• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Ξανά ξύλο για μια θέση πάρκινγκ: Οδηγοί πιάστηκαν στα χέρια στο Γαλάτσι - Στο νοσοκομείο κατέληξε ο έναςΤο Ισραήλ χρησιμοποιεί το νερό για να τιμωρήσει τους Παλαιστίνιου - Τι καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς ΣύνοραΧάος στη Βουλιαγμένης μετά την ανατροπή φορτηγού: Ουρές χιλιομέτρων - Στο νοσοκομείο ο οδηγός μετά τον απεγκλωβισμό τουΣυναγερμός στον Κεραμεικό: Άνδρας μπήκε στο κτίριο του ΕΦΚΑ και πυροβόλησε με καραμπίνα
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Μουσική   ┋   29.03.2019 18:04
Αναστασία Κουκά
Αναστασία Κουκά

Μεγάλη οικονομική ανάσα για τους Έλληνες δημιουργούς

Αναδρομική είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων και ακατάσχετους λογιαρασμούς οργανισμών συλλογικής διαχείρισης προβλέπει η τροπολογία που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή.

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο

Ισχυρό δίχτυ προστασίας για τους δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων αποτελεί η τροπολογία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 σχετικά με την προστασία της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους (EEL 157 της 15.06.2016) – Μέτρα για την επιτάχυνση του έργου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή.

Με την τροπολογία αυτή, ανοίγει ο δρόμος για την διεκδίκηση από τους δημιουργούς αμοιβών από ανεξόφλητα δικαιώματα προηγούμενων χρόνων, πρόβλημα που δημιουργήθηκε, σε μεγάλη ένταση, κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων μέχρι την αναστολή λειτουργίας της ΑΕΠΙ και την προσωρινή ανάθεση καθηκόντων στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ) του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ).

Παράλληλα, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα οι δημιουργοί να χάσουν, μετά την πτώχευση της ΑΕΠΙ, σημαντικό κομμάτι των αμοιβών που δικαιούνται, ορίζεται πλέον πως τα έσοδα από δικαιώματα καθώς και οι απαιτήσεις από δικαιώματα των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης – εν ενεργεία και πτωχευμένων - αλλά και του ΟΠΙ, θα είναι ακατάσχετα και δεν θα μπορούν να συμψηφιστούν με χρέη στην εφορία και στο Δημόσιο έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν πλέον οι αμοιβές των δημιουργών. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα έσοδα από δικαιώματα που οφείλονται από χρήστες μουσικής στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης ενώ ακατάσχετα θα είναι και τα ποσά της διανομής που προορίζονται για τους δικαιούχους και για όσους λαμβάνουν περιοδικά ασφαλιστικά βοηθήματα.

Ξεκαθαρίζεται επίσης πως ο ΟΠΙ, ο οποίος δεν είναι καθολικός ή ειδικός διάδοχος νέου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα έσοδα από δικαιώματα σε άλλους σκοπούς πέραν της διανομής στους δικαιούχους.

Διαβάστε ακόμη

Το «τρύπιο» σκεπτικό του Τζαβέλλα για την κατασκοπεία και τις υποκλοπές, το άδειασμα του Μαρινάκη στον Άδωνι και το «πέσιμο» του Λοβέρδου στον Σκέρτσο

Ποια θέματα άναψαν… φωτιές στο γαλάζιο εσωτερικό - Κινήσεις της κυβέρνησης για να μη φουντώσει η εσωστρέφεια

Κοινωνικές δομές χωρίς «δίχτυ ασφαλείας»: Κίνδυνος για βρεφονηπιακή φροντίδα και 18.000 θέσεις εργασίας

Στον «αέρα» ο διαγωνισμός για τις 1.000 κάμερες επιτήρησης στους δρόμους - Μετ' εμποδίων η διαδικασία για τα λεωφορεία

επόμενο άρθρο
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr