MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι...influencers - Ελέγχουν τις αναρτήσεις τους και την πολυτελή ζωήΚαύσιμα: Τι είναι το φαινόμενο του «φτερού» που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα; Χαμένες... στη μετάφραση οι τιμές στην αντλίαΟι επιστολές των συμβολισμών και το κάλεσμα από την Τουρκία - Πώς αποτιμά η Αθήνα τα μηνύματα φιλίας από Ερντογάν και ΤσαβούσογλουΕκτός ελέγχου η μεγάλη δασική πυρκαγιά στην ανατολική Ισπανία - Πάνω από 700 πυροσβέστες στο μέτωποΆγρια ρατσιστική επίθεση στα Καμίνια - 41χρονος επιχειρηματίας φέρεται να ξυλοκόπησε άνδρα πακιστανικής καταγωγής
Homepage |   Απόψεις   |   15.06.2020 13:24
Βασίλης Νιτσιάκος
Βασίλης Νιτσιάκος
Αυτοί λοιπόν που θέλησαν να ξεχάσουν την ταπεινή τους καταγωγή, υιοθέτησαν, όταν ξεπέρασαν τα συµπλέγµατα κατωτερότητας, το αστικό σύνθηµα «επιστροφή στις ρίζες», αλλά οι ρίζες ήταν πια ξεραµένες και έπρεπε να τις ξαναφυτέψουν

Παράδοση και νεωτερικότητα

επόμενο άρθροnext-article
Ακρόπολη/Eurokinissi
Ακρόπολη/Eurokinissi

Είναι σχεδόν κανόνας η παράδοση να αντιµετωπίζεται σαν απολίθωµα, να αναζητείται περισσότερο ανάµεσα στους νεκρούς παρά στους ζωντανούς. Είναι στερεότυπο η αντιπαράθεσή της µε τη νεωτερικότητα, µε κάθε νεωτερισµό, µε όρους αξιολογικής κρίσης πάντοτε. Το παλιό είναι καλό. Ο,τι µας παραδίδεται από τις προηγούµενες γενιές είναι «γνήσιο», «αυθεντικό», «ιερό». Κάθε αλλαγή είναι απειλή και αντιµετωπίζεται σαν αλλοίωση και όχι ως ιστορική εξέλιξη. Πρώτα πρώτα πρέπει να αναρωτηθούµε κατά πόσο η «παράδοση» είναι το αντίθετο της νεωτερικότητας ή είναι προϊόν της. Η έννοια της παράδοσης δεν υφίσταται παρά µόνο στο πλαίσιο της νεωτερικότητας.

 

Οι κοινωνίες που ζουν µέσα σε αυτό που εµείς ονοµάζουµε «παράδοση» δεν διαθέτουν αυτή την έννοια. Αυτό που εµείς λέµε «παράδοση» είναι η δική τους καθηµερινή πραγµατικότητα, η πραγµατική ζωή τους. ∆εν είναι ένα αντικείµενο που χρήζει µελέτης, προστασίας, αναβίωσης κ.λπ. Για να γίνει αυτό παράδοση, πρέπει να υπάρξει µια µετάβαση σε έναν νέο τρόπο ζωής, πρέπει να βγούµε, να φύγουµε από αυτό. Για να γίνει κάτι «λαϊκό», πρέπει να προηγηθεί εξαστισµός, πρέπει να προκύψει ιστορικά η αστική τάξη, το αστικό ως κοινωνική και πολιτισµική κατηγορία. Το λαϊκό είναι και αυτό, λοιπόν, προϊόν της αστικής σκέψης, του αστικού µετασχηµατισµού.

Οι όροι «παραδοσιακός» και «λαϊκός» δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο αυτών που εµείς εκ των υστέρων και απέξω αποκαλούµε έτσι. Αν θεωρήσουµε την παράδοση επινόηση της νεωτερικότητας, τότε, πέραν της αποδοχής της άποψης περί της ιστορικής συγκρότησής της, θα πρέπει να την εννοήσουµε και ως µια δυναµική διαδικασία, ως ένα σύνολο προδιαγραφών, υλικών και πνευµατικών, χρήσιµων για την ευηµερία και την αναπαραγωγή µιας κοινωνίας. Η αντικειµενοποίηση της παράδοσης στο πλαίσιο της αστικής δοµικής νοσταλγίας προσλαµβάνει πολλαπλές διαστάσεις και εκφράσεις. Πάνω από όλα, η παράδοση-τρόπος ζωής δίνει τη θέση της στην παράδοση-γνώση ή στη γνώση της παράδοσης, µε τη διαµεσολάβηση κεντρικών θεσµών που ελέγχονται από τους ιδεολογικούς µηχανισµούς του κράτους. Ωστόσο, οι κρατικοί θεσµοί δεν είναι οι µόνοι φορείς διατήρησης, επινόησης, διάδοσης κ.ο.κ. της παράδοσης.

Από τη Μεταπολίτευση και έπειτα οι κύριοι φορείς που ασχολούνται συστηµατικά µε την παράδοση είναι οι πολυώνυµοι σύλλογοι (πολιτιστικοί, εκπολιτιστικοί, µορφωτικοί, εξωραϊστικοί κ.λπ.). Ολο αυτό το κίνηµα συνοψίζεται σε µια νοσταλγική ενατένιση του αγροτικού παρελθόντος, ενός παρελθόντος που δεν ήταν τόσο ιδεατό όσο το παρουσιάζουν οι σχετικές ρητορικές, αναβιώσεις και αναπαραστάσεις κάθε είδους. Πρόκειται για το φαινόµενο του φολκλορισµού, που ωραιοποιεί το παρελθόν και εξαντλείται σε υµνολόγια και παραστάσεις δρωµένων στο πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων τουριστικού ή πανηγυρικού χαρακτήρα. Σε όλο αυτό το φαινόµενο ενυπάρχει µια αντίφαση, που συνδέεται µε τη συγκεχυµένη και σχιζοειδή σχέση µας µε το κοντινό παρελθόν µας, µια αντίφαση και µια σύγχυση που παράγει και αναπαράγει ένα πρόβληµα ως προς τη συλλογική µας ταυτότητα. Ενα παρελθόν που αφήσαµε πίσω «πετώντας µαύρη πέτρα», έναν σκληρό και υποτιµηµένο τρόπο ζωής, τον χωριάτικο τρόπο ζωής, που η (µικρο)αστική ιδεολογία στιγµάτισε µε τον χειρότερο τρόπο, µε αποτέλεσµα οι πρώην χωριάτες όχι µόνο να επιδιώκουν διακαώς τον «αποβλαχισµό» τους και την ένταξή τους στις µάζες των µικροαστών των πόλεων αλλά και να ντρέπονται για την καταγωγή τους, για τις χωριάτικες ρίζες τους.

Αυτοί λοιπόν που θέλησαν να ξεχάσουν την ταπεινή τους καταγωγή υιοθέτησαν, όταν ξεπέρασαν τα συµπλέγµατα κατωτερότητας, το αστικό σύνθηµα «επιστροφή στις ρίζες», αλλά οι ρίζες ήταν πια ξεραµένες και έπρεπε να τις ξαναφυτέψουν. Ετσι άρχισαν οι αναβιώσεις και οι αναπαραστάσεις σε ένα πλαίσιο ωραιοποίησης και επινόησης ή επένδυσης παραδόσεων µε νέα νοήµατα. Υστερα ήρθαν και τα ευρωπαϊκά προγράµµατα ανάπτυξης (αγροτουρισµός, οικοτουρισµός) και αργότερα η «άυλη πολιτιστική κληρονοµιά» της UNESCO, και τη φολκλοροποίηση ακολούθησε η εµπορευµατοποίηση, µια ολόκληρη βιοµηχανία, η οποία παράγει εκτός από παραδοσιακά προϊόντα και ιδεολογία. Ενα «µετά» που µας επιστρέφει σε έναν νέο οιονεί ροµαντισµό, όπου αναζητούµε πνευµατικές-ψυχολογικές διεξόδους στα αδιέξοδα της µεταβιοµηχανικής πια εποχής.

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • πολιτιστική κληρονομιά
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 24.03.2023 07:32
Ρεύμα: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση τον Απρίλιο
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 24.03.2023 03:30
Συντάξεις: Μπαράζ πληρωμών και «μπόνους» την επόμενη εβδομάδα - Ποιοι πάνε ταμείο
MENSHOUSE
5 λέξεις για να τον θυμούνται για πάντα: Η ιστορική βρισιά του αθυρόστομου Καραϊσκάκη στους Τούρκους λίγο πριν ξεψυχήσει
MENSHOUSE
«Κάψτε τους καλογέρους»: Η εκδίκηση του Κολοκοτρώνη μετά την ατιμωτική προδοσία που έφερε το βίαιο τέλος του αδερφού του

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
06-10-2021 16:56
Ο λαός θα τσακίσει τον φασισμό
02
25.01.2022 09:55
Γιατί οι πολίτες δεν εκτιμούν την πολιτική;
03
06.02.2022 10:02
Στο λαβύρινθο του σούπερ μάρκετ
04
16.04.2022 11:07
Από τον Βύζαντα… στον Ερντογάν!
05
24.05.2022 12:30
Μητσοτάκης γιοκ και ο λύκος που κλαίει

POPULAR VIDEOS

Κεντρικό δελτίο 25/03/2023
Κεντρικό... | 25.03.2023 20:01
Κεντρικό δελτίο 25/03/2023
Αθλητικό δελτίο 25/03/2023
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 25.03.2023 19:55
Αθλητικό δελτίο 25/03/2023
Στα «μαχαίρια» το Ρωσικό Υπ. Άμυνας με την ομάδα Βάγκνερ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 25.03.2023 20:50
Στα «μαχαίρια» το Ρωσικό Υπ. Άμυνας με την ομάδα Βάγκνερ
Κεντρικό δελτίο 24/03/2023
Κεντρικό... | 24.03.2023 19:59
Κεντρικό δελτίο 24/03/2023
Η Ρωσία θα  μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 25.03.2023 21:09
Η Ρωσία θα μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία