copyright: Pixabay

Οι απαντήσεις του εργατολόγου Γιάννη Καρούζου στο Live Chat του ethnos.gr

Ένα ακόμη live chat του ethnos.gr ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Από τις 14:00 έως τις 15:00 της Παρασκευής 13/9, ο δικηγόρος - εργατολόγος Γιάννης Καρούζος απάντησε στα ερωτήματα των αναγνωστών του ethnos.gr για τα εργασιακά, στην ειδική πλατφόρμα ζωντανού διαλόγου σε πραγματικό χρόνο και εντελώς δωρεάν, όπως με συνέπεια κάνει από τον Απρίλιο το ethnos.gr σε εβδομαδιαία βάση και συνεχίζει. 

Ακολουθούν μερικά από τα πιο σημαντικά ερωτήματα και οι απαντήσεις τους από τον ειδικό, κ. Καρούζο

 

- Είμαι υπάλληλος ΙΔΑΧ-σύμβαση αορίστου χρόνου στο δημόσιο. Στις αρχές Φεβρουαρίου 2019 έγινε παραπομπή μου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για λόγους συμπεριφοράς και μόνον. Μέχρι τώρα δεν με κάλεσαν για απολογία και δεν με ειδοποίησαν να παραστώ σε πειθαρχική διαδικασία. Λόγω καθυστέρησης ορισμού μελών Πειθαρχικού Συμβουλιου και δύο διαδοχικών εκλογών της Ελλάδας, μάλλον. Η παραπομπή ακυρώθηκε λόγω παρέλευσης της προθεσμίας ολοκλήρωσης της υπόθεσης; Και ποια είναι η προθεσμία;

Όχι δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία.

- Εργάζομαι σε μια εταιρεία υπάλληλος γραφείου, παρόλα αυτά κάνω κ πολλές άλλες δουλειές εκτός γραφείου. Το καλοκαίρι έχω πλήρη απασχόληση κ το χειμώνα μερική, δηλ. τετράωρο αλλά εργάζομαι 9 ώρες. Για να μην χάσω τη δουλειά μου αναγκάζομαι να υπογράφω την αλλαγή σύμβασης. Τι πρέπει να κάνω από δω κ πέρα για να κρατήσω το οκτάωρο;

Να μιλήσετε με τον εργοδότη σας. Προκαταβολικά δεν μπορείτε να κάνετε κάτι.

- Εργάζομαι 15 χρόνια σε μια μικρή οικογενειακή ατομική επιχείρηση σαν μισθωτός. Ο εργοδότης μου από το 2015 έως και λίγους μήνες πριν λόγω της οικονομκης κρίσης έφτασε να μου χρωστάει 12 μισθούς σε όλα αυτά τα χρόνια. Μου δηλώνει το βασικό μισθό στο ΕΦΚΑ συν τις τριετίες ενώ το συμφωνηθέν ποσό είναι παραπάνω. Υπάρχει περίπτωση να χάσω αυτά τα λεφτά; Πώς μπορώ να τα διεκδικήσω χωρίς να μπω σε περιπέτειες όπως επιθεώρηση εργασίας, εργατολόγοι, αγωγές κλπ;

Έχετε πενταετή προθεσμία να ασκήσετε τα δικαιώματά σας δικαστικά, ενώ οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να απευθυνθείτε στην επιθεώρηση εργασίας.

-  Η δεύτερη ερώτησή μου είναι όσο αφορά τα ένσημά μου. Πώς μπορώ να μάθω πόσα πραγματικά ένσημα έχω μέχρι σήμερα και αν τα πληρώνει ο εργοδότης μου; Στο σύστημα Άτλας εμφανίζονται μέχρι 4/2016 ενώ στο ΕΦΚΑ εμφανίζονται μέχρι και 3 μήνες πριν. Λειτουργεί σωστά το σύστημα Άτλας;

Απευθυνθείτε στον ΕΦΚΑ που υπάγεστε.

- Εκπρόσωπος 4000 εργαζομένων στις δομές υγείας με συμβάσεις 12μηνες (3Χ12) σύνολο 36 μήνες το Φλεβάρη του 2020. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες κατά δήλωση της ΠΟΕΔΗΝ, των νοσοκομείων κλπ.κλπ και υπάρχει παρανομία εκ μέρους του κράτους να χαρακτηρίζει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ορισμενου χρόνου έχει την έννοια ότι καλύπτεις πρόσκαιρες ανάγκες... Τρία χρόνια χωρίς διακοπή και βάση νομοθεσίας της ΕΕ,τι μπορούμε να κάνουμε;

Θεωρώ το θέμα εξαιρετικά δύσκολο για αμετάκλητη απόφαση που μόνο αυτή θα σας δικαίωνε.

- Είμαι συνταξιούχος στρατιωτικός, εργάζομαι κανονικά μετά την συνταξιοδότησή μου με κανονική πρόσληψη εδώ και έξι χρόνια, κολλάω ένσημα. Αν σταματήσω την εργασία αυτή θα ανεβασω την σύνταξή μου? 

Εφόσον σας έχει γίνει περικοπή λόγω εργασίας, εάν παύσετε την εργασία θα επανέλθει η σύνταξη στο πλήρες ποσό.

- Εργάζομαι σε ξενοδοχειακή επιχείρηση με πλήρη απασχόληση. Μπορώ να εργαστώ συγχρόνως σε ιδιωτικό ΙΕΚ παραδίδοντας μαθήματα της ειδικότητας μου; Η φορολογική επιβάρυνση σε ποια ποσοστά κυμαίνεται? 

Φορολογικά δεν γνωρίζω την επιβάρυνση. Ωστόσο μπορείτε να εργαστείτε.

- Μόλις τελείωσα το εξάμηνο του ΟΑΕΔ μετά από την άδεια Μητρότητας και με βάλανε να πάρω κατευθείαν όλο το μειωμενο ωράριο μαζεμένο... Είμαι απλήρωτη όμως από τον περσινό Ιούλιο που μου μπήκε ο Δεκέμβριος του 2017... Μου χρωστάνε 2.500€ απ' το 2018 και τώρα τρέχουν 3 μηνες απ το '19. Να πάω επιθεώρηση για καταγγελία ή δεν αξίζει την ταλαιπωρία; Είμαι με δύο παιδιά και σε όλο αυτό το διάστημα δε μου έβαλε ούτε έναντι όπως στους υπόλοιπους.

Υποβάλετε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας.

- Πώς ακριβώς δυσκολεύει η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία με τις νέες διατάξεις για τα εργασιακά;

Γίνεται σχεδόν ακατόρθωτη. Αναζητήστε σχετικές δηλώσεις και άρθρα μου στο διαδίκτυο.

- Υπάρχει απασχολούμενος του ΟΑΕΔ σε Νοσοκομείο ο οποίος δεν έχει τα απαιτούμενα της προκήρυξης, τυπικά και ουσιαστκά προσόντα (μεταπτυχιακό σε ακτινοφυσική και κυρήως χωρίς άδεια άσκησης επαγγέλματος). Στηρίζεται σε μια βεβαίωση (του καθηγητή του ΕΑΠ-Ανοιχτο Πανεπιστημιο) και όχι μόνον δεν ελέγχεται και αποπέμπεται αλλά παραμένει εις βάρος φυσικά του δεύτερου στην σειρά προκήρυξης. Πώς παρεμβαίνει ο δεύτερος στη σειρά? Έχουν παρέλθει 2,5 έτη. 

Εφόσον από την προκήρυξη έχουν παρέλθει δύο έτη δεν μπορείτε να προβείτε σε κάποια δικαστική ενέργεια.

- Εργάζομαι σε μια ιδιωτική εταρεία, ως εργολαβικός. Μου οφείλονται μισθοί σχεδόν ενός έτους (αθροιστικά απο το 2015). Τώρα έχω να πληρωθώ απο τον Ιούλιο με αποτέλεσμα να μην έχω πλέον χρήματα για να πάω στην εργασία μου. Μίλησα με τον εργολάβο και μου είπε οτι θα το τακτοποιήσει μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια πληρωμή. Εν τω μεταξύ αυτη την εβδομάδα δεν πήγα στη δουλειά λόγω οικονομικής αδυναμίας ( εργάζομαι 25χλμ μακριά απο την οικία μου). Υπάρχει περίπτωση να θεωρηθεί οτι καταγγέλω μονομερώς την σύμβασή μου και να απολυθώ χωρίς αποζημίωση?

Δεν πρέπει να απουσιάζετε αδικαιολόγητα από την εργασία. Συνίσταται η αποστολή εξωδίκου ή η καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας.

- Θα ξαναδοθεί κοινωνικό εισόδημα στους φιλοξενούμενους; 

Δεν έχουμε κάποια σχετική πληροφόρηση.

- Μπορεί να γίνει ανώνυμη καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για την καταβολή δεδουλευμένων; 

Όχι, μπορείτε να κάνετε επώνυμη καταγγελία, είτε μόνος σας είτε μέσω δικηγόρου. 

- Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω για 8ωρη εργασία ατόμου με πτυχίο και μεταπτυχιακό (χημικού σε εργαστήριο) χωρίς προϋπηρεσία ποιος είναι ο βασικός μισθός για έγγαμη με παιδί;

650 μικτά. 

- Τι αποζημίωση δικαιούμαι αν συνταξιοδοτηθώ μετά από 10 χρόνια εποχικής απασχόλησης σε κουζίνα ξενοδοχείου;

Τακτικές αποδοχές έξι μηνών. Δικαιούστε το 40% της νόμιμης αποζημίωσης, εφόσον δεν έχετε επικουρική ασφάλιση, αλλιώς το 50%.

- Είμαι ΔΥ (ΠΕ). Έλαβα άδεια άνευ αποδοχών και δούλεψα για δύο χρόνια στο βελγικό δημόσιο. Επέστρεψα στην οργανική μου θέση και μου είπαν υπηρεσιακά πως μπορώ να αναγνωρίσω αυτά τα δύο χρόνια μισθολογικά και συνταξιοδοτικά αν πληρώσω τις εισφορές στο φορέα μου (ΤΣΑΥ). 1)  Μπορώ να αναγνωρίσω μισθολογικά και συνταξιοδοτικά τα χρόνια από το Βέλγιο; 2) Αν πληρώσω το ΤΣΑΥ εδώ, μπορώ να ζητήσω επιστροφή τα χρήματα που κατέβαλα για σύνταξη στο Βέλγιο? 3) Έχει νόημα να πληρώσω εδώ το ΤΣΑΥ μιας και θα θεωρηθεί παράλληλος χρόνος ασφάλισης;

Εφόσον εργαστήκατε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορείτε να αναγνωρίσετε μισθολογικά την προϋπηρεσία. Για το ασφαλιστικό ζήτημα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο φορέα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ