13η σύνταξη, ΔΕΗ και ΦΠΑ: Ποια τα κέρδη για τον πολίτη από τις παροχές Τσίπρα
(Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)

13η σύνταξη, ΔΕΗ και ΦΠΑ: Ποια τα κέρδη για τον πολίτη από τις παροχές Τσίπρα

Τελευταία Ενημέρωση
Τι αλλάζει άμεσα για κάθε Έλληνα φορολογούμενο με τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο

Μείωση στον συντελεστή του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στην εστίαση και στα τρόφιμα, μετάταξη του ΦΠΑ σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο από 13% στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6% τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις αλλά και άμεση καταβολή της 13ης σύνταξης για κάθε συνταξιούχο υπό προϋποθέσεις ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας στις εξαγγελίες του από το Ζάππειο.

Βάσει αυτών και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μερικά από τα κέρδη για τον Ελληνα φορολογούμενο θα είναι τα εξής:

ΔΕΗ: Κέρδος 7% από τη μείωση του ΦΠΑ

Η μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος φέρνει αυτομάτως μείωση κατά 7% του λογαριασμού στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα αυξήσει τις δυνατότητες των καταναλωτών να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους για να κάνουν διακανονισμούς. Αυτό επεσήμανε την Τετάρτη, 8 Μαΐου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμ. Παναγιωτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ TV, σημειώνοντας ότι «γι' αυτό το υποδεχθήκαμε, εκτός από την κοινωνική ευαισθησία και ως επιχείρηση, πάρα πολύ θετικά αυτό το μέτρο» ενώ διευκρίνισε ότι η μείωση θα φανεί από τους επόμενους λογαριασμούς, του Μαΐου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παναγιωτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, παρά την αύξηση του κόστους που έχει μεσολαβήσει ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχει υπερεπάρκεια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να μην παρουσιαστούν προβλήματα ηλεκτροδότησης στα νησιά. Επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταρρεύσει η ΔΕΗ και ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με κέρδη, καθώς οι ζημιές που ανακοινώθηκαν για το 2018 είναι σε μεγάλο βαθμό λογιστικές. 

Ποια τρόφιμα θα αγοράζουμε πιο φθηνά

Αναλυτικά, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, στα οποία ο συντελεστής ΦΠΑ μειώνεται από το 24% στο 13% είναι τα ακόλουθα: ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, παξιμάδια, κονσέρβες, σνακ, δημητριακά, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, φυτικές λιπαρές ουσίες.

Καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, λοιπά αφεψήματα, αναψυκτικά, χυμοί θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% όταν τα αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ ενώ όταν τα παραγγέλνουμε και τα πίνουμε σε κάποιο καφέ, ο ΦΠΑ θα είναι 13%, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα.

Επίσης, στην εστίαση η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% αφορά στα ακόλουθα: Οβελιστήρια, πιτσαρίες, αρτοποιεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, φαστ φουντ, κυλικεία - καντίνες κ.ά. Το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα και συγκεκριμένα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, το οποίο θα κατατεθεί μέσα στον Μάιο.

Το κέρδος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγύης

Από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήµατα µέχρι 20.000 ευρώ προκύπτει όφελος µέχρι 176 ευρώ, για εισοδήµατα από 20.001 έως 30.000 ευρώ η µείωση του φόρου ανέρχεται σε 460 ευρώ, ενώ στα 710 ευρώ εκτιµάται η ελάφρυνση στα εισοδήµατα από 30.001 έως 40.000 ευρώ και υψηλότερη για τα υψηλότερα κλιµάκια. Σηµαντική έκπτωση φόρου θα έχουν όσοι έχουν πάρει δάνειο για πρώτη κατοικία, καθώς το σύνολο των τόκων θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδηµα.

Για παράδειγµα, εάν κάποιος έχει πληρώσει 5.000 ευρώ τον χρόνο σε τόκους και δηλώνει εισόδηµα 20.000 ευρώ, θα έχει έκπτωση φόρου 1.100 ευρώ. Σηµαντικές φοροαπαλλαγές προβλέπονται και για τους συνεταιρισµούς των αγροτών, ενώ ειδικό πακέτο ελαφρύνσεων έρχεται για όσους µένουν σε νησιά µε έως 3.100 κατοίκους, καθώς µειώνεται κατά 50% ο συντελεστής φορολογίας εισοδήµατος.

Για νησιά µε έως 1.000 κατοίκους θα υπάρξει σηµαντική µείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ φθηνότερο θα γίνει το πετρέλαιο θέρµανσης για τις ορεινές περιοχές, αφού δροµολογείται µείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Για τις επιχειρήσεις παρέχονται ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις, καθώς αυξάνεται στο 150% από 100% ο συντελεστής απόσβεσης. Ο λογαριασµός των µέτρων για το 2019 είναι 1,14 δισ. ευρώ και για το 2020 -µαζί µε το αφορολόγητο- είναι 3,2 δισ. ευρώ. Υπό κατανοµή παραµένει κονδύλι 400 εκατ. ευρώ για το 2021 και επιπλέον περίπου 1 δισ. ευρώ για το 2022 και έτσι το συνολικό πακέτο αθροίζεται περίπου στα 5,5 δισ. ευρώ.

Τα ποσά της 13ης σύνταξης

Άµεσα, μέσα στον Μάιο, θα νοµοθετηθεί και θα δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους η νέα, µόνιµη 13η σύνταξη, η οποία έρχεται µε κλιµάκωση 30%-100% επί του ποσού της µεικτής κύριας σύνταξης. Η 13η σύνταξη επανέρχεται για όλους, δηλαδή για 2,52 εκατοµµύρια συνταξιούχους, επτά χρόνια µετά την πλήρη κατάργησή της, χωρίς γενικά εισοδηµατικά κριτήρια, αλλά µε µοναδικό κριτήριο το ποσό των συντάξεων που εισπράττουν οι δικαιούχοι από τον ΕΦΚΑ. Αναλυτικά οι κλίµακες της 13ης σύνταξης είναι:

 • Οι συνταξιούχοι µε κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν µια πλήρη κύρια σύνταξη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 800.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν έως 500 ευρώ και κατά µέσο όρο περίπου 370 ευρώ. Για παράδειγµα, συνταξιούχος µε κύρια σύνταξη ΕΦΚΑ 420 ευρώ θα λάβει 420 ευρώ ως 13η σύνταξη.
 • Οι συνταξιούχοι µε κύρια σύνταξη 501-600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 350.000 συνταξιούχοι, που θα λάβουν από 350 έως 420 ευρώ. Κατά µέσο όρο θα λάβουν 380 ευρώ. Για παράδειγµα, συνταξιούχος µε κύρια σύνταξη ΕΦΚΑ 550 ευρώ θα λάβει 385 ευρώ.
 • Οι συνταξιούχοι µε µεικτή κύρια σύνταξη 601-1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 600.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν από 300 έως 500 ευρώ. Κατά µέσο όρο θα λάβουν 400 ευρώ. Για παράδειγµα, συνταξιούχος µε κύρια σύνταξη ΕΦΚΑ 830 ευρώ θα λάβει 13η σύνταξη 415 ευρώ.
 • Οι συνταξιούχοι µε µεικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 770.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν από 300 ευρώ και πάνω και κατά µέσο όρο κοντά στα 400 ευρώ. Για παράδειγµα, συνταξιούχος µε κύρια σύνταξη 1.500 ευρώ θα λάβει 450 ευρώ, ενώ άλλος µε κύρια σύνταξη 2.000 ευρώ θα λάβει 600 ευρώ. Οσοι δικαιούνται διπλές ή περισσότερες κύριες συντάξεις αναµένεται να λάβουν το ποσό που αντιστοιχεί στο άθροισµα των κύριων συντάξεών του.

Αναλυτικά τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο

Εξαγγελίες Τσίπρα για το 2019:

 • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13%.
 • Μετάταξη τροφίμων από το 24% στο 13%.
 • Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6%.
 • Καταβολή 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους η οποία θα μειώνεται αντίστροφα για τις μεγαλύτερες συντάξεις.

Εξαγγελίες Τσίπρα για το 2020 και έπειτα:

 • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 και ριζική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για πάνω από 20.000 ευρώ από την 1/1/2020.

Για επιχειρήσεις και επενδύσεις:

 • Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων των επενδύσεων στο 150%. Οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν υπερέκπτωση κόστους 50%.
 • Θετικές ρυθμίσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις για πάνω από 100 προσλήψεις τη χρονιά και μείωση του συντελεστή κατά 1 μονάδα ανά έτος. «Το 2021 θα επισπεύσουμε την μείωση και θα την πάμε στο 25%».

Μέτρα για τους νέους

 • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε νέους ηλικίας έως 25 ετών σε ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο.
 • Για νέους έως 29 ετών θα επιδοτείται το 25% για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
 • Μέτρα για κατοίκους μειονεκτικών περιοχών
 • Μείωση φόρου εισοδήματος για τα νησιά με πληθυσμό έως 3100 κατοίκους.
 • Μείωση ΕΝΦΙΑ για νησιά έως 1.000 κατοίκους.
 • Μείωση κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης για τις ορεινές ζώνες Α και Β.

Μέτρα για τους αγρότες

 • Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%.
 • Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα συνεταιρισμένων αγροτών.
 • Μέτρα για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων
 • Έκπτωση στο φορολογητέο εισόδημα των τόκων όλων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας όπως ίσχυε με τον παλιό κώδικα φορολογίας εισοδήματος με πράσινο (εξυπηρετούμενο) στεγαστικό δάνειο.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ