• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου«Το Κίεβο θέλει πραγματική ειρήνη: Συνομιλία Ζελένσκι με Γουίτκοφ και Κούσνερ - Τα επόμενα βήματα για την ειρήνηΜουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
δημοφιλές τώρα: Ζάκυνθος: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου – «Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   25.05.2020 12:50
Γιώργος Κακλίκης
Γιώργος Κακλίκης

Μέτρο και αποφασιστικότητα

Παράλληλα όμως με την εγρήγορση της Αθήνας, παρούσα είναι η, μέσα στην ίδια την Ελλάδα, υπερπροβολή των τουρκικών απειλών. Μια άμετρη παρουσίαση των τουρκικών προκλήσεων που εκλαμβάνεται από την Αγκυρα ως δική της επιτυχία

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
(AP)
(AP)

Με προσφυγή στα Ηνωμένα Εθνη και σε διεθνή δικαστήρια απείλησαν προ ημερών πολυάριθμες τουρκικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας στα... Δωδεκάνησα, στην Κρήτη, στο Αιγαίο, στη Θράκη αλλά και σε εκτός ελληνικής επικράτειας περιοχές. Με τις ΜΚΟ συμπαρατάχθηκαν και Τούρκοι πανεπιστημιακοί συνδράμοντας, ασφαλώς καθ’ υπαγόρευσιν, την επίσημη πολιτική της Αγκυρας. Με προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα την εκτύλιξη του νέου αυτού αφηγήματος που έρχεται να προστεθεί στη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», με την οποία επιδιώκεται η παγίωση ενός εικαζόμενου ισχυρού διαπραγματευτικού υλικού. Παράλληλα, η Αγκυρα επαναφέρει την αξίωσή της για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Με στόχο τον περιορισμό της ελληνικής αμυντικής ικανότητας, τη δημιουργία ερεισμάτων για αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και την άσκηση πίεσης στην Ελλάδα με την προσθήκη θεμάτων που θα δυσχεράνουν την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας και την τυχόν παραπομπή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Με νομικά επιχειρήματα ασθενή, η Αγκυρα καταφεύγει σε απειλές αλλά και μεθοδεύσεις που αναλύονται από την Αθήνα, της οποίας η θέση είναι ότι το καθεστώς στο Αιγαίο είναι σαφώς καθορισμένο από το Διεθνές Δίκαιο και τις υφιστάμενες διεθνείς συνθήκες και δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων.

Και ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από το φυσικό της δικαίωμα για άμυνα σε περίπτωση απειλής οποιουδήποτε μέρους της επικράτειάς της. Η ρητή απειλή πολέμου, η καθημερινή παραβίαση του εναέριου χώρου των νησιών της από οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη, η ένοπλη προσβολή ελληνικού εδάφους το 1996 κατά την κρίση των Ιμίων και η γενικότερη αναθεωρητική στάση της Τουρκίας ως προς τις διεθνείς συνθήκες που καθορίζουν το καθεστώς στο Αιγαίο υποχρεώνουν και νομιμοποιούν την Ελλάδα να προβεί στην αμυντική προπαρασκευή που θα της επιτρέψει να ασκήσει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας που προβλέπει το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Δικαίωμα με χαρακτήρα αναγκαστικού δικαίου (jus cogens) που, ούτως ή άλλως, υπερισχύει των όποιων διεθνών συμβατικών διατάξεων. Παράλληλα όμως με την εγρήγορση της Αθήνας, παρούσα είναι η, μέσα στην ίδια την Ελλάδα, υπερπροβολή των τουρκικών απειλών. Μια άμετρη παρουσίαση των τουρκικών προκλήσεων που εκλαμβάνεται από την Αγκυρα ως δική της επιτυχία. Από τη στιγμή όμως που κάποιες ανησυχίες αρχίζουν να πλανώνται στην ελληνική κοινωνία αλλά και να προσλαμβάνονται με στρεβλό τρόπο από την τουρκική πλευρά, επιβάλλεται επανεξέταση των προσεγγίσεών μας. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός θα συνεχισθεί.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανάγκη κάποιου εντυπωσιακού πολιτικού πυροτεχνήματος ώστε, στην εκατοστή επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 2023, να ανανεώσει την πολιτική του παρουσία. Ετσι, σημαντικό είναι, μετά το σαφές μήνυμα που διοχετεύθηκε στην Αγκυρα μετά τις μεταναστευτικές ανομίες της στον Εβρο, να περάσει ακόμα ένα για τη γενικότερη ελληνική αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα σε επίπεδο κυβέρνησης, κοινωνίας και διαμορφωτών της κοινής γνώμης.

Διαβάστε ακόμη

Επεισόδια με μολότοφ και χημικά στο κέντρο της Αθήνας στην πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Τραγωδία ανοιχτά της Κρήτης: Ναυάγιο με 18 νεκρούς μετανάστες

«Η ΕΕ πρέπει να καταργηθεί»: Ο Έλον Μάσκ εκτοξεύει απειλές προς την Ευρώπη μετά το πρόστιμο μαμούθ στο Χ

Όταν μια cult μπύρα γίνεται ακριβή συνήθεια: Το φαινόμενο Guinness και ο παράγοντας Gen Z

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • κρίση στη Μεσόγειο
  • τουρκικές προκλήσεις
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr