εργαζόμενοι
copyright: Pixabay

Αποζημίωση ειδικού σκοπού 800€ στους εργαζόμενους - Απαγόρευση απολύσεων

Τελευταία Ενημέρωση
Νέα δέσμη μέτρων στήριξης εργαζόμενων κι επιχειρήσεων ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Ευρεία δέσμη μέτρων με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και φρένο στις απολύσεις νομοθετεί το υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοιού στην οικονομία και την αγορά εργασίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται νέα ΠΝΠ ακόμη και εντός της ημέρας. Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου σε περίπου 500.000 εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν προσωρινά με εντολή του κράτους, για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοιού. Σύμφωνα με πληροφορίες το επίδομα θα είναι οριζόντιο και θα αφορά όλους τους μισθωτούς είτε εργάζονται με μερική απασχόληση είτε εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Ταυτόχρονα νομοθετείται η απαγόρευση απόλυσης των εν λόγω εργαζομένων και όποια απόλυση γίνεται θα θεωρείται άκυρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προβλεφθεί πως όσες απολύσεις συμβούν από σήμερα Τετάρτη 18 Μαρτίου και εφεξής σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή του κράτους θα θεωρούνται άκυρες.

Ταυτόχρονα όλες οι ενισχύσεις που απευθύνονται στις επιχειρήσεις συνδέονται με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας - δηλαδή όσοι εργοδότες δεν έχουν κλείσει με εντολή του κράτους και προχωρούν σε απολύσεις δεν θα μπορούν να λάβουν έκτακτες ενέσεις ρευστότητας ούτε να ευνοηθούν από την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων κλπ.  

Το υπουργείο Εργασίας βάζει στο τραπέζι δέσμη μέτρων – από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία του οικονομικού επιτελείου – προκειμένου να στηριχθεί η πληγωμένη οικονομία και αγορά εργασίας. Ανακοινώνοντας τα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε πολλές φορές πως όλα τα ευνοικά μέτρα για τις επιχειρήσεις συνδέονται με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας. "Οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις και να εκδηλώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές ούτε να λειτουργούν κάτω από καθεστώς πανικού. Η κρίση ήρθε για να περάσει και στο τέλος θα κινήσουμε. Όλα τα ευνοϊκά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις συνδέονται άρρηκτα με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας. Μέσα σε ένα κλίμα δημιουργικής συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, ερχόμαστε  να στηρίξουμε έμπρακτα το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, τόσο εκείνων που ανεστάλη όσο και εκείνων που συνεχίζεται η λειτουργία τους", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης τονίζοντας πως "δυστυχώς η εικόνα της αγοράς εργασίας έως σήμερα για τον μήνα Μάρτιο είναι απογοητευτική έως τραγική σύμφωνα με τα στοιχεία της Εργάνη".

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση τα έκτακτα μέτρα "συνιστούν ένα συνολικό δίχτυ προστασίας των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών"

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκαν αναλυτικά τα ακόλουθα

Για τους εργαζόμενους 

 1. Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής  ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.
 2. Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.  
 3.  «Αποζημίωση ειδικού σκοπού» ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης  από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους βάσει ΚΑΔ, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.
 4. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό.

Πως θα δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ

Σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν προσωρινά με εντολή του κράτους λόγω του κοροναιού, προκειμένου να λάβουν την “αποζημίωση ειδικού σκοπού”. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες στο περιβάλλον του συστήματος Εργάνη, οι εργαζόμενοι θα δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Τα στοιχεία των εργαζομένων που θα υποβάλλουν την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας. Με αυτή την υπεύθυνη δήλωση οι εργοδότες θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Για ανέργους

Παράταση καταβολής:

 • τακτικής επιδόματος ανεργίας
 • του επιδόματος μακροχρονίων ανέργων και
 • του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες

για 2 επιπλέον μήνες σε όλους όσοι το δικαίωμα επιδότησης λήγει την 31η Μαρτίου. Δηλαδή οι εν λόγω θα επιδοτηθούν μέχρι και 31 Μαϊου.

Για ελεύθερους επαγγελματίες

Η πληρωμή των ατομικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου αναστέλλεται για 3 μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Οι εισφορές μηνός Ιανουαρίου πρέπει να καταβληθούν κανονικά έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Αναστέλλονται οι εισφορές του επόμενου μήνα.

Για επιχειρήσεις και εργοδότες

 • αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται
 • αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε Ταμεία για 3 μήνες σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται
 • Όλα τα μέτρα συνδυάζονται με ρήτρες διατήρησης θέσεων εργασίας

Μέτρα ενίσχυσης ευελιξίας επιχειρήσεων για λειτουργική προσαρμογή

 • Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.
 • Θέσπιση μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας, την άρση των διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς, και ιδίως την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.
 • Την καθιέρωση διευκολύνσεων για όλους τους πολίτες όπως π.χ. την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών στον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, μέσω της επίσπευσης της προγραμματισμένης ψηφιοποίησης βασικών λειτουργιών των δύο οργανισμών.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ