• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Φωτιά σε εργοστάσιο στα Τρίκαλα: Απανθρακωμένες εντοπίστηκαν τρεις γυναίκες στο υπόγειο - Αγνοούνται ακόμη δύοΓλυφάδα: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας, το έγγραφο-ντοκουμέντο, τα ερωτήματαΙσχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές σήμερα - Χιονοπτώσεις στα ορεινάΓρίπη: Οι πιο επικίνδυνες μέρες για μετάδοση - Συνεχίζουν να πνίγονται τα νοσοκομεία
δημοφιλές τώρα: Βιολάντα: Καρέ-καρέ η στιγμή της φονικής έκρηξης - Το σοκαριστικό βίντεο
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   23.07.2019 21:38
Τίμος Φακαλής
Τίμος Φακαλής

Συντάκτης

Βόρεια Ελλάδα: Μαύρη εργασία για 1 στους 4 εργαζόμενους-Πρωταθλητές τα καφέ-μπαρ

Σαρώνει τους ελέγχους το νεοσύστατο Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης Κεντρικής Μακεδονίας

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  

Ένας στους 4 εργαζόμενους είτε δεν είναι ασφαλισμένος είτε δουλεύει περισσότερες ώρες από όσες δηλώνεται στα βιβλία και στους πίνακες προσωπικού. Αυτό προκύπτει από τους 9.000 ελέγχους που έχουν πραγματοποιήσει τα κλιμάκια του νεοσύστατου Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο λειτουργεί πιλοτικά εδώ και 18 μήνες στην περιοχή.  

Όπως εξήγησε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Κάμτσης πρωταθλητές στην παραβατικότητα είναι επιχειρήσεις καφέ, μπαρ και εστιατόρια καθώς είναι τα μόνα που ανοίγουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

«Το ποσοστό υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας το οποίο αγγίζει το 25% είναι αρκετά υψηλό.  Ωστόσο από το 25% των παραβάσεων που καταγράφονται το μεγαλύτερο αφορά υποδηλωμένη εργασία και λιγότερο αδήλωτη εργασία. Και αυτό γιατί αρκετοί εργοδότες έχουν θορυβηθεί από το υψηλό πρόστιμο της αδήλωτης εργασίας (10.500 ευρώ) και προσπαθούν να δηλώνουν κάποιες μέρες τους εργαζόμενους» είπε στο ethnos.gr ο κ. Κάμτσης. 

Συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία το σώμα αποτελείται από 50 ελεγκτές ενώ σύντομα θα συσταθούν δύο νέα τοπικά κλιμάκια με 9 άτομα στην Έδεσσα και στις Σέρρες.  Από τον Νοέμβριου του 2018 κλιμάκια έχουν συσταθεί και στην Αθήνα. Στόχος του νέου Σώματος είναι να η στελέχωση του με 1000 ελεγκτές. 

«Η νέα δομή αποδίδει. Σκεφτείτε ότι μέχρι πριν δύο χρόνια υπήρχε η ΕΥΠΕΑ με πέντε άτομα προσωπικό τα οποία είχαν πεδίο ευθύνης από την Λάρισα μέχρι τον Έβρο», είπε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους υπαλλήλους». 

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, στο πλαίσιο του προγραμματισμού των υπηρεσιών ή των καταγγελιών που δέχονται, και σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας το 2018 ελέγχθηκαν σε όλη την Ελλάδα 37.270 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 3.869 (ποσοστό 10,38%) απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους. Σε σύνολο 112.073 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν αδήλωτοι 5.689 (ποσοστό 5,08%) και επιβλήθηκαν πρόστιμα αποκλειστικά για αδήλωτη εργασία, που ανέρχονται σε 58.857.687 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Πού στρέφονται οι έρευνες για την πολύνεκρη έκρηξη στο εργοστάσιο «Βιολάντα» - Τι δείχνουν οι δεξαμενές υγραερίου

Πού θα χτυπήσουν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες και πότε θα έρθει νέα κακοκαιρία - Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Πάνος Ρούτσι: Ακόμα δεν έχουν ορίσει ιατροδικαστή για τις εκταφές - Δεν θα πολιτευτώ, ντροπή αυτά που λένε

«Βόμβα» της Daily Mail για τον Μίκαελ Σουμάχερ: Σηκώθηκε από το κρεβάτι ο θρύλος της Formula 1;

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • ανασφάλιστοι
  • αδήλωτη εργασία
  • ελεγκτές
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr