συντάξεις
copyright: Pixabay

Εκκρεμείς συντάξεις: «Σχέδιο Ολυμπιακή» - Ποιος είναι ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης

Τελευταία Ενημέρωση
Ο Κρητικός οικονομολόγος, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, είναι στέλεχος επιχειρήσεων και τραπεζών, στενός συνεργάτης εδώ και πολλά χρόνια του νέου υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη

Από την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής στο γόρδιο δεσμό των εκκρεμών συντάξεων… Ο Κρητικός οικονομολόγος Μιχάλης Κεφαλογιάννης, στέλεχος επιχειρήσεων και τραπεζών, στενός συνεργάτης εδώ και πολλά χρόνια του νέου υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκηκατά πολλούς «δεξί του χέρι» σε πολλά δύσκολα εγχειρήματα – είναι ο project manager που αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ των ΕΛΠΕ, έχει διατελέσει μέλος ΔΣ της ΔΕΗ και συντονιστής της ομάδας της ΝΔ για τις Επενδύσεις και την Ρευστότητα. Διαθέτει πλούσιο βιογραφικό στο οποίο ξεχωρίζει η περίοδος 2007 – 2009, όταν υπήρξε συντονιστής (Project Manager) για την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης. Επόπτευσε όλη την διαδικασία, από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πώληση της ΟΑ μέσω των εποπτικών αρχών Μεταφορών και Ανταγωνισμού, το δημόσιο διαγωνισμό και τελικά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης τον Μάρτιο του 2009. Την περίοδο 2012-2014 ηγήθηκε της προσπάθειας ιδρύσεως του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (ΙFG), το οποίο υπήρξε κοινή πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης με την Γερμανική Αναπτυξιακή Τράπεζα KFW, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας και το Ίδρυμα Ωνάση.

Είναι συνιδρυτής και Διαχειριστής Εταίρος εταιρίας επενδυτικών συμβούλων, με βασικό αντικείμενο εργασιών την αναδιάρθρωση χρέους μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων (πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ συνολικά αναδιαρθρωμένα δάνεια μέχρι σήμερα) και συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων σε σειρά κλάδων.

Η Ομάδα Έργου, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Κεφαλογιάννης, θα είναι αρμόδια για να προετοιμάζει και να εισηγείται στην κυβέρνηση διοικητικά και νομοθετικά μέτρα για την επίσπευση της απονομής των συντάξεων, καθώς και να παρακολουθεί την εφαρμογή τους. Για την υλοποίηση του project, η Ομάδα θα μπορεί να καταφεύγει – εάν και όποτε το κρίνει σκόπιμο - στις υπηρεσίες εξειδικευμένων εταιρειών του ιδιωτικού τομέα.

Στην ομάδα συμμετέχουν η καθηγήτρια Ασφαλιστικού Δικαίου Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, ο αν. Διευθυντής του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, η πρώην Γενική Διευθύντρια Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, Άρτεμις Δεδούλη και η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, Ελένη Νιαρχάκου. Όλοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους αμισθί.

Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε χθες τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που είχαν για τον 9ο κύκλο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, για τα νέα μέτρα που λαμβάνονται με στόχο την επίσπευση των εκκρεμών συντάξεων. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνος Τσακλόγλου, από την πλευρά του, μιλώντας στο Κοινοβούλιο παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι συνολικές εκκρεμότητες για κύρια σύνταξη στο τέλος του 2020 ήταν 154.000 αιτήσεις. Οι 45.000 αφορούν το ΙΚΑ, 31.000 τον ΟΓΑ, 28.000 τον ΟΑΕΕ και 22.000 το Δημόσιο. Το σύνολό των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων ανέρχεται στις 119.694, εκ των οποίων οι 55.000 είναι ληξιπρόθεσμες. Ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε και στην δέσμη μέτρων που νομοθετήθηκε στα τέλη του 2020 για τις εκκρεμείς συντάξεις:

  • προσωρινή στελέχωση ΕΦΚΑ με πρώην υπαλλήλους Ταμείων που έχουν συνταξιοδοτηθεί, οι οποίοι είναι έμπειρα στελέχη
  • συγκρότηση κλιμακίων εργαζομένων, με παροχή επιπλέον αμοιβών βασισμένων στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων,
  • αποσπάσεις από άλλους φορείς του Δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ για 6 μήνες
  • διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια,
  • προσλήψεις νέων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ
  • αγορά φορητών υπολογιστών ώστε οι απασχολούμενοι μέσω τηλεργασίας υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να μπορούν να εκτελούν τα καθήκοντά τους.

Ποιος είναι ο Μιχαήλ Κεφαλογιάννης

Πανεπιστήμιο Κολωνίας Γερμανία – Δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών  Baruch College, Νέα Υόρκη ΗΠΑ – MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης είναι Συνιδρυτής και Διαχειριστής Εταίρος εταιρίας επενδυτικών συμβούλων, με βασικό αντικείμενο εργασιών την αναδιάρθρωση χρέους μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων (πάνω από € 100 εκατομμύρια συνολικά αναδιαρθρωμένα δάνεια μέχρι σήμερα) και συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων σε σειρά κλάδων.  Δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως ενεργός investment manager τα τελευταία 25 χρόνια, έχοντας θητεύσει ως Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων μεγάλων εταιριών στους τομείς των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των τηλεπικοινωνιών, της αναψυχής και ψυχαγωγίας καθώς και στην διοίκηση εταιριών του τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα.

Έχει διατελέσει Επικεφαλής Έργου σε πολλά σημαντικά projects της Ελληνικής Κυβέρνησης. Κατά την περίοδο 2007-2009, υπήρξε συντονιστής (Project Manager) για ολόκληρη την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενώ την περίοδο 2012-2014 ηγήθηκε της επιτυχημένης προσπάθειας ιδρύσεως του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (ΙFG).

Κατά την διάρκεια της θητείας του στον τομέα της διοίκησης και διαχείρισης επενδύσεων, έχει υπηρετήσει σε πολυάριθμες διοικητικές θέσεις με πιο αξιοσημείωτες το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Αεροδρομίου Athens (AIA), το διοικητικό συμβούλιο του Alpha TV τα διοικητικά συμβούλια της Millennium Bank Greece και της Βουλγαρικής Τράπεζας Επενδύσεων (B.I.B. – αργότερα Emporiki Bank Bulgaria) καθώς και της Interamerican Romania, Interamerican Bulgaria και της Interlife Κύπρου.

Υπήρξε επί δεκαετία Πρόεδρος ΔΣ του ξενοδοχειακού ομίλου Ελληνικές Τουριστικές & Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Κρήτης Α.Ε., και καθοδήγησε την επιτυχημένη πώληση του σε μεγάλο διεθνές επενδυτικό fund (εντός του 2020)

Ο κ. Κεφαλογιάννης, γεννήθηκε στην Κρήτη το 1964. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ