Πόλεμος στο Ισραήλ: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο μέτωπο με το σενάριο της εκεχειρίας να απομακρύνεται συνεχώς - Οργή μετά την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

-
18.10.2023 16:08

Νέο βίντεο από το Ισράηλ: «Έχουμε αποδείξεις για το τι έγινε με το νοσοκομείο της Γάζας»

Το Ισραήλ επιμένει πως δεν ευθύνεται για τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο της Γάζας που έχει σοκάρει τον πλανήτη.

Σε νέο του βίντεο, το οποίο αναφέρει πως τραβήχτηκε από κάμερα του Channel 12, φαίνεται η Λωρίδα της Γάζας. Σε ένα στατικό πλάνο, το Ισραήλ έχει βάλει βελάκια σε σημεία, που όπως λέει, δείχνουν το σημείο εκτόξευσης ρουκετών στη Γάζα και το νοσοκομείο παραδίπλα.  

Όπως αναφέρεται στο βίντεο, μπορεί κανείς να δει κανείς τις ρουκέτες να εκρήγνυνται πάνω στο νοσοκομείο, σε «απόδειξη» ότι προήλθαν από τη Γάζα και όχι από το Ισραήλ.

18.10.2023 15:58

Ο ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για πυροβολισμούς κατά στρατιωτικού του φυλακίου, κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο

18.10.2023 15:56

Πούτιν και Τζινπίνγκ συζήτησαν για την κρίση στη Μέση Ανατολή – Καταδικάζει την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας η Κίνα

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αντάλλαξαν απόψεις για τη σύγκρουση στο Ισραήλ και στη Γάζα στη διάρκεια συνομιλιών που είχαν σήμερα στο Πεκίνο, ενώ ο Σι είπε στον επισκέπτη του πως η Κίνα υποστηρίζει τα συμφέροντα ασφαλείας και ανάπτυξης της Ρωσίας, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόοδο στην ανάπτυξη ενός αγωγού φυσικού αερίου ανάμεσα στην Κίνα, τη Μογγολία και τη Ρωσία, καθώς και την υποστήριξη της συνεργασίας κινεζικών και ρωσικών εταιριών σε στρατηγικές αναδυόμενες βιομηχανίες, σύμφωνα με τις αναφορές κινεζικών κρατικών ΜΜΕ.

Ο Σι είπε στον Πούτιν πως η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να ενισχύει την επικοινωνία και τη συνεργασία με τη Ρωσία σε πολυμερή πλαίσια, ανέφεραν τα κρατικά ΜΜΕ, στη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν στο περιθώριο του φόρουμ "Μία Ζώνη Ένας Δρόμος".

Εξάλλου, η Κίνα καταδίκασε σήμερα "σθεναρά" τα πυρά σε νοσοκομείο στη Γάζα που προκάλεσαν χθες, Τρίτη, το βράδυ τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και για τα οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι επιρρίπτουν την ευθύνη οι μεν στους δε.

"Η Κίνα είναι συγκλονισμένη από βαριές απώλειες που προκλήθηκαν από την επίθεση σε νοσοκομείο στη Γάζα και την καταδικάζω σθεναρά", ανέφερε σε μια ανακοίνωση το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας σε "άμεση κατάπαυση του πυρός".

18.10.2023 15:52

Το OPEN στο κιμπούτς Μπερί: Πώς η Χαμάς σκότωσε το 10% της κοινότητας σε λίγες ώρες - Παντού σύντριμμα, χειροβομβίδες και σφαίρες

Σύντριμμαχειροβομβίδες, κτίρια που έχουν καεί και γαζωθεί από σφαίρες κατέγραψε η κάμερα του OPEN στο κιμπούτς Μπερί, όπου την 7η Οκτωβρίου εισέβαλαν μαχητές της Χαμάς και σφάγιασαν περισσότερους από 100 ανθρώπους.

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ.

18.10.2023 15:51

Αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε αρτοποιίο στη Γάζα - Φόβοι για λιμοκτονία των Παλαιστίνιων

Αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε αρτοποιείο σε προσφυγικό καταυλισμό στην κεντρική Γάζα.

Το χτύπημα προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά και σκότωσε τέσσερις αρτοποιούς, σύμφωνα με μάρτυρα που επικαλείται το Sky News. 

Η είδηση έρχεται την ώρα που το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποιεί ότι ο πληθυσμός της Γάζας διατρέχει "κίνδυνο λιμοκτονίας" αν δεν φτάσει επειγόντως βοήθεια.

Τα σούπερ μάρκετ έχουν μειωμένες προμήθειες και δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους επειδή οι χονδρέμποροι δεν μπορούν να κινηθούν στις κατεστραμμένες υποδομές της περιοχής.

Την ίδια ώρα, τα αρτοποιεία και άλλα καταστήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω έλλειψης νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

18.10.2023 15:45

Η Χαμάς κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι είναι "συνεργός στις σφαγές" του Ισραήλ στη Γάζα

Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κατηγόρησε σήμερα την Ουάσινγκτον ότι είναι «συνεργός στις σφαγές» που διαπράχθηκαν όπως υποστηρίζει από το Ισραήλ στη Γάζα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υιοθέτησε την ισραηλινή εκδοχή για ρίψη ρουκέτας που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε νοσοκομείο.

«Το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος υιοθετεί την ισραηλινή εκδοχή, κυρίως εκείνην στο θέμα της σφαγής του νοσοκομείου (...) επιβεβαιώνει πως η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τυφλά το Ισραήλ και πως είναι συνεργός σε αυτές τις σφαγές», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφού ο Μπάιντεν, που επισκέπτεται το Ισραήλ, επέρριψε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκέτας που έπληξε το νοσοκομείο χθες, Τρίτη, το βράδυ «στην αντίπαλη πλευρά».

Στο μεταξύ, ο Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στον Λίβανο πως οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ «φέρουν πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο εναντίων αμάχων στη Γάζα».

18.10.2023 15:31

Σχεδόν 1.300 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων στη Γάζα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα:

  • Το 70% των θυμάτων της ισραηλινής επίθεσης είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.
  • Κάτω από τα ερείπια βρίσκονται ακόμη περίπου 1.300 άνθρωποι, εκ των οποίων 600 παιδιά.
  • Υπάρχουν άνθρωποι ακόμη ζωντανοί και εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων «αλλά η διαδικασία προσέγγισής τους αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες λόγω των συνεχών στοχοποιήσεων».

18.10.2023 15:26

ΠΟΥ: Να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις κατά υγειονομικών υποδομών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε σήμερα το Ισραήλ και τη Χαμάς να σταματήσουν κάθε επίθεση σε υποδομές υγείας, μία ημέρα μετά το φονικό χτύπημα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους σε νοσοκομείο της Γάζας.

«Ζητάμε τουλάχιστον να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις κατά υποδομών υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δευτερευόντως, πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι, τα παιδιά, και τρίτον, πρέπει να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει από τη Ράφα στο εσωτερικό της Γάζας, διότι όλες μας οι προμήθειες έχουν ήδη τη βάση τους εκεί, αλλά τα σύνορα δεν έχουν ανοίξει ακόμα», πρόσθεσε ο ίδιος, δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος».

Στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι Αλ-Αράμπι, στο κέντρο της Γάζας, σκοτώθηκαν χθες «200 με 300» άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των παλαιστινιακών εδαφών, ενώ η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, κάνει λόγο για πάνω από 500 θανάτους. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, ο απολογισμός είναι ακόμα υψηλότερος.

Μετά την επίθεση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 140 επιθέσεις εναντίον δομών υγείας: 6 στο Ισραήλ, 77 στη Δυτική Όχθη και 57 στη Γάζα.

Πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους άμαχοι που σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία έγινε η επίθεση της Χαμάς.

Έκτοτε, περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε χτυπήματα ως αντίποινα του Ισραήλ στη Γάζα, στην πλειονότητά τους άμαχοι, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Για τον Κλούγκε, «η μοναδική λύση είναι να σταματήσουν οι μάχες». Ο ίδιος ζητά «ειρήνη μέσω διαπραγμάτευσης που θα εγγυάται το δικαίωμα στην υγεία για όλους. Το σύνθημά μας είναι υγεία για όλους, και για τον ισραηλινό και για τον παλαιστινιακό λαό».

18.10.2023 15:24

Τουλάχιστον 9 Βρετανοί νεκροί και 7 αγνοούμενοι μετά την επίθεση της Χαμάς

Τουλάχιστον 7 Βρετανοί υπήκοοι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον εννέα εξακολουθούν να αγνοούνται από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού.

Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά έναν από τη Δευτέρα.

Κάποιοι από τους αγνοούμενους υπάρχουν φόβοι ότι είναι μεταξύ των νεκρών.

18.10.2023 15:21

Κυρώσεις απο τις ΗΠΑ κατά ατόμων που συνδέονται με τη Χαμάς

Οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει κυρώσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία και στοχεύουν εννέα άτομα και μία οντότητα που συνδέονται με τη Χαμάς, όπως μεταδίσει το Reuters. Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

18.10.2023 15:17

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, και εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια για τις ζωές που χάθηκαν στο νοσοκομείο της Γάζας

18.10.2023 15:14

Σειρήνες ηχούν στη νότια πόλη Μπέερ Σεβά και σε συνοριακές κοινότητες της Γάζας εν μέσω της επίσκεψης του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ

18.10.2023 15:08

Φιντάν: Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με τη Χαμάς για τους ομήρους αλλά δεν υπάρχει ακόμα κάποια συμφωνία

Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση ομήρων που απήχθησαν στο Ισραήλ και μεταφέρθηκαν στη Γάζα, όμως προς το παρόν «δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Ο Φιντάν είχε δηλώσει χθες, Τρίτη, πως η Άγκυρα διεξάγει συνομιλίες για την απελευθέρωση των ξένων, των αμάχων και των παιδιών που κρατούνται από τη Χαμάς και είχε προσθέσει πως «πολλές χώρες» έχουν ζητήσει τη βοήθεια της Τουρκίας για την απελευθέρωση των πολιτών τους.

«Οι συνομιλίες, η δουλειά για την ανταλλαγή κρατουμένων συνεχίζεται. Διεξάγονται συνομιλίες και συναντήσεις μέσω μονάδων υπηρεσιών πληροφοριών, όμως, μέσα στον πυρετό των πρώτων ημερών, δεν ήταν δυνατό να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο γι' αυτό», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Φιντάν σε εκπροσώπους τουρκικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Φιντάν πρόσθεσε πως άλλες χώρες, ιδιαίτερα το Κατάρ, διεξάγουν επίσης συνομιλίες με ηγέτες της Χαμάς, οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Κατάρ.

«Μιλάμε επίσης κατά καιρούς στους φίλους μας, στους ομολόγους μας εκεί. Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή», φέρεται να δήλωσε. «Οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί (διαβίβασαν αιτήματα) αναφορικά με τους δικούς τους πολίτες. Υπάρχουν αυτοί που ζήτησαν από την πρώτη ημέρα τη βοήθειά μας για την απελευθέρωση των πολιτών τους».

18.10.2023 14:59

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ανέρχεται σε 3.478

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει τώρα ότι συνολικά 3.478 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ενώ άλλοι 12.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

18.10.2023 14:54

Η Αίγυπτος κηρύσσει 3η εθνικό πένθος για τα θύματα της επίθεσης στο νοσοκομείο της Γάζας

Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος σε όλη την Αίγυπτο μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί στη Γάζα.

18.10.2023 14:51

Διαδηλώσεις κατά Ισραήλ στην Τουρκία: Ένας νεκρός, δεκάδες τραυματίες και 5 συλλήψεις

Στις διαδηλώσεις χθες βράδυ στο προξενείο του Ισραήλ, μετά την επίθεση σε νοσοκομείο στη Γάζα, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, 63 τραυματίστηκαν, 43 εκ των οποίων αστυνομικοί, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18.10.2023 14:49

Η πλειονότητα των θυμάτων στο νοσοκομείο της Γάζας είναι άνδρες και παιδιά

Ο Hassan Asleeh, δημοσιογράφος με ρεπορτάζ από τη Γάζα, λέει ότι τα περισσότερα θύματα της επίθεσης στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli ήταν άνδρες και παιδιά.

«Οι γυναίκες και τα μωρά κοιμόντουσαν στα κτίρια του νοσοκομείου, στους επάνω ορόφους», δήλωσε ο Asleeh στο Al Jazeera. «Έτσι, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ήταν τα παιδιά και οι άνδρες που κοιμόντουσαν έξω από το χώρο του νοσοκομείου».

18.10.2023 14:45

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Τετάρτης σε ισραηλινό άρμα μάχης

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον ισραηλινού άρματος μάχης στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Η επίθεση είχε στόχο ένα άρμα Merkava και σημειώθηκε άμεσο χτύπημα «σκοτώνοντας και τραυματίζοντας το πλήρωμά του», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ένοπλη ομάδα.

18.10.2023 14:41

Οι ΗΠΑ είναι «τυφλά μεροληπτικές» προς το Ισραήλ, λέει η Χαμάς

Η Χαμάς κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι «τυφλά μεροληπτικές απέναντι στο Ισραήλ», αφού ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι φαίνεται πως το Ισραήλ δεν βρίσκεται πίσω από τον βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου στη Γάζα.

18.10.2023 14:31

Τελευταία στοιχεία για τις απώλειες του πολέμου

Γάζα
Νεκροί: 3.300
Τραυματίες: 10.859

Κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Σκοτώθηκαν: 62
Τραυματίστηκαν: 1.250

Ισραήλ
Σκοτώθηκαν: 1.403
Τραυματίστηκαν: 3.800

18.10.2023 14:25

Τουρκία: Πάνω από 60 τραυματίες σε αντιϊσραηλινή συγκέντρωση

Πάνω από 60 άνθρωποι, αστυνομικοί στην πλειονότητά τους, τραυματίστηκαν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη σε αντιϊσραηλινή συγκέντρωση κατά την οποία διαδηλωτές επιχείρησαν να εισέλθουν στο συγκρότημα του ισραηλινού προξενείου, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές.

18.10.2023 14:19

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος προτείνει οι πολίτες της Γάζας να μεταφερθούν σε έρημο εντός του Ισραήλ

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι πρότεινε την Τετάρτη ότι οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Γάζα θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε μια ερημική περιοχή εντός του Ισραήλ, ενώ η τρέχουσα σύγκρουση συνεχίζεται.

«Θα πρότεινα στο Ισραήλ να μετεγκαταστήσει τους αμάχους Παλαιστίνιους στην έρημο Νακάμπ στο Ισραήλ μέχρι να ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις του με τη Χαμάς και άλλες ισλαμιστικές πολιτοφυλακές», δήλωσε ο πρόεδρος Ελ Σίσι.

18.10.2023 14:15

Χαμάς: Οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες που στηρίζουν το Ισραήλ φέρουν πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο

Ο Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι ΗΠΑ και όλες οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ «φέρουν την πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο κατά των αμάχων στη Γάζα».

18.10.2023 14:07

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να ζητά από τους πολίτες να μετακινηθούν, λέει ο Νετανιάχου

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παραχωρούν άλλη μια συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους με τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού.

«Καθώς το Ισραήλ στοχεύει νόμιμα τρομοκράτες, δυστυχώς οι άμαχοι πλήττονται», λέει ο κ. Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να ζητά από τους πολίτες να μετακινηθούν σε ασφαλέστερες περιοχές καθώς επιδιώκει τους στόχους του», είπε επίσης και πρόσθεσε πως «ο δρόμος προς τη νίκη θα είναι μακρύς και δύσκολος».

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι το Ισραήλ «δεν είναι μόνο του» και ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Ισραήλ».

18.10.2023 13:58

Σειρήνες σε Σντερότ και σε κοινότητες της Γάζας

18.10.2023 13:57

ΟΗΕ: Οι πιθανότητες περιφερειακής κλιμάκωσης είναι υψηλές αν συνεχιστούν οι μάχες

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Tor Wennesland, λέει ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα, τόσο πιο πιθανό είναι να συμβεί ένα περιστατικό που θα μπορούσε να προκαλέσει μια «πολύ επικίνδυνη» κατάσταση που θα οδηγούσε σε ευρύτερη κλιμάκωση.

18.10.2023 13:49

Συνεχίζεται η κατ' ιδίαν συνάντηση Μπάιντεν-Νετανιάχου

Η συνάντηση μεταξύ του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι διαρκεί δύο φορές περισσότερο από το προγραμματισμένο.

Τα μέλη του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και του πρώην αρχηγού του στρατού Μπένι Γκαντζ, εθεάθησαν να πλησιάζουν το ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι δύο ηγέτες.

18.10.2023 13:37

Αξιωματούχοι Γάζας: Οι IDF είχαν προειδοποιήσει το νοσοκομείο al-Ahli πριν 4 ημέρες ότι θα έπρεπε να εκκενωθεί

Αξιωματούχοι στη Γάζα δήλωσαν την Τετάρτη ότι το νοσοκομείο Al-Ahli υπέστη ζημιές από δύο ισραηλινές οβίδες πριν από τέσσερις ημέρες, μετά τις οποίες οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας προειδοποίησαν τη διοίκηση του νοσοκομείου να εκκενώσει τις εγκαταστάσεις.

Ο Youssef Abu Al-Rish, αναπληρωτής υπουργός Υγείας στη Γάζα, δήλωσε ότι δύο ισραηλινές οβίδες έπληξαν το νοσοκομείο το Σάββατο.

Ο Al-Rish δήλωσε ότι την επόμενη ημέρα, οι IDF επικοινώνησαν με τον διευθυντή του νοσοκομείου, Dr. Maher Ayad, επικρίνοντάς τον επειδή «δεν εκκένωσε τις εγκαταστάσεις».

Ο Al-Rish είπε ότι οι IDF είχαν πει στον Ayad ότι οι οβίδες ήταν προειδοποιητικές. «Είπαν στον διευθυντή του νοσοκομείου "σας προειδοποιήσαμε χθες με δύο οβίδες, οπότε γιατί δεν εκκενώσατε το νοσοκομείο;"», είπε ο Al-Rish, σύμφωνα με το CNN.

18.10.2023 13:33

Ο αμερικανικός στρατός απέτρεψε επίθεση με drone εναντίον των δυνάμεών του στο Ιράκ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν καθώς επιχείρησαν να στοχεύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είπαν ποιος θεωρείται ύποπτος για την επίθεση, αλλά οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για δραστηριότητες ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν.

18.10.2023 13:26

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης απέτρεψε απόπειρα εισβολής στο ισραηλινό προξενείο

Η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη απέτρεψε διαδηλωτές από το να εισβάλουν στο ισραηλινό προξενείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία φέρεται να προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων πολιτών, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.

18.10.2023 13:08

Ουδέτερη η στάση του Πούτιν -ενώ ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία συνεχίζεται

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Al Ahli Baptist ήταν μια τρομερή καταστροφή και έδειξε πως οι μάχες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν.

18.10.2023 13:06

Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα την ώρα που ο Μπάιντεν βρίσκεται στο Ισραήλ

Συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, παρά τα όσα συνέβησαν χθες βράδυ, μεταδίδει το Al Jazeera.

Πριν από λίγο, στο στόχαστρο βρέθηκε ένα κτίριο κατοικιών στο Χαν Γιουνίς. Καταστράφηκε ολοσχερώς, με επτά άτομα να καταλήγουν στο σημείο. Άλλοι 40 τραυματίστηκαν σοβαρά.

18.10.2023 13:01

Σε διάσκεψη για το Μεσανατολικό στο Κάιρο ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσκληθεί και θα μεταβεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο στο Κάιρο στη Διεθνή Διάσκεψη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που οργανώνει ο Πρόεδρος τη Αιγύπτου, Αμπντέλ Φαταχ Αλ Σίσι, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18.10.2023 13:01

Κρίσιμη η κατάσταση με τα καύσιμα στα νοσοκομεία της Γάζας

Η κατάσταση με τα καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Το υπουργείο Υγείας ψάχνει απεγνωσμένα να βρει καύσιμα για τα νοσοκομεία και έχει εκδώσει ειδοποιήσεις ζητώντας από οποιονδήποτε έχει έστω και ένα λίτρο καύσιμα να επικοινωνήσει μαζί.

18.10.2023 12:54

Το Ιράν καλεί τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ

Τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις και να εφαρμόσουν εμπάργκο πετρελαίου στο Ισραήλ, εκτός από την απέλαση των Ισραηλινών πρεσβευτών, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

18.10.2023 12:52

Βρετανός ΥΠΕΞ: Πολλοί βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε «ψυχραιμία» και «αναμονή για τα στοιχεία» μετά τη χθεσινοβραδινή φονική έκρηξη στο νοσοκομείο al Ahli στη Γάζα.

Ο James Cleverly είπε πως «πάρα πολλοί βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα» σχετικά με το περιστατικό, προειδοποιώντας ότι «αν κάνουμε λάθος θα θέσουμε ακόμη περισσότερες ζωές σε κίνδυνο».

18.10.2023 12:46

Ηχούν σειρήνες στη Σντερότ

18.10.2023 12:45

Οι ισραηλινές δυνάμεις αιχμαλώτισαν 65 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις αιχμαλώτισαν 65 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

18.10.2023 12:44

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται σε 3.300

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα έχει πλέον αυξηθεί σε 3.300 και περισσότεροι από 13.000 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας.

18.10.2023 12:37

Αυξάνεται η οργή στην Τουρκία κατά του Ισραήλ

Τούρκοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας σε οργισμένες διαδηλώσεις ύστερα από έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστινίους σε νοσοκομείο της Γάζας ενώ για σήμερα προγραμματίζονται και νέες πορείες.

18.10.2023 12:20

«Όλα δείχνουν ότι η επίθεση στο νοσοκομείο προέρχεται από το Ισραήλ»

Η Aimee Shalan, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Επιτροπής της Βρετανίας, λέει πως η επίθεση ήταν «ξεκάθαρα έγκλημα πολέμου» και «όλα δείχνουν ότι ήταν το Ισραήλ».

«Έχουμε δει τέτοιες εικόνες και στο παρελθόν», δήλωσε η ίδια.

18.10.2023 12:17

Ο ισραηλινός πρόεδρος Χέρτζογκ θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν

18.10.2023 12:01

Τι είπε ο Νετανιάχου στον Μπάιντεν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου λέει ότι ο «πολιτισμένος κόσμος πρέπει να ενωθεί για να νικήσει τη Χαμάς» κατά τη διάρκεια των δηλώσεων με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν.

18.10.2023 11:53

Μπάιντεν: Η έκρηξη στο νοσοκομείο φαίνεται ότι προκλήθηκε "από την άλλη ομάδα

Μπάιντεν και Νετανιάχου κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αρχικά είπε ότι η Αμερική θα διασφαλίσει πως το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί.

«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό», πρόσθεσε και είπε έπειτα: «Είμαι βαθιά θλιμμένος και εξοργισμένος από την έκρηξη" στο νοσοκομείο της Γάζας χθες».

«Με βάση αυτά που είδα, φαίνεται ότι έγινε από την άλλη ομάδα, όχι από εσάς», δήλωσε απευθυνόμενος στον Νετανιάχου.

18.10.2023 11:45

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Μπάιντεν-Νετανιάχου

18.10.2023 11:42

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζητά επιτέλους κατάπαυση του πυρός

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε τελικά «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, 12 ημέρες μετά την έναρξή του και μετά την ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων.

18.10.2023 11:40

Παρέμβαση Τσίπρα για Γάζα: Είμαστε με τους αμάχους, ανεξάρτητα από τη θρησκεία και την εθνικότητα

Σε παρέμβαση για τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, και τον αιματηρό βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα με εκατοντάδες νεκρούς, προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας σε εκτενή ανάρτησή του στο facebook, σημειώνει πως «αυτές τις κρίσιμες ώρες είμαστε με τους αμάχους, ανεξάρτητα από τη θρησκεία και την εθνικότητά τους» και κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς να αγωνιστούν για την επιστροφή σε «αξιόπιστες συνομιλίες που αφορούν τη λύση δύο κρατών στη βάση των συνόρων του 1967».

18.10.2023 11:30

Γιατροί εκτελούν χειρουργικές επεμβάσεις στα πατώματα και χωρίς αναισθησία

Ασθενοφόρα και ιδιωτικά αυτοκίνητα έχουν μεταφέρει περίπου 350 τραυματίες από το αραβικό νοσοκομείο al-Ahli στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, το νοσοκομείο al-Shifa, το οποίο ήταν ήδη υπερπλήρες με τραυματίες από άλλες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, δήλωσε ο διευθυντής του, Mohammed Abu Selmia.

Τα θύματα έφτασαν με φρικτά τραύματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Άσραφ αλ Κίντρα. Ορισμένοι ήταν αποκεφαλισμένοι, διαμελισμένοι ή τους έλειπαν άκρα.

18.10.2023 11:26

Ο διάλογος, που το Ισραήλ ισχυρίζεται, ότι έγινε μεταξύ μαχητών της Χαμάς

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση του ηχητικού που δημοσίευσε το Ισραήλ, σύμφωνα πάντα με όσα ισχυρίζεται η ισραηλινή κυβέρνηση:

  • Μαχητής 1: Πρώτη φορά βλέπουμε πύραυλο να πέφτει έτσι και γι' αυτό λέμε ότι ανήκει στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.
  • Μαχητής 2: Τι;
  • Μαχητής 1: Λένε ότι ανήκει στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.
  • Μαχητής 2: Είναι από εμάς;
  • Μαχητής 1: Έτσι φαίνεται!
  • Μαχητής 2: Ποιος το λέει αυτό;
  • Μαχητής 1: Λένε ότι τα θραύσματα από τον πύραυλο είναι τοπικά θραύσματα και όχι όπως τα ισραηλινά θραύσματα.
  • Μαχητής 2: Τι λες;
  • Σιωπή
  • Μαχητής 2: Αλλά ο Θεός να μας ευλογεί, δεν θα μπορούσε να βρει άλλο μέρος για να εκραγεί;
  • Μαχητής 1: Δεν πειράζει, ναι, τον έριξαν από το νεκροταφείο πίσω από το νοσοκομείο.
  • Στρατιώτης 2: Τι;
  • Μαχητής 1: Το έριξαν από το κοιμητήριο πίσω από το νοσοκομείο al Ma'amadani και δεν πυροδότησε σωστά και έπεσε πάνω τους.

18.10.2023 11:13

Το Ισραήλ δημοσιεύει ηχητικό όπου μαχητές της Χαμάς φέρονται να παραδέχονται ότι βρίσκονται πίσω από την έκρηξη

Σε ηχητικό που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισραήλ φέρεται να ακούγονται δύο μαχητές της Χαμάς να συζητούν για την επίθεση σε νοσοκομείο στη Γάζα, από την οποία, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 500 άνθρωποι.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο ήχος αποδεικνύει ότι δεν πυροδότησε το ίδιο τον πύραυλο που κατέστρεψε το νοσοκομείο και πως εκτοξεύθηκε λανθασμένα από την παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

18.10.2023 11:02

Ο Μπάιντεν χαιρέτισε τον Νετανιάχου αγκαλιάζοντάς τον

Ο Τζο Μπάιντεν προσγειώθηκε στο Ισραήλ και μόλις κατέβηκε από το Air Force One, τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

18.10.2023 10:53

Επίθεση σε συναγωγή του Βερολίνου, ενώ τα αντισημιτικά περιστατικά αυξάνονται

Επίθεση με βόμβες μολότοφ δέχθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης μια συναγωγή στο Βερολίνο, καθώς τα αντισημιτικά επεισόδια στη γερμανική πρωτεύουσα αυξάνονται μετά τη βίαιη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

18.10.2023 10:43

Η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά, λέει ο Σολτς

Η ενδελεχής διερεύνηση της φονικής έκρηξης του νοσοκομείου στη Γάζα κρίνεται «επιτακτική», σύμφωνα με τον καγκελάριο της Γερμανίας.

18.10.2023 10:29

Στο Τελ Αβίβ ο Μπάιντεν

18.10.2023 10:28

Η κατάσταση στη Γάζα «βγαίνει εκτός ελέγχου»

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «ξεφεύγει από τον έλεγχο», προειδοποίησε ο επικεφαλής του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ.

«Πρέπει να σταματήσει η βία από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους στο X.

18.10.2023 10:21

Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ: Το Ισραήλ ψεύδεται, παρουσιάζει αντιφατικές εκδοχές για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ απάντησε στη δήλωση του Ισραηλινού στρατιωτικού εκπροσώπου στα μέσα ενημέρωσης ότι μια αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την μαχητική ομάδα στη Γάζα ήταν η πηγή της έκρηξης στο νοσοκομείο Al-Ahli το βράδυ της Τρίτης στη Γάζα.

Όπως υποστηρίζει η Τζιχάντ, το Ισραήλ «ψεύδευται».

18.10.2023 10:19

Σειρήνες στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας

Σειρήνες ηχούν στις ισραηλινές συνοριακές κοινότητες της Γάζας μετά από 12 ώρες ηρεμίας.

18.10.2023 10:17

Ελληνικό ΥΠΕΞ για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τα γεγονότα που οδήγησαν στη βαθύτατα οδυνηρή απώλεια ανθρώπινων ζωών στο νοσοκομείο της Γάζας.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή επεσήμανε με έμφαση την ανάγκη για προστασία των αμάχων και διασφάλιση των ανθρωπιστικών αξιών και εμμένει στη θέση αυτή.

18.10.2023 10:08

Οι IDF λένε ότι υπέκλεψαν ήχο που αποδεικνύει ότι οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν λανθασμένα από τη Γάζα

Ο εκπρόσωπος των IDF λέει ότι θα ήταν «αδύνατο να μάθουμε τι συνέβη τόσο γρήγορα όσο η Χαμάς ισχυρίζεται ότι γνωρίζει».

Λέει ότι δεν υπήρξαν πυρά των IDF που να έπληξαν το νοσοκομείο από ξηρά, θάλασσα ή αέρα και ότι τα ραντάρ τους εντόπισαν ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα την ώρα της έκρηξης.

18.10.2023 10:04

«Μπαλάκι» οι ευθύνες - Συνέντευξη Τύπου από τον ισραηλινό στρατό

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) παραχωρούν συνέντευξη Τύπου μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο al Ahli.

Ο εκπρόσωπος των IDF, υποναύαρχος Daniel Hagari, υποστηρίζει:

  • Ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύθηκε στις 6.15 μ.μ. από τη Χαμάς προς το Ισραήλ
  • Ένα μπαράζ 10 ρουκετών εκτοξεύθηκε από την Ισλαμική Τζιχάντ στις 6.59μ.μ.
  • Εκείνη την ώρα υπήρξαν αναφορές για έκρηξη στο νοσοκομείο

Κατηγορεί τη Χαμάς ότι ξεκίνησε μια «παγκόσμια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης για να αποκρύψει τι πραγματικά συνέβη».

Παράλληλα, λέει πως η ανάλυση «των εναέριων εικόνων μας επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε άμεσο χτύπημα στο ίδιο το νοσοκομείο», προσθέτοντας ότι η μόνη ζημιά ήταν στο πάρκινγκ.

Υποστηρίζει ότι ένα αεροπορικό πυρομαχικό που εκτοξεύτηκε από το Ισραήλ θα προκαλούσε κρατήρες και δομικές ζημιές σε κοντινά κτίρια, οι οποίες «δεν υπάρχουν σε αυτή την περίπτωση».

«Το μέγεθος των ζημιών που βλέπουμε εδώ οφείλεται στην κεφαλή της ρουκέτας της Ισλαμικής Τζιχάντ».

18.10.2023 09:57

Επιμένει ο στρατός του Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι δεν υπάρχουν κρατήρες, τίποτα που να υποδεικνύει ότι εναέρια πυρομαχικά προκάλεσαν την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας.

18.10.2023 09:56

Προειδοποίησε το Ισραήλ πριν την επίθεση;

Το Ισραήλ έκανε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στο νοσοκομείο al Ahli μία ώρα πριν από την έκρηξη, σύμφωνα με τον Πρεσβευτή της Παλαιστίνης στην Ιαπωνία, μεταδίδει το Sky News.

Ο απεσταλμένος δήλωσε ότι 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω.

18.10.2023 09:52

Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας αναμένεται να αυξηθεί

Αξιωματούχοι υγείας στη Γάζα λένε στο Al Jazeera ότι τα περισσότερα από τα θύματα της ισραηλινής επίθεσης στο νοσοκομείο είναι γυναίκες και παιδιά και πρόσθεσαν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς πολλά πτώματα παραμένουν αγνώστων στοιχείων. Οι αξιωματούχοι έχουν καλέσει σε μεγάλη προσέλευση στις κηδείες σήμερα.

18.10.2023 09:47

Τι γνωρίζουμε για το νοσοκομείο που βομβαρδίστηκε;

  • Το αραβικό νοσοκομείο al-Ahli βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Γάζας και διοικείται από την Επισκοπή της Ιερουσαλήμ.
  • Ιδρύθηκε το 1882, γεγονός που το καθιστά το παλαιότερο νοσοκομείο στη Γάζα.
  • Στα αραβικά, το όνομά του σημαίνει "Το νοσοκομείο του αραβικού λαού".
  • Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται περισσότεροι από 45.000 ασθενείς κάθε χρόνο.
  • Προσφέρει εξειδικευμένη υποστήριξη, όπως δωρεάν κλινικές για ηλικιωμένες γυναίκες, δωρεάν περίθαλψη για εγκαύματα και λιποβαρή ή υποσιτισμένα παιδιά, προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού και ψυχοκοινωνική υποστήριξη για παιδιά και τους φροντιστές τους που έχουν υποστεί τραύμα.
  • Προσφέρει επίσης δωρεάν κινητές κλινικές σε χωριά σε όλη τη Γάζα.
  • Κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων του 2014 στη Γάζα, το νοσοκομείο, κατά μέσο όρο, αντιμετώπιζε καθημερινά 45 περιστατικά με σοβαρά εγκαύματα, εκ των οποίων τα μισά ήταν παιδιά.

18.10.2023 09:35

Ματαιώνεται το ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ

Ματαιώνεται το ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ, για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN.

18.10.2023 09:32

Ισραηλινός πολίτης και 4 στρατιώτες τραυματίστηκαν από αντιαρματικά πυρά προς τα σύνορα με τον Λίβανο

Ένας πολίτης -υπάλληλος του ισραηλινού στρατού- τραυματίστηκε και τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά από αντιαρματικά πυρά στη βόρεια περιοχή Shtula moshav, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τους πυροβολισμούς και ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυρά πυροβολικού προς το σημείο της εκτόξευσης.

18.10.2023 09:23

Η Ρωσία είχε καλέσει το Ισραήλ να αποδείξει ότι δεν βρίσκεται πίσω από την έκρηξη

Νωρίτερα, η Ρωσία είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ πρέπει να παράσχει δορυφορικές εικόνες για να αποδείξει ότι δεν εμπλέκεται στην έκρηξη στο νοσοκομείο al Ahli.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε στο Radio Sputnik ότι η έκρηξη ήταν ένα «απάνθρωπο έγκλημα».

18.10.2023 09:17

Ο ισραηλινός στρατός ανέβασε πλάνα που υποτίθεται ότι αποδεικνύουν πως η Ισλαμική Τζιχάντ βομβάρδισε νοσοκομείο της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο από ψηλά και λέει πως στα πλάνα δεν υπάρχουν ίχνη ισραηλινών αεροσκαφών που να φαίνεται πως έπληξαν το νοσοκομείο στη Γάζα.

18.10.2023 09:16

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι βοήθεια θα είναι διαθέσιμη στη νότια Γάζα, αλλά δεν δίνει λεπτομέρειες

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα είναι διαθέσιμη στους Παλαιστίνιους που θα εκκενώσουν τη νότια Γάζα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το αν και πώς θα μεταφερθεί η βοήθεια αυτή στον θύλακα.

Δεν είναι πάντως σαφές αν η βοήθεια έχει επιτραπεί στη Γάζα, καθώς καμία ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή δεν έχει εισέλθει στη λωρίδα, μεταδίδει το Al Jazeera.

18.10.2023 09:10

Επικεφαλής MI5: Η σύγκρουση στη Γάζα θα μπορούσε να προκαλέσει τρομοκρατία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η σύγκρουση στη Γάζα θα μπορούσε να εμπνεύσει τρομοκρατικές ενέργειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI5.

Ο γενικός διευθυντής της MI5, Ken McCallum, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι η MI5 δίνει «πολύ μεγάλη προσοχή» στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Είπε: «Υπάρχει σαφώς η πιθανότητα ότι τα βαθιά γεγονότα στη Μέση Ανατολή είτε θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο όγκο απειλών για το Ηνωμένο Βασίλειο ή αλλαγές όσον αφορά το τι στοχεύεται και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι άνθρωποι εμπνέονται».

18.10.2023 08:48

H Ρωσία λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να παράσχει αποδείξεις ότι δεν έπληξε νοσοκομείο της Γάζας

18.10.2023 08:46

Σκοτώθηκαν 2 στελέχη της Χαμάς

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας και η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet δολοφόνησαν τον διοικητή του αντιαρματικού συστήματος της Χαμάς στην πόλη της Γάζας, Muhammad Alwadia, και ένα στέλεχος του ναυτικού συστήματος της οργάνωσης, Akram Hijaz, εν μέσω των συνεχιζόμενων αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, ο ισραηλινός στρατός έπληξε δεκάδες στρατιωτικούς στόχους, μεταξύ των οποίων επιχειρησιακά επιτελεία, χώρους συγκέντρωσης της Χαμάς και θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και αντιαρματικών πυραύλων, ορισμένοι από τους οποίους είχαν σκαφτεί από υπόγειες σήραγγες της Χαμάς.

18.10.2023 08:38

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε δεκάδες στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα, σκότωσε δύο πράκτορες της Χαμάς

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας και η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet δολοφόνησαν τον διοικητή του αντιαρματικού συστήματος της Χαμάς στην πόλη της Γάζας, Muhammad Alwadia, και έναν πράκτορα του ναυτικού συστήματος οργάνωσης, Akram Hijaz, εν μέσω των συνεχιζόμενων αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας.

18.10.2023 08:32

Ισχυρισμός Ενόπλων Δυνάμεων Ισραήλ: Έχουμε στοιχεία για να αποδείξουμε ότι δεν ευθυνόμαστε

Εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, μιλώντας στο CNN, αρνήθηκε τις κατηγορίες πως ο IDF είναι υπεύθυνος για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό νοσοκομείου στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, και επέρριψε την ευθύνη στον Ισλαμικό Τζιχάντ, ισχυριζόμενος μάλιστα πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διαθέτουν και τα ανάλογα πειστήρια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18.10.2023 08:27

Αυτή η «ειδεχθής σφαγή» δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, δηλώνει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα ήταν «ειδεχθής σφαγή» που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και πρόσθεσε πως πλέον θεωρεί ότι οι συνομιλίες για οτιδήποτε άλλο πέρα από τον τερματισμό του πολέμου είναι απαράδεκτες.

18.10.2023 08:03

Η Μαυριτανία κηρύσσει 3ήμερο εθνικό πένθος

Η μαυριτανική κυβέρνηση κήρυξε χθες Τρίτη τριήμερο εθνικό πένθος μετά το πολύνεκρο πλήγμα σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα φροντίσει να σταματήσει «αμέσως» αυτή που χαρακτήρισε «γενοκτονία» των Παλαιστινίων.

18.10.2023 08:02

Οι επιθέσεις της Χαμάς «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε σήμερα ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ «δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων» στη Λωρίδα της Γάζας.

18.10.2023 08:01

3.200 νεκροί, περίπου 11.000 τραυματίες από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

Στη Γάζα, 3.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου 11.000 έχουν τραυματιστεί από τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα από την έναρξη των μαχών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι το Ισραήλ συνέχισε να επιτίθεται στη Γάζα «ακόμη και μετά την εγκληματική επίθεση στο νοσοκομείο».

Το Ισραήλ λέει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από την άστοχη εκτόξευση ενός πυραύλου από την παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και ότι έχει ηχητικά και τεχνολογικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

18.10.2023 07:58

«Φόβος και ανησυχία» καθώς συνεχίζονται οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν να πλήττουν τη Γάζα νωρίς το πρωί της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά την επίθεση που σκότωσε περισσότερους από 500 ανθρώπους στο νοσοκομείο αλ Άχλι, σύμφωνα με κάτοικο της πολιορκημένης περιοχής.

«Ο κόσμος ζει μέσα στο φόβο και την αγωνία. Βομβαρδισμοί παντού», δήλωσε ο Χάμζα Ιμπραχίμ σε συνέντευξή του στο Al Jazeera.

18.10.2023 07:49

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τις οικογένειες των νεκρών από την επίθεση της Χαμάς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τις οικογένειες των νεκρών της επίθεσης της Χαμάς, καθώς και με τα μέλη των οικογενειών των αγνοουμένων, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για οικογένειες αγνοούμενων Αμερικανών πολιτών.

18.10.2023 07:45

Δύο θάνατοι μετά από ισραηλινό χτύπημα σε αρτοποιείο μέσα σε προσφυγικό καταυλισμό

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε αρτοποιείο στη Γάζα, την οποία αναφέραμε νωρίτερα σήμερα, μεταδίδει το Al Jazeera.

18.10.2023 07:44

Ο ισραηλινός στρατός λέει στους κατοίκους της πόλης της Γάζας να εκκενώσουν

Ο ισραηλινός στρατός προέτρεψε τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια με νέα οδηγία.

Είπε ότι υπάρχει μια «ανθρωπιστική ζώνη» με διαθέσιμη βοήθεια στο Al-Mawasi.

18.10.2023 07:35

Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για να ανακοινώσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας νέες κυρώσεις σε βάρος ηγετικών στελεχών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς μετά την πολύνεκρη επίθεση μαχητών του στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, που επικαλέστηκε πηγές του στην αμερικανική κυβέρνηση χωρίς να τις κατονομάσει.

18.10.2023 07:29

Νετανιάχου: Βάρβαροι τρομοκράτες στη Γάζα είναι αυτοί που επιτέθηκαν στο νοσοκομείο

«Όλος ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει: Βάρβαροι τρομοκράτες στη Γάζα είναι αυτοί που επιτέθηκαν στο νοσοκομείο στη Γάζα και όχι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Αυτοί που δολοφόνησαν βάναυσα τα παιδιά μας, δολοφονούν επίσης τα δικά τους παιδιά», δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

18.10.2023 16:17

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Τουλάχιστον 500 νεκροί από την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας, η Χαμάς συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων, ενώ οι IDF δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Στον απόηχο της επίθεσης, η σύνοδος κορυφής μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και Αράβων ηγετών στην Ιορδανία ακυρώθηκε, αφήνοντας την επίσκεψη του προέδρου στην περιοχή περισσότερο στον «αέρα».