλονιστικές εικόνες από το Ισραήλ: Οι απεσταλμένοι του OPEN στο έδαφος την ώρα που η Χαμάς βομβαρδίζει την Άσκελον

Δείτε το βίντεο εδώ

11.10.2023 21:45

Νόαμ Κατς: Στόχος είναι η εξάρθρωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς

11.10.2023 21:44

Μπλίνκεν: «Επίπεδο εξαχρείωσης που δεν έχουμε ξαναδεί από την εποχή του ISIS»

Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μίλησε από τον αεροδιάδρομο του Μέριλαντ πριν επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για το Ισραήλ.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλύπτουν τα νώτα του Ισραήλ", ξεκινά και προσθέτει: "Στεκόμαστε αποφασιστικά ενάντια στην τρομοκρατία".

"Από την εποχή του ISIS δεν έχουμε δει αυτού του είδους τη διαφθορά", λέει.

"Σημαντική [αμερικανική] στρατιωτική βοήθεια που ζήτησε το Ισραήλ βρίσκεται καθ' οδόν" και αναμένουν περισσότερα αιτήματα, λέει ο κ. Μπλίνκεν.

Ο αριθμός των Αμερικανών που θα σκοτωθούν "πιθανότατα θα αυξηθεί", λέει.

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει κάποιο βαθμό αυτοσυγκράτησης στα αντίποινα του Ισραήλ, αρνείται να σχολιάσει λεπτομέρειες, προσθέτοντας μόνο ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σέβονται το διεθνές δίκαιο και τους νόμους του πολέμου.

"Γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ θα λάβει όλες τις προφυλάξεις που μπορεί".

11.10.2023 21:33

11 εργαζόμενοι του ΟΗΕ και 30 μαθητές σε σχολεία της UNRWA σκοτώθηκαν στη Γάζα

Έντεκα εργαζόμενοι στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) και 30 μαθητές σχολείων τα οποία διαχειρίζεται αυτή η υπηρεσία έχουν σκοτωθεί από το Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Τρεις δάσκαλοι και άλλοι οκτώ μαθητές τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Στεφάν Ντουζαρίκ.

Η Τζένιφερ Όστιν, στέλεχος της UNRWA στη Γάζα, είπε ότι σκοτώθηκαν πέντε εκπαιδευτικοί σε σχολεία της υπηρεσίας, ένας γυναικολόγος, ένας μηχανικός, ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας και τρία μέλη ομάδων υποστήριξης. «Ορισμένοι σκοτώθηκαν στα σπίτια τους μαζί με τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας τη θλίψη του για «τους συναδέλφους που πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα», ζήτησε για άλλη μια φορά να προστατευθούν οι άμαχοι. Σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, περίπου 220.200 Παλαιστίνοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 92 εγκαταστάσεις της UNRWA, διευκρίνισε. «Καλώ όλες τις πλευρές και όλους εκείνους που ασκούν επιρροή στις πλευρές αυτές, να αποφύγουν κάθε νέα κλιμάκωση», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Γκουτέρες έκανε επίσης έκκληση για «ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα. «Πρέπει να επιτραπεί ο εφοδιασμός με είδη πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων, τροφίμων και νερού», επέμεινε.

11.10.2023 21:30

Στα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ φωταγωγήθηκε η Βουλή

Με τα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ φωταγωγήθηκε η πρόσοψη του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων σε ένδειξη συμπαράστασης στις επιθέσεις που υπέστη το Ισραήλ από τη Χαμάς.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας σε δήλωσή του αναφέρει πως «μαζί με άλλα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και εμβληματικά δημόσια και μη κτήρια, που φωταγωγήθηκαν με τη σημαία του Ισραήλ, και η Ελληνική Βουλή απόψε φωταγωγείται με την ίδια σημαία, για να εκφραστεί έτσι και η ανθρώπινη συμπαράσταση, αλλά και δριμύτατη αποδοκιμασία. Συμπαράσταση σε άμαχο ιδίως πληθυσμό, που δεν γίνεται σεβαστός ούτε αφού δολοφονηθεί από αβυσσαλέα χτυπήματα πρωτοφανούς μίσους της Χαμάς, και αποδοκιμασία μιας βίαιης και απίστευτα απάνθρωπης επίθεσης σε κράτος, που καταφεύγει στο αναφαίρετο δικαίωμα της αυτοάμυνας. Απόψε, δεν φωταγωγούμε μόνο με τη σημαία του Ισραήλ, αλλά μέσω αυτής, και με το δικαίωμα στην εθνική κυριαρχία, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τελικά στην ελπίδα για ειρήνη, που παρά ταύτα δικαιούται να μη κλονιστεί ανεπανόρθωτα».

11.10.2023 21:29

Πούτιν καλεί σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σήμερα σε διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, θεωρώντας αυτό "απαραίτητο" για να αποφευχθεί μια "επέκταση της σύγκρουσης", η οποία θα έχει συνέπειες σε όλο τον κόσμο.

"Είναι απαραίτητο να εργαστούμε για τη διπλωματία παρά για τη στρατιωτική πτυχή και να αναζητήσουμε λύσεις προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες, και το συντομότερο δυνατό", δήλωσε αναφερόμενος στη σύγκρουση που ξέσπασε μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο.

"Δεύτερον, πρέπει να επιστρέψουμε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η οποία πρέπει να είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων", πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Εκτίμησε επίσης ότι πρέπει "να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης πάση θυσία, γιατί αν συμβεί αυτό, θα έχει συνέπειες στη διεθνή κατάσταση και όχι μόνο στην περιοχή".

Δήλωσε ότι η Ρωσία, που είναι μέλος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ -- το οποίο συγκροτήθηκε για να έχει μεσολαβητικό ρόλο -- θα μπορούσε "να έχει τη δική της συμβολή σε αυτή τη διαδικασία διευθέτησης".

Ωστόσο, ο Πούτιν έκρινε ότι η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που είναι "δύσκολο να βοηθηθεί η διαδικασία διευθέτησης".

Χθες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι "αναγκαία" η δημιουργία ενός "ανεξάρτητου και κυρίαρχου" παλαιστινιακού κράτους. Είπε επίσης ότι η σύγκρουση αποτελεί "ξεκάθαρο παράδειγμα της αποτυχίας της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή".

Το Ισραήλ συνέχισε σήμερα τις καταστροφικές του επιδρομές στο παλαιστινιακό έδαφος της Γάζας, όπου η Χαμάς βρίσκεται στην εξουσία από το 2007.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον "εντυπωσιακό" αριθμό των 1.200 νεκρών στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους άοπλοι πολίτες, ενώ στη Γάζα ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 1.055, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

11.10.2023 21:24

«Καταστρέψατε τη χώρα»: Πολίτες αποδοκιμάζουν Ισραηλινό υπουργό κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε νοσοκομείο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ισραήλ, Idit Silman (Likud), αναχώρησε από νοσοκομείο μετά από συνάντηση με πολίτες, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του νοσοκομείου, οι οποίοι εξέφρασαν παράπονα σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Ένας υπάλληλος της είπε: "Κάποτε ήσασταν καλοί, αλλά τώρα πια καταστρέψατε τη χώρα μας. Φύγε, φύγε!"

Ένα άλλο άτομο πρόσθεσε: "Είναι η σειρά μας να σταθούμε ενωμένοι -αριστερά και δεξιά- και να βοηθήσουμε χωρίς εσάς. Καταστρέψατε τη χώρα μας. Φύγετε!"

11.10.2023 21:20

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς στην Άγκυρα σχετικά με τους ομήρους που κρατούνται από τους μαχητές

11.10.2023 21:17

Τα δύο τρίτα των Παλαιστινίων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους βρίσκονται σε καταφύγια

Εκτός από τους εκατοντάδες Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο, περισσότεροι από 250.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, που αντιστοιχεί σε έναν στους οκτώ από τα 2,1 εκατομμύρια κατοίκους.

Τα δύο τρίτα αυτών που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους - 175.000 από τους 264.000 συνολικά - φιλοξενούνται σε 88 σχολεία που διαχειρίζεται η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την Παλαιστίνη.

11.10.2023 21:15

Αυξάνονται οι νεκροί Παλαιστίνιοι σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Όχθη

Το υπουργείο Υγείας επικαιροποίησε τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών.

Λωρίδα της Γάζας:

  • 1.100 νεκροί
  • 5.339 τραυματίες

Δυτική Όχθη:

  • 28 νεκροί
  • 150 τραυματίες

11.10.2023 21:10

Λευκός Οίκος: Δεύτερο αεροπλανοφόρο σε ετοιμότητα

Ο Κίρμπι δήλωσε ότι ένα δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο θα αναπτυχθεί στην περιοχή, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση εάν θα σταθμεύσει στην ανατολική Μεσόγειο.

Την Τρίτη, το USS Gerald R Ford έφτασε στην ανατολική Μεσόγειο. Αμερικανοί αξιωματούχοι το έχουν περιγράψει ως "αποτρεπτικό μέσο" για οποιονδήποτε παράγοντα επιδιώκει να επωφεληθεί από την κλιμάκωση Ισραήλ-Χαμάς.

Είπε ότι το αεροπλανοφόρο USS Dwight D Eisenhower θα ξεκινήσει μια "μακρά προγραμματισμένη αποστολή" στη Μεσόγειο την ερχόμενη εβδομάδα "όπου θα είναι διαθέσιμο αν χρειαστεί".

11.10.2023 21:07

Ο ισραηλινός στρατός ερευνά το πρόβλημα που σήμανε συναγερμό στο βόρειο Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι ερευνά μια δυσλειτουργία που οδήγησε σε αναφορές για περιστατικό ασφαλείας στο βόρειο Ισραήλ.

Νωρίτερα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία δήλωσε ότι η διείσδυση από τον Λίβανο «αποκλείεται». Η ενημέρωση ήρθε αφού ο επικεφαλής ενός περιφερειακού συμβουλίου στο βόρειο Ισραήλ δήλωσε ότι επανδρωμένα αλεξίπτωτα πλαγιάς από τον Λίβανο είχαν προσγειωθεί εντός του Ισραήλ.

11.10.2023 21:05

Ο Στιβ Σκάλις θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία της Βουλής

Οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων υπέδειξαν τον Στιβ Σκάλις ως υποψήφιό τους για την προεδρία του Σώματος αυτού, μετά την αποπομπή, την περασμένη εβδομάδα, του Κέβιν Μακάρθι.

Ο Σκάλις, που μέχρι σήμερα είναι ο «υπ’ αριθμόν 2» των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή, θα πρέπει να κερδίσει την ψήφο των βουλευτών για να πάρει στα χέρια του το σφυράκι του προέδρου. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή, με 221 έδρες έναντι 212 των Δημοκρατικών.

Δύο βουλευτές είπαν ότι η ψηφοφορία ενδέχεται να διεξαχθεί σήμερα στις 3 το απόγευμα, τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας). Ο Μάικλ Μακόλ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μερικές ώρες μπροστά τους για να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους.

11.10.2023 21:01

Οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε συνομιλίες με το Κατάρ για τις προσπάθειες απελευθέρωσης ομήρων

Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν αυτή τη στιγμή σε συζητήσεις με το Κατάρ για να εργαστούν προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης αιχμαλώτων και ομήρων στη Γάζα.

«Προφανώς, βρισκόμαστε σε συζητήσεις όχι μόνο με τους Ισραηλινούς, σχετικά με το πώς θα μπορούσε να μοιάζει η ανάκτηση των ομήρων, αλλά και με άλλους συμμάχους και εταίρους στην περιοχή. Και υπάρχουν κάποιες χώρες όπως το Κατάρ που έχουν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με τη Χαμάς, οπότε φυσικά, ρίχνουμε τα δίχτυα διάπλατα, όπως θα περιμένατε, θέλουμε να επιστρέψουν όλοι αυτοί οι όμηροι στις οικογένειές τους, ιδιαίτερα οι Αμερικανοί όμηροι, χωρίς αμφιβολία».

11.10.2023 21:00

IDF: 189 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν- οι οικογένειες 60 αιχμαλώτων ενημερώθηκαν

11.10.2023 20:59

Αρκετοί Αμερικανοί πολίτες κρατούνται όμηροι στη Γάζα, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Αρκετοί Αμερικανοί πολίτες κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα μετά τις επιθέσεις στο Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

"Γνωρίζουμε ότι αρκετοί από αυτούς τους Αμερικανούς κρατούνται όμηροι αυτή τη στιγμή από τη Χαμάς. Νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να ατσαλωθούμε για την πολύ πιθανή πιθανότητα ότι αυτοί οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ότι μπορεί στην πραγματικότητα να ανακαλύψουμε ότι περισσότεροι Αμερικανοί είναι μέρος της ομάδας των ομήρων", είπε.

Τουλάχιστον 17 Αμερικανοί στο Ισραήλ παραμένουν αγνοούμενοι μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, ενώ τόσο αυτός ο αριθμός όσο και οι 22 επιβεβαιωμένοι νεκροί αναμένεται να αυξηθούν, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιέρ.

"Ξέρω ότι πολλοί από εμάς στην αίθουσα και στο σπίτι είναι μαμάδες και μπαμπάδες - και ανεξάρτητα από αυτό, είμαστε όλοι άνθρωποι. Έχουμε ακούσει ιστορίες γονέων που κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τα μωρά τους από τον κίνδυνο. Αυτές οι αναφορές είναι καταστροφικές. Ακούμε τις αναφορές ολόκληρων οικογενειών, αθώων που σκοτώθηκαν στην ασφάλεια του σπιτιού τους", είπε.

11.10.2023 20:34

ΗΠΑ: Δεν έχουμε καμία ένδειξη για προσπάθεια εμπλοκής τρίτων στον πόλεμο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν καμιά ένδειξη για χώρες ή "πρόσθετους παράγοντες" που επιδιώκουν να εμπλακούν στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Τσαρλς Κ. Μπράουν, αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. "Δεν έχω δει καμιά ένδειξη για πρόσθετους παράγοντες που θα μπορούσαν να στρατολογηθούν σε βάρος του Ισραήλ", δήλωσε ο Μπράουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

11.10.2023 20:19

Δεν υπάρχει απειλή από τον Λίβανο τελικά

Δεν υπάρχει "κανένα περιστατικό ασφαλείας" στα βόρεια του Ισραήλ, δήλωσε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, μετά από αναφορές για πιθανή διείσδυση από αέρος από τον Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός διερευνά τι προκάλεσε τον συναγερμό που σήμανε για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε όλο το βόρειο Ισραήλ νωρίτερα σήμερα, δήλωσε ο υποπτέραρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

11.10.2023 20:14

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ λέει ότι πρέπει να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης στο Ισραήλ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Τετάρτη ότι πρέπει να αποφευχθεί η διάχυση της σύγκρουσης στο Ισραήλ και ότι ανησυχεί για τις αναφερόμενες επιθέσεις κατά του Ισραήλ από το νότιο Λίβανο.

«Απευθύνω έκκληση σε όλα τα μέρη, και σε όσους έχουν επιρροή πάνω σε αυτά τα μέρη, να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση και διάχυση», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

11.10.2023 20:06

Στόλτενμπεργκ: Περιμένω ότι οι απαντήσεις του Ισραήλ θα είναι ανάλογες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Τετάρτη ότι ενώ το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι επιθέσεων, αναμένει ότι η απάντηση στην επίθεση της Χαμάς το Σαββατοκύριακο θα είναι ανάλογη.

«Περιμένω ότι φυσικά όταν δούμε τις απαντήσεις του Ισραήλ θα είναι ανάλογες και είναι σημαντικό καθώς συνεχίζεται αυτή η σύγκρουση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε την απώλεια αθώων ζωών αμάχων», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

11.10.2023 20:03

Επιμένει το Ισραήλ: Το Ιράν έδωσε πράσινο φως για τις επιθέσεις της Χαμάς

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος λέει ότι το Ιράν γνώριζε την επιχείρηση και ουσιαστικά "έδωσε το πράσινο φως" στις επιθέσεις της Χαμάς που σκότωσαν περισσότερους από 1.200 Ισραηλινούς το Σαββατοκύριακο, παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν υποδεικνύουν άμεση ιρανική ανάμειξη.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος έχει ενημερωθεί για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, δήλωσε την Τετάρτη στο CNN ότι το Ιράν, το οποίο παρέχει εδώ και καιρό χρηματοδότηση και εκπαίδευση στους μαχητές της Χαμάς, μπορεί να μην γνώριζε για τον ακριβή χρόνο των επιδρομών από τη Γάζα, αλλά σίγουρα "γνώριζε την επιχείρηση της Χαμάς πριν συμβεί".

11.10.2023 19:55

Η κατάσταση στη Γάζα οδηγεί σε «ανθρωπιστική καταστροφή», λέει αξιωματούχος της Oxfam

Ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας ξέμεινε από καύσιμα, αφήνοντας την περιοχή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς το Ισραήλ σφίγγει τους αποκλεισμούς ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς.

Ο υπεύθυνος πολιτικής της Oxfam για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ δήλωσε στο Sky News ότι η κατάσταση οδηγεί σε «ανθρωπιστική καταστροφή».

«Η Γάζα βρίσκεται στο σκοτάδι, είναι εντελώς απομονωμένη από τον κόσμο. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές, υπάρχει πολύ λίγο φαγητό, μειώνονται οι ιατρικές προμήθειες - η κατάσταση είναι τρομερή και καταστροφική», δήλωσε η Bushra Khalidi.

11.10.2023 19:46

Το Ισραήλ σχεδιάζει και προετοιμάζεται για πόλεμο δύο μετώπων, λέει σύμβουλος του Νετανιάχου

Ανησυχίες εκφράζονται ότι το Ισραήλ θα αναγκαστεί να πολεμήσει σε πόλεμο δύο μετώπων, σε περίπτωση που μαχητές από το Λίβανο αποφασίσουν να επιτεθούν στη χώρα.

Ήδη, η Χεζμπολάχ έχει παραδεχθεί ότι εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και την τελευταία ώρα, οι πολίτες στα βόρεια της χώρας καλούνται να καλυφθούν λόγω της εισόδου «εχθρικών αεροσκαφών» από τον Λίβανο.

Ο Mark Regev, ανώτερος σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, δήλωσε στο Sky News ότι "ανησυχεί εδώ και αρκετό καιρό" ότι η Χεζμπολάχ θα "κλιμακώσει την κατάσταση".

«Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση στον βορρά, αλλά αν μας επιβληθεί ένας διμέτωπος πόλεμος, δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεως. Είμαστε προετοιμασμένοι, είμαστε έτοιμοι και θα επικρατήσουμε», δήλωσε.

«Δεν είναι εύκολο, αλλά κανένας πόλεμος δεν είναι ποτέ εύκολος. Έχουμε σχεδιάσει το ενδεχόμενο... και μπορούμε να πολεμήσουμε, αν χρειαστεί, έναν πόλεμο δύο μετώπων».

Ο κ. Regev είπε ότι η χώρα θέλει να βγει από αυτή τη σύγκρουση με μια "διαφορετική πραγματικότητα" και η Γάζα "δεν θα είναι η ίδια».

«Αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει με τους δικούς μας όρους», πρόσθεσε, λέγοντας ότι μια λύση θα δει την κατάσταση στη Γάζα "να αλλάζει ριζικά".

Ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα επανακαταλάβει την περιοχή, ο κ. Regev αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας στον παρουσιαστή μας Mark Austin ότι δεν θα σχολιάσει στρατιωτικές τακτικές.

11.10.2023 19:43

Κάθε άτομο σε ισραηλινή πόλη επιτρέπεται να φέρει όπλα, λέει ο υπουργός ασφαλείας

Κάθε άτομο σε μια πόλη του νότιου Ισραήλ που απέχει λιγότερο από 4 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας θα επιτρέπεται να φέρει όπλα, δήλωσε ο ακροδεξιός υπουργός εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Όλοι οι πολίτες της Σντερότ θα επιτρέπεται να φέρουν όπλο ως απάντηση στις επιθέσεις που εξαπολύει η Χαμάς, δήλωσε ο Ιτάμρ Μπεν-Γιβρ.

Περίπου 10.600 νέες αιτήσεις για άδεια οπλοφορίας έχουν υποβληθεί από το Σάββατο, δήλωσε το υπουργείο εθνικής ασφάλειας.

«πό σήμερα, κάθε κάτοικος της Σντερότ μπορεί να λάβει άδεια οπλοφορίας», δήλωσε ο κ. Μπεν-Γιβρ, προσθέτοντας ότι η αλλαγή του κανόνα θα επεκταθεί σε επιπλέον πόλεις.

11.10.2023 19:41

Τουλάχιστον 22 Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

11.10.2023 19:32

Ισραηλινό Υπουργείο Υγείας: 3.192 τραυματίες έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία, 443 παραμένουν νοσηλευόμενοι

11.10.2023 19:21

Ο Μπάιντεν σε Νετανιάχου: «Οι επιθέσεις της Χαμάς έφεραν στην επιφάνεια οδυνηρές μνήμες και σημάδια που άφησε μια χιλιετία αντισημιτισμού»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, λέγοντας ότι μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου το πρωί.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση στο Ισραήλ», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι θα μιλήσει για την κατάσταση στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια συνάντησης με Εβραίους Αμερικανούς ηγέτες.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε ορισμένα από τα μηνύματα της ομιλίας του την προηγούμενη ημέρα: «Αυτή η επίθεση φέρνει στην επιφάνεια οδυνηρές μνήμες και σημάδια που άφησε μια χιλιετία αντισημιτισμού και γενοκτονίας κατά του εβραϊκού λαού". Αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Το είδος της τρομοκρατίας που επιδεικνύεται εδώ είναι απλά πέρα από κάθε όριο, πέρα από κάθε όριο».

"Όπως είπα χθες, η δέσμευσή μου για την ασφάλεια του Ισραήλ και την ασφάλεια του εβραϊκού λαού είναι ακλόνητη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλύπτουν τα νώτα του Ισραήλ και θα εργαστούμε γι' αυτό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και πέραν αυτής", πρόσθεσε.

11.10.2023 19:20

Εντοπίστηκε χτύπημα ρουκέτας σε ανοικτή περιοχή στην παράκτια περιοχή του βόρειου Ισραήλ

Το περιφερειακό συμβούλιο Hof HaCarmel ανέφερε την πρόσκρουση ρουκέτας σε ανοιχτή περιοχή στην παράκτια περιοχή του βόρειου Ισραήλ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συμβουλίου, δεν υπάρχουν θύματα και ζημιές και οι κάτοικοι των κοινοτήτων καλούνται να παραμείνουν σε προστατευμένες περιοχές.

11.10.2023 19:12

Η δημόσια τηλεόραση KAN μετέδωσε ότι βλήματα έπεσαν στο βόρειο Ισραήλ

11.10.2023 19:09

Σε ποιες περιοχές του Ισραήλ οι κάτοικοι βρίσκονται σε καταφύγια

Μια εικόνα που δημοσιεύθηκε από το κανάλι Kumta Telegram δείχνει όλα τα μέρη που βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση συναγερμού, όπου οι κάτοικοι καλούνται να εισέλθουν σε καταφύγια.

Σε ποιες περιοχές του Ισραήλ οι κάτοικοι βρίσκονται σε καταφύγια

11.10.2023 19:05

Έκλεισε το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ «Μπεν Γκουριόν»

11.10.2023 19:00

Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου: Οι κάτοικοι των κοινοτήτων στα λιβανέζικα και συριακά σύνορα πρέπει να εισέλθουν στα καταφύγια, να κλειδώσουν τις πόρτες και τα παράθυρά τους

11.10.2023 18:59

Υπουργός Πληροφοριών Ισραήλ: «Ο ξεριζωμός της Χαμάς θα αποτρέψει τους μαχητές παντού»

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς θα σταματήσει τις ένοπλες ομάδες και τους μαχητές από το να επιχειρούν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Πρέπει να την ξεριζώσουμε για να μην συμβεί, δεν θα υπάρχει καμία επιλογή, ούτε καν σκέψη, σε άλλους στον κόσμο ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό που συνέβη [στο Ισραήλ] ως μοντέλο» για μελλοντικές επιθέσεις, δήλωσε ο Γκίλα Γκαμλίελ

11.10.2023 18:57

Σε καταφύγιο ο Νετανιάχου κάτω από το αρχηγείο του υπουργείου Άμυνας

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται σε ένα ενισχυμένο δωμάτιο βαθιά κάτω από το αρχηγείο του υπουργείου Άμυνας, όπου πραγματοποιεί διαβουλεύσεις ασφαλείας, αναφέρει το Ynet.

11.10.2023 18:50

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς στην περιοχή της Χάιφα

11.10.2023 18:43

Ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου λέει για αποκεφαλισμένα βρέφη, το ΥΠΕΞ του Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δεν είναι σε θέση «σε αυτό το στάδιο» να επιβεβαιώσει ότι «40 μωρά δολοφονήθηκαν» στη σφαγή που διέπραξαν το Σάββατο οι μαχητές της Χαμάς στο κιμπούτς Κφαρ Αζά, στο νότιο Ισραήλ, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Την Τρίτη, στον λογαριασμό @Israel στην πλατφόρμα Χ (ο επίσημος λογαριασμός του κράτους του Ισραήλ) αναρτήθηκε ένα βίντεο του ενημερωτικού σταθμού i24NEWS που έδειχνε μια δημοσιογράφο να περιγράφει, εμφανώς ταραγμένη, την καταστροφή που είδε στο κιμπούτς αυτό, σε μια επίσκεψη που οργανώθηκε για τον Τύπο υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού.

«40 μωρά δολοφονήθηκαν» έγραφε η λεζάντα στο βίντεο αυτό.

«Κανείς (από τους στρατιώτες που μπήκαν στο Κφρα Αζά μετά την ανακατάληψή του από τον ισραηλινό στρατό) δεν μπορούσε να περιμένει (ένα τέτοιο μακάβριο θέαμα), είπε η ίδια δημοσιογράφος σε ένα άλλο βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του καναλιού. Η ρεπόρτερ αναφέρει επίσης «τις φρικιαστικές εικόνες» που της περιέγραψαν οι στρατιώτες και τα «τουλάχιστον 40 μωρά» που σκοτώθηκαν.

Από την Τρίτη, σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης επανέρχονται τα μηνύματα για τα «40 δολοφονημένα μωρά», ως παράδειγμα της βαρβαρότητας των ανδρών της Χαμάς. Όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των βρεφών που σκοτώθηκαν στο Κφαρ Αζά, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο υπάγεται ο λογαριασμός @Israel, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε κανέναν αριθμό σε αυτό το στάδιο».

Σύμφωνα με τον απόστρατο υποστράτηγο Ιτάι Βερούβ, «70 ένοπλοι, εκπαιδευμένοι τρομοκράτες» επιτέθηκαν στο Κφαρ Αζά γύρω στις 6.30 το πρωί του Σαββάτου για να διαπράξουν «μια σφαγή, μια καταστροφή». Περίπου 400 άνθρωποι ζούσαν στο Κφαρ Αζά, μια αγροτική κοινότητα που απέχει 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Όταν ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, πολλοί Ισραηλινοί στρατιώτες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή αυτή έκαναν λόγο για περισσότερους από 100 νεκρούς αμάχους ή και 150, μεταξύ των οποίων και αδιευκρίνιστος αριθμός παιδιών. Ένας από αυτούς, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, έκανε επίσης λόγο για ακρωτηριασμούς και αποκεφαλισμούς, αλλά αρνήθηκε να πει περισσότερα.

11.10.2023 18:40

Εκπρόσωπος Νετανιάχου: Βρέθηκαν αποκεφαλισμένα βρέφη

Για εντοπισμό αποκεφαλισμένων βρεφών στο Κφαρ Αζά στο νότιο Ισραήλ έκανε λόγο ο Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Τα σχόλια του Χάινριχ έρχονται αφού οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν την Τρίτη στο CNN ότι μαχητές της Χαμάς πραγματοποίησαν «σφαγή» στο Κφαρ Αζά, κατά την οποία γυναίκες, παιδιά, νήπια και ηλικιωμένοι «σφαγιάστηκαν βάναυσα με τρόπο δράσης του ISIS».

Η Χαμάς διέψευσε την Τετάρτη τις «ψευδείς» αναφορές των μέσων ενημέρωσης για επίθεση σε παιδιά κατά τη διάρκεια των επιθέσεών της στο Ισραήλ. «Το Παλαιστινιακό Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης Χαμάς απέρριψε σθεναρά τους ψευδείς ισχυρισμούς που προωθούνται από ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές της ελευθερίας σκοτώνουν παιδιά και στοχοποιούν αμάχους», ανέφερε η Χαμάς στο κανάλι της στο Telegram.

11.10.2023 18:37

Νέος συναγερμός στο Ισραήλ και αναφορές για επιθέσεις από το Λίβανο

Η ισραηλινή αμυντική δύναμη αναφέρει στο X, πρώην γνωστό ως Twitter, ότι έλαβε αναφορές για ύποπτη διείσδυση από τον Λίβανο στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Συναγερμός σήμανε σε πολλές πόλεις στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το Ρόιτερς επικαλείται επίσης τον ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan που δήλωσε ότι βλήματα προσγειώθηκαν στο βόρειο Ισραήλ.

11.10.2023 18:36

Οι σειρήνες ενεργοποιούνται στην περιοχή της Χάιφα, προειδοποιώντας για εισβολείς σε κοινότητες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

11.10.2023 18:18

Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ΗΠΑ: Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ «τρεις μέρες» πριν από την επίθεση

Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ για τους κινδύνους πιθανής βίας «τρεις μέρες» πριν από την επίθεση της Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο Μάικλ ΜακΚόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς τρεις ημέρες πριν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός», τόνισε ο ΜακΚόλ στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Την Δευτέρα ένα δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth (Ynet) ανέφερε ότι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ δέκα ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς, αλλά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αγνόησε την προειδοποίηση και υποβάθμισε την απειλή. Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού χαρακτήρισε ανυπόστατο το δημοσίευμα.

11.10.2023 18:09

Εκτίμηση μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ: Υπο αμφισβήτηση η εκτίμηση ότι το Ιράν συμμετείχε στο σχεδιασμό της επιχείρησης της Χαμάς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συλλέξει συγκεκριμένες πληροφορίες που θέτουν υπό αμφισβήτηση την εκτίμηση ότι το Ιράν συμμετείχε άμεσα στο σχεδιασμό, τον εφοδιασμό ή την έγκριση της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σάββατο, σύμφωνα με διάφορες πηγές που γνωρίζουν τις πληροφορίες.

Παρόλα αυτά, οι πηγές τόνισαν ότι η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών δεν είναι έτοιμη να καταλήξει σε πλήρες συμπέρασμα, καθώς συνεχίζουν να αναζητούν στοιχεία για την εμπλοκή του Ιράν στην επίθεση που αιφνιδίασε τόσο το Ισραήλ όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, μετά την επίθεση, όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει τη σημαντική υποστήριξη του Ιράν προς τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των όπλων και της χρηματοδότησης, η οποία θα την είχε βοηθήσει, ακόμη και αν όχι με άμεσο τρόπο.

Οι πηγές δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση των πληροφοριών, οι οποίες, όπως είπε μια πηγή που ενημερώθηκε για τις πληροφορίες, είναι εξαιρετικά ευαίσθητες.  Όμως, οι πηγές δήλωσαν ότι αυτό το κομμάτι των πληροφοριών οδήγησε τους αναλυτές των ΗΠΑ να κλίνουν προς την αρχική εκτίμηση ότι η κυβέρνηση του Ιράν δεν έπαιξε άμεσο ρόλο στην επίθεση, μεταδίδει το CNN.

11.10.2023 18:05

Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ προειδοποιούν για επιθέσεις με ρουκέτες στο Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις

Οι ένοπλες πτέρυγες των ισλαμιστικών οργανώσεων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ ανακοίνωσαν σήμερα το απόγευμα ότι εκτοξεύουν ρουκέτες με στόχο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, την ώρα που ηχούσαν οι σειρήνες συναγερμού στις ζώνες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τα δύο κινήματα, στην κοινή ανακοίνωσή τους, ανέφεραν ότι μπαίνουν στο στόχαστρο το Τελ Αβίβ, η Ασντόντ, η Ασκελόν καθώς και κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέφεραν ότι εκτόξευσαν έναν πύραυλο εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, ωστόσο οι ισραηλινές αρχές δεν εντόπισαν κανένα πλήγμα στην περιοχή αυτήν.

11.10.2023 18:04

Υπουργός Υγείας Ισραήλ: Οι μαχητές της Χαμάς να μην περιθάλπονται σε δημόσια νοσοκομεία

Ο ισραηλινός υπουργός Υγείας Moshe Arbel ζήτησε από τον πρωθυπουργό Netanyahu να νοσηλεύονται οι τρομοκράτες σε στρατιωτικά νοσοκομεία και νοσοκομεία φυλακών και όχι σε δημόσια νοσοκομεία.

«Σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς, το σύστημα υγείας θα πρέπει να επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου στη θεραπεία των θυμάτων της σφαγής, των στρατιωτών του IDF, και στην προετοιμασία για το τι θα ακολουθήσει», έγραψε ο Arbel. «Η δουλειά της θεραπείας αυτών των κατάπτυστων τρομοκρατών στο δημόσιο σύστημα υγείας βλάπτει σοβαρά αυτές τις προσπάθειες και γι' αυτό έδωσα εντολή στο δημόσιο σύστημα υγείας να μην τους περιθάλψει».

11.10.2023 17:46

Συγκλονίζει 27χρονη διασωθείσα: «Πήρα άδεια από το νοσοκομείο για να πάω στην κηδεία του καλύτερου μου φίλου»

Για τον πόλεμο στο Ισραήλ μίλησε η 27χρονη Μιχάλ, η οποία βρίσκεται στο νοσοκομείο, αφού σώθηκε από το μακελειό στη συναυλία Ειρήνης κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Η 27χρονη σώθηκε από τα πυρά της Χαμάς αφού έμεινε κρυμμένη για έξι ώρες κάτω από ένα άρμα μάχης.

«Πήρα άδεια από το νοσοκομείο για να πάω στην κηδεία του καλύτερου μου φίλου και ξαναγύρισα στο νοσοκομείο», είπε η ίδια στον Alpha. «Σταμάτησαν τη μουσική γιατί έρχεται συναγερμός. Δεν καταλάβαμε ότι υπήρχαν στο χώρο τρομοκράτες της Χαμάς. Είχαμε καταλάβει ότι έρχονται ρουκέτες. Σκύψαμε και καλύψαμε το κεφάλι μας. Κάποιος αστυνομικός που αντιλήφθηκε ότι αρχίζουν να πυροβολούν κόσμο, ότι υπάρχουν τρομοκράτες, άρχισε να φωνάζει στον κόσμο να διασκορπιστεί και να αρχίζει να τρέχει», συμπλήρωσε.

Η ίδια μαζί με τον φίλο της μπήκαν σε αυτοκίνητο με το οποίο, ωστόσο, κατάφεραν να διανύσουν μόλις 20 μέτρα. «Οι σφαίρες περνούσαν δίπλα από το κεφάλι μου. Βρήκαμε ένα φυσικό καταφύγιο και μπήκαμε μέσα, ήμασταν περίπου 50 άτομα εκεί μέσα», λέει και προσθέτει πως, «σκότωσαν 10 φίλους μου, υπήρχαν νεκροί στρατιώτες στο τανκ».

11.10.2023 17:45

Έκρυθμη η κατάσταση στη Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί έποικοι σκότωσαν 3 παλαιστίνιους

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Τετάρτη και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς στη Χούσρα της Δυτικής Όχθης κατά τη διάρκεια επίθεσης ισραηλινών εποίκων που εισήλθαν στο χωριό. Αυτό ανέφεραν οι παλαιστινιακές ιατρικές υπηρεσίες η Ερυθρά Ημισέληνος και το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Το ντοκουμέντο δείχνει μασκοφόρους σκοπευτές να πυροβολούν στο χωριό, μεταδίδει η Haaretz.

11.10.2023 17:32

Τι θα συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνεδρίαση, θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς επίσης και εκτίμηση πιθανών επιπτώσεων για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή

11.10.2023 17:27

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ την Πέμπτη

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

11.10.2023 17:25

Νεκροί 9 εργαζόμενοι του ΟΗΕ από αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα

«Η προστασία των αμάχων είναι υψίστης σημασίας, ακόμη και σε περιόδους συγκρούσεων. Θα πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου» το μήνυμα του ΟΗΕ.

11.10.2023 17:23

Ανάρτηση Νετανιάχου – Η Χαμάς χειρότερη από το ISIS

https://twitter.com/netanyahu/status/1712070444713468034

11.10.2023 17:22

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει 17 Βρετανούς νεκρούς ή αγνοούμενους

Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι 17 Βρετανοί πολίτες είναι νεκροί ή αγνοούμενοι μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Επίσης έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον 14 Αμερικανοί ήταν μεταξύ των νεκρών.

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, ο Καναδάς δήλωσε ότι τρεις πολίτες του σκοτώθηκαν στο Ισραήλ και άλλοι τρεις θεωρούνται αγνοούμενοι.

11.10.2023 17:20

Εκτροπή πτήσης της British Airways προς Τελ Αβίβ – Προς την Ελλάδα το αεροπλάνο

Μια πτήση της British Airways από το Λονδίνο προς το Τελ Αβίβ εκτράπηκε λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία.

"Η ασφάλεια είναι πάντα η ύψιστη προτεραιότητά μας και πήραμε την απόφαση να επιστρέψουμε την πτήση μας από το Τελ Αβίβ στο Χίθροου", δήλωσε εκπρόσωπος.

Τα τελευταία δεδομένα παρακολούθησης δείχνουν ότι η πτήση κατευθύνεται προς την Ελλάδα, αλλά δεν είναι σαφές πού θα προσγειωθεί το αεροπλάνο.

11.10.2023 17:18

Νοσοκομείο της Άσκελον χτυπήθηκε από ρουκέτες

Ένα νοσοκομείο στην Άσκελον, στο νότιο Ισραήλ, χτυπήθηκε σήμερα από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα, τον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από την ισλαμιστική Χαμάς.

«Μια ρουκέτα έπληξε το Κέντρο Ανάπτυξης του Παιδιού», ένα κτίριο που ανήκει στο νοσοκομείο Μπαρζιλάι, ανέφερε η διοίκησή του σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε. Μια εκπρόσωπος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κτίριο υπέστη ζημιές, αλλά δεν υπάρχουν τραυματίες.

11.10.2023 17:16

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός αναφέρει ότι η διεθνής αλληλεγγύη στο Ισραήλ μπορεί να «εξανεμιστεί» αν η ισραηλινή απάντηση στη Λωρίδα της Γάζας είναι «δυσανάλογη»

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ προειδοποίησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι η διεθνής αλληλεγγύη στο εβραϊκό κράτος μετά τις επιθέσεις της Χαμάς μπορεί να «εξανεμιστεί» αν η ισραηλινή απάντηση στη Λωρίδα της Γάζας είναι δυσανάλογη.

«Η θέση της Ιρλανδίας είναι πολύ ξεκάθαρη σε αυτό - το Ισραήλ είναι μια δημοκρατική χώρα, είναι ένα κυρίαρχο κράτος, είναι ένα κράτος με διεθνή αναγνώριση, έχει δικαίωμα να υπάρχει», τόνισε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

«Δυστυχώς περιβάλλεται από εχθρούς που θέλουν να το εξαφανίσουν από προσώπου γης και γι' αυτό πρέπει να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του (...) Αλλά πρέπει να το κάνει με τρόπο αναλογικό», συμπλήρωσε.

«Και λέμε πολύ ξεκάθαρα στην ισραηλινή κυβέρνηση, ότι ενώ υπάρχει αυτή τη στιγμή ισχυρή αλληλεγγύη από τις ΗΠΑ, από ευρωπαϊκές χώρες προς το Ισραήλ, αυτή η αλληλεγγύη μπορεί να εξανεμιστεί, και πιστεύω ότι θα εξανεμιστεί, αν η απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα είναι δυσανάλογη, ιδιαίτερα αν στοχεύει αμάχους», κατέληξε ο Βαράντκαρ.

11.10.2023 17:15

Διοικητής της Μεραρχίας 99 των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων: Αποτύχαμε στην αποστολή μας να υπερασπιστούμε τη Λωρίδα της Γάζας

11.10.2023 17:08

Ζευγάρι που επέζησε από τη σφαγή στο φεστιβάλ εντάχθηκε στον Ισραηλινό στρατό

Ένα νεαρό ζευγάρι που απέφυγε το θάνατο στη σφαγή στο μουσικό φεστιβάλ το Σάββατο, καθώς η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση, εντάχθηκε στις ισραηλινές έφεδρες δυνάμεις, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας.

Περισσότεροι από 260 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι απήχθησαν όταν μαχητές εισέβαλαν στο φεστιβάλ χορευτικής μουσικής Supernova και άρχισαν να πυροβολούν.

Οι Zohar και Liron έχουν φωτογραφηθεί χαμογελαστοί με στολή, προφανώς μετά την ένταξή τους στην εφεδρεία.

11.10.2023 17:05

Πούτιν: Οι ΗΠΑ απέτυχαν να επιλύσουν την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας ότι παρακάμπτουν την καθιερωμένη διαδικασία για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, όπως και ότι προσπαθήσουν να ελέγξουν τα πράγματα χωρίς να επιλύσουν τα θεμελιώδη ζητήματα.

Περιγράφοντας τη βία στο Ισραήλ ως τρομερή, ο Πούτιν δήλωσε ότι η σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή με το να αναπτύσσουν δυνάμεις του πολεμικού τους ναυτικού.

11.10.2023 17:04

Οι IDF αντιμετωπίζουν μαχητές της Χαμάς στο κιμπούτς Ζικίμ στο νότιο Ισραήλ, 3 στρατιώτες τραυματίστηκαν

11.10.2023 17:04

Οι Ισραηλινοί φίλοι του Magen David Adom στις ΗΠΑ έστειλαν 11 οχήματα ΜΕΘ και 6 ασθενοφόρα που θα φτάσουν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και θα βοηθήσουν τις Εθνικές Ιατρικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης του Ισραήλ να περιθάλψουν τους τραυματίες.

11.10.2023 17:03

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ μεταφέρει ασθενείς από νοσοκομεία του βόρειου Ισραήλ στο κεντρικό τμήμα της χώρας

11.10.2023 16:58

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11.10.2023 21:19

Δραματικές είναι οι εξελίξεις για ακόμη μια ημέρα στον πόλεμο στο Ισραήλ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διαμηνύουν πως είναι έτοιμες για χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που οριστικοποιήθηκε η συμφωνία του Μπεντζαμιν Νετανιάχου με τον Μπένι Γκάντζ για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.