• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Σεισμός τώρα: 4,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και ΑντικύθηραΕΛΑΣ: Εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που «ξάφριζε» κατοικίες σε όλη τη χώρα - 12 συλλήψειςΜαζική κλιμάκωση από τους αγρότες: Ένταση σε αεροδρόμια και τελωνεία - Νέα μπλόκα από Δευτέρα και κυβέρνηση σε… σκληρή γραμμήΆνω Λιόσια: Εγκατέλειψε τη 2χρονη ανιψιά του σε κλεμμένο ΙΧ ενώ τον καταδίωκε η ΕΛΑΣ
δημοφιλές τώρα: Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για...
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   19.11.2018 22:48
Σπύρος Δημητρέλης
Σπύρος Δημητρέλης
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Ο συντελεστής📌 «Οροφή»📌 Παραδείγματα

Πόσο και για ποιους μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ «Ψαλίδι» έως και 50% (παραδείγματα)

Ο ΕΝΦΙΑ για τους φορολογουµένους πρόκειται να µειωθεί έως και 50%, ενώ η µεσοσταθµική µείωση θα είναι της τάξης του 30%

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο

Μετά την οριστικοποίηση της µη περικοπής των συντάξεων, η κυβέρνηση ανεβάζει στροφές για την υλοποίηση της εξαγγελίας µείωσης του ΕΝΦΙΑ, αρχής γενοµένης από τον φόρο ακινήτων που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες το 2019.

Οι σχετικές διατάξεις για τη µείωση του ΕΝΦΙΑ αναµένεται να έρθουν στη Βουλή εντός του ∆εκεµβρίου, µαζί µε τη διάταξη που θα ξηλώνει τη νοµοθετική ρύθµιση µείωσης των συντάξεων. Σύµφωνα µε τις έως τώρα πληροφορίες, οι διατάξεις για τη µείωση του ΕΝΦΙΑ θα αφορούν συνολικά 5,8 εκατοµµύρια µικροϊδιοκτήτες ακινήτων και οι µειώσεις θα γίνουν σταδιακά σε δύο δόσεις. Μία το 2019 και η τελική το 2020.

Σύµφωνα µε όσα έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονοµικών για τις µειώσεις, προκύπτει ότι η µείωση του ΕΝΦΙΑ σε πρώτη φάση, δηλαδή το 2019, θα  αφορά µόνο τη λεγόµενη «λαϊκή κατοικία», δηλαδή φορολογουµένους που έχουν στην κατοχή τους µόνο ένα ακίνητο µικρής αντικειµενικής αξίας. Στη δεύτερη φάση, δηλαδή στη µείωση του 2020, οι µειώσεις θα επεκταθούν και σε όσους έχουν µεσαία ακίνητη περιουσία.

Το 2019 θα µειωθεί ο φόρος σε ιδιοκτήτες που έχουν µόνο ένα ακίνητο µικρής αντικειµενικής αξίας ενώ το 2020 θα ωφεληθούν και όσοι έχουν µεσαία ακίνητη περιουσία

Ο ΕΝΦΙΑ για τους φορολογουµένους πρόκειται να µειωθεί έως και 50%, ενώ η µεσοσταθµική µείωση θα είναι της τάξης του 30%.

Ο συντελεστής

Η µείωση του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται να γίνει µέσω της καθιέρωσης ενός συντελεστή έκπτωσης στον οφειλόµενο φόρο κάθε φορολογουµένου, ο οποίος όσο αυξάνεται η συνολική αξία της περιουσίας του τόσο θα µειώνεται. Για παράδειγµα, το 2019 για όσους έχουν ακίνητα συνολικής αντικειµενικής αξίας έως 80.000 ευρώ θα καθιερωθεί µειωτικός συντελεστής φόρου 30%. Για όσους έχουν ακίνητα συνολικής αντικειµενικής αξίας από 80.000 έως 100.000, ο µειωτικός συντελεστής περιορίζεται στο 25%, ενώ για περιουσία αντικειµενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ δεν προβλέπεται στην πρώτη φάση έκπτωση.

Στη δεύτερη φάση, δηλαδή από το 2020, η έκπτωση θα δίνεται και σε µεγαλύτερης αξίας ιδιοκτησίες, αλλά σε πολύ µικρότερο βαθµό. Για παράδειγµα, για περιουσίες άνω του ενός εκατοµµυρίου ευρώ η µείωση δεν θα ξεπερνά το 1%.

untitled.png

Το 2019 από τη µείωση του φόρου θα ωφεληθούν 5,4 εκατ. ιδιοκτήτες, ενώ το 2020 οι ωφεληµένοι θα είναι κατά περίπου 400.000 περισσότεροι. Συνολικά ο φόρος των φυσικών προσώπων από περίπου 2,7 δισ. που βεβαιώνεται κάθε χρόνο θα περιοριστεί το 2020 σε 2 δισ. ευρώ, δηλαδή θα υπάρξει µια συνολική ελάφρυνση κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ.

«Οροφή»

Για φορολογουµένους που ο ετήσιος ΕΝΦΙΑ ξεπερνά τα 223 ευρώ, η µείωση θα είναι το πολύ 30% και έτσι το συνολικό όφελος για τους ιδιοκτήτες που έχουν µεγαλύτερης αξίας περιουσίες θα είναι περιορισµένο (το πολύ της τάξης των 60 έως 70 ευρώ).

Ο σχεδιασµός του ΥΠΟΙΚ προβλέπει σε τελικό στάδιο τη µετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Η µετατροπή αυτή θα γίνει µέσω µεταφοράς του φορολογικού βάρους από τη µείωση στις µικρές περιουσίες στη µεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία.

Παραδείγματα

Ακίνητο στο Περιστέρι: Σε σπίτι στο Περιστέρι που ο φορολογούµενος πληρώνει τώρα 203 ευρώ, το 2019 θα πληρώσει 142 ευρώ (203-30%) και το 2020 θα πληρώσει 102 ευρώ (203-50%). Το 2019 ο φορολογούµενος θα πληρώσει 61 ευρώ λιγότερα και το 2020 ο λογαριασµός θα µειωθεί επιπλέον 40 ευρώ, ώστε ο συνολικός ΕΝΦΙΑ να περιοριστεί κατά 50%

Στον Εύοσµο Θεσσαλονίκης: Σε σπίτι στον Εύοσµο Θεσσαλονίκης που ο φορολογούµενος το 2018 πληρώνει 232 ευρώ, το 2019 θα πληρώσει 162 και 116 ευρώτο 2020. Και σε αυτό το παράδειγµα προκύπτει µείωση κατά 116 ευρώ ή 50%.

Σπίτι 60.000€ στο Αιγάλεω: Σε σπίτι στο Αιγάλεω αξίας 60.000 ευρώ, ο φορολογούµενος πληρώνει ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ. Το 2019 θα πληρώσει 157 ευρώ. Το 2020 θα πληρώσει 112 ευρώ. Πρόκειται για µια µείωση 67 ευρώ το 2019 και άλλων 45 ευρώ το 2020. ∆ηλαδή το συνολικό όφελος για τον φορολογούµενο θα είναι 50% ή 112 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για γιαούρτι»

Δύσκολες ώρες για τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ - Ακρωτηριάστηκε το πόδι του και νοσηλεύεται στην εντατική

Κλήρωση Μουντιάλ 2026: Οι 12 όμιλοι για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού του καλοκαιριού

«Η Τουρκία εγκαταλείπει τα S-400 και ξεκινάει να προμηθεύεται F-35», λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ΕΝΦΙΑ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr