• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Τραγωδία ανοιχτά της Κρήτης: 17 πρόσφυγες και μετανάστες νεκροί σε ναυάγιοΚέλογκ: «Πραγματικά κοντά» βρίσκεται μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία - Τα 2 εμπόδιαΠροβλήματα στην Κεντρική Μακεδονία λόγω κακοκαιρίας - Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορίαΤέλος εποχής για τα τρόλεϊ: Με μικροένταση ξεκίνησε το «ξήλωμα» του δικτύου στον Πειραιά
δημοφιλές τώρα: Αυτοκινητιστής έχασε τη δουλειά του επειδή το υπουργείο Μεταφορών ξέμεινε από ταχογράφους
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   16.10.2019 12:44
Ελευθερία Αρλαπάνου
Ελευθερία Αρλαπάνου

Κρίσιμα τετ α τετ Χρήστου Σταϊκούρα σε ΔΝΤ και ΕΚΤ στην Ουάσιγκτον

Η ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία στο τραπέζι της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
AP photo
AP photo

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για να συμμετάσχει, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε μια κομβική στιγμή για την ελληνική οικονομία, με δεδομένo το ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία η διαβούλευση με τους θεσμούς για την οριστικοποίηση του προϋπολογισμού του 2020 και την ανάγκη της ελληνικής οικονομίας να προσελκύσει το ταχύτερο δυνατό επενδύσεις.

Στο πλαίσιο της Συνόδου ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να συναντηθεί με τη νέα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία διαδέχθηκε την Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και με την κυρία Λαγκάρντ που θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, και η οποία αναλαμβάνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την 1η Νοεμβρίου.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, Κιθ Κραχ. Ο κ. Σταϊκούρας θα έχει επίσης κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επενδυτικούς και τραπεζικούς ομίλους καθώς και οίκους αξιολόγησης, όπως η BlackRock, η Deutsche Bank, η BNP Paribas, η Credit Suisse, η J.P. Morgan, η HSBC, η Citibank, η Nomura Bank, η Moody’s και η DBRS, θα πραγματοποιήσει ομιλία σε εκδήλωση της Bank of America Merrill Lynch, ενώ θα .συμμετάσχει στις εργασίες της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, όπου πλέον η Ελλάδα, από προχθές, συμμετέχει ως 44ο τακτικό μέλος.

ΚΟΣΜΟΣ16.10.2019 03:33
ΔΝΤ: Επιβραδύνεται η παγκόσμια ανάπτυξη - Κανένα περιθώριο για πολιτικά λάθη
ΔΝΤ: Επιβραδύνεται η παγκόσμια ανάπτυξη - Κανένα περιθώριο για πολιτικά λάθη

Οι συναντήσεις στην Ουάσιγκτον γίνονται στον απόηχο των νέων εκτιμήσεων του ΔΝΤ που βλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% για την ελληνική οικονομία φέτος και μόλις 2,2% τον επόμενο χρόνο, ενώ ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης μέχρι το 2024 τοποθετείται στην περιοχή του 0,9%. Πρόκειται για απαισιόδοξες εκτιμήσεις σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,8% τον επόμενο χρόνο.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εκτιμήσεις της Κομισιόν επί του θέματος, στις φθινοπωρινές της προβλέψεις οι οποίες πρόκειται να δημοσιοποιηθούν τον Νοέμβριο, όπως επίσης τον Νοέμβριο, αναμένεται και η έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση της μεταμνημονιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού η πλευρά των θεσμών τοποθετούσε χαμηλότερα, στην περιοχή του 2,5% τον πήχη της πρόβλεψης για την ανάπτυξη το 2020, και όχι στο 2,8%, όπως διαμορφώθηκε η ελληνική πρόβλεψη στο προσχέδιο του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδήσεις από το μέτωπο της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να σπεύδει να καθησυχάσεις πως δεν αναμένεται, παρατεταμένη, ύφεση στη Γερμανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προχθές, η γερμανική οικονομία είναι απίθανο να διολισθήσει σε παρατεταμένη ύφεση, παρά το ότι βρίσκεται σε αδύναμη φάση. Η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί ελαφρά στο τρίτο τρίμηνο, όπως και στο δεύτερο, καθώς οι εξαγωγές έχουν εξασθενήσει λόγω των αβεβαιοτήτων που συνδέονται με την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και τις εμπορικές συγκρούσεις.

Η τεχνική ύφεση, που αναμένεται για το τρίτο τρίμηνο, θα έρθει ύστερα από εννέα συνεχόμενα έτη ανάπτυξης, τροφοδοτημένης κυρίως από την έκρηξη των εξαγωγών στην Κίνα και πιο πρόσφατα από την κατανάλωση που έχει υποστηριχθεί από τα χαμηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη. «Μια ισχυρότερη επιβράδυνση ή μια σημαντική ύφεση δεν αναμένονται σήμερα» ανέφερε το υπουργείο, σημειώνοντας: «Η εξωστρεφής γερμανική βιομηχανία αντιμετωπίζει ένα αδύναμο παγκόσμιο εμπόριο, μία στασιμότητα του μεταποιητικού τομέα παγκοσμίως και μία πτώση της ζήτησης για αυτοκίνητα». «Η γερμανική οικονομία παραμένει σε στασιμότητα. Η οικονομική δραστηριότητα είναι τελματωμένη στο τρέχον επίπεδο» πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Ο Ζελένσκι στρέφεται στους Ευρωπαίους μετά τις άκαρπες συνομιλίες στο Μαϊάμι - Τι τον προβληματίζει

Συγκλονίζει ο Πάνος Ρούτσι: Ο αγώνας δεν σταματάει - «Δεν έχουμε προλάβει να πενθήσουμε, δεν αντέχω να είμαι στην εκταφή»

Μαρουσάκης: Έρχεται ο «Ωμέγα Εμποδιστής» για ήπιες ημέρες - Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα

Όλο το Χόλυγουντ «στα χέρια» του Netflix μετά την εξαγορά της Warner - Τι ακριβώς αγόρασε;

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Χρήστος Σταϊκούρας
  • ΔΝΤ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr