Αύξηση επιδοτούμενων ανέργων από τον ΟΑΕΔ
ΟΑΕΔ/Eurokinissi

ΟΑΕΔ: Τι αλλάζει - Ποιες οι νέες υπηρεσίες

Τελευταία Ενημέρωση
Στόχος η μετατροπή του σε μια σύγχρονη κοινωνική υπηρεσία Απασχόλησης.

Κεντρικός στόχος του ΟΑΕΔ  είναι να μετατραπεί σε οργανισμό-συνώνυμο της απασχόλησης και σε μηχανισμό ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών και όχι απλώς, διανομής επιδομάτων. Αυτό έγινε απόλυτα ξεκάθαρο από όσους παραβρέθηκαν στην ημερίδα για την ολοκλήρωση του προγράμματος του Επαναπροσδιορισμού του Επιχειρησιακού του Μοντέλου, χάρη στο οποίο ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού περνάει στη νέα εποχή αποτελεσματικότερης καταπολέμησης της ανεργίας.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

Μέσω του επαναπροσδιορισμού του επιχειρησιακού μοντέλου, ο ΟΑΕΔ επιδιώκει:

- Να σχεδιάζει και να υλοποιεί αποτελεσματικότερες πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας

- Να διευρύνει την ποσότητα και το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το εργατικό δυναμικό της χώρας (ανέργους και εργαζόμενους) και να βελτιώνει την ποιότητά τους

- Να αυξήσει την εσωτερική του απόδοση, αξιοποιώντας καλύτερα το προσωπικό του και τις νέες τεχνολογίες και εφαρμόζοντας νέους τρόπους οργάνωσης και διοίκησης

- Να ενδυναμώσει τον θεσμικό του ρόλο στη λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Οργανισμός μπορεί στο εξής να παρέχει περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες τόσο σε αυτούς που αναζητούν εργασία όσο και στους εργοδότες, πάνω στις οποίες στηρίζεται το νέο μοντέλο Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης που ο ΟΑΕΔ σχεδίασε και υλοποιεί πιλοτικά στην Ελευσίνα, σε συνεργασία με το Υπ. Εργασίας. Οι εργασιακοί σύμβουλοι ανέργων έχουν στη διάθεσή τους νέα μεθοδολογία ανάλυσης του προφίλ των εγγεγραμμένων ανέργων, με στόχο να τους κατευθύνουν με το βέλτιστο τρόπο στην αγορά της εργασίας. Οι εργασιακοί σύμβουλοι εργοδοτών και η μονάδα μεγάλων επιχειρήσεων εγκαινιάζουν μια νέα στρατηγική προσέγγισης των εργοδοτών, με στόχο να τους στηρίξουν κατά τη διάρκεια προεπιλογής και πρόσληψης ανέργων και να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης, ώστε οι εργοδότες να επιλέγουν τον Οργανισμό για να δηλώνουν τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν.

 Για την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση των πολιτών λειτουργεί το πενταψήφιο τηλεφωνικό κέντρο, 11320, το οποίο δέχτηκε 151.913 κλήσεις μέσα στο 2018, με μέσο όρο διάρκειας 2 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα.

Η Υπηρεσία Υποδοχής, που βρίσκεται πλέον σε όλα τα ΚΠΑ της χώρας, βοήθησε στο να μειωθούν οι ουρές αναμονής των πολιτών, καθώς μπορούν να δώσουν πληροφορίες και να κατευθύνουν τους πολίτες στις κατάλληλες υπηρεσίες. Είναι ενδεικτικό ότι το 2018 από τους 2.794.333 συναλλασσόμενους που επισκέφθηκαν τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, το 22,27% -περίπου 635.000 πολίτες- εξυπηρετήθηκαν από την Υπηρεσία Υποδοχής των τοπικών ΚΠΑ.

 Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εφη Αχτσιόγλου,προλόγισε την εκδήλωση ενώ το «παρών» έδωσαν οι υφυπουργοί Κώστας Μπάρκας, Αναστάσιος Πετρόπουλος. Σημαντική η παρουσία και η τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή του τομέα Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιόστ Κόρτε.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό της, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε τα επιτεύγματα του υπουργείου Εργασίας από κοινού με τον ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας. H υπουργός δήλωσε: «Η μεγαλύτερη μάχη που δίνουμε ως κυβέρνηση είναι αυτή για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Στη μάχη αυτή υπάρχουν απτά αποτελέσματα που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε και μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε.Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού για τους νέους, η θέσπιση κανόνων στα ωράρια και τις υπερωρίες, στις εργολαβίες και στην πληρωμή των μισθών, η μείωση της αδήλωτης εργασίας, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα είναι μόνο κάποιες από τις κεντρικές παρεμβάσεις που υλοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια.

Δεσμεύσεις τις οποίες κάναμε πράξη απέναντι στους εργαζόμενους του τόπου, που απώλεσαν πολλά την περίοδο της κρίσης.Στη μεγάλη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας κεντρικός επιχειρησιακός μας βραχίονας είναι ο ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΔ που αναβαθμίζεται με στόχο να οδηγήσει κάθε άνεργο σε μια νέα θέση εργασίας. Η προσπάθεια μας είναι σε εξέλιξη και τόσο το Υπουργείο Εργασίας όσο και το ΣΕΠΕ και ο ΟΑΕΔ βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση, για την κατάκτηση του μεγάλου στόχου της ανάκτησης της εργασίας στον τόπο μας.»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, καθ. Μαρία Καραμεσίνη, που έδωσε περισσότερες λεπτομέρεις για το πρόγραμμα, την υλοποίηση του οποίου χαρακτήρισε «...στοίχημα για μένα, τα στελέχη και τους εργαζόμενους του Οργανισμού, τους οποίους θέλω να συγχαρώ για την πίστη και την προσήλωσή τους στο δύσκολο αυτό εγχείρημα και στον απώτερο κοινό μας στόχο-όραμα, που είναι να στέκεται ο Οργανισμός δίπλα στους πολίτες, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους, και συνοψίζεται στο σύνθημά μας ‘Ο δικός σου ΟΑΕΔ’».

Παράλληλα, υπερτόνισε την μετατροπή του ΟΑΕΔ σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνική υπηρεσία: «Ο ΟΑΕΔ αλλάζει σελίδα και μετασχηματίζεται από δημόσιος γραφειοκρατικός οργανισμός επιδοματικής πολιτικής σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνική υπηρεσία Απασχόλησης, που αναλύει τα χαρακτηριστικά και τα προσόντα των ανέργων, αφουγκράζεται τις ανάγκες εργασίας και τις επαγγελματικές προσδοκίες τους και τους υποστηρίζει στη διαδικασία αναζήτησης κατάλληλης εργασίας και σταθερής επαγγελματικής ένταξης. Με απλοποιημένες διαδικασίες και ηλεκτρονικές υπηρεσίες, έχει σχεδιάσει και δοκιμάζει στην πράξη το νέο μοντέλο Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης, με σημείο εκκίνησης τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ανέργου. Φιλοδοξεί να βρίσκεται δίπλα στον άνεργο και στον εργοδότη και να γίνει ο δικός τους ΟΑΕΔ»

Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοστ Κόρτε μίλησε για μια «... ολική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ από το 2012 μέχρι σήμερα» και πρόσθεσε: «Ο οργανισμός έχει διανύσει μεγάλο δρόμο για να γίνει μια δημόσια υπηρεσία Απασχόλησης αντάξια των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις που συμπεριλήφθησαν στο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, αφορούν τόσο τον ΟΑΕΔ, όσο και τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης. Η πρόοδος αυτών των μεταρρυθμίσεων αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στις πρόσφατες εκθέσεις που αφορούν τη χώρα».

Ενώ στην συνέχεια πρόσθεσε: «Κάτω από την ισχυρή ηγεσία της διοικήτριας Μ. Καραμεσίνη, ο ΟΑΕΔ είναι στην πρώτη γραμμή, βοηθώντας να λειανθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κρίσης. Τώρα ο Οργανισμός είναι σε θέση να διαδραματίσει ένα ακόμα πιο σημαντικό ρόλο, ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάκαμψη. Κοιτάζοντας προς το μέλλον, με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για την ερχόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027, σημαντική προτεραιότητα εκτιμούμε ότι είναι η συνέχιση της βελτίωσης της πρόσβασης στην εργασία σε όλους τους αναζητούντες εργασία κ κυρίως των νέων και των μακροχρονίων ανέργων. Ο ΟΑΕΔ αναμένεται να έχει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει ο Οργανισμός να βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως η παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών προς τους αναζητούντες εργασία».

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ