• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Πρόεδρος πάνω από τον νόμο; Η απειλή Τραμπ για ισοπέδωση του Ιράν και καρέ-καρέ το «ναυάγιο» της διπλωματίαςΤο Ιράν αναβάθμισε τις πυραυλικές του εγκαταστάσεις: Το βίντεο των Φρουρών της ΕπανάστασηςΦρίκη στις ΗΠΑ: Ένοπλος σκότωσε οκτώ παιδιά στη ΛουιζιάναΤο Ιράν απορρίπτει τον β' γύρο συνομιλιών λόγω των «υπερβολικών απαιτήσεων των ΗΠΑ»
δημοφιλές τώρα: Market Pass: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για το voucher τροφίμων
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   28.02.2019 14:28
Γιώργος Καπόπουλος
Γιώργος Καπόπουλος

Σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν: Πέρα από το Κασµίρ

Ποια είναι η µεγάλη εικόνα γύρω από το Κασµίρ;

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
(AP)
(AP)

Για ποιον λόγο η παγωµένη σύγκρουση Ινδίας - Πακιστάν στην περιοχή αυτή έγινε ξανά θερµή; Καθοριστική σηµασία έχει η δυναµική αναβάθµισης του Πακιστάν στο πλαίσιο της πολιτικής Τραµπ απέναντι στο Ιράν, µε σηµείο αναφοράς τις διαπραγµατεύσεις των ΗΠΑ µε τους Ταλιµπάν για την επόµενη µέρα στο Αφγανιστάν.

Συµµετοχή και -πολύ περισσότερο- κυριαρχία των Ταλιµπάν στην κυβέρνηση της Καµπούλ σηµαίνουν πρώτα και πάνω απ’ όλα επικυριαρχία του Πακιστάν στο Αφγανιστάν και ταυτόχρονα συρρίκνωση της επιρροής του Ιράν, που παραδοσιακά στήριζε και στηρίζει τη βόρεια συµµαχία.

Οι Ταλιµπάν προέρχονται από την εθνότητα των Παχτούνων, που πλειοψηφεί στο Αφγανιστάν αλλά και στην όµορη βορειοδυτική επαρχία του Πακιστάν. Μια επιστροφή, δηλαδή, στην κατάσταση πραγµάτων της περιόδου 1996-2001, όταν οι Ταλιµπάν κυβερνούσαν την Καµπούλ υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του Ισλαµαµπάντ.

Ετσι, οτιδήποτε συµβαίνει στο Κασµίρ καταγράφεται στο Νέο ∆ελχί ως µήνυµα του Ισλαµαµπάντ ότι διεκδικεί ενισχυµένο ρόλο τόσο στους διµερείς µε την Ινδία συσχετισµούς όσο και συνολικά στις περιφερειακές ισορροπίες στη Νοτιοδυτική Ασία.

Είναι σαφές ότι βρισκόµαστε µπροστά στις πρώτες παρενέργειες της προσεχούς αµερικανικής αναδίπλωσης-απόσυρσης από το Αφγανιστάν.

Σε ποιον βαθµό τα παραπάνω θα επηρεάσουν δυσµενώς τις διµερείς σχέσεις ΗΠΑ - Ινδίας, που έχουν καταγράψει τα τελευταία χρόνια σηµαντική πρόοδο, µε κοινό παρονοµαστή ζωτικών συµφερόντων την αντιµετώπιση της ισχυροποίησης της Κίνας; Θα φέρουν οι περιφερειακές φιλοδοξίες του Πακιστάν -µε τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας και των κρατών του Κόλπου, αλλά και µε την ανοχή των ΗΠΑ- πιο κοντά το Νέο ∆ελχί µε την Τεχεράνη; Στην πολυπαραµετρική παραπάνω εξίσωση περιφερειακών ισορροπιών, που αφορούν συνολικά τη Νοτιοδυτική Ασία, είναι βέβαιο ότι θα δηλώσει «παρών» και η Μόσχα.

Διαβάστε ακόμη

Σφοδρή επίθεση Τραμπ στο Ιράν: «Τέλος το καλό παιδί» - Στέλνει διαπραγματευτές στο Πακιστάν

Παράσυρση 16χρονης στη Λιοσίων: Συνελήφθη ο οδηγός της μηχανής - Το χρονικό της υπόθεσης

«Θα εμπλακούν και άλλα πρόσωπα» λέει ο δικηγόρος της οικογένειας της 19χρονης Μυρτώς

Ο Μακρόν στην Αθήνα: Ανανεώνεται η συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας σε ασφάλεια, άμυνα - Τι θα συζητήσουν με Μητσοτάκη

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Πακιστάν
  • Ινδία
  • Κασμίρ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr