• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Πανελλήνιες 2026: Τα θέματα που έπεσαν σε Αρχαία, Μαθηματικά και ΒιολογίαΜεγάλη επιχείρηση του ελληνικού FBI για παράνομες επιδοτήσεις από ΟΠΕΚΕΠΕ σε Κοζάνη και Αγρίνιο - 13 συλλήψειςΣοβαρό τροχαίο στο Μενίδι: Τρίχρονος παρασύρθηκε από αυτοκίνητο - Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάστασηΝέα ανάφλεξη στα Στενά του Ορμούζ: Πλήγματα από τις ΗΠΑ σε δεξαμενόπλοιο και στο νησί Κεσμ - Αντίποινα του Ιράν σε γειτονικές χώρες
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   18.03.2019 14:12
Γιώργος Καπόπουλος
Γιώργος Καπόπουλος

Τέταρτος μήνας στο δρόμο για τα κίτρινα γιλέκα

Η εικόνα στα ΜΜΕ ότι οι διαµαρτυρίες φυλλορροούν διαψεύστηκε από την εσπευσµένη επιστροφή του Μακρόν στο Παρίσι

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

Κίτρινα Γιλέκα/(AP Photo/Christophe Ena)
Κίτρινα Γιλέκα/(AP Photo/Christophe Ena)
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Το νέο κύµα βίαιων συγκρούσεων προχθές Σάββατο στο κέντρο του Παρισιού ανάµεσα στα «Κίτρινα Γιλέκα» και στην αστυνοµία σηµάδεψε την παρέλευση τεσσάρων µηνών αναταραχής στη Γαλλία και συνέπεσε µε το τέλος του «Μεγάλου ∆ιαλόγου», µε ζητούµενο την αναζήτηση νέας κοινωνικής συναίνεσης που οργάνωσε ο Μακρόν στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το ερώτηµα που τίθεται πλέον είναι αν υπάρχουν άλλα όπλα στη φαρέτρα του Μακρόν ώστε να µη χάσει την πρωτοβουλία κινήσεων στο δίµηνο που αποµένει µέχρι τις ευρωεκλογές. Ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων συνδύασε µια πρωτοφανή στα χρονικά της χώρας σκληρή καταστολή µε µέτρα ενίσχυσης των εισοδηµάτων των ασθενέστερων στρωµάτων ύψους 10 δισ. ευρώ.

Με τα σηµερινά δεδοµένα δεν είναι ξεκάθαρο αν η βίαιη καταστολή εµποδίζει τη διαµαρτυρία να πάρει τη µορφή γενικευµένης εξέγερσης ή αν είναι ο αποφασιστικός παράγων που συντηρεί τις κινητοποιήσεις κάθε Σάββατο. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τα µέτρα ενίσχυσης των χαµηλών εισοδηµάτων που δηµοσκοπικά δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώµενα αποτελέσµατα στον Μακρόν, ενώ στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο έχουν καταγραφεί ως αποµάκρυνση της Γαλλίας από την προσαρµογή στις επιταγές του Συµφώνου Σταθερότητας.

Στο επίπεδο των πολιτικών προσδοκιών για τις ευρωεκλογές είναι φανερό ότι ο Μακρόν επενδύει στις λίστες που θα διεκδικούν την εκπροσώπηση των «Κίτρινων Γιλέκων», για να µειωθούν τα εκλογικά ποσοστά τόσο του Εθνικού Συναγερµού της Λεπέν όσο και της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν. Σε κάθε περίπτωση η κυρίαρχη στα ΜΜΕ εικόνα µέχρι το Σάββατο ότι οι διαµαρτυρίες φυλλορροούν διαψεύστηκε από την εσπευσµένη επιστροφή του Μακρόν στο Παρίσι.

Εκεί όπου υπάρχει σιγή ασυρµάτου είναι η πιθανότητα προκήρυξης δηµοψηφίσµατος, µε απροσδιόριστο ερώτηµα, που θα διεξαγόταν ταυτόχρονα µε τις ευρωεκλογές, µια διαρροή που είχε καταγραφεί στα τέλη του Ιανουαρίου, µια προσπάθεια ανανέωσης της λαϊκής νοµιµοποίησης της εξουσίας. Τέλος βαρύνουσα δυσκολία για τον Μακρόν έχει η απόρριψη της πρότασής του για µεταρρύθµιση της Ευρωζώνης από το Βερολίνο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλη επιχείρηση του ελληνικού FBI για παράνομες επιδοτήσεις από ΟΠΕΚΕΠΕ σε Κοζάνη και Αγρίνιο - 13 συλλήψεις

Στο τερέν της οικονομίας η κρισιμότερη μάχη της κυβέρνησης - Έρχονται νέα μέτρα στο δρόμο προς τις κάλπες

Μεγάλη φωτιά σε διαμέρισμα στον Κορυδαλλό με έναν εγκλωβισμένο - Ακούγονται εκρήξεις

Κλάματα και... χοροπηδήματα: Η αντίδραση από τις πρωταθλήτριες την Βόρειας Κορέας όταν είδαν τον Κιμ Γιονγκ Ουν

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • κίτρινα γιλέκα
  • Εμανουέλ Μακρόν
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr