• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Υπόθεση Παναγόπουλου: Στο «μικροσκόπιο» και πολιτικά πρόσωπα - Διευρύνεται η έρευνα της Αρχής για το ΞέπλυμαΟικογενειακή τραγωδία στην Ελευσίνα: Σκότωσε τη μητέρα της προσπαθώντας να παρκάρειΒίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που ο 25χρονος στην Πύλο επιτίθεται στον κουρέα επειδή δεν του αρέσε...το αποτέλεσμαΥπόθεση Έπσταϊν: Η Μάξγουελ θα μιλήσει μόνο αν της δώσει χάρη ο Τραμπ - «Θα πάρουμε επιτέλους απαντήσεις»
δημοφιλές τώρα: Ινδία: Οι γυναίκες που σκαρφαλώνουν υψόμετρα χιλιάδων μέτρων για να προστατεύσουν τη λεοπάρδαλη του...
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   13.02.2019 14:20
Έθνος Γνώμη
Έθνος Γνώμη-

Οι αριθµοί της αναθεώρησης

Παιδιάστικα παιχνίδια θυµίζουν οι «µάχες» που ξεκίνησαν στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγµατος

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό   ┋

επόμενο άρθρο  
Φωτογραφία αρχείου (Intime)
Φωτογραφία αρχείου (Intime)

Ειδικά τα δύο µεγάλα κόµµατα αρνούνται να αντιληφθούν ότι τα «κόλπα» µε τις 151 και τις 180 βουλευτικές ψήφους είναι γνωστά σε όλους και οδηγούν σε αδιέξοδα.

Οπως είναι γνωστό, το Σύνταγµά µας προβλέπει αναθεώρηση δύο φάσεων, πριν και µετά από εκλογές. Αν η πρόταση για την αναθεώρηση µίας διάταξης συγκεντρώσει 151 βουλευτικές ψήφους πριν από τις εκλογές, τότε στην πρώτη σύνοδο της επόµενης Βουλής απαιτούνται τα τρία πέµπτα των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφοι – και το αντίστροφο.

Εσχάτως η κυβερνητική πλειοψηφία υιοθέτησε την άποψη ότι η δεύτερη Βουλή δεσµεύεται ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης για κάθε διάταξη, κάτι που προφανώς δεν ισχύει, καθώς µετά τις εκλογές ενδεχοµένως να υπάρχουν άλλοι κοινοβουλευτικοί συσχετισµοί, και µάλιστα νωποί.

Από την άλλη πλευρά, η αξιωµατική αντιπολίτευση -θεωρώντας προφανώς ότι θα διαθέτει πλειοψηφία µετά τις εκλογές- ζητεί ουσιαστικά «λευκή επιταγή», δηλαδή να απαιτείται απλώς απόλυτη πλειοψηφία για τις αλλαγές. Πρέπει να είναι σαφές ότι η συνταγµατική αναθεώρηση είναι µια άσκηση συναίνεσης.

Στην πραγµατικότητα η µόνη διασφάλιση ότι το Σύνταγµα δεν θα γίνει έρµαιο µιας συγκυριακής πλειοψηφίας είναι µια συµφωνία των κοµµάτων ότι καµία διάταξη δεν θα αλλάξει µε λιγότερες από 180 ψήφους – µε ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για τις ψηφοφορίες που θα γίνουν σε αυτήν τη Βουλή το επόµενο διάστηµα.  

Διαβάστε ακόμη

Η δύσκολη επόμενη μέρα για τους επιζώντες στη Χίο - Τα κλειστά κέντρα κράτησης και ο αγώνας δρόμου για άσυλο

Υπόθεση Παναγόπουλου: Στο «μικροσκόπιο» και πολιτικά πρόσωπα - Διευρύνεται η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα

Χολιγουντιανή ληστεία στην Ιταλία: Οι δράστες παρίσταναν τους αστυνομικούς και ανατίναξαν χρηματαποστολή

Οι γυναίκες που σκαρφαλώνουν υψόμετρα χιλιάδων μέτρων στην Ινδία για να προστατεύσουν τη λεοπάρδαλη του χιονιού

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Αναθεώρηση του Συντάγματος
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr