• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Το νέο άνοιγμα Ζελένσκι στις ΗΠΑ για το Ουκρανικό και οι αιχμές για την Ευρώπη – Σκληρές διαπραγματεύσεις στο ΜαϊάμιΑνυποχώρητοι οι αγρότες : Τα σχέδια για τις γιορτές – Αποφασισμένοι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεωνΓαλλία: Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 26χρονο που απειλούσε με μαχαίρι περαστικούςΕφιάλτης για 15χρονη στο Ηράκλειο: Άνδρας δημοσίευσε στο διαδίκτυο γυμνές φωτογραφίες της
δημοφιλές τώρα: Ο Ιβάν Σαββίδης στους εργαζόμενους του OPEN: «Δεν τα έχω πει ακόμα όλα στην Ελλάδα»
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   10.09.2020 09:34
Βούλα Κεχαγιά
Βούλα Κεχαγιά

Πολιτικό Ρεπορτάζ

Ο σύγχρονος ΣΥΡΙΖΑ, το αναγκαίο φρεσκάρισμα κι ο Τσίπρας που δεν είναι Παπανδρέου

Ο ΣΥΡΙΖΑ για να είναι σύγχρονος δεν μπορεί να είναι ένα στατικό κόμμα που στηρίζεται σε εσωτερικά στερεότυπα

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Ζάκυνθο/Eurokinissi
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Ζάκυνθο/Eurokinissi

Το σύνθημα «Γιώργο άλλαξέ τα όλα» είχε γίνει σλόγκαν όταν το 2004 ο Παπανδρέου ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παίρνοντας τότε το περίφημο «δαχτυλίδι» από τον Κώστα Σημίτη. Ο Γ. Παπανδρέου έκανε αλλαγές, επέβαλε καινοτομίες στον τρόπο λειτουργίας ενός πολιτικού κόμματος πχ ανάδειξη προέδρου από τη βάση  και ανέδειξε νέα πρόσωπα στο προσκήνιο προκαλώντας πολλές φορές ακόμη και την οργή ή και τα απαξιωτικά σχόλια των αντιπάλων του. Κάποιες από τις επιλογές του, τού βγήκαν, κάποιες όχι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2020 ελάχιστες ομοιότητες έχει με το ΠΑΣΟΚ του 2004. Ομοίως, ο Αλέξης Τσίπρας ως ηγέτης έχει μία εντελώς διαφορετική πολιτική κουλτούρα και προσέγγιση των πραγμάτων από εκείνην του Γιώργου. Ο Παπανδρέου για παράδειγμα προανήγγειλε δημοψήφισμα και υπό το βάρος των αντιδράσεων εντός και εκτός Ελλάδας (ποιος ξεχνά την περίφημη συνάντηση στις Κάννες), εντός και εκτός του κόμματός του, ανακάλεσε και στην συνέχεια παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και αρχηγός. Στον αντίποδα Τσίπρας όταν έφθασε σε αδιέξοδο με τους δανειστές προκήρυξε δημοψήφισμα και παρά τις πιέσεις/τελεσίγραφα που δέχτηκε απ’ έξω κι από μέσα προχώρησε, το κέρδισε, ακολούθως ψήφισε νέο πρόγραμμα και μετά οδήγησε την χώρα σε εκλογές για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του.

Η όποια λοιπόν ομοιότητα βρίσκεται στο αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση. Σε πρόσωπα, σε πολιτικές, στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ένας ηγέτης τις αλλαγές που συντελούνται. Ο Τσίπρας, κρίνοντας από τις αλλαγές που έκανε τις τελευταίες ημέρες τόσο σε επίπεδο γραμματέα και εκπροσώπων του κόμματος όσο και στους τομεάρχες της κοινοβουλευτικής ομάδας δείχνει ότι αντιλαμβάνεται την απαίτηση της κοινωνίας για φρεσκάρισμα. Ένα αίτημα που αποτυπώθηκε και στις κάλπες του Ιουλίου του 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ για να είναι σύγχρονος δεν μπορεί να είναι ένα στατικό κόμμα που στηρίζεται σε εσωτερικά στερεότυπα. Οφείλει να είναι ένα κόμμα που μετεξελίσσεται και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της εποχής, στις ανάγκες των αριστερών και προοδευτικών πολιτών που αναζητούν την πολιτική τους έκφραση. Το φρεσκάρισμα βεβαίως δεν μπορεί να περιορίζεται στα πρόσωπα αλλά ταυτόχρονα να αγγίζει ιδέες, αντιλήψεις και πολιτικές.

Διαβάστε ακόμη

Το νέο άνοιγμα Ζελένσκι στις ΗΠΑ για το Ουκρανικό και οι αιχμές για την Ευρώπη – Σκληρές διαπραγματεύσεις στο Μαϊάμι

Ανυποχώρητοι οι αγρότες: Τα σχέδια για τις γιορτές – Αποφασισμένοι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Αναφορές για πάνω από 500 διαγραμμένες σελίδες από τα αρχεία Έπσταϊν - Σφοδρή πολιτική σύγκρουση για τις νέες αποκαλύψεις

«Δε θέλω να με πλησιάσει ποτέ»: Ασφαλιστικά μέτρα κατά του Νίκου Παππά θα καταθέσει ο Νίκος Γιαννόπουλος

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ΣΥΡΙΖΑ
  • Αλέξης Τσίπρας
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr