Επαναλειτουργία καταστημάτων μετά το lockdown
Επαναλειτουργία καταστημάτων μετά το lockdown/Eurokinissi

Πρεμιέρα στα καταστήματα με μάσκες, αντισηπτικά, γάντια και σίδερα ατμού

Με τα νέα δεδομένα ήρθαν αντιμέτωποι σήμερα καταστηματάρχες και καταναλωτές, ύστερα από την επαναλειτουργία λιανεμπορικών κι άλλων επιχειρήσεων

Πρώτη ημέρα λειτουργίας για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, με τους επιχειρηματίες και το καταναλωτικό κοινό, έστω και διστακτικά, να αναζητούν τα «βήματά» τους στη νέα κανονικότητα. Ιδιοκτήτες καταστημάτων και πελάτες φαίνεται να συμφωνούν σε αυτό που καθορίζει η νέα συνθήκη, από τη σκιά της πανδημίας: στην τήρηση των μέτρων που ορίζουν μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια δύσκολη εξίσωση καθώς η αισιοδοξία των καταστηματαρχών εναλλάσσεται με την αγωνία τους για το μέλλον και συμπλέκεται με την ανάγκη των καταναλωτών να εξέλθουν από τη μακρά καραντίνα, «να γυρίσουν στα παλιά», αλλά με απόλυτο μέτρο την ασφάλεια.

Επαναλειτουργία καταστημάτων μετά το lockdown
Επαναλειτουργία καταστημάτων μετά το lockdown/Eurokinissi

Έτσι, με τα νέα δεδομένα ήρθαν αντιμέτωποι σήμερα Δευτέρα, 11 Μαΐου, καταστηματάρχες και καταναλωτές, ύστερα από την επαναλειτουργία λιανεμπορικών κι άλλων επιχειρήσεων στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της Covid-19. Στη νέα πραγματικότητα μέσα στα καταστήματα «πρωταγωνιστές» είναι οι μάσκες, τα αντισηπτικά και τα γάντια, ενώ τα περισσότερα προϊόντα/εμπορεύματα ψεκάζονται και απολυμαίνονται με ατμοκαθαριστές και σίδερα ατμού. Ο εμπορικότερος δρόμος της Αθήνας, που δεν είναι άλλος από την οδό Ερμού, άρχισε να γεμίζει και πάλι με κόσμο έπειτα από μήνες lockdown. 

Καταστηματάρχες της Αθήνας περιγράφουν τις προετοιμασίες που έχουν κάνει

Η Μαντώ Γιαννέτου είναι αντιπρόεδρος της ομώνυμης εταιρείας ανδρικών ενδυμάτων και ένα από τα καταστήματα που διατηρεί, βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου. Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν προμηθευτεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ώστε να υποδεχθούν τους πελάτες τους. «Κρατάμε τις αποστάσεις, έχουμε γάντια, μάσκες φοράει όλο το προσωπικό μας και αν κάποιος πελάτης θελήσει, έχουμε να τον προμηθεύσουμε», λέει η κυρία Γιαννέτου. Παράλληλα, όποιος δοκιμάσει κάποιο ρούχο, το ρούχο μετά στέλνεται απευθείας στο εργαστήριο ώστε να σιδερωθεί με πρέσα με ατμό πολύ δυνατό, για να γίνει η σωστή απολύμανση. Το κατάστημα θα διαθέτει εξαερισμό μόνο κι όχι air condition, όλος ο χώρος θα αερίζεται ενώ θα γίνονται πολύ συχνά απολυμάνσεις.

«Για παράδειγμα αν κάποιος έρθει να του πάρουμε τα μέτρα για κοστούμι, θα προσπαθήσουμε να κρατάμε αποστάσεις ενώ θα φοράμε μάσκα και γάντια», αναφέρει η κυρία Γιαννέτου. Όσον αφορά τα δοκιμαστήρια, στο κατάστημα θα λειτουργούν μόνο δύο από τα πέντε που διαθέτει. «Δοκιμαστήριο θα μπορεί να μπει κάποιος πελάτης, δεν θα είναι κάποιος από εμάς μέσα, θα έχουμε αφήσει ήδη το ρούχο και θα φροντίζουμε με το που φεύγει, να απολυμαίνεται και να αερίζεται», επισημαίνει. 

Η Κωνσταντίνα Τσιτσίκα διατηρεί κατάστημα εσωρούχων στην Αγίου Μάρκου. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έτσι κι αλλιώς τα κάτω εσώρουχα δεν δοκιμάζονταν, ωστόσο τώρα «όποια θέλει να δοκιμάσει ένα σουτιέν καλό θα ήταν να γνωρίζει το νούμερο της, όπως επίσης αν χρειαστεί δοκιμή, προτιμότερο είναι να το φορέσει πάνω από τα ρούχα. Το πρόβλημα είναι τα νυχτικά και οι πυτζάμες που περνάνε από τα μάτια, μύτη, στόμα οπότε αυτό θα είναι που θα προσπαθήσουμε να μην δοκιμάζουν περισσότερο».

Και στο κατάστημα της κυρίας Τσιτσίκα πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο ατμοκαθαριστής, καθώς όπως λέει, όποιο εμπόρευμα δοκιμαστεί απευθείας μετά θα περαστεί με ατμοκαθαριστή. «Έχουμε καθαρίσει πολύ καλά το μαγαζί, έχουμε περάσει τους πάγκους με αντισηπτικά, με χλωρίνη τα πατώματα και έχουμε περάσει όλα τα προϊόντα μας με ατμοκαθαριστή. Φοράμε μάσκες, έχουμε αντισηπτικό για τους πελάτες μας», υπογραμμίζει, ενώ προσθέτει: «Είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση και για εμάς. Έχουμε περάσει από μία κρίση, δέκα χρόνων, και εκεί που αρχίσαμε να ορθοποδούμε, μας έριξε ο κορονοϊός».

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών: Όλοι περίμεναν με ανυπομονησία αυτή την μέρα

Την ανυπομονησία των εμπόρων για την επανεκκίνηση των καταστημάτων τους εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης

«Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το άνοιγμα, όλοι περίμεναν με ανυπομονησία αυτή την μέρα γιατί δύο μήνες κλειστοί συσσωρεύονται χρέη και δημιουργούνται τεράστια οικονομικά προβλήματα. Από την άλλη υπάρχει μεγάλη ανησυχία και μεγάλη περιέργεια για να δούμε πώς θα κινηθεί το καταναλωτικό κοινό. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα βγει ο κόσμος έξω να ψωνίσει», επισημαίνει ο κ. Καφούνης. 

Επαναλειτουργία καταστημάτων μετά το lockdown
Επαναλειτουργία καταστημάτων μετά το lockdown/Eurokinissi

Παράλληλα, συμπληρώνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν μέτρα όπως αυτά που πρότειναν τελευταία στον πρωθυπουργό που σύμφωνα με τον ίδιο συμπυκνώνονται σε τρεις άξονες: φοροελαφρύνσεις, ενοίκια, η μείωση του 40% πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς και, όσον αφορά τα δάνεια, να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις, η οποία μπορεί με αυτοματοποιημένες διαδικασίες να ξεπερνάει τα τραπεζικά κριτήρια και να μπορεί να φτάσει σε πολλές μικρές. «Εμείς λέμε λίγα ποσά σε πολλούς και όχι μεγάλα ποσά σε λίγες επιχειρήσεις», αναφέρει.

Όσον αφορά τις υγειονομικές προφυλάξεις που έχουν ληφθεί, ο κ. Καφούνης τονίζει ότι όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις τηρούν αυστηρά τις οδηγίες της ΓΓΠΠ και της κυβέρνησης, ενώ κάποιες παίρνουν και ακόμη περισσότερα μέτρα προστασίας. «Το προσωπικό θα φοράει στην πλειοψηφία του μάσκες. Ως Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχουμε προμηθεύσει ήδη δωρεάν τους εργαζομένους μας με μάσκες και ατομικά αντισηπτικά, τα καταστήματα όλα έχουν αντισηπτικά στην είσοδο στο ταμείο και ανεξαρτήτως του είδους που εμπορεύονται. Επίσης όλα τα είδη, πριν έρθουν σε επαφή με τους πελάτες, απολυμαίνονται -και πριν φτάσουν στον επόμενο καταναλωτή- κι αυτό το λέμε γιατί ο καταναλωτής θέλουμε να αισθάνεται απόλυτη σιγουριά όταν επισκέπτεται μια εμπορική επιχείρηση ότι θα τηρεί τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια», εξηγεί ο κ. Καφούνης.

«Θα πρέπει οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι για όσα είδη ενδιαφέρονται να αγοράσουν είναι απόλυτα ασφαλή και μπορούν να τα προμηθευτούν και γι αυτό σε συνεργασία με τον Γιώργο Θεοφάνους βγάλαμε ένα κοινωνικό μήνυμα που προβάλλεται και στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο όπου λέει ότι πρέπει να τηρούμε τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, τις υγειονομικές οδηγίες και με ασφάλεια να προχωρήσουμε ώστε να κάνουμε άλλη μία νίκη όπως η νίκη που καταγράψαμε στον υγειονομικό τομέα», προσθέτει.

Η αγοραστική κίνηση στην υπόλοιπη Ελλάδα

Πάτρα

«Αυτή η εβδομάδα θα είναι καλή για το λιανεμπόριο», εκτιμά, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Πάτρας, Κώστας Ζαφειρόπουλος.

Όπως παρατηρεί, «σήμερα, πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας φαίνεται ότι ο κόσμος βγήκε στην αγορά για να ψωνίσει, αφού είχε συσσωρευμένες ανάγκες δύο μηνών και πρέπει εκ των πραγμάτων να τις καλύψει.» «Έτσι λοιπόν», συνεχίζει, «όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν τις απαραίτητες για αυτούς αγορές όταν έκλεισαν τα καταστήματα, θα τις κάνουν μέσα στις επόμενες ημέρες.»

Επίσης, ο Κώστας Ζαφειρόπουλος, εκτιμά ότι «έμποροι της πόλης θα προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών και προωθητικές ενέργειες, ώστε να προσελκύσουν τους καταναλωτές.» Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα στους καταναλωτές, «να κάνουν τις αγορές τους από τα τοπικά καταστήματα και να στηρίξουν με αυτόν τον τρόπο την τοπική οικονομία.» 

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου διατυπώνει την εκτίμηση, ότι «τα δύσκολα θα έλθουν μετά τον Αύγουστο», διότι όπως λέει, «τότε θα είναι συσσωρευμένες οι υποχρεώσεις των καταναλωτών».

Ηράκλειο

Σε άλλους ρυθμούς κινείται από νωρίς το πρωί το κέντρο του Ηρακλείου, μετά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μανώλης Κουμαντάκης, τα καταστήματα άνοιξαν κανονικά, δίχως όμως μέχρι στιγμής να έχει αποτυπωθεί εμπορική κίνηση, ανάλογη με αυτή της προ κρίσης εποχή.

«Οι επαγγελματίες φρόντισαν να ανοίξουν τα καταστήματά τους, ενώ από μέρες πριν είχαν φροντίσει να προχωρήσουν σε καθαρισμό και σε πολλές περιπτώσεις και σε απολύμανση. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών, έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ενώ έχουν προβλέψει ανάλογα με τα τετραγωνικά των καταστημάτων τους, πόσους καταναλωτές μπορούν να φιλοξενούν. Αντισηπτικά και ό,τι χρειάζονται τα έχουν προμηθευτεί, όμως σε ένα μεγάλο ποσοστό τους οι επιχειρήσεις δεν άνοιξαν με το σύνολο των εργαζομένων τους καθώς υπάρχουν και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή συμβάσεων εργασίας και θα επιστρέψουν μόλις αυτή ολοκληρωθεί».

Επαναλειτουργία καταστημάτων μετά το lockdown
Επαναλειτουργία καταστημάτων μετά το lockdown/Eurokinissi

Σε ό,τι αφορά την κίνηση στα καταστήματα, ο κ. Κουμαντάκης διευκρίνισε ότι όσο επιφυλακτικοί είναι οι έμποροι, για το πώς θα κυλήσει το επόμενο διάστημα η αγορά, άλλο τόσο είναι και οι καταναλωτές, που πιθανόν για να κάνουν τις αγορές τους, αναμένουν να περάσουν οι πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των καταστημάτων.

«Είναι προβληματισμένος ο κόσμος και είναι σαφές ότι υπάρχει επιφυλακτικότητα. Σημαντικός παράγοντας δεν είναι μόνο η διάθεση αλλά και η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα, θα καταγράφουμε την πραγματικότητα ανά ημέρα» διευκρίνισε ο κ. Κουμαντάκης. 

Λάρισα

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώθηκε λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό μπήκαν οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου και στη Λάρισα, οι οποίες από σήμερα άνοιξαν τις πόρτες τους στους καταναλωτές.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας «η πρώτη διαπίστωση αναφορικά με τις διαθέσεις των καταναλωτών είναι ότι υπάρχει ένα "μούδιασμα'', μια διστακτικότητα και μια ανασφάλεια των καταναλωτών», εκτιμώντας βέβαια ότι «αυτά τα φαινόμενα με την πάροδο του χρόνου σιγά-σιγά θα εκλείψουν». 

Μιλώντας για τα μέτρα προστασίας που απαραιτήτως εφαρμόζονται στα καταστήματα, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «ιδιοκτήτες και προσωπικό των καταστημάτων έχουν λάβει όλα τα μέτρα για να εξυπηρετούν τους πελάτες στους κλειστούς χώρους», ενώ αναφορικά με τους κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων ένδυσης είπε ότι τα καταστήματα ρουχισμού έχουν προμηθευτεί και χρησιμοποιούν τα ειδικά μηχανήματα για την απολύμανση των ρούχων που αγοράζουν οι πελάτες, «ώστε να διασφαλίζεται η προστασία από τον κορονοϊό».

Ιωάννινα

Με ανάμεικτα συναισθήματα, προσδοκία αλλά και ανασφάλεια, άνοιξαν στις 10 το πρωί τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα Ιωάννινα. Δύο μήνες μετά το lockdown, η αγορά θα προσπαθήσει να στηθεί και πάλι στα πόδια της, τηρώντας όλους τους κανόνες ΕΟΔΥ για την πρόληψη της νόσου COVID 19.

Σε όλα τα καταστήματα τις προηγούμενες ημέρες, έγιναν οι απαιτούμενες προετοιμασίες, προκειμένου να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα. Η αγορά που μπήκε για δύο μήνες στην «εντατική», αρχίζει από το πρωί να παίρνει «ανάσες ζωής» με την ελπίδα πως γρήγορα θα επανέλθει.

Για τα είδη ένδυσης και υπόδησης, η ανοιξιάτικη σεζόν χάθηκε και έτσι οι καταστηματάρχες έχουν βάλει μεγάλες εκπτώσεις σε όλα τα εποχιακά είδη, προκειμένου να μπορέσουν οριακά, να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου του Επιμελητηρίου Δημήτρη Δημητρίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Έζησαν δύσκολες μέρες οι καταστηματάρχες. Ειδικά όσοι έχουν ως μοναδικό εισόδημα εκείνο, από το εμπορικό τους κατάστημα επιζήτησαν το επίδομα των 800 ευρώ για να σταθούν λίγο στα πόδια τους».

Ο κ. Δημητρίου αναφέρει, πως στον νομό αναμένεται να ανοίξουν 2.500 καταστήματα εγγεγραμμένα στα μητρώα του Επιμελητηρίου. Ωστόσο επισημαίνει πως σαφής εικόνα θα υπάρξει μετά από 3 ημέρες, γιατί ορισμένοι εξετάζουν λόγω οικονομικής δυσχέρειας να παραμείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους».

Χανιά

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι από το πρωί η κίνηση στα Χανιά καθώς το άνοιγμα των καταστημάτων επαναφέρει την πόλη σε συνθήκες κανονικότητας.

Τα καταστήματα στα Χανιά σύμφωνα με το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας του Εμπορικού Συλλόγου άνοιξαν στις 9 το πρωί για να κλείσουν στις 2 μετά το μεσημέρι, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τους όλη την ημέρα.

Επαναλειτουργία καταστημάτων μετά το lockdown
Επαναλειτουργία καταστημάτων μετά το lockdown/Eurokinissi

Όπως συνέβη στις 4 Μαΐου, όταν και άνοιξαν κάποια καταστήματα έτσι και σήμερα, με το άνοιγμα περισσοτέρων επιχειρήσεων τηρούνται όλα τα μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή εργαζομένων και πελατών, ενώ με ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Τοπολιανάκης καλεί τους καταναλωτές να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι, «μετά από μια δύσκολη για όλους περίοδο η αλληλοϋποστήριξη και η κοινωνική συνοχή είναι το ζητούμενο της επόμενης μέρας».

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος πώλησης καταστήματος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Γιάννης Θεοδωρογλάκης, «από σήμερα επιστρέψαμε σε κανονικούς ρυθμούς.

Έχουμε λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για το προσωπικό και τους πελάτες μας, επιπλέον στα ταμεία μας τοποθετήσαμε ειδικά πλαστικά προφύλαξης, στην είσοδο υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ τηρούνται κατά γράμμα και οι οδηγίες για τον αριθμό των πελατών που μπορούν να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα».

Λόγω της αναμενόμενης αύξησης της κίνησης πυκνώνουν από σήμερα Δευτέρα και τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ Χανίων. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι από το πρωί η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους της πόλης καθώς και στους πεζόδρομους του κέντρου όπου δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.

Λαμία

Κατώτερη των προσδοκιών τους εντοπίζουν τη κίνηση στην αγορά οι επαγγελματίες και οι έμποροι της Λαμίας που άνοιξαν σήμερα τα καταστήματα τους. «Ήταν αναμενόμενο» δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Λαμίας Γιάννης Βλαχογιάννης και εξηγεί ότι «είμαστε στα μέσα του μήνα και ο καθένας έχει κάνει το κουμάντο του για τις αγορές του, έχει καταναλώσει τα χρήματα» και συμπληρώνει πως «η αγορά δεν πρόκειται να ζεσταθεί πριν το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα».

Σε ό,τι αφορά τα προληπτικά μέτρα αυτά αποτελούν τον πονοκέφαλο για τους εμπόρους καθώς όπως διαπιστώνει ο κ. Βλαχογιάννης «το σύνολο των καταστημάτων έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα και ενδεικνυόμενα μέτρα. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με τους καταναλωτές. Μόλις το 10% των καταναλωτών έρχονται στα καταστήματα με μάσκες και γάντια. Μας δημιουργούν την αίσθηση ότι όλα τα μηνύματα δεν τους έχουν αγγίξει καθόλου. Εκεί ακριβώς είναι η δυσκολία για όλους μας» σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ