Νικόλας Μπακατσέλος
Ο Νικόλας Μπακατσέλος

Νικόλας Μπακατσέλος: «Άλλο μείγμα πολιτικής για να πάρει μπροστά η ανάπτυξη»

Στην πρώτη συνέντευξη του, μετά την εκλογή του, στον προεδρικό θώκο του Επιμελητηρίου, τονίζει πως μετά το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επιστροφή στην ανάπτυξη

Την ανάγκη να αλλάξει το μείγμα πολιτικής που ακολουθεί σήμερα η χώρα, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες ανάπτυξης επισημαίνει μιλώντας στο Έθνος ο νέος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος.

Ο κ. Μπακατσέλος στην πρώτη συνέντευξή του, μετά την εκλογή του, στον προεδρικό θώκο του Επιμελητηρίου υπογραμμίζει ακόμη πως χρειάζεται να συνεχισθεί το μεταρρυθμιστικό έργο, τονίζοντας πως μετά το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επιστροφή στην ανάπτυξη και στην κανονικότητα.

Σημειώνει πως η Ελλάδα έχει ανάγκη μεγάλων άμεσων επενδύσεων, και επισημαίνει πως αυτό θα προέλθει μόνο μέσα από την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας μας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Λέει μάλιστα πως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τα αμερικάνικα κεφάλαια να επενδύσουν στην ελληνική αγορά, με έμφαση στον τουρισμό, το real estate και logistics αλλά και στην χρηματαγορά.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα; Ποια πράγματα θα θέλατε να δείτε να αλλάζουν άμεσα την επομένη των εκλογών της 7ης Ιουλίου;

Χρειάζεται άμεσα να επαναπροσδιοριστεί το μείγμα πολιτικών ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας που θα φέρουν και δημιουργία πλούτου και νέων θέσεων εργασίας.

Τέσσερα πράγματα: η υψηλή φορολόγηση, η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία και η συγκρότηση ενός συνεκτικού Αναπτυξιακού Σχεδίου μέσω της συνέχισης του μεταρρυθμιστικού έργου και η έμφαση στην καινοτομία. Η ουσία είναι ότι το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και η δημοσιονομική εξισορρόπηση δημιουργούν ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την κανονικότητα. Πέρα όμως από την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση απαιτούνται και οι κατάλληλες πρωτοβουλίες ώστε το οικονομικό περιβάλλον να γίνει φιλικό για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

ath_6965.jpg
Ο Νικόλας Μπακατσέλος

Πώς διαμορφώνεται σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ; Σε ποιους τομείς εστιάζουν και σε ποιες εταιρείες;

Διαπιστώνουμε σήμερα εκτεταμένο ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες για επενδύσεις στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς, εξαρχής στον τουρισμό, στο real estate, στα logistics, στην παροχή υπηρεσιών ακόμη και στη βιομηχανία και βεβαίως υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και σημαντικές τοποθετήσεις μέσω της χρηματαγοράς.

Το θέμα παραμένει ότι παρά τη μεγάλη παρουσία επενδυτών  και την συνεχή αναζήτηση ευκαιριών ένα μικρό μόνο μέρος του ενδιαφέροντος υλοποιείται. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μεγάλων άμεσων επενδύσεων και αυτό θα γίνει δυνατόν μόνο μέσω της ενίσχυσης της αξιοπιστίας μας και της βελτίωσης της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ολοένα και περισσότερες ελληνικές εταιρείες αναζητούν την τύχη τους στην Αμερική

Υπάρχουν προοπτικές για τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά των ΗΠΑ; Πώς θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μεγαλύτερη θέση;

Το ότι υπάρχουν ευκαιρίες είναι σαφές και προφανές. Τα ελληνικά προϊόντα όπως και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας πρέπει άμεσα να γίνουν ανταγωνιστικά για να έχουν μέλλον στις αγορές και εν προκειμένω στην αγορά των ΗΠΑ. Είναι σημαντικό η Ελλάδα ως brand, να αποκτήσει εξωστρεφή προσανατολισμό και να διεκδικήσει με σχέδιο το μερίδιο του στην αγορά. Στην εποχή μας η παράδοση από μόνη της δεν αρκεί. Απαιτείται μελέτη, προετοιμασία και η εμβάθυνση στα σύγχρονα επιχειρηματικά εργαλεία.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί στόχοι που θέτετε ως νέος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου; Τι καινούργιο φιλοδοξείτε να κομίσετε; Σε ποιους τομείς θα εστιάσετε;

Ως Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο μόνος μου στόχος, είναι αυτός που είναι ταυτόσημος με την ευθύνη να ανταποκριθώ στο έργο των προκατόχων μου και να συνεχίσουμε το εξαιρετικά επιτυχημένο έργο και να βελτιώσουμε τους «δείκτες παραγωγικότητας μας». Σε συνεργασία με τις θεματικές επιτροπές του επιμελητηρίου και της διοικητικής ομάδας έχουμε μπροστά μας ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, ειδικά μετά τον απολογισμό του 2018 που περιελάμβανε το μοναδικό εγχείρημα της διοργάνωσης του περιπτέρου των ΗΠΑ στη ΔΕΘ και που όρισε νέους ορίζοντες για το σχεδιασμό μας. Ένα πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα χτίσουμε και θα εμβαθύνουμε πάνω στη δυναμική του ρόλου του Επιμελητηρίου.

Who is Who

Ο Νικόλας Μπακατσέλος είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε.”. Υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος στην “Imperium ΑΕΕΧ” και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην “Egnatia Bank Securities S.A.” καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στην “Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε.”. Από τον Φεβρουάριο 2014 έως και τον Ιούνιο 2016 ήταν Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank. Υπήρξε Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Διεθνούς Πανεπιστημίου έως τον Ιανουάριο 2014 και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΔΕ. Είναι Μέλος της Επιτροπής Στήριξης του ΕΚΕΤΑ και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΣΒΕ. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αρκετά χρόνια και τον Ιούνιο του  2010 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρός του και Πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο University of Reading και έχει κάνει Μεταπτυχιακό στα Ναυτιλιακά, Εμπόριο και Οικονομικά στο City University Business School.


 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ