Live blog - Πόλεμος στο Ισραήλ: Αδιάκοπες μάχες στη Μέση Ανατολή, ανησυχία για τα νέα μέτωπα - Όλες οι εξελίξεις από την εμπόλεμη ζώνη

-
15.10.2023 16:27

«Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται να διεξάγει πόλεμο στο βόρειο μέτωπο»

«Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται να διεξάγει πόλεμο στο βόρειο μέτωπο», λέει επικεφαλής της ισραηλινής άμυνας, σύμφωνα με τη Haaretz.

15.10.2023 16:20

Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες που προειδοποιούν για πιθανές επιθέσεις με ρουκέτες ηχούν σε όλο το βόρειο Ισραήλ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

15.10.2023 16:19

Οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στην ασφαλή μετάβαση Αμερικανών πολιτών από τη Γάζα στην Αίγυπτο

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δηλώνει ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στο να διασφαλίσουν ότι οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν να βρουν ασφαλή διέλευση από τη Γάζα στην Αίγυπτο.

15.10.2023 16:02

Κορυφώνεται το δράμα των αμάχων στη Γάζα

15.10.2023 16:01

Οι IDF πλήττουν στόχους στο Λίβανο σε απάντηση σε αντιαρματικά πυρά που στράφηκαν εναντίον ισραηλινής βάσης στα σύνορα

15.10.2023 16:00

Δεκάδες σοροί σε ομαδικό τάφο στη Γάζα

Δεκάδες σοροί σε ομαδικό τάφο στη Γάζα

Δεκάδες Παλαιστίνιοι ενταφιάστηκαν σε ομαδικό τάφο στην πόλη της Γάζας λόγω του συντριπτικού αριθμού των θυμάτων και της έλλειψης χώρου στα τοπικά νεκροταφεία, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

15.10.2023 15:53

Ο ισραηλινός στρατός περιμένει την «πολιτική απόφαση» για να προχωρήσει στη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αναμένουν την «πολιτική απόφαση» για να προχωρήσουν στη χερσαία επιχείρησή τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται συνεχώς σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Εκπρόσωποι του στρατού είχαν πει προηγουμένως σε δημοσιογράφους ότι ο στόχος των επιχειρήσεων στη Γάζα είναι ο αφανισμός του δικτύου της Χαμάς, ώστε να μην μπορεί να διεξάγει άλλες επιθέσεις στο μέλλον. Σύμφωνα με τον Χεχτ, στο στόχαστρο βρίσκεται ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, επειδή πιστεύεται ότι ήταν ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου: «Είναι προγραμμένος και θα φτάσουμε σ’ αυτόν», είπε.

15.10.2023 15:48

ΥΠΕΞ: Σύσταση για αποφυγή ταξιδιών σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη και Λίβανο

«Συνιστούμε στους Έλληνες πολίτες την αποφυγή, εκτός των απολύτως απαραίτητων επισκέψεων στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και τον Λίβανο», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

15.10.2023 15:45

Μπάιντεν: Η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων δεν είχε καμία σχέση με τη Χαμάς

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων δεν είχε καμία σχέση με τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς και υποφέρει από αυτές».

15.10.2023 15:44

Ιράν: «Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης» αν γίνει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε σήμερα από την Ντόχα του Κατάρ ότι «κανείς» δεν θα μπορούσε «να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης» εάν το Ισραήλ εξαπέλυε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εάν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον του απροστάτευτου πληθυσμού της Γάζας συνεχιστούν, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης και την προοπτική μιας διεύρυνσης της σύγκρουσης», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

15.10.2023 15:32

Αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύθηκε κατά δυνάμεων του ισραηλινού στρατού κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο για πέμπτη φορά σήμερα

15.10.2023 15:20

17χρονος σκοτώθηκε από πυρά των IDF σε χωριό της Δυτικής Όχθης, λένε οι Παλαιστίνιοι

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ένας 17χρονος σκοτώθηκε στο χωριό Μπέιτ'α της Δυτικής Όχθης. Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη από την αρχή του πολέμου σε 56, συμπεριλαμβανομένων 15 εφήβων και μιας γυναίκας.

15.10.2023 15:12

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ θα ισοπεδώσει τη Χαμάς στη Γάζα»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε για πρώτη φορά το διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ.

Είπε ότι η εθνική ενότητα που επιδεικνύεται, στέλνει ένα μήνυμα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να «ισοπεδώσειτη Χαμάς» στη Γάζα.

Η συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ, ξεκίνησε με τους υπουργούς να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των περίπου 1.300 Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στις πρωτοφανείς επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

15.10.2023 14:51

Πάνω από 423.000 εκτοπισμένοι στη Γάζα

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης υπάρχαν 423.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας. Οι περισσότεροι από αυτούς φιλοξενούνταν από την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σε 102 χώρους-καταφύγια έκτακτης ανάγκης. Περίπου 33.000 στεγάζονταν σε 36 δημόσια σχολεία.

15.10.2023 14:38

Νέο σοκαριστικό βίντεο από το μακελειό στο μουσικό φεστιβάλ

15.10.2023 14:35

Το OPEN στο νοσοκομείον της Ασκελόν - Οι άνθρωποι εκπαιδεύονται ώστε να ξέρουν πώς να αντιδράσουν

Στο νοσοκομείο της Ασκελόν, λίγα χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας βρέθηκε η απεσταλμένη του OPEN, Αδαμαντία Λιόλου.

Δείτε τη μετάδοση από το Ισραήλ

15.10.2023 14:29

Μεγάλο πρόβλημα στα νοσοκομεία της Γάζας: Γιατροί επιλέγουν ποιους θα βοηθήσουν

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στη Γάζα πρέπει να κάνουν "τρομερές επιλογές" σχετικά με το ποιον θα βοηθήσουν στην περιοχή λόγω των περιορισμένων πόρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

15.10.2023 14:25

Μαζική μετακίνηση του πληθυσμού από τη βόρεια στη νότια Λωρίδα της Γάζας παρατηρεί ο ΟΗΕ

Η εντολή που δόθηκε από το Ισραήλ στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να φύγουν προς τα νότια προκάλεσε τη «μαζική μετακίνηση» πληθυσμού εντός του παλαιστινιακού θύλακα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ σφυροκοπά την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε τους κατοίκους στη βόρεια πλευρά του θύλακα (περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι) να φύγουν προς τα νότια το συντομότερο δυνατόν.

Η διορία που τους είχε δοθεί από το Ισραήλ για να ακολουθήσουν έναν «ασφαλή διάδρομο» έληξε σήμερα στις 13.00.

Από το πρωί της Παρασκευής, παρατηρείται μια συνεχής ροή υπερφορτωμένων αυτοκινήτων, φορτηγών και κάρων προς τα νότια.

«Η μαζική μετακίνηση από τα βόρεια προς τα νότια συνεχίζεται», ανέφερε η υπηρεσία συντονισμού των ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. «Οι συνεργαζόμενες ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων αυξήθηκε σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός τους είναι άγνωστος», πρόσθεσε.

15.10.2023 14:13

«Έτοιμος να συναντήσει τους συγγενείς των εβραίων ομήρων», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος

«Μπορεί, στους αγνοούμενους, να υπάρχουν και εβραίο-αργεντινοί φίλοι μου», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, σε Ισραηλινό δημοσιογράφο με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά. Παράλληλα, δήλωσε έτοιμος να συναντήσει τους συγγενείς των ομήρων και να τους βοηθήσει να μάθουν πού βρίσκονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Απευθυνόμενος, δε, στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, πριν λίγο ο ποντίφικας τόνισε: «συνεχίζω να παρακολουθώ με μεγάλο πόνο όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και είμαι στο πλευρό, ιδιαίτερα, των μικρών και των ηλικιωμένων».

«Επαναλαμβάνω την έκκληση για απελευθέρωση των ομήρων και ζητώ να τύχει σεβασμού το ανθρωπιστικό δίκαιο, ιδίως την Γάζα, όπου υπάρχει άμεση ανάγκη ανθρωπιστικών διαδρόμων και να βοηθηθεί ο άμαχος πληθυσμός», υπογράμμισε ο πάπας.

«Πέθαναν ήδη τόσοι πολλοί άνθρωποι, μην χυθεί άλλο αίμα, ούτε στην Γάζα, ούτε την Ουκρανία, πουθενά. Ο πόλεμος αποτελεί πάντα ήττα», είπε χαρακτηριστικά ο Φραγκίσκος. Απηύθυνε, επίσης, ειδική έκκληση για την προστασία όλων των μοναστηριών και χώρων λατρείας της περιοχής.

Ο Αργεντινός ποντίφικας κάλεσε, τέλος, όλους τους πιστούς να προσευχηθούν και να νηστέψουν την ερχόμενη Τρίτη, για την ειρήνη στους Αγίους Τόπους.

15.10.2023 14:03

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει 126 αιχμαλώτους

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι 126 άνθρωποι αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς από την επίθεση της οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

Είπε επίσης ότι τουλάχιστον 279 στρατιώτες του έχασαν τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου.

Συνολικά, τουλάχιστον 1.300 έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στη Γάζα ανέρχεται σε περισσότερα από 2.300.

15.10.2023 14:01

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Αιγύπτου λέει ότι δεν υπάρχει «καμία λύση» στο παλαιστινιακό ζήτημα εκτός από τη λύση των δύο κρατών

15.10.2023 14:00

Σειρήνες για ρουκέτες ηχούν στο Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ

15.10.2023 14:00

Σειρήνες για ρουκέτες ηχούν ξανά σε κοινότητες στα σύνορα με τη Γάζα

15.10.2023 13:59

Ο στρατός του Ισραήλ μετέφερε εκατοντάδες άρματα μάχης κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

15.10.2023 13:49

Το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ πλήττει στόχους κατά μήκος των ακτών της Γάζας

15.10.2023 13:44

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη σφαγή αμάχων από τη Χαμάς

15.10.2023 13:43

Η Σαουδική Αραβία δηλώνει ότι εργάζεται σκληρά για να σταματήσει την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή

Κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι το βασίλειο εργάζεται σκληρά για να αποτρέψει την κλιμάκωση της τρέχουσας κατάστασης και να άρει την πολιορκία στη Γάζα.

Η Σαουδική Αραβία εντείνει τις προσπάθειές της "για τη δημιουργία συνθηκών για την επιστροφή της σταθερότητας", ανέφερε ανακοίνωση που δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

15.10.2023 13:25

Ανταπόκριση του Σωτήρη Δανέζη από το Ισραήλ: «Πλησιάζει η ώρα μηδέν»

«Είναι πλέον οφθαλμοφανές σε όποιον κινείται εδώ που βρισκόμαστε ότι η Ισραηλινή μηχανή του πολέμου έχει βάλει μπρος και αυξάνει τις δυνάμεις της γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας σφίγγοντας τον κλοιό.

Συναντήσαμε αρκετές μονάδες τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης να κινούνται στην περιοχή. Τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα σκληρά. Έχει αρχίσει να μετατρέπεται η περιοχή σε εμπόλεμη ζώνη».

Ο απεσταλμένος του OPEN αναφέρθηκε σε διάσπαση των δυνάμεων του Ισραήλ, καθώς σημειώνονται συγκρούσεις στα βόρεια σύνορα με το Λίβανο όπου η Χεζμπολάχ εξαπολύει κατά διαστήματα επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

«Η κατάσταση μοιάζει να πλησιάζει στην ώρα «μηδέν». Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επόμενη φάση δείχνουν μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση.

15.10.2023 13:06

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συναντήθηκε στο Ριάντ με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σ. Αραβίας

«Πολύ παραγωγική» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Ριάντ με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, η χώρα του οποίου διέκοψε τις συνομιλίες για μια πιθανή εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ, λόγω του πολέμου με τη Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή την τελευταία εβδομάδα και σήμερα συναντήθηκε για περίπου μία ώρα με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην ιδιωτική αγροικία του πρίγκιπα.

Η συνάντηση ήταν «πολύ παραγωγική» είπε λακωνικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την επιστροφή του στο ξενοδοχείο όπου διαμένει.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, είπε ότι ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδουν στη ΗΠΑ στον τερματισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς, την απελευθέρωση όλων των ομήρων» αλλά και να μην επεκταθεί η σύγκρουση.

«Οι δύο άνδρες επαναβεβαίωσαν την κοινή δέσμευσή τους να προστατεύσουν τους αμάχους και να προωθήσουν τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

15.10.2023 13:04

Σειρήνες ρουκετών ηχούν γύρω από τις κοινότητες που συνορεύουν με τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ

Συναγερμός για ρουκέτες σημειώνεται σε πολλές συνοριακές πόλεις της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Σντερότ, η οποία εκκενώνεται επί του παρόντος ενόψει μιας πιθανής χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα.

Ακούστηκαν εκρήξεις είτε από συγκρούσεις είτε από αναχαιτίσεις από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.

15.10.2023 13:03

Η επίθεση με αντιαρματικούς πυραύλους στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ – Η Ζεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη

15.10.2023 12:57

Περίπου 1.500 υπερορθόδοξοι Εβραίοι ζήτησαν να ενταχθούν στην εφεδρεία από την έναρξη του πολέμου

Περίπου 1.500 υπερορθόδοξοι Ισραηλινοί Εβραίοι άνω της ηλικίας απαλλαγής από την υποχρέωση στράτευσης (26 ετών) έχουν ζητήσει να ενταχθούν στην εφεδρική υπηρεσία των IDF από το ξέσπασμα του πολέμου.

Τις τελευταίες ημέρες, ο στρατός έχει αρχίσει να διαλέγει τις αιτήσεις και να ελέγχει την καταλληλότητα όσων ζητούν να υπηρετήσουν, με σκοπό να στρατολογήσει κάποιους από αυτούς στο εγγύς μέλλον.

15.10.2023 12:56

Σειρήνες για ρουκέτες κοντά σε Ισραηλινή πόλη στη Γάζα

Η σειρήνα συναγερμού για ρουκέτες ακούγεται στη συνοριακή πόλη Ρεΐμ της Γάζας.

Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

15.10.2023 12:39

Γερμανία: Το Βερολίνο προειδοποιεί τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Λίβανο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε σήμερα τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Λίβανο, επικαλούμενο τον κίνδυνο επιθέσεων και ενδεχόμενη νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Το Ισραήλ παραμένει ο διακηρυγμένος στόχος ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων», αναφέρει στον ιστότοπό του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

15.10.2023 12:15

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι έπληξε με κατευθυνόμενο πύραυλο ένα ισραηλινό άρμα Merkava, σκοτώνοντας ένα μέλος του προσωπικού

15.10.2023 12:13

IDF: 330 συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη από την έναρξη των μαχών

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δηλώνουν ότι τα στρατεύματα έχουν συλλάβει 330 καταζητούμενους Παλαιστίνιους σε όλη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων 190 που συνδέονται με τη Χαμάς, από τότε που άρχισαν οι μάχες το περασμένο Σάββατο στο νότιο Ισραήλ.

Μόνο χθες το βράδυ συνελήφθησαν 33 μέλη της Χαμάς, λέει ο στρατός.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί αρκετές συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων των IDF και Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, καθώς και αρκετές απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων, σύμφωνα με τον στρατό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου.

15.10.2023 12:11

Σειρήνες ρουκετών ηχούν στη συνοριακή πόλη της Γάζας

Οι σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες ηχούν στη συνοριακή κοινότητα Nahal Oz της Γάζας.

Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

15.10.2023 12:09

Βρετανός ΥΠΕΞ: Έως και 10 Βρετανοί όμηροι στα χέρια της Χαμάς

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέιμς Κλίβερλι μίλησε στο Sunday Morning του Sky News και ρωτήθηκε σχετικά με τους Βρετανούς ομήρους που είναι γνωστό ότι έχουν συλληφθεί από τη Χαμάς.

Ερωτηθείς αν 10 ήταν μια λογική εκτίμηση για τον αριθμό των ομήρων που έχουν ληφθεί, ο James Cleverly είπε: "Δεν είναι παράλογη εκτίμηση".

Τόνισε όμως ότι οι ισραηλινές αρχές εξακολουθούν να ασχολούνται με τη "φοβερή δουλειά" της αναγνώρισης όσων έχουν χάσει τη ζωή τους και όσων εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο κ. Cleverly προσθέτει: "Είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να αποφύγει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και των Παλαιστινίων, διότι η Χαμάς θέλει σαφώς να μετατρέψει αυτό το γεγονός σε έναν ευρύτερο αραβοϊσραηλινό πόλεμο ή ακόμη και σε έναν πόλεμο μεταξύ του μουσουλμανικού κόσμου και του ευρύτερου κόσμου".

15.10.2023 11:51

Θύματα από επίθεση με ρουκέτα σε ισραηλινό χωριό κοντά στα λιβανικά σύνορα - Οι ισραηλινές δυνάμεις πλήττουν το Λίβανο σε αντίποινα

Αντιαρματική ρουκέτα εκτοξεύθηκε σήμερα από το Λίβανο εναντίον ισραηλινού μεθοριακού χωριού και προκάλεσε τουλάχιστον τέσσερα θύματα, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν επιβεβαίωσαν αμέσως αυτή την πληροφορία και ανακοίνωσαν μόνο ότι προχωρούν σε πλήγματα στο έδαφος του Λιβάνου έπειτα από επίθεση που αναφέρθηκε εναντίον του ισραηλινού μεθοριακού χωριού Στούλα, μιας αγροτικής κοινότητας απέναντι από την κωμόπολη Άιτα α-Σαμπ του Λιβάνου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Αλ-Μανάρ μετέδωσε σήμερα ότι πύραυλος εκτοξεύθηκε από το νότιο Λίβανο με στόχο το ισραηλινό χωριό Στούλα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε μέσω της σελίδα του στην πλατφόρμα Telegram πως στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε τηλεκατευθυνόμενος πύραυλος.

15.10.2023 11:48

Βίντεο από τη ρουκέτα που χτύπησε σπίτι στο Σντερότ

15.10.2023 11:45

Ρουκέτα από τη Γάζα χτύπησε σπίτι στο Σντερότ, δεν υπάρχει αναφορά για θύματα

15.10.2023 11:38

Εντείνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

15.10.2023 11:37

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως πλήττει το Λίβανο σε αντίποινα

15.10.2023 11:25

IDF: Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκκένωσαν τη βόρεια Γάζα κατόπιν αιτήματός μας, η Χαμάς προσπαθεί να τους σταματήσει

Ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν μέχρι στιγμής εκκενωθεί από την πόλη της Γάζας προς το νότο και ότι η Χαμάς προσπαθεί να σταματήσει την εκκένωση.

"Συγκεντρώνουμε στοιχεία, τα οποία θα δημοσιεύσουμε, ότι η Χαμάς προσπαθεί ενεργά να εμποδίσει τον πληθυσμό να μετακινηθεί νότια", είπε.

15.10.2023 11:17

Οι IDF λένε ότι «τα στρατεύματα σκότωσαν Παλαιστίνιο τρομοκράτη στο συνοριακό κιμπούτς της Γάζας»

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δηλώνουν ότι «τα στρατεύματα σκότωσαν σήμερα το πρωί έναν Παλαιστίνιο τρομοκράτη στο νότιο κιμπούτς Νιρ Αμ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας».

Σύμφωνα με τις IDF, ο ένοπλος εντοπίστηκε στην κοινότητα και δυνάμεις πεζικού και άρματα μάχης στάλθηκαν στο σημείο.

Μετά από ανταλλαγή πυρών, «ο τρομοκράτης σκοτώθηκε», αναφέρει το IDF.

15.10.2023 11:12

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του πολιτικού τμήματος της Χαμάς στη Ντόχα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Hossein Amirabdollahian, συναντήθηκε με τον πολιτικό επικεφαλής της Χαμάς Ismail Haniyeh στη Ντόχα αργά το Σάββατο.

"Εάν τα εγκλήματα πολέμου του σιωνιστικού καθεστώτος συνεχιστούν στη Γάζα, μπορεί να οραματιστεί οποιαδήποτε πιθανότητα στην περιοχή και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να σταματήσει τα εγκλήματα πολέμου των σιωνιστών", ανέφερε ο Amirabdollahian κατά τη διάρκεια της συνάντησης από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κορυφαίος Ιρανός διπλωμάτης δήλωσε ότι η Τεχεράνη πρότεινε μια έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών όλων των ισλαμικών χωρών για να συζητήσουν πώς θα σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

Ο Haniyeh αναφέρθηκε λέγοντας ότι η Χαμάς αναμένει να δει ισχυρή υποστήριξη για τους Παλαιστίνιους από τους κορυφαίους αξιωματούχους του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

15.10.2023 11:05

Η Χεζμπολάχ λέει ότι η πυραυλική επίθεση ήταν απάντηση στη δολοφονία δημοσιογράφου και δύο πολιτών

15.10.2023 10:57

«Περιμένουμε μία ή δύο ώρες για να πάρουμε μια σακούλα ψωμί»

Στη Γάζα, οι άνθρωποι αγωνίζονται να βρουν φαγητό. Τα αρτοποιεία κλείνουν. Τα λίγα που παραμένουν ανοιχτά έχουν μεγάλες ουρές.

"Περιμένω να πάρω ψωμί για την οικογένειά μου. Έχω εκπλαγεί περισσότερες από μία φορές από το πόσο μεγάλη ήταν η ουρά. Έχω πάει σε τέσσερα διαφορετικά αρτοποιεία και το καθένα έχει ουρά έξω", δήλωσε στο Al Jazeera ο Iyad Abu Mutlaq, κάτοικος του Khan Younis.

"Δεν ξέρω τι να κάνω σε αυτή την κατάσταση. Έπρεπε να καθίσω και να περιμένω εδώ μέχρι να έρθει η σειρά μου", πρόσθεσε ο Mutlaq.

Ο Ashraf Fahmi Abu Hamad, ένας άλλος κάτοικος του Khan Younis, λέει ότι η κατάσταση είναι τραγική.

"Όπως μπορείτε να δείτε, οι άνθρωποι περιμένουν, αλλά δεν υπάρχει αλεύρι, νερό ή λάδι. Η κατάσταση είναι δύσκολη", δήλωσε ο Αμπού Χαμάντ στο Al Jazeera.

"Περιμένουμε μία ή δύο ώρες για να πάρουμε μια σακούλα ψωμί. Τα αρτοποιεία δεν έχουν πια αλεύρι. Δεν ξέρουμε αν θα εξασφαλίσουμε ψωμί σήμερα ή ακόμη και αύριο", πρόσθεσε.

15.10.2023 10:55

Ο ισραηλινός στρατός δημιουργεί νεκρή ζώνη 4 χιλιομέτρων στα σύνορα με τον Λίβανο

Μετά από αξιολόγηση της κατάστασης και το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στα βόρεια, οι IDF αποφάσισαν να απομονώσουν την περιοχή έως και τέσσερα χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορα με το Λίβανο.

Οι IDF διευκρίνισαν ότι η είσοδος στην περιοχή απαγορεύεται αυστηρά και ζητούν από τον κόσμο να είναι σε επαγρύπνηση και να μην εισέλθει στην περιοχή.

15.10.2023 10:42

Η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση που σκότωσε ισραηλινό πολίτη στη Στούλα κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

15.10.2023 10:38

Το νέο τελεσίγραφο του Ισραήλ στους αμάχους της Γάζας

15.10.2023 10:34

Νέα διορία στους άμαχους Παλαιστίνιους για ασφαλή μετακίνηση προς νότο

Στην τελευταία του ενημέρωση για τις εκκενώσεις, εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι οι άμαχοι που παραμένουν στη βόρεια Γάζα πρέπει να κατευθυνθούν νότια μεταξύ 10:00 και 13:00 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα μόνο δρόμο από την Μπέιτ Χανούν προς την Χαν Γιουνίς, προσθέτοντας ότι ο στρατός δεν θα στοχεύει τη συγκεκριμένη διαδρομή κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών.

Πρόκειται για το τρίτο τελεσίγραφο που δίνει ο ισρασηλινός στρατός από την Παρασκευή που έδωσε εντολή στους αμάχους της Γάζας να μετακινηθούν από τον βορρά προς τον νότο. 

15.10.2023 10:29

Επανασχεδιασμός των δρομολογίων κρουαζιέρας μετά την νέα ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή

Σε αναδιάταξη δρομολογίων προχωρά ο κλάδος της κρουαζιέρας, καθώς πολλές διεθνείς εταιρείες μετά την αναζωπύρωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, προχωρούν σε επανασχεδιασμό των δρομολογιών τους  στην ανατολική Μεσόγειο.

Αρκετά κρουαζιερόπλοια προχωρούν σε αλλαγές των προσεγγίσεων, αποφεύγοντας για λόγους ασφαλείας των επιβατών τα ισραηλινά λιμάνια Χάιφα και 'Ασντοντ του Ισραήλ και καταπλέοντας σε προορισμούς της Κύπρου, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Ήδη πολλοί ταξιδιώτες έχουν ενημερωθεί από τους τουριστικούς πράκτορες  για τις διακοπές και τις αλλαγές στα δρομολόγια.

Η  ελληνική εταιρεία κρουζιέρας Celestyal Cruises  σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι έως τέλος Νοεμβρίου 2023 αναστέλλει προσωρινά τις προσεγγίσεις της στο Ισραήλ ενώ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για όλες τις κρουαζιέρες της που αναχωρούν μετά από αυτή την ημερομηνία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας πλοίαρχος Γιώργος Κουμπενάς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή του Ισραήλ ότι η κίνηση πολλών εταιρειών κρουαζιέρας να προχωρήσουν σε αλλαγή προσεγγίσεων είναι κάτι που  θα ωφελήσει αρχικά σε κάποιο βαθμό τη χώρα μας, καθώς πολλές εταιρείες θα επιλέξουν προσεγγίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

Tόνισε, ωστόσο, ότι από του χρόνου, αν συνεχιστεί η εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αυτό θα οδηγήσει αυτόματα τις περισσότερες εταιρείες να αποχωρήσουν από την ανατολική Μεσόγειο, επιλέγοντας περιοχές της δυτικής Μεσογείου και της Καραϊβικής.

15.10.2023 10:25

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι επιτέθηκε σε στόχους στο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι πλήττει στόχους στο Λίβανο σε απάντηση σε μια αναφερόμενη επίθεση προς τη Στούλα, μια ισραηλινή συνοριακή πόλη.

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι η επίθεση στη Στούλα προκάλεσε τουλάχιστον τέσσερις θύματα.

15.10.2023 10:23

377 τραυματίες Ισραηλινοί εξακολουθούν να νοσηλεύονται, 99 από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ εξέδωσε το πρωί της Κυριακής ενημέρωση ότι 377 από τους τραυματίες της επίθεσης της Χαμάς εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, με 99 από αυτούς να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και 191 σε μέτρια κατάσταση.

Από την έναρξη του πολέμου, 3.715 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

15.10.2023 10:18

Μετά από 13 ώρες σιωπής, οι σειρήνες ρουκετών ηχούν σε κοινότητες του Ισραήλ στα σύνορα με τη Γάζα

15.10.2023 10:14

Ο στρατός του Ισραήλ στοχεύει θέσεις στο νότιο Λίβανο

15.10.2023 10:01

Πέντε τραυματίες, ο ένας σοβαρά, από αντιαρματικά πυρά από τον Λίβανο προς το moshav της Δυτικής Γαλιλαίας, οι IDF ανταποδίδουν

15.10.2023 09:49

Δεύτερος μαχητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε μετά τις χθεσινές συγκρούσεις με το Ισραήλ

15.10.2023 09:43

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι θα αρχίσουν να εκκενώνουν τους υπηκόους τους και τα άμεσα μέλη των οικογενειών τους από το Ισραήλ μέσω θαλάσσης στην Κύπρο τη Δευτέρα.

15.10.2023 09:43

Μπλίνκεν: Η συνάντηση με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο ήταν πολύ παραγωγική

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η συνάντησή του στο Ριάντ με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ήταν "πολύ παραγωγική".

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης απαντούσε σε φωνητική ερώτηση δημοσιογράφου του Reuters καθώς επέστρεφε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η αμερικανική αντιπροσωπεία. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον ντε φάκτο ηγεμόνα του Βασιλείου διήρκεσε λίγο λιγότερο από μία ώρα

Η συνάντηση του Μπλίνκεν έγινε στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή, όπου συνεργάζεται με περιφερειακούς συμμάχους για να αποτρέψει την εξέλιξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς σε μεγαλύτερη σύγκρουση και να συμβάλει στην απελευθέρωση των ομήρων που έχουν απαχθεί από την ισλαμιστική οργάνωση.

15.10.2023 09:30

Η Αυστραλία σχεδιάζει περισσότερες πτήσεις επαναπατρισμού από το Ισραήλ

Η Αυστραλία σχεδιάζει περισσότερες πτήσεις για τον επαναπατρισμό πολιτών από το Ισραήλ, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Penny Wong.

Όμως η κίνηση αυτή εξαρτάται από τις ανησυχίες σχετικά με τα ζητήματα ασφαλείας, πρόσθεσε η υπουργός, καθώς ενθάρρυνε τους Αυστραλούς που θέλουν να φύγουν από το Ισραήλ να "πάρουν την πρώτη επιλογή που θα γίνει διαθέσιμη σε εσάς".

Ισραηλινός στρατός: Οι όμηροι πιθανότατα κρατούνται υπόγεια στη Γάζα, ο στρατός δεν θα στοχεύσει αμάχους

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων δηλώνει ότι η πρώτη προτεραιότητα της στρατιωτικής επιχείρησης είναι η διάσωση των ομήρων, οι οποίοι "πιθανότατα" κρατούνται υπόγεια.

Σημειώνοντας το "περίπλοκο δίκτυο τούνελ" στη Λωρίδα της Γάζας, ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους λέει στο CNN ότι οι 150-200 άνθρωποι που έχουν απαχθεί από τους τρομοκράτες της Χαμάς "πιθανότατα κρατούνται υπόγεια σε διάφορες τοποθεσίες".

"Είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε σύγχρονο στρατό να πολεμήσει σε μια τόσο πυκνή αστική περιοχή", λέει.

Ο Conricus λέει επιπλέον ότι οι IDF δεν θα στοχεύσουν αμάχους.

"Αλλά και πάλι, πρέπει να θυμόμαστε... θα πολεμήσουμε έναν αδίστακτο εχθρό που δεν έχει κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσει ό,τι είναι διαθέσιμο... πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες και να χρησιμοποιήσει μη στρατιωτικές υποδομές για στρατιωτικούς σκοπούς", προσθέτει.

 

15.10.2023 09:19

Δεύτερο αεροπλανοφόρο στέλνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή

Οι ΗΠΑ στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο και τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο «για την αποτροπή εχθρικών ενεργειών εναντίον του Ισραήλ» και «κάθε προσπάθειας να εξαπλωθεί ο πόλεμος μετά την επίθεση της Χαμάς», ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο Aμερικανός υπουργός Άμυνας, ο Λόιντ Όστιν.

Το USS Eisenhower και τα πλοία συνοδείας του θα ενωθούν με το πρώτο αεροπλανοφόρο, το USS Gerald R. Ford, που αναπτύχθηκε στην περιοχή μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, επιδεικνύοντας την «ατσάλινη δέσμευση» της Ουάσιγκτον «στην ασφάλεια του Ισραήλ» και την «αποφασιστικότητά της να αποτρέψει οποιονδήποτε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει την κλιμάκωση αυτού του πολέμου», ανέφερε ο κ. Όστιν στο δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι ΗΠΑ άρχισαν εξάλλου την Κυριακή να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων πυρομαχικών, ενώ προειδοποίησαν δυνάμεις της περιοχής εναντίον της εξάπλωσης του πολέμου.

15.10.2023 09:10

Το Ισραήλ θέλει να κλείσει τα γραφεία του Al Jazeera στη χώρα

Ο υπουργός επικοινωνιών του Ισραήλ δήλωσε την Κυριακή ότι ζητά την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για το προτεινόμενο κλείσιμο του τοπικού γραφείου του Al Jazeera και κατηγόρησε τον ειδησεογραφικό σταθμό του Κατάρ για υποκίνηση υπέρ της Χαμάς και ότι εκθέτει τους ισραηλινούς στρατιώτες σε πιθανή επίθεση από τη Γάζα.

15.10.2023 09:06

Η Γαλλία καλεί τη Χεζμπολάχ να μην παρέμβει στη σύγκρουση

Το Παρίσι Το Παλάτι των Ηλυσίων στη Γαλλία προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ το βράδυ της Παρασκευής να μην αναμειχθεί στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«(Η Χεζμπολάχ και ο Λίβανος) πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο στην περιοχή», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση που αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Σε ένα δεύτερο μέτωπο, έγραφε, «το πρώτο θύμα θα είναι ο Λίβανος».

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να παρασυρθεί ο Λίβανος ξανά σε πόλεμο. Ειδικά από τη στιγμή που ο Λίβανος είναι αποδυναμωμένος λόγω της έλλειψης λειτουργικών αρχών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

15.10.2023 08:58

New York Times: Το Ισραήλ καθυστέρησε τη χερσαία επίθεση στη Γάζα λόγω του καιρού

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέβαλαν τη σχεδιαζόμενη εισβολή τους στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας για αρκετές ημέρες λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, ανέφεραν αργά χθες, Σάββατο, το βράδυ οι New York Times.

Η χερσαία επίθεση υποτίθεται ότι θα άρχιζε αυτό το σαββατοκύριακο, όμως αναβλήθηκε, εν μέρει εξαιτίας του συννεφιασμένου ουρανού, ο οποίος θα δυσκόλευε τους ισραηλινούς πιλότους και χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών να παράσχουν αεροπορική κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τρεις υψηλόβαθμούς ισραηλινούς αξιωματικούς, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με τους New York Times η αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να εμπλέξει το Ισραήλ σε ένα πόλεμο μέσα σε πόλεις. Δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χαμάς πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε μπούνκερ και σε εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περιμένουν πως η Χαμάς θα προσπαθήσει να εμποδίσει την προώθηση των Ισραηλινών ανατινάζοντας σήραγγες καθώς θα πλησιάζουν οι χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Η Χαμάς σχεδιάζει επίσης να στείλει μαχητές της πίσω από τις ισραηλινές γραμμές χρησιμοποιώντας το περίπλοκο σύστημα των σηράγγων, αναφέρουν οι Times, προσθέτοντας ότι ένα στρατηγικό δίλημμα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ισλαμιστικής οργάνωσης μπορεί να οχυρωθούν μαζί με ομήρους κάτω από τη γη.

15.10.2023 08:53

Νοσοκομείο της Γάζας «κινδυνεύει να βομβαρδιστεί»

Το νοσοκομείο Al-Quds στη Γάζα «κινδυνεύει να βομβαρδιστεί», αναφέρει η Ερυθρά Ημισέληνος.

Σε ανακοίνωσή της στο Χ, η οργάνωση αναφέρει ότι η μαζική βίαιη μεταφορά ασθενών «απαγορεύεται ανεξάρτητα από το κίνητρό τους».

Χθες, η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι έλαβε εντολή από τις ισραηλινές δυνάμεις με νέα προθεσμία για την εκκένωση του νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας μέχρι τη 1 μ.μ. (4 μ.μ. τοπική ώρα).

Η αρχική προθεσμία είχε δοθεί για τις 3 π.μ. (6 π.μ. τοπική ώρα), αλλά αργότερα παρατάθηκε.

Ωστόσο, η οργάνωση δήλωσε ότι δεν μπορούν να εκκενώσουν το νοσοκομείο και ότι είναι υποχρεωμένη βάσει ανθρωπιστικής εντολής να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες στους ασθενείς και τους τραυματίες.

15.10.2023 08:50

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι σκοτώθηκε ανώτερος διοικητής της Χαμάς

Ο Ισραηλινός στρατός μίλησε σήμερα για τη στόχευση πάνω από εκατό, όπως λένε, στρατιωτικών στόχων μέσα στη Γάζα με τη συμμετοχή των αεροσκαφών τους.

Μιλώντας επίσης για τη δολοφονία ενός διοικητή που συμμετείχε σε αυτές τις επιθέσεις το περασμένο Σάββατο. Υπάρχει μια εξειδικευμένη δύναμη μέσα στη Χαμάς που ονομάζεται δύναμη Nukhba. Προφανώς ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε έναν από τους ανώτερους διοικητές που συμμετείχαν σε μία από αυτές τις επιθέσεις.

15.10.2023 08:44

Ισραηλινός αξιωματούχος λέει ότι το Ιράν μεταφέρει στρατηγικά όπλα μέσω της Συρίας για να ανοίξει ένα νέο μέτωπο κατά του Ισραήλ

15.10.2023 08:41

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται σε 2.329

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 2.329 Παλαιστίνιους στη Γάζα και έχουν τραυματίσει άλλους 9.714, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής.

15.10.2023 08:40

Συγκλονίζει κοριτσάκι πέντε ετών από τη Γάζα που περιγράφει τη φρίκη των βομβαρδισμών: «Η μαμά μας αγκαλιάζει όλους, τρέμει το σπίτι»

Η μικρή Τζένα, η οποία είναι μόλις 5 ετών, ζει με την οικογένεια της στη Γάζα και είναι ένα από τα παιδιά που βιώνει το χάος του πολέμου σε όλο του το μεγαλείο.

Η ίδια περιγράφει μέσω του Tik Tok τα όσα συγκλονιστικά ζει παρά το νεαρό της ηλικίας της.

Διαβάστε αναλυτικά

15.10.2023 08:29

Ο Σωτήρης Δανέζης μεταδίδει για το OPEN από το Ισραήλ: «Ξεκάθαρο ότι θα υπάρχει σφοδρότατο χτύπημα»

«Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρχει χτύπημα, θα είναι σφοδρότατο, θα είναι ένα καινούριο κεφάλαιο στην ιστορία της Μέσης Ανατολής αυτό το οποίο θα ξεκινήσει. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι υπάρχουν και άλλες διεργασίες που συμβαίνουν παράλληλα.

Οι Αμερικανοί το τελευταίο 24ωρο φαίνεται να πίεσαν ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ο Ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έχει κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του για να ειδοποιήσει με κάθε είδους μηνύματα τους Παλαιστίνιους από τα βόρεια της Γάζας να κινηθούν προς το νότο.

Όπως υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί, μπροστά τους βρίσκουν τη Χαμάς η οποία εμποδίζει τους άμαχους να μετακινηθούν και να εγκαταλείψουν το νότο και να βρεθούν στην πλευρά όπου θα γίνουν οι επιχειρήσεις.

Το Ισραήλ δεν θέλει να χάσει αυτό που πιστεύει ότι έχει, ένα ηθικό πλεονέκτημα με τα γεγονότα του προηγούμενου Σαββάτου. Αυτό κινδυνεύει να χαθεί σε περίπτωση που το χτύπημα που θα ακολουθήσει θα προκαλέσει εκατόμβες νεκρών παλαιστινίων»

15.10.2023 08:20

Κίνα: Το Ισραήλ δρα «πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας», εκτιμά το Πεκίνο

Η δράση του Ισραήλ στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς προχωρεί «πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας» και η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει «να τιμωρεί συλλογικά» τους κατοίκους της Γάζας, υποστήριξε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν σήμερα.

«Η δράση του Ισραήλ προχώρησε πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας» και οι ηγέτες του οφείλουν να σταματήσουν «να τιμωρουν συλλογικά τον πληθυσμό της Γάζας», δήλωσε χθες, Σάββατο, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας προς το σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου του.

Εξάλλου ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την περιοχή εξαιτίας της κρίσης στο Ισραήλ και τη Γάζα, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.

Ο κινέζος ειδικός απεσταλμένος Ζάι Τζουν δήλωσε στο CGTN ότι «θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία με όλα τα μέρη προς την κατεύθυνση μιας κατάπαυσης του πυρός, της προστασίας των αμάχων, της αποκλιμάκωσης και της προώθησης ειρηνευτικών συνομιλιών».

15.10.2023 08:00

Το Μεξικό πιέζει το Ισραήλ να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα

Η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Αλίσια Μπάρσενα κάλεσε χθες Σάββατο το Ισραήλ να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν όσοι το επιθυμούν, την ώρα που η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής συνεχίζει τις προσπάθειές της για να επαναπατρίσει πολίτες της.

Αντιδρώντας σε εκκλήσεις της οικογένειας της Μπάρμπαρας Λάγκο, μεξικανής εργαζόμενης στη ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η κυρία Μπάρσενα ανέφερε πως ήλθε σε επαφή με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) για βοήθεια.

15.10.2023 07:54

Ο ΠΟΥ καταδικάζει την εντολή για εκκένωση των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας: «Ισοδυναμεί με ποινή θανάτου»

Η εξαναγκαστική μεταφορά χιλιάδων ασθενών και τραυματιών από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς νοσοκομεία και κλινικές στο νότο του θύλακα, που έχουν ήδη κατακλυστεί, θα ήταν το «ισοδύναμο της ποινής του θανάτου», προειδοποίησε χθες Σάββατο το βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15.10.2023 07:44

Bίντεο που καθηλώνουν από τα νοσοκομεία στη Γάζα

15.10.2023 07:43

300 άνθρωποι νεκροί το Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας

Συνολικά 300 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 800 τραυματίστηκαν χθες Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα.

15.10.2023 07:42

Τουλάχιστον 5 τραυματίες στο αεροπορικό πλήγμα «του Ισραήλ» στο Χαλέπι της Συρίας

Ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα έβαλε στο στόχαστρο το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, με τον πρώτο απολογισμό των θυμάτων να κάνει λόγο για πέντε τραυματίες, έκανε γνωστό το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λίγα 24ωρα έπειτα από πανομοιότυπες επιδρομές με στόχους το ίδιο αεροδρόμιο και αυτό της συριακής πρωτεύουσας, της Δαμασκού.

«Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ από την κατεύθυνση της θάλασσας έπληξε το αεροδρόμιο του Χαλεπιού», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, η οποία έχει την έδρα της στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

Δεν διευκρίνισε αν οι πέντε τραυματίες είναι στρατιωτικοί ή άμαχοι.

Συριακά κρατικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν το πλήγμα, επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας, με την κρατική τηλεόραση να κάνει λόγο για «ισραηλινή επίθεση με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι».

15.10.2023 07:36

Το Ιράν προειδοποιεί πως θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες» αν δεν εμποδιστεί το Ισραήλ

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προειδοποίησε μέσω X (του πρώην Twitter) χθες Σάββατο ότι αν δεν εμποδιστούν «τα εγκλήματα πολέμου» και η «γενοκτονία» των Παλαιστινίων που διαπράττονται κατ’ αυτή από το Ισραήλ, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο με «πολύ σοβαρές συνέπειες».

Η ανάρτηση της διπλωματικής αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ακολούθησε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios σύμφωνα με το οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία προειδοποίησε το Ισραήλ, με μήνυμά του που επιδόθηκε μέσω του ΟΗΕ, πως θα είναι υποχρεωμένο να αντιδράσει αν ο στρατός του προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

15.10.2023 07:25

Καλώς ήρθατε στο live blog του ethnos.gr

Mείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

15.10.2023 15:10

Ένταση που κορυφώνεται καταγράφεται στη Μέση Ανατολή, μετά την ξαφνική επίθεση της Παλαιστινιακής Ισλαμιστικής Οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ που έκλεισε μία εβδομάδα. Έκτοτε, το Ισραήλ κήρυξε κι επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς και τα θύματα του άμαχου πληθυσμού αυξάνονται συνεχώς και από τις δύο πλευρές.

Όλες οι εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr