Airbnb

Ιδιοκτήτες Airbnb: Δεν απειλούμε τα ξενοδοχεία, απλώς… σωθήκαμε

Τελευταία Ενημέρωση
Ο Ανδρέας Χίου,  πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων μίλησε στο ethnos.gr και σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας της Grant Thornton

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις ιδιοκτητών Airbnb μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας της Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακου Επιμελητηρίου Ελλάδος. Tα Airbnb είναι τελικά υπεύθυνα για την «γκετοποίηση» μερικών περιοχών; Τι επιτάσσουν οι νέες τάσεις στον τουρισμό και πόσο αυτές έρχονται σε σύγκρουση με την «ταυτότητα» της γειτονιάς;

Από τη μια πλευρά ισχυριζόμαστε πως ο τουρισμός είναι το «δυνατό μας χαρτί», αλλά από την άλλη η έρευνα της Grant Thornton κάνει λόγο για επιπτώσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά και γενικότερα στην οικονοµία λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών μέσω Airbnb.

Ο Ανδρέας Χίου,  πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (pasida.gr) μίλησε στο ethnos.gr και σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας της Grant Thornton, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά «προφανώς ήταν πληρωμένη από την Ένωση Ξενοδόχων, άλλωστε αυτό είναι γραμμένο και στην επίσημη ταυτότητα της έρευνας, οπότε αναγκαστικά θα υποστήριζε τις θέσεις των ξενοδόχων». Σύμφωνα με τον ίδιο, η εν λόγω έρευνα δεν μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενική, καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία είναι ελάχιστα.

«Δεν έχει γίνει μία αντικειμενική έρευνα από κάποιο φορέα ωστε να υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία», υπογραμμίζει. «Εμείς έχουμε ξεκινήσει επαφές με κάποιους φορείς, ώστε να συγκεντρώσουμε ακριβή στατιστικά στοιχεία. Προς το παρόν διαθέτουμε κάποια στοιχεία από τα μέλη μας ή από οργανισμούς που ασχολούνται με στατιστικά.»

Αναφερόμενος στα θετικά της βραχυχρόνιας μίσθωσης τονίζει: «Το πιο απλό που μπορώ να σας πω είναι ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έχει βοηθήσει τις γειτονιές της Αθήνας. Σίγουρα αρχικά δεν υπήρχε σωστό φορολογικό καθεστώς, όμως από τον Οκτώβρη και μετά έχει δημιουργηθεί αυτό το καθεστώς,  το οποίο τηρούν όλα τα μέλη μας»

Ο κ. Χίου σχολιάζει τον αριθμό των εσόδων που αναφέρει η µελέτη της Grant Thornton, σύμφωνα με την οποία η ενοικίαση σπιτιών µέσω ιστοσελίδων, µε επικρατέστερη, βάσει µεριδίου αγοράς, αυτήν της εταιρείας Airbnb απέφερε το 2018 έσοδα 1,9 δισ. ευρώ στους «παίκτες» της συγκεκριµένης αγοράς, ιδιοκτήτες και εταιρείες διαχείρισης ακινήτων που ενοικιάζονται βραχυπρόθεσµα: «Να σκεφτούμε το εξής: Όταν μιλάμε για μεγάλα ξενοδοχεία που ελέγχονται από πολυεθνικές αντιλαμβανόμαστε ότι τα έσοδα αυτά δεν μένουν στην Ελλάδα. Αντιθέτως, τα έσοδα των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι έχουν βάλει τα ακίνητά τους σε βραχυχρόνια μίσθωση, επιστρέφουν στην τοπική αγορά» και συνεχίζει: «Στις γειτονιές γύρω από τα Airbnb αναπτύσσονται και άλλες δραστηριότητες, ανοίγουν επιχειρήσεις, καταστήματα παραδοσιακής τέχνης, καφετέριες κλπ».

«Δεν απειλούμε τα ξενοδοχεία»

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων υπογραμμίζει πως η κατηγορία τουριστών που επιλέγει ένα Airbnb για τη διαμονή της δεν ταυτίζεται με εκείνη που θα επιλέξει να μείνει σε ξενοδοχείο. «Ο τουρίστας που θα έρθει σε εμάς δεν θα πάει σε ένα ξενοδοχείο να μείνει. Συνήθως πρόκειται για οικογενειάρχες, οι οποίοι αναζητούν μια πιο οικονομική λύση για να έρθουν με την οικογένειά τους. Δεν πιστεύω ότι εμείς απειλούμε τα ξενοδοχεία. Είναι ένα άλλο είδος, ένας άλλος τύπος τουρισμού. Και αν δεν το βρουν στην Ελλάδα οι τουρίστες, θα το βρουν στην Τουρκία, για παράδειγμα.»

«Η τιμολογιακή πολιτική των ξενοδοχείων είναι ασύμφορη για μία οικογένεια. Ένα δίκλινο δωμάτιο που κοστίζει 160 ευρώ είναι απαγορευτικό για μια οικογένεια, όταν μπορεί να βρει πολύ καλά διαμερίσματα με 350 ευρώ την εβδομάδα», αναφέρει.

Όσον αφορά στο θέμα της αλλοίωσης της ταυτότητας της γειτονιάς από την υπερπληθώρα Airbnb ο κ. Χίου σχολιάζει : «Ας υποθέσουμε ότι σε κάθε πολυκατοικία υπάρχει ένα διαμέρισμα Airbnb -το οποίο δεν ισχύει βέβαια- αλλά ακόμη και αυτό να συνέβαινε, πώς θα μπορέσει ένα τόσο μικρό ποσοστό να αλλοιώσει τη γειτονιά;

Ή θα πούμε εμείς δεν θέλουμε καθόλου ξένους στις γειτονιές μας και τους  θέλουμε σαν γκέτο στα ξενοδοχεία ή θα δεχτούμε αυτή τη νέα πραγματικότητα».

Η νέα πραγματικότητα στον τουρισμό

«Ο τουρισμός αλλάζει. Τα ξενοδοχεία “έχασαν μία φορά το τρένο”, όταν ξεκίνησαν οι online κρατήσεις, εμφανίστηκαν εταιρείες όπως η Booking και οι ξενοδόχοι άργησαν να το συνειδητοποιήσουν. Τώρα πάνε να χάσουν και ένα δεύτερο», αναφέρει ο κ. Χίου.

Οι νέοι και ειδικότερα οι millennials, όταν ταξιδεύουν επιλεγουν τις εμπειρίες περισσότερο από ένα χλιδάτο δωμάτιο σε ένα ακριβό ξενοδοχείο. Η τάση για μια περισσοτερο «local» εμπειρια αποτυπώνεται στις υπηρεσιες που προσφερουν πολλες ιστοσελιδες πέραν του Airbnb, μεσα από τις οποίες μπορεις να «νοικιάσεις» έναν ντόπιο να σε ξεναγήσει, να σου μαγειρέψει ή ακόμη και να σου δείξει τις «κρυφές γωνιές της πόλης»

«Πρόκειται για μία τάση των ανθρώπων να επιλέγουν να ζουν κοντά στους ντόπιους και όχι στα ξενοδοχεία και σε αυτό βοηθάνε φυσικά και οι εταιρείες low cost, ενώ παλαιότερα τα εισιτήρια ήταν αρκετά ακριβά. Ο κόσμος στα ταξίδια του θέλει να ζήσει σαν ντόπιος για αυτό έχει και μεγάλη επιτυχία η βραχυχρόνια μίσθωση. Εμείς είμαστε κοντά στους επισκέπτες μας - για εμας δεν είναι πελάτες, είναι επισκέπτες », σχολιάζει ο κ.Χίου.

«Τα κέρδη δεν είναι αστρονομικά»

Η  Κατερίνα Γιορταμή κατοικεί στο Ηράκλειο Κρήτης και όπως λέει στο ethnos.gr, μαζί με την κόρη της  μισθώνει 2 διαμερίσματα σε τουρίστες. «Οι περικοπές στους μισθούς μας, η υψηλή φορολογία στα ακίνητα και τα εισοδήματα, το υψηλό κόστος συντήρησης των ακινήτων και η μεγάλη οικονομική ζημιά  που είχαμε από ασυνεπή Έλληνα ενοικιαστή μας έκαναν να στραφούμε στη βραχυχρόνια μίσθωση και δεν το μετανοιώσαμε. Πολλοί γνωστοί και φίλοι επίσης μισθώνουν με βραχυχρόνια μίσθωση για παρόμοιους λόγους. Οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές βραχυχρόνιας μίσθωσης του Ν. Ηρακλείου  κάνουμε συχνά συνελεύσεις όπου συζητούμε τα προβλήματα που υπάρχουν, γιαυτό και έχουμε κάνει μια ομάδα που σκοπό έχει να προβάλει και τη δική μας άποψη»,αναφέρει.

«Έρχονται σε εμάς τουρίστες από όλες τις Ηπείρους και όλες τις χώρες, κυρίως οικογένειες. Ενοικιάζουν αυτοκίνητα, ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, τρώνε στα ταβερνάκια της περιοχής, χρησιμοποιούν ταξί αρκετοί από αυτούς, θέλουν να έχουν επικοινωνία με μας, ενδιαφέρονται για τα ήθη και έθιμα της περιοχής, για την "άγνωστη" Κρήτη που υπάρχει έξω από τα τουριστικά μέρη», σχολιάζει η κ. Γιορταμή. «Τα έξοδα μας δεν εκπίπτουν από τη φορολογία, δεν αφαιρείται η προμήθεια της πλατφόρμας από τα μεικτά έσοδα αλλά φορολογείται και αυτή, δεν παίρνουμε χρηματοδοτήσεις από ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα όπως τα ξενοδοχεία για ανακαινίσεις, για αγορά εξοπλισμού, για πρόσληψη προσωπικού. Όλα τα έξοδα είναι δικά μας, επομένως τα κέρδη δεν είναι αστρονομικά όπως θέλουν να τα εμφανίσουν».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ