• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Στάση εργασίας στα λεωφορεία σήμερα - Οι ώρες και οι γραμμές που δεν επηρεάζονταιΚαρυστιανού: Το σύστημα αποκαλύπτει και πάλι το μίσος και τη διαβολή σε βάρος μουΚυψέλη: Σε αναβρασμό οι μαθητές του σχολείου μετά το μαχαίρωμα - Κλείδωσαν τους διευθυντές μέσα«Ψυχρολουσία» για τους αγρότες: Αντί να λάβουν την ενίσχυση, ο ΕΛΓΑ τους πήρε τα χρήματα πίσω - Το υπουργείο «τα ρίχνει» σε εργαζόμενο
δημοφιλές τώρα: Νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα των αστυνομικών με τα «φακελάκια»: Τους πλήρωναν ανακαινίσεις,...
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   03.02.2019 16:30
Ευάγγελος Χεκίμογλου
Ευάγγελος Χεκίμογλου

Το µυστήριο του κόκκινου σάκου

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ευκλείδης Τσακαλώτος

Άν μπεις σε μία τράπεζα και ζητήσεις δάνειο, το πιθανότερο είναι να σε πάρουν για τρελό. Ακριβώς το αντίθετο συνέβαινε παλαιότερα: Αν αρνιόσουν να δεχτείς το προσφερόµενο δάνειο, ερχόταν ψυχίατρος να σε εξετάσει. Προϋπήρξε και η εποχή που απλώς πήγαινες στην τράπεζα καθαρός και σιδερωµένος και, εφόσον είχες ακίνητο να υποθηκεύσεις, το δάνειο το έπαιρνες.

Επί τέσσερα χρόνια το σήµα κατατεθέν της Ελλάδας ήταν ο κόκκινος σάκος του κυρίου Τσακαλώτου. Πόσες φορές µπαινοβγήκε ο σάκος αυτός στο Χίλτον; Πόσες φορές τον είδαµε στην τηλεόραση γκρο πλαν να µεταφέρει την υπόσχεση ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις; Πόσες φορές ετάισε τους «θεσµούς» µε θεσµόχορτο; Η Οικονοµική Ιστορία της Ελλάδας θα γραφτεί µελλοντικά µε βάση τα πηγαινέλα του κόκκινου σάκου.

Ο ιστορικός, µάλιστα, θα πρέπει να ανατρέξει µέχρι τον Αίσωπο, στην εποχή του οποίου οι Ελληνες δεν κουβαλούσαν έναν, αλλά δύο σάκους. Στον µπροστινό τοποθετούσαν ό,τι είχαν να εισπράξουν και στον οπίσθιο ό,τι είχαν να πληρώσουν. Σιγά σιγά ο µπροστινός σάκος άρχισε να µικραίνει, µέχρι που εξαφανίστηκε, διότι ο Ελληνας δεν περίµενε πλέον να εισπράξει οτιδήποτε. Αντιθέτως, έπρεπε να πληρώσει ολοένα και περισσότερα, οπότε το µέγεθος του οπίσθιου σάκου συνεχώς µεγάλωνε. Ετσι καταλήξαµε στον µεγάλο κόκκινο σάκο του κυρίου Τσακαλώτου.

Μια μέρα, όµως, ο κόκκινος σάκος εξαφανίστηκε. Αντ’ αυτού, ο υπουργός εθεάθη µε έναν µαύρο. Ισως -εν όψει της εκδόσεως οµολογιακού δανείου- ο κύριος Τσακαλώτος σκέφτηκε να βελτιώσει την εµφάνισή του, όπως βάζαµε άλλοτε τα καλά µας για να ζητήσουµε δάνειο από την τράπεζα.

Αλλά τι απέγινε ο κόκκινος σάκος; Μερικοί υποστηρίζουν ότι ο υπουργός τον έκαψε την ηµέρα που τελείωσε το µνηµόνιο. Αλλοι λένε ότι τον έκρυψε, γιατί µπορεί στο µέλλον να χρειαστεί. Ηταν εµβληµατικός ο σάκος όσο τον βλέπαµε· εµβληµατικός παραµένει και τώρα που η τύχη του αγνοείται.

Διαβάστε ακόμη

«Ψυχρολουσία» για τους αγρότες: Αντί να λάβουν την ενίσχυση, ο ΕΛΓΑ τους πήρε τα χρήματα πίσω - Το υπουργείο «τα ρίχνει» σε εργαζόμενο

Καθηγητής που ήθελε να «σπάσει» κατάληψη έπιασε δάχτυλα μαθητή με κόφτη - Ο 17χρονος τού φώναζε να σταματήσει

Καρυστιανού: Το σύστημα αποκαλύπτει και πάλι το μίσος και τη διαβολή σε βάρος μου

Η Μίνα Καραμήτρου μιλάει μόνο σε... δύο τύπους από σπίτι: Δύο Τύποι Απο Σπίτι (Ep9)

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • τσάντα
  • Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr