freepik

Εφαρμόστε τη νοητική νηστεία των επτά ημερών

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Αποτοξινώστε τον νου σας από τις αρνητικές σκέψεις και νιώστε τη διαφορά στην καθημερινότητά σας. Γιατί μερικές φορές επτά μέρες αρκούν για να αλλάξουν μια ολόκληρη ζωή

Η ποιότητα της σκέψης καθορίζει και την ποιότητα της ζωής μας, κάθε μέρος της πραγματικότητάς μας και κάθε μικρό ή μεγάλο βήμα που μας ωθεί στην αυτοπραγμάτωση. Ωστόσο, πόσες φορές δεν παρασυρόμαστε σε απαισιόδοξες κρίσεις και συντονιζόμαστε με τους φόβους μας περισσότερο από ό,τι με τα όνειρά μας; Φροντίζουμε για το σώμα μας, και μάλιστα στην αρχή κάθε χρονιάς δίνουμε στον εαυτό μας ένα σωρό υποσχέσεις πως φέτος θα τηρήσουμε ευλαβικά το πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και θα δικαιώσουμε την ετήσια συνδρομή μας στο γυμναστήριο. Εάν, όμως, η τροφή του μυαλού μας είναι οι ίδιες μας οι σκέψεις, εμείς γιατί επιμένουμε να συλλέγουμε δηλητηριώδεις καρπούς αντί να απολαμβάνουμε τις πολύτιμες βιταμίνες; Γιατί δεν ασκούμαστε στη φωτεινή πλευρά της ζωής αλλά, αντίθετα, προσκολλόμαστε στον σκιώδη εαυτό μας; 

Η νοητική νηστεία

Ο  Έμετ Φοξ στο βιβλίο του «Η νοητική δίαιτα των εφτά ημερών» μας προτείνει μια νοητική νηστεία, μια αποτοξίνωση από τις αρνητικές πεποιθήσεις που ανακυκλώνονται συνεχώς στον νου και δεν μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε εξελικτικά βιώνοντας την αρμονία στην καθημερινότητά μας: Για εφτά μέρες δεν θα επιτρέψετε στον εαυτό σας να προσκολληθεί σε οποιαδήποτε αρνητική σκέψη. Φυσικά οι σκέψεις αυτές δεν μπορούν αυτόματα να διακοπούν. Θα συνεχίζουν να σας επισκέπτονται, ωστόσο η διαφορά είναι πως εσείς δεν θα εστιάζετε πια σε εκείνες, δεν θα αλληλεπιδράτε μαζί τους, δεν θα πιστεύετε το περιεχόμενο τους. Φανταστείτε τον Οδυσσέα με τις Σειρήνες. Οι Σειρήνες τραγουδούσαν τον παραπλανητικό σκοπό τους, μια μελωδία που αποσυντόνιζε τους ναύτες, οδηγώντας τους στην καταστροφή. Ο μυθικός ήρωας ασφαλώς δεν μπορούσε να σταματήσει το τραγούδι τους. Μπορούσε όμως κάλλιστα να κλείσει τα αυτιά του και να στρέψει την προσοχή στον στόχο του. Έτσι κι εσείς κλείστε τα αυτιά στην αρνητικότητα και συνεχίστε το ταξίδι προς την προσωπική σας Ιθάκη. Πιθανόν να θεωρήσετε πως η νοητική νηστεία είναι εύκολη, και πράγματι εκ πρώτης όψεως έτσι φαίνεται.

Εξάλλου πρόκειται για μια άσκηση εφτά μόλις ημερών και συνεπώς δεν προκαλεί τον τρόμο που συνεπάγεται οποιαδήποτε μακροχρόνια δέσμευση. Και από την άλλη, εσείς είστε θετικοί άνθρωποι και απόλυτα κυρίαρχοι του νου σας, έτσι δεν είναι; Στην πράξη βέβαια τα πράγματα αποδεικνύονται λιγάκι πιο δύσκολα. Προτού λοιπόν ξεκινήστε τη νοητική νηστεία, κάντε την ανάλογη πνευματική προεργασία. Συλλογιστείτε σοβαρά πάνω στην άσκηση και μην την ξεκινήσετε με τον ίδιο τρόπο που αρχίζετε ένα καινούριο χόμπι, το οποίο γρήγορα εγκαταλείπετε καθώς ήταν ο φίλος σας που σας παρέσυρε σ’ αυτό. Η νοητική νηστεία απαιτεί πειθαρχία και δέσμευση, επιζητά την απόλυτη επιμονή, προσήλωση και επαγρύπνησή σας. Φυσικά μπορείτε να την ξεκινήσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά το απολύτως σημαντικό είναι να ολοκληρώσετε με επιτυχία το πρόγραμμα των εφτά ημερών.

Παρά το γεγονός πως κανένα απρόοπτο συμβάν ή έντονη κοινωνική αλληλεπίδραση δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία σας εάν εσείς παραμείνετε προσηλωμένοι στον στόχο, εντούτοις προτιμήστε να εφαρμόσετε την άσκηση στις διακοπές σας, σε μια περίοδο που δεν έχετε να συναντήσετε ανθρώπους οι οποίοι αποδεδειγμένα σας εκνευρίζουν ή εκκρεμότητες που κατά παράδοση σας στρεσάρουν. Επιλέγοντας την κατάλληλη χρονική στιγμή, μεγιστοποιείτε τις πιθανότητες επιτυχίας της αποστολής σας. Επίσης, μην ανακοινώσετε σε κανέναν την άσκησή σας καθώς αυτό πιθανόν να σας φορτώσει με παραπάνω προσδοκίες, αποσπώντας σας από το έργο σας.

Οι πρώτες μέρες της άσκησης

Το πρώτο διάστημα της άσκησης ενδεχομένως να παρατηρήσετε πως οι αρνητικές σκέψεις κατακλύζουν τον νου σας με τέτοια πρωτοφανή ένταση που δυσκολεύεστε αρκετά να τις διαχειριστείτε. Το μυαλό σας μοιάζει να αντιστέκεται στην πρόθεσή σας να το ελέγξετε, ακριβώς όπως ένας κακοποιός διαπιστώνει πως ο αστυνομικός βρίσκεται κοντά στην εξιχνίαση του εγκλήματος και προσπαθεί με ένα σωρό τεχνάσματα να θολώσει τα νερά και να αποτρέψει την σύλληψή του. Εσείς όμως θυμηθείτε πως χρειάζεται να παραμείνετε ψύχραιμοι. Σαν αποστασιοποιημένος παρατηρητής ακούστε τη φωνή μέσα σας: «Δεν θα τα καταφέρεις στη νέα σου δουλειά». «Θες να κάνεις και νέους φίλους με τέτοια κοινωνική αδεξιότητα;» «Αντί να ονειρεύεσαι καριέρα στη μουσική, αρκέσου στην πληκτική δουλειά σου». «Μήπως ήρθε η ώρα να παντρευτείς; Όλοι οι φίλοι σου νοικοκυρεύτηκαν». «Ο Κώστας φαίνεται πιο ευτυχισμένος από σένα». «Ο Στέφανος υποσκάπτει τη θέση σου στην εργασία». «Και γιατί δεν σε χαιρέτησε ο Γιάννης στον δρόμο;».

Tέλος στις αρνητικές σκέψεις

Πολύ σωστά το διαπιστώσατε: αυτή φωνή είναι τελικά λαλίστατη. Την ακούτε τώρα έκπληκτοι όμως στην πραγματικότητα υπήρχε από πολύ παλιά μέσα σας και τόσο πολύ τη συνηθίσατε κάποτε που μετατράπηκε σε δεύτερη φύση σας, σε έναν επίμονο σαμποτέρ που υπονομεύει τις χαρές, δηλητηριάζει τις επιτυχίες, σκορπά τον φθόνο στην καθημερινότητα και ερμηνεύει τις ατυχίες σας ως ολοκληρωτικές αποτυχίες. Αφού ακούσατε προσεκτικά τη φωνή, τώρα απορρίψτε την. Δεν είστε εσείς. Πετάξτε κάθε σκέψη ζήλιας, έλλειψης, αρρώστιας, απογοήτευσης, κριτικής προς τον εαυτό και προς τους άλλους, που αποδυναμώνει τη νοητική νηστεία και σας γεμίζει με περιττές τοξίνες. Εστιάστε στη θετική πλευρά των γεγονότων, στην αισιοδοξία, στην ψυχραιμία, στην καλοπροαίρετη στάση, στην αίσθηση εμπιστοσύνης προς το σύμπαν και τον ίδιο τον εαυτό σας. Είστε δυνατοί και θα τα καταφέρετε. Μπορείτε να αγγίξετε κάθε σας όνειρο αρκεί βαθιά να το πιστέψετε.

Αντιμετωπίστε τις προκλήσεις

Φυσικά θα συναντήσετε εμπόδια στην εργασία ή στην προσωπική σας ζωή. Οι συνάδελφοι ενδεχομένως και να δοκιμάσουν τις αντοχές σας· μια αναποδιά μπορεί να εμφανιστεί στο γραφείο και να απαιτήσει άμεση διευθέτηση· ένας φίλος σας θα επιχειρήσει να εκτονώσει πάνω σας την αρνητικότητά του· το παιδί σας ενδεχομένως να ξυπνήσει με νεύρα, να σπάσει το πολύτιμο ενθύμιο των φοιτητικών σας χρόνων και να σας βάλει τις φωνές που δεν μαγειρέψατε το αγαπημένο του φαγητό. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα σας επηρεάσει εάν δεν το αφήσετε να παρεισφρήσει μέσα σας, εάν δεν το αναμασήσετε, εάν δεν το δραματοποιήσετε, εάν δεν γίνετε μέρος του Όταν προκύπτει ένα απρόοπτο γεγονός, εσείς εστιάστε στη λύση του. Μην αρχίζετε να συλλογίζεστε γιατί αυτό συνέβη και πόσο άδικο ήταν που εμφανίστηκε στον δρόμο σας. Μην οργίζεστε αλλά κινηθείτε αστραπιαία προς το αποτέλεσμα. Επιμείνετε στη διάθεσή σας να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο. Συνεχίστε τον δρόμο σας απερίσπαστοι και αντιληφθείτε πως την καθημερινότητα κάποιοι την κρατάνε σαν πούπουλο στα χέρια τους και άλλοι τη νιώθουν σαν ένα βαρύ φορτίο που τους συνθλίβει. Το βάρος όμως δεν είναι αντικειμενικό, αλλά εξαρτάται απόλυτα από τη ζυγαριά του νου. Εάν μια δύστροπη συμπεριφορά την εκτιμήσετε ως βαρύνουσας σημασίας, τότε θα τη δείτε αυτόματα να μεταμορφώνεται σε έναν ογκόλιθο που φράσσει τον δρόμο σας προς τη γαλήνη. Αντίθετα, αν την κρατήσετε στα χέρια σαν φτερό, τότε θα φύγει με το πρώτο φύσημα του ανέμου.

Μην κάνετε διαλείμματα

Είναι σημαντικό να μην παρεκκλίνετε από την πορεία σας. Δεν υπάρχουν διαλείμματα στη νοητική νηστεία ούτε πισωγυρίσματα. Εάν διαπιστώσετε πως δεν εφαρμόζετε την άσκηση με πειθαρχία, μη βρίσκετε έναν σωρό δικαιολογίες για τον εαυτό σας. Μην εθελοτυφλείτε, γιατί το σύμπαν από μια γωνιά σας βλέπει να κλέβετε κι άρα δεν θα σας χαρίσει τη νίκη στο παιχνίδι. Στην περίπτωση που παραβείτε τους κανόνες, καλύτερα να διακόψετε την άσκηση για αρκετές μέρες και να επανέλθετε όταν νιώσετε πιο έτοιμοι, πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι.

Η εκπληκτική αλλαγή

Μόλις περάσουν οι πρώτες δύσκολες μέρες, που απαιτούν έντονη επαγρύπνηση, θα διαπιστώσετε έκπληκτοι πως ο ίδιος ο νους σας αλλάζει. Οι αισιόδοξες σκέψεις εμφανίζονται αυτόματα καθώς εσείς μαθαίνετε να εστιάζετε στην εποικοδομητική κρίση και τη χαρούμενη πλευρά της καθημερινότητας. Οι εκκρεμότητες διευθετούνται πια πιο γρήγορα όχι γιατί είναι πιο εύκολες αλλά γιατί εσείς τις εκτελείτε με περισσότερη συγκέντρωση, διάθεση και δημιουργικότητα. Οι άνθρωποι γύρω σας μοιάζουν πιο ευγενικοί καθώς εκπέμπετε κατανόηση, ηρεμία, ξεγνοιασιά και έτσι εκείνοι υποσυνείδητα αντιδρούν θετικά στην νέα σας στάση. Όταν η αλλαγή εδραιωθεί μέσα σας μπορείτε να μοιραστείτε και με άλλους την εμπειρία της νοητικής νηστείας. Όσος καιρός και να περάσει, η ανάμνηση αυτής της άσκησης θα παραμένει μέσα σας έντονη, ωθώντας τη ζωή σας σε νέα, πιο παραγωγικά κανάλια. Πια ξέρετε με αποδείξεις πως ο νους είναι ένα εκπληκτικό όργανο όταν τον συντονίζουμε στην επιθυμητή συχνότητα, όταν αρνούμαστε να παρασυρθούμε από τις προκλήσεις του και τον αναπλάθουμε προς όφελός μας.

[Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Life, που κυκλοφόρησε με το Έθνος της Κυριακής, 23 Φεβρουαρίου]

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ