• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Η Κομισιόν «παγώνει» επ’ αόριστον ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 210 δισ. ευρώ - Ποιες χώρες εξέφρασαν ενστάσειςΦρίκη στην Ανάβυσσο: Άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν μεσογειακή φώκιαΠρωτοφανές: Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν εισέβαλλε απρόσκλητος στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν - Τον έστησαν 40 λεπτάΣυναγερμός από ΕΦΕΤ: Ανακαλεί τα Oreo Cheesecakes
δημοφιλές τώρα: Η ιστορία του Γάλλου που κέρδισε 17 εκατ. ευρώ στο Λόττο και σήμερα ζει σε εργατικές κατοικίες
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   21.01.2019 17:23
Ευάγγελος Χεκίμογλου
Ευάγγελος Χεκίμογλου

Οργανα και εργαλεία

Εδώ και 30 χρόνια ολοένα και περισσότεροι Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  

Από το ελληνικό σχολείο αποφοιτούν πάσχοντας από οξεία λεξιπενία. Στα πανεπιστήµια του εξωτερικού έρχονται σε επαφή µε στοιχειώδεις έννοιες, τις οποίες δεν γνωρίζουν στη γλώσσα τους. Οταν επιστρέφουν στην Ελλάδα, αντί να αναζητήσουν την αντίστοιχη ελληνική διατύπωση, «ελληνοποιούν» (χωρίς να εξελληνίζουν) τον αγγλικό όρο που έχουν µάθει και τον χρησιµοποιούν ανενδοιάστως.

Συνήθως η «ελληνοποίηση» είναι λανθασµένη, διότι οι ελληνοποιούντες δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Ετσι έχει διαµορφωθεί µια τεχνητή ορολογία που όχι µόνον είναι ξένη προς την ελληνική γλώσσα, αλλά και προσβάλλει το γλωσσικό αίσθηµα (όσο απέµεινε δηλαδή).

Το πλέον πρόσφατο παράδειγµα είναι το ρήµα «εργαλειοποιώ», που αποτελεί κατά λέξη -και λανθασµένη- µετάφραση του αγγλικού ρήµατος «instrumentalize», όπερ σηµαίνει: (α) Εκτελώ µουσικό κοµµάτι µε τη χρήση µουσικού οργάνου. (β) Ενορχηστρώνω. (γ) Χρησιµοποιώ κάτι ως µέσο για να επιτύχω ένα σκοπό (to use as a means to an end).

Στην απόδοση του «instrumentalize» ως «εργαλειοποιώ» υπάρχουν δύο βασικά λάθη: (α) ∆εν παίζουµε µουσική µε εργαλεία, αλλά µε όργανα. (β) Στα ελληνικά λέµε ότι ο Α έγινε όργανο του Β, ουδέποτε ότι ο Α έγινε εργαλείο του Β. Αλλο πράγµα είναι το όργανο (βιολί) και άλλο το εργαλείο (τσουγκράνα).

Μπορείς να χρησιµοποιήσεις ένα βιολί και να παίξεις όποιο κοµµάτι θέλεις. Η τσουγκράνα έχει µία και αποκλειστική χρήση – αν και µερικοί δηµόσιοι άνδρες δεν την ξεχωρίζουν από το βιολί.

Οσάκις κάποιος πολιτικός λέγει ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί το «Μακεδονικό» για να διαλύσει την αντιπολίτευση ή ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί το «Μακεδονικό» για να διαλύσει την κυβέρνηση, προφανώς δεν εννοεί ότι ο κ. Τσίπρας εκτέλεσε κάποιο έργο του Χατζηδάκη ή ότι ο κ. Μητσοτάκης ενορχήστρωσε Σκαλκώτα. Αµφότεροι εννοούν ότι ο αντίπαλός τους χρησιµοποίησε το «Μακεδονικό» ως µέσο για να πετύχει κάτι εις βάρος τους.

Γιατί, λοιπόν, δεν λένε ότι η κυβέρνηση χρησιµοποιεί το «Μακεδονικό» για να διαλύσει την αντιπολίτευση ή ότι η αντιπολίτευση χρησιµοποιεί το «Μακεδονικό» για να διαλύσει την κυβέρνηση; Προς τι ο σολοικισµός; Γι’ αυτό, κύριε Γαβρόγλου µου, σας έχω πει τόσες φορές: Καθιερώστε γλωσσικές εξετάσεις για τους βουλευτές και τους υπουργούς.

Ετσι θα βρουν δουλειά και όσοι εκπαιδευτικοί δεν προσληφθούν στο ∆ηµόσιο. Αδίκως διαδήλωναν οι άνθρωποι την προηγούµενη εβδοµάδα; 

Διαβάστε ακόμη

Ώρα μηδέν για τους αγρότες: Οι κρίσιμες αποφάσεις το Σάββατο στη Νίκαια και τα μηνύματα σε Μητσοτάκη

Γονίδιο καρκίνου: Πέθανε παιδί στην Ελλάδα που είχε γεννηθεί από το σπέρμα του Δανού δότη - Νοσεί και το αδελφάκι του

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: «Ο νόμος είναι νόμος» - Το πρώτο σχόλιο μετά το αλκοτέστ και το πρόστιμο

Πώς το DNA των πολικών αρκούδων μεταβάλλεται και προσαρμόζεται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής

επόμενο άρθρο  
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr