Πόλεμος στο Ισραήλ: Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα - Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

To Live Blog έχει ολοκληρωθεί
21.10.2023 16:57

Γκουτέρες: Η επίθεση της Χαμάς δεν μπορεί να δικαιολογήσει συλλογική τιμωρία του Παλαιστινιακού λαού

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στην σύνοδο στο Κάιρο, αλλά δήλωσε ότι "δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού".

Ο Γκουτέρες αναφέρθηκε στο "ευρύτερο πλαίσιο" του πολέμου, λέγοντας ότι η λύση των δύο κρατών είναι "η μόνη ρεαλιστική βάση για πραγματική ειρήνη και σταθερότητα".

21.10.2023 16:50

Aljazeera: Ο ισραηλινός στρατός διακινεί ηχητικό στο οποίο λέει ότι όποιος μείνει στη Γάζα θα θεωρηθεί τρομοκράτης

Ηχητικό που διακινείται από τον ισραηλινό στρατό σύμφωνα με το Aljazeera φαίνεται να λέει ότι όποιος επιστρέψει ή βρίσκεται ακόμα στην πόλη της Γάζας θα θεωρηθεί τρομοκράτης ή συνεργάτης και θα υποστεί τις συνέπειες.

21.10.2023 16:47

Ισραηλινός Στρατός: Δημοσίευσε βίντεο από βομβαρδισμό θέσεων της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο όπου δείχνει τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και χερσαίες δυνάμεις που στόχευσαν σήμερα ενόπλους που εκτόξευαν ρουκέτες και αντιαρματικούς πυραύλους κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

“Οι στόχοι αναγνωρίστηκαν στη διάρκεια των βομβαρδισμών”, ανακοίνωσε ο στρατός. Οι στρατιώτες απάντησαν σε έναν τρίτο κύκλο πυραυλικής επίθεσης, πρόσθεσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

https://twitter.com/manniefabian/status/1715720465434489138

21.10.2023 16:40

44.000 μπουκάλια νερό έστειλε η UNICEF στη Γάζα

Η UNICEF έστειλε σήμερα στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα περισσότερα από 44.000 μπουκάλια πόσιμου νερού - αρκετά για 22.000 άτομα για μία ημέρα.

Η παράδοση ήταν μέρος της αυτοκινητοπομπής 20 φορτηγών που επετράπη στην περιοχή μαζί με την αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση.

21.10.2023 16:37

Ισραήλ: Τραυματίστηκαν δύο Ταιλανδοί εργάτες από ρουκέτα της Χαμάς

21.10.2023 16:36

Γάζα: Εφτά νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από καύσιμα

Μια φιλανθρωπική οργάνωση προειδοποίησε ότι επτά νοσοκομεία στη Γάζα έχουν ξεμείνει από καύσιμα, με τις θερμοκοιτίδες και τα μηχανήματα υποστήριξης της ζωής να μην έχουν καθόλου καύσιμα.

21.10.2023 16:35

Σειρήνες στο Ισραήλ: Μπαράζ ρουκετών στο Τελ Αβίβ

21.10.2023 16:34

Λονδίνο: 70.000 διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ των Παλαιστινίων

Περίπου 70.000 άνθρωποι συμμετέχουν σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στο Λονδίνο.

Η Met μοιράστηκε μια αεροφωτογραφία της διαδήλωσης η οποία είναι πολυ μεγάλη και επεκτείνεται κατά μήκος του Whitehall, με το πίσω μέρος να βρίσκεται ακόμα κοντά στο Marble Arch.

https://twitter.com/metpoliceuk/status/1715710518835466744

21.10.2023 16:16

Ισραήλ-Λίβανος: Ανταπόδοση πυρών από τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στη συνοριακή γραμμή

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και χερσαίες δυνάμεις στόχευσαν σήμερα ενόπλους που εκτόξευαν ρουκέτες και αντιαρματικούς πυραύλους κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

“Οι στόχοι αναγνωρίστηκαν στη διάρκεια των βομβαρδισμών”, ανακοίνωσε ο στρατός. Οι στρατιώτες απάντησαν σε έναν τρίτο κύκλο πυραυλικής επίθεσης, πρόσθεσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

21.10.2023 16:03

Ισραήλ: Επλήγησαν δύο «τρομοκρατικοί πυρήνες» κοντά στα σύνορα με Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του έπληξαν δύο «τρομοκρατικούς πυρήνες» κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, ως απάντηση σε επιθέσεις προς το βόρειο Ισραήλ

21.10.2023 15:51

Φιντάν από Κάιρο: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την ασφάλεια ορισμένων χωρών ως λευκή επιταγή

«Είμαστε αντιμέτωποι με τη διάβρωση των οικουμενικών αξιών και τη διαστρέβλωση των γεγονότων στο έδαφος. Το Ισραήλ εκμεταλλεύεται αυτό το σφάλμα του συστήματος. Το Ισραήλ δεν σέβεται το Masjid al-Aqsa και τις μουσουλμανικές και χριστιανικές ιερές αξίες στην Ιερουσαλήμ. Με τις πολιτικές εποικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, παραβιάζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων που ζουν εκεί. Αυτό το κάνει κάτω από το πλαίσιο ή τη μάσκα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Το Ισραήλ προσπαθεί να ομαλοποιήσει τα δεινά των Παλαιστινίων. Εμείς λέμε ποτέ. Όχι για τους Παλαιστίνιους ή για κανέναν άλλον.

Η σημερινή κατάσταση στην Παλαιστίνη είναι μια τραγωδία, ήταν πάντα, αλλά τώρα χειροτερεύει. Πρέπει να είμαστε άνευ όρων στην καταδίκη μας γι' αυτό. Πρέπει να τους πούμε ότι οι λεγόμενες νίκες του Ισραήλ δεν θα παρέχουν μακροπρόθεσμη ασφάλεια. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την ασφάλεια ορισμένων χωρών ως λευκή επιταγή. Η στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ δεν εξυπηρετεί άλλο σκοπό από την εμβάθυνση της κατοχής», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

21.10.2023 15:44

Υπ. Εξωτερικών Γερμανίας: Η ασφάλεια του Ισραήλ είναι «αδιαπραγμάτευτη»

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε πως σε όλη την περιοχή «βλέπουμε τρομερή ανθρώπινη θλίψη και φόβο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, όλες οι ζωές των πολιτών έχουν την ίδια σημασία».

21.10.2023 15:32

Γιατρός στη Γάζα: Το 80% των εγκαυματιών είναι παιδιά

Μιλώντας από τη Γάζα για την έλλειψη ιατρικών προμηθειών, ο χειρουργός Ghassan Abu Sitta ανέφερε ότι έχουν εξαντληθεί οι επίδεσμοι για εγκαύματα.

«Εχουμε περισσότερους από 70 τραυματίες με εγκαύματα που καλύπτουν πάνω από το 40% της επιφάνειας του σώματός τους. Το 80% είναι παιδιά», δήλωσε στο X.

21.10.2023 15:11

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να προστατεύσουν τους αμάχους

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε ότι συνομίλησε με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον της για την ανάληψη δράσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία της ζωής των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την επίδειξη αυτοσυγκράτησης από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

«Μίλησα απευθείας με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον τους να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, αλλά και για τη σημασία της προστασίας της ζωής των αμάχων στην Γάζα», δήλωσε σήμερα ο Κλέβερλι στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου.

«Παρά τις απίστευτα δύσκολες καταστάσεις, απηύθυνα κάλεσμα για την επίδειξη πειθαρχίας και επαγγελματισμού, αλλά και για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης του στρατού του Ισραήλ», τόνισε ο Βρετανός υπουργός.

21.10.2023 14:58

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εξήλθαν από τη συνοριακή διάβαση στη Ράφα και έφτασαν σήμερα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως δήλωσε στο Reuters ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Τουλάχιστον 20 φορτηγά, που αναμένεται ότι θα εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας «αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% από τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχεται καθημερινά στη Γάζα για την κάλυψη υγειονομικών και ανθρωπιστικών αναγκών πριν από την πολεμική κρίση», ανέφερε μία ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

21.10.2023 14:52

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανησυχεί για τον αποκλεισμό των καυσίμων από την ανθρωπιστική βοήθεια

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι ο αποκλεισμός των καυσίμων από την ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στον θύλακα θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών και των τραυματιών.

«Απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα και την Αίγυπτο να εργαστούν άμεσα για να φέρουν καύσιμα και επείγουσες υγειονομικές ανάγκες πριν χαθούν περισσότερα θύματα στα νοσοκομεία», αναφέρει η ανακοίνωση.

21.10.2023 14:44

O υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος απορρίπτει «προσπάθειες εξαναγκασμού για τον εκτοπισμό» των ανθρώπων της Γάζας από το Ισραήλ

21.10.2023 14:34

4.385 νεκροί και 13.651 τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας

Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε στους 4.385 με τους τραυματίες να φτάνουν στους 13.651 από την έναρξη της νέας πολεμικής διαμάχης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στον αριθμό των νεκρών συμπεριλαμβάνονται 1.756 παιδιά και 976 γυναίκες, πρόσθεσε το ίδιο υπουργείο.

21.10.2023 14:22

Αρκετές ρουκέτες εκτοξεύονται από τον Λίβανο προς την ισραηλινή περιοχή Har Dov, οι IDF ανταποδίδουν τα πυρά

21.10.2023 14:16

Οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταθέτουν αίτηση κατά της εκκένωσης του νοσοκομείου Al-Quds της Γάζας

Το ισραηλινό γραφείο των Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατέθεσε αναφορά στο ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ κατά της απαίτησης των IDF να εκκενωθεί το νοσοκομείο Al-Quds της Γάζας.

Η αναφορά προειδοποιεί ότι η εκκένωση του νοσοκομείου θα έθετε σε κίνδυνο νήπια που πάσχουν από αναπνευστική δυσχέρεια και εκατοντάδες άλλους ασθενείς και τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Απαντώντας στην αναφορά, η Εισαγγελία του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζεται κανένα στρατιωτικό χτύπημα στο νοσοκομείο.

21.10.2023 14:05

Συναγερμός για ρουκέτες στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας και στην πόλη Σντερότ

21.10.2023 13:55

IDF: Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται καύσιμα

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δήλωσαν σήμερα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που θα φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας θα κατευθύνεται μόνο στις νότιες περιοχές της, όπου το Ισραήλ έχει παροτρύνει τους Παλαιστίνιους αμάχους να κατευθυνθούν, ώστε να αποφύγουν τις πολεμικές συγκρούσεις με τη Χαμάς.

Στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί δήλωσε ότι στα φορτία με τη βοήθεια δεν θα συμπεριλαμβάνονται καύσιμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο 210 όμηροι κρατούνται από της Χαμάς από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ενώ περίπου το 1/5 των ρουκετών που εκτόξευσε η Χαμάς από την Παρασκευή, έπεσαν εντός των εδαφών της Γάζας, εξαιτίας αστοχιών υλικού, προκαλώντας θύματα.

21.10.2023 13:45

Μητσοτάκης στη Διάσκεψη για την Ειρήνη: Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη ειρηνική λύση

«Θα πρέπει όλοι να καταδικάσουμε τη βία σε όλες τις μορφές της. Και τη βία στο Ισραήλ και τη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, από την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς. Υπάρχουν αθώα θύματα και στις δύο πλευρές. Υπάρχουν άμαχοι που σκοτώθηκαν, κάτω από βίαιες συνθήκες, χάνοντας τη ζωή τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη. 

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως ότι η Χαμάς είναι «τρομοκρατική οργάνωση», όχι οι Παλαιστίνιοι. «Ο Μαχμούντ Αμπάς έχει καταδικάσει τη βία από την πρώτη στιγμή. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία κουβαλούν μεγάλο βάρος», επισήμανε. 

«Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη ειρηνική λύση», τόνισεο πρωθυπουργός.

21.10.2023 13:34

Συναγερμός για ρουκέτες στο κεντρικό Ισραήλ και το Τελ Αβίβ

21.10.2023 13:28

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας λέει ότι η Χεζμπολάχ αποφάσισε να συμμετάσχει στις μάχες και θα πληρώσει βαρύ τίμημα

21.10.2023 13:24

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης

21.10.2023 13:15

Οι IDF λένε ότι 550 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα έπεσαν κοντά στη Λωρίδα της Γάζας

Ο εκπρόσωπος των IDF αντιπτέραρχος Daniel Hagari δηλώνει ότι κατά την τελευταία ημέρα, το ένα πέμπτο των ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα έπεσαν στο κενό στη Λωρίδα της Γάζας.

«Περισσότερες από 550 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ απέτυχαν, σκοτώνοντας αθώους πολίτες στη Γάζα. Σκοτώνουν τους δικούς τους πολίτες», λέει ο Hagari.

21.10.2023 13:08

Τι θα πει ο Μητσοτάκης για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στην ανάγκη για αποκλιμάκωση. Και θα επαναλάβει την ανησυχία και τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή, κάτι που είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί. 

Επίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για τις συνέπειες που θα είχε μια ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση τόσο για χώρες της περιοχής (όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος και η Ιορδανία) όσο και συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Αυτό που τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει τη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

21.10.2023 12:59

Αμπάς: Θα παραμείνουμε στον τόπο μας

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε στη διεθνή διάσκεψη στο Κάιρο ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα δεχθούν να μεταφερθούν εκτός της Λωρίδας της Γάζας, παρά τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό.

"Δεν θα δεχθούμε ποτέ μετεγκατάσταση, θα παραμείνουμε στη γη μας όποιες και αν είναι οι προκλήσεις", δήλωσε ο Αμπάς πριν ζητήσει να επιτραπεί η παροχή διαρκούς βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα.

"Είμαστε επίσης αντίθετοι στην εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ", πρόσθεσε.

21.10.2023 12:57

Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας: Ο εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε σήμερα στην εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι ο εξαναγκαστικός ή εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου.

21.10.2023 12:56

Η Λωρίδα της Γάζας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διάσκεψης του Καΐρου

Η διάσκεψη που διεξάγεται σήμερα στην Αίγυπτο για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας θα προσπαθήσει να αποτρέψει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Ωστόσο, οι ηγέτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη που λαμβάνουν μέρος, αναμένεται ότι δύσκολα θα φτάσουν σε συμφωνία για μία κοινή θέση, ως προς την πολεμική διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και των ενόπλων της Χαμάς

Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι είναι απίθανο να υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση από τη διάσκεψη, εξαιτίας των ευαίσθητων παραμέτρων γύρω από τα καλέσματα για μία κατάπαυση του πυρός, με καυτά ζητήματα, την αναφορά στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ (7η Οκτωβρίου), αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα των εδαφών του.

Η απουσία ενός κορυφαίου αξιωματούχου από τις ΗΠΑ που είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά κι άλλων μεγάλων ηγετών της Δύσης έχει μειώσει τις προσδοκίες από αναφερόμενη διάσκεψη που οργανώθηκε βιαστικά.

21.10.2023 12:47

Παρακολουθήστε ζωντανά τις εργασίες της Συνόδου στο Κάιρο

21.10.2023 12:44

Εκπρόσωπος των IDF: Γνωρίζουμε για 210 άτομα που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενημερώσαμε τις οικογένειές τους

21.10.2023 12:30

Εκτόξευση ρουκετών στο νότιο Ισραήλ

Ρουκέτες εκτοξεύονται στο νότιο Ισραήλ.

Προειδοποιητικές σειρήνες ηχούν σε πολλές συνοριακές κοινότητες της Γάζας.

Η υπηρεσία διάσωσης Magen David Adom αναφέρει ότι δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για άμεσα χτυπήματα ή τραυματισμούς.

21.10.2023 12:23

Η Ειρηνευτική διάσκεψη κορυφής για τη σύγκρουση στη Γάζα αρχίζει στο Κάιρο

21.10.2023 12:14

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας: 700.000 κάτοικοι της Γάζας εκκενώθηκαν στα νότια της Λωρίδας, δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση

21.10.2023 12:06

Σειρήνες ρουκετών ηχούν στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας και στην πόλη Νετίβοτ

21.10.2023 11:56

Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Κύπρο

Μια μικρή αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην πρωτεύουσα της Κύπρου νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση τέσσερις άνδρες ηλικίας 17 έως 21 ετών, μετέδωσε το κυπριακό ραδιόφωνο επικαλούμενο τις αρχές.

Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός χαμηλής έντασης πυροδοτήθηκε περίπου 30 μέτρα από την είσοδο της πρεσβείας στη Λευκωσία.

Δεν προκλήθηκαν ζημιές στο κτίριο. Ο μηχανισμός αποτελούνταν από ένα μεταλλικό αντικείμενο γεμάτο με υλικό που χρησιμοποιείται σε πυροτεχνήματα, σύμφωνα με δημοσιεύματα κυπριακών μέσων ενημέρωσης. Οι τέσσερις άνδρες που τέθηκαν υπό κράτηση πιστεύεται ότι προέρχονται από τη Συρία, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

21.10.2023 11:54

Η στιγμή που η αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια διέσχισε τη Ράφα

21.10.2023 11:38

Τι γνωρίζουμε για την πρώτη αυτοκινητοπομπή βοήθειας στη Γάζα

  • 20 φορτηγά της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία είναι υπεύθυνη για την παράδοση βοήθειας από διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ, εισήλθαν στον αιγυπτιακό τερματικό σταθμό στο πέρασμα της Ράφα.
  • Η ανακοίνωση ακολουθεί την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, μετά την οποία η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την είσοδο της βοήθειας μέσω της Αιγύπτου.
  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισκέφθηκε την Παρασκευή την αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος για να επιβλέψει τις προετοιμασίες.
  • Το Ισραήλ είχε αντιταχθεί στην είσοδο της βοήθειας λέγοντας ότι καμία βοήθεια δεν θα έφτανε στους μαχητές της Χαμάς.
  • Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Σάββατο ότι τα φορτηγά "μεταφέρουν φάρμακα, ιατρικές προμήθειες και περιορισμένη ποσότητα τροφίμων [κονσέρβες]".
  • Τα τρόφιμα και τα φάρμακα είναι απαραίτητα, αλλά το νερό και τα καύσιμα είναι επίσης απελπιστικά απαραίτητα. Πάνω από ένα εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν μια δεινή ανθρωπιστική κατάσταση, με ελάχιστη πρόσβαση σε βασικές ανάγκες.
  • Οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη λένε ότι η παράδοση της βοήθειας είναι ένα "κόλπο δημοσίων σχέσεων" από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας για να δείξει ότι ενδιαφέρεται για τους αμάχους στη Γάζα, αλλά ότι οι ποσότητες δεν επαρκούν ούτε κατά διάνοια για να ανταποκριθούν στις ανάγκες επί τόπου.

21.10.2023 11:20

Χαμάς: 13 νεκροί σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα

21.10.2023 11:18

Βίντεο από τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχονται στη Γάζα

21.10.2023 11:14

Το γραφείο Τύπου της Χαμάς αναφέρει ότι τα αναμενόμενα φορτηγά βοήθειας «δεν θα αλλάξουν τις καταστροφικές συνθήκες στη Γάζα».

21.10.2023 11:06

«Έρχονται ρουκέτες»: Δημοσιογράφος του BBC τρέχει να κρυφτεί σε ζωντανή μετάδοση

21.10.2023 10:56

Η στιγμή της απελευθέρωσης των δύο Αμερικανίδων από τη Χαμάς στα σύνορα της Γάζας

Η στιγμή της απελευθέρωσης των δύο Αμερικανίδων από τη Χαμάς

Διαβάστε αναλυτικά

21.10.2023 10:49

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονται στη Γάζα μέσω Αιγύπτου.

Ο James Cleverly δήλωσε ότι τα φορτηγά θα αποτελέσουν «σανίδα σωτηρίας για όσους υποφέρουν», αλλά ζήτησε να μην είναι εφάπαξ.

21.10.2023 10:44

17 εργαζόμενοι του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου

Τουλάχιστον 17 εργαζόμενοι στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας Φιλίπε Λατσαρίνι.

«Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 17 συναδέλφων μας σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο. Δυστυχώς ο πραγματικός αριθμός θα είναι πιθανόν υψηλότερος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λατσαρίνι.

21.10.2023 10:27

Φορτηγά με βοήθεια άρχισαν να εισέρχονται στη Γάζα από την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα

21.10.2023 10:23

20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πρόκειται να εισέλθουν στη Γάζα

«Η αυτοκινητοπομπή βοήθειας που αναμένεται να εισέλθει σήμερα περιλαμβάνει 20 φορτηγά που μεταφέρουν φάρμακα, ιατρικό υλικό και περιορισμένη ποσότητα τροφίμων (κονσέρβες)», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Χαμάς.

21.10.2023 10:20

Πληροφορίες ότι η ανθρωπιστική βοήθεια αρχίζει να περνά από την Αίγυπτο στη Γάζα

Η ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας έχει αρχίσει να περνά από την Αίγυπτο στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του περάσματος της Ράφα, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση.

21.10.2023 10:07

Η επικεφαλής του WFP λέει ότι η βοήθεια για 500.000 ανθρώπους περιμένει το πράσινο φως στα σύνορα της Ράφα

Η εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) ζήτησε να δοθεί "αξιόπιστη και διαρκής πρόσβαση" στους ανθρωπιστικούς φορείς επί τόπου, εν μέσω συνομιλιών για την πιθανή επαναλειτουργία του συνοριακού περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου στις 10 π.μ. τοπική ώρα (07:00 π.μ. ώρα Ελλάδας).

"Αυτή η σύγκρουση έχει τρομακτικές επιπτώσεις στους αμάχους, τα τρόφιμα θα εξαντληθούν μέσα σε λίγες ημέρες και το νερό, τα φάρμακα και άλλες προμήθειες είναι επικίνδυνα χαμηλά", δήλωσε η Σίντι Μακέιν σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ.

"Τα φορτηγά μας είναι φορτωμένα και περιμένουν με τρόφιμα για μισό εκατομμύριο ανθρώπους, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στη Γάζα αυτή τη στιγμή", είπε. "Οι ανθρωπιστές πρέπει να μπορούν να φέρουν τη βοήθεια και να μπορούν να τη διανείμουν".

Η Μακέιν δήλωσε ότι η αποτυχία να το πράξει αυτό σημαίνει ότι "ο κόσμος θα παρακολουθεί ενώ οι άνθρωποι της Γάζας θα λιμοκτονούν".

21.10.2023 09:54

Συναγερμός για χολέρα και μολυσματικές ασθένειες στη Γάζα

Η Oxfam και οι οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάρρευση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης θα προκαλέσει επιδημίες χολέρας και άλλων θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών εάν δεν παρασχεθεί επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Ισραήλ διέκοψε τον αγωγό ύδρευσης προς τη Γάζα, μαζί με τις προμήθειες καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, αφού ανακοίνωσε τον πλήρη αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα μετά την επίθεση της Χαμάς.

21.10.2023 09:41

Οι χειρισμοί Ερντογάν για τη Μέση Ανατολή

21.10.2023 09:26

Το Ισραήλ εκδίδει ταξιδιωτική προειδοποίηση υψηλού επιπέδου για την Ιορδανία, την Αίγυπτο και το Μαρόκο

21.10.2023 09:19

Οι IDF γκρέμισαν το σπίτι Παλαιστίνιου στον προσφυγικό καταυλισμό Aqabat Jabr στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε το σπίτι ενός Παλαιστίνιου μαχητή που είχε σκοτώσει τον 27χρονο ισραηλινοαμερικανό διπλής υπηκοότητας Elan Ganeles τον Φεβρουάριο σε μια επίθεση με πυροβολισμούς κοντά στη Νεκρά Θάλασσα.

Μετά την κατεδάφιση του σπιτιού, που βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό Aqabat Jabr στη Δυτική Όχθη, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των IDF και των κατοίκων της περιοχής.

Νωρίτερα το Σάββατο, το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο 17χρονος Mohammed Nuajah σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούσαν στο Aqabat Jabr.

21.10.2023 09:06

Συναγερμός για ρουκέτες στο Ασντόντ, στο νότιο Ισραήλ

21.10.2023 09:03

Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ: Λάβαμε πληροφορίες ότι το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει στις 10 π.μ.

Λάβαμε πληροφορίες ότι το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει στις 10 π.μ. τοπική ώρα, ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ δήλωσε ότι τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου μπορεί να ανοίξουν το Σάββατο.

21.10.2023 08:56

Ο Στέλιος Φενέκος και ο Λάμπρος Τζούμης στο OPEN για τη Μέση Ανατολή

21.10.2023 08:50

Οι ΗΠΑ καλούν το Ισραήλ να μην επιτεθεί προληπτικά στη Χεζμπολάχ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του προέτρεψαν το Ισραήλ να μην προβεί σε προληπτικό χτύπημα κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ανέφεραν οι New York Times την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τους Times, η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι το Ισραήλ θα δυσκολευόταν σε μια εκστρατεία δύο μετώπων στην οποία θα μπορούσαν να εμπλακούν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ηγετικά μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, κυρίως ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, πιέζουν για μια τέτοια επίθεση.

Αμερικανοί διπλωμάτες στην περιοχή έχουν επίσης επικοινωνήσει στους Άραβες ομολόγους τους τις τελευταίες ημέρες ότι η Χεζμπολάχ θα πρέπει να αποφύγει να επιτεθεί στο Ισραήλ.

21.10.2023 08:43

Ο Μπάιντεν προτρέπει το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία επίθεση στη Γάζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να διευκολύνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση περισσότερων αμάχων που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν το Ισραήλ θα έπρεπε να καθυστερήσει την πιθανολογούμενη εισβολή στρατευμάτων του στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Ναι».

21.10.2023 08:37

Βίντεο από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα το βράδυ

21.10.2023 08:35

Οι ολονύκτιες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκοτώνουν 46 άτομα

Συνολικά 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

21.10.2023 08:30

Ισραηλινός στρατός: Χτυπήσαμε πολλούς στόχους της Χαμάς κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι μεταξύ των στόχων ήταν το αρχηγείο της Χαμάς, εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων και θέσεις παρατήρησης και επίθεσης που βρίσκονται μέσα σε πολυώροφα κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας.

21.10.2023 08:24

Το Βερολίνο καταγράφει «70 αντισημιτικά περιστατικά» από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Τα αντισημιτικά περιστατικά στο Βερολίνο έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την επίθεση της ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον οργανισμό που καταγράφει τον αντισημιτισμό στη Γερμανία.

Το Τμήμα Έρευνας και Πληροφόρησης για τον Αντισημιτισμό (RIAS) έχει καταγράψει 70 περιστατικά μέχρι τις 18 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τριπλάσιο αριθμό επαληθευμένων περιστατικών σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν είχαν καταγραφεί 25 περιπτώσεις.

Η πρωτοβουλία έχει λάβει πολυάριθμες περαιτέρω πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί.

Σύμφωνα με τον οργανισμό έρευνας για τον αντισημιτισμό της Γερμανίας, υπήρξε μία περίπτωση ακραίας βίας, τρεις επιθέσεις και απειλές, καθώς και εννέα περιπτώσεις στοχευμένης φθοράς περιουσίας. Η απόπειρα εμπρηστικής επίθεσης της Τετάρτης στο εβραϊκό κοινοτικό κέντρο και τη συναγωγή στην Brunnenstra?e του Βερολίνου είναι μία από αυτές.

Ο οργανισμός ανέφερε 12 περιστατικά κατά τα οποία σε κτίρια κατοικιών οι πόρτες ή οι είσοδοι είχαν μουτζουρωθεί με αστέρια του Δαβίδ.

"Αυτό θυμίζει την πρακτική σήμανσης των εθνικοσοσιαλιστών που σημάδευαν τα εβραϊκά καταστήματα με ένα αστέρι του Δαβίδ", δήλωσε η RIAS.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για όλη τη Γερμανία που δημοσίευσε η RIAS την Τετάρτη, 202 περιστατικά έχουν καταγραφεί σε εθνικό επίπεδο από την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου - αυξημένα κατά 240% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το RIAS είναι ένα δίκτυο κέντρων αναφοράς όπου τα θύματα και οι μάρτυρες μπορούν να καταγγείλουν αντισημιτικά περιστατικά. Το κέντρο τεκμηρίωσης χρηματοδοτείται από τον επίτροπο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά του αντισημιτισμού, Φέλιξ Κλάιν.

21.10.2023 08:18

Νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης στα σύνορα με το Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε πυραυλική επίθεση κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο

21.10.2023 08:14

Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να «πολεμήσει μέχρι τη νίκη», μετά την απελευθέρωση των δύο ομήρων από τη Χαμάς

Οι δύο Αμερικανίδες που αφέθηκαν ελεύθερες από τη Χαμάς – μία μητέρα και η έφηβη κόρη της που ζουν στην περιοχή του Σικάγο—επανενώθηκαν με την οικογένειά τους στο Ισραήλ χθες Παρασκευή, σχεδόν δύο εβδομάδες αφού απήχθησαν μαζί με δεκάδες άλλους ανθρώπους από μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Η 59χρονη Τζούντιθ Τάι Ραάναν και η 17χρονη κόρη της Νάταλι παραδόθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Την απελευθέρωσή τους ανακοίνωσε ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ και την επιβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου επεσήμανε ότι οι δύο Αμερικανίδες, που διαμένουν στο προάστιο Έβανστον του Σικάγο, βρίσκονται «καθ’ οδόν προς ένα σημείο συνάντησης σε στρατιωτική βάση στο κέντρο της χώρας, όπου τους περιμένουν μέλη της οικογένειάς τους».

Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι το Ισραήλ «θα πολεμήσει μέχρι τη νίκη» στη Γάζα.

«Δύο από τους απαχθέντες μας είναι σπίτι τους. Δεν παραιτούμαστε από τις προσπάθειες να επιστρέψουν όλοι οι απαχθέντες και οι αγνοούμενοι», τόνισε στην ανακοίνωσή του. «Παράλληλα θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι τη νίκη», κατάληξε ο Νετανιάχου.

21.10.2023 15:28

Ακόμα μία ημέρα έντασης στη Μέση Ανατολή, ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή για τη χερσαία επιχείρηση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα αυξάνονται τα περιστατικά που εμπλέκουν τον ισραηλινό στρατό και το Λίβανο, καθώς σημειώνονται επιθέσεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Παρέμβαση έκανε και ο Τζο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προτρέπει το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία επίθεση στη Γάζα.