Τεστ µνήµης

Επιτέλους, τα κόµµατα βρήκαν ένα θέµα στο οποίο συµφωνούν: έπειτα από τη συνέντευξη του κ. Τσακαλώτου στο CNBC, είναι φανερό ότι ΣΥΡΙΖΑ, Ν∆ και ΚΙΝΑΛ συµπίπτουν στην ανάγκη να περιοριστούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσµατα, που µας έχουν επιβάλει οι δανειστές. Συµπίπτουν µεν, αλλά µε τέτοιον τρόπο ώστε να µην το καταλάβουµε: η αξιωµατική αντιπολίτευση πέρασε αρκετές ώρες πριν συµφωνήσει ότι ο υπουργός Οικονοµικών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προαναγγείλει εκλογική νίκη της Ν∆ – και στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος τους… κατατρόπωνε ξαναβγάζοντας στη δηµοσιότητα τα θηριώδη πλεονάσµατα για τα οποία είχε δεσµευτεί η κυβέρνηση Σαµαρά.
Εν ολίγοις, σε δουλειά να βρισκόµαστε: συµφωνούµε, αλλά δεν συµφωνούµε – και σε κάθε περίπτωση φταίνε οι άλλοι και όχι εµείς. Το ωραίο είναι ότι για το συγκεκριµένο θέµα κανείς δεν έχει δίκιο: πράγµατι, οι κ. Σαµαράς και Βενιζέλος είχαν δεσµευτεί για υπερβολικά πλεονάσµατα – µε πολύ υψηλές παραδοχές για την ανάπτυξη, αλλά δεν έχει σηµασία. Οµως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που πάλεψε για να µειώσει τους στόχους, εµφάνισε εντέλει µεγαλύτερα πλεονάσµατα και από εκείνα για τα οποία είχαν δεσµευτεί οι προηγούµενοι!
Αλλά όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν: σηµασία έχει τι γίνεται από δω και πέρα. Κι αν όλοι συµπίπτουν στο ότι πρέπει η χώρα να διεκδικήσει χαµηλότερα πλεονάσµατα, ιδού πεδίον δόξης λαµπρό. Ας πάνε όλοι µαζί στους δανειστές -πριν από τις εκλογές- και ας τα συµφωνήσουν.
Αλλά πριν από τις εκλογές: µην το αφήσουν για αργότερα, όταν θα έχει γίνει ό,τι είναι να γίνει και οι µεν θα είναι στην κυβέρνηση και οι άλλοι στην αντιπολίτευση – και θα ξαναγυρίσουµε στα γνωστά. Μαζί µε τα κόκκινα δάνεια, το ζήτηµα των υπερπλεονασµάτων είναι κοµβικό για να επανέλθει η χώρα στις ράγες της ανάπτυξης. Οσο παραµένει ζητούµενο να πετυχαίνει η χώρα τέτοιους στόχους, πολύ δύσκολα θα γυρίσει η Ελλάδα στην κανονικότητα.
Ολα τα κόµµατα εξουσίας έχουν πλέον χειριστεί µνηµόνια – και µε την έννοια αυτή, όλοι έχουν πιάσει το καυτό σίδερο. Μπορεί ο καθένας να υποστηρίζει ότι το «δικό του» µνηµόνιο ήταν το λιγότερο κακό – αλλά οι πολίτες γνωρίζουν πια και πώς µπήκαµε σε αυτήν την κρίση και πώς προσπαθούµε να βγούµε. Το τελευταίο που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία είναι µια επαναφορά του πολιτικού κλίµατος στις «ωραίες» εποχές του 2008- 2009, όταν τα κόµµατα της αντιπολίτευσης έβρισκαν ισχνά τα κίνητρα για την αγορά ΙΧ 4Χ4. Τώρα πια όλοι ξέρουν – και επειδή τα χρόνια που πέρασαν δεν είναι πολλά, όλοι θυµούνται…
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Gowise.gr, Κάνε σύγκριση ανμέσα απο 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
