Τα «πρέπει» μιας πόλης σύγχρονης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Εδώ και χρόνια προσπαθώ με διάφορους τρόπους και μέσα να δώσω το στίγμα μιας ορθής – βιώσιμης διοίκησης μιας πόλης ή μιας περιφέρειας. Δυστυχώς, ως πολίτης της Θεσσαλονίκης, ελάχιστες ήταν οι εξαιρέσεις που άγγιξαν τις προσδοκίες μου. Μολαταύτα έλεγα και θα λέω, πως η δημόσια διοίκηση έχει μνήμη και συνέχεια. Και έτσι πρέπει να αντιλαμβάνονται οι ηγέτες του τόπου μια θέση υπεύθυνη στη δημόσια διοίκηση. Όταν αναλαμβάνετε, κυρίες και κύριοι, θέση στη δημόσια διοίκηση να γνωρίζετε πως εργάζεστε για όλη την κοινωνία, αφού πληρώνεστε από αυτήν. Θα έλεγα λοιπόν πως τα ζητήματα που απαιτούνται για μια πόλη με όραμα είναι τα ακόλουθα:
- Η Καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά. Καθαριότητα λοιπόν παντού και διαρκής ενημέρωση των πολιτών για τα αυτονόητα της καθαριότητας. Άμεση, απομάκρυνση όλων των εγκαταλειμμένων οχημάτων από όλες τις γωνιές της πόλης.
- Καθαριότητα δίχως θέσεις στάθμευσης ΙΧ, δεν γίνεται. Διασφάλιση, λοιπόν, χώρων στάθμευσης, με πρόγραμμα/τα και με συγκεκριμένους στόχους και παραδοτέα. Παράλληλα, ανάπτυξη κουλτούρας αστικοποίησης των πολιτών για το σεβασμό των ΑΜΕΑ.
- Γεωγραφικός προσανατολισμός. Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν σε ποιους δρόμους και διαμερίσματα βρίσκονται. Και μη μου πείτε ότι τα λέει το Google map. Αυτά είναι για τους απολίτιστους. Δεν μπορεί να βρίσκεσαι σε δρόμους χωρίς να ξέρεις την ονομασία τους. Δεν μπορεί με κάθε ανακαίνιση των καταστημάτων να αφαιρούνται πίνακες αναγραφής των οδών από τους ιδιοκτήτες.
- Αναβάθμιση των υπηρεσιών πρασίνου. Μια πόλη πρέπει να αναβαθμίζεται αναζητώντας διαρκώς λύσεις δημιουργίας πρασίνου και χώρων ανάπαυλας των πολιτών. Το περιαστικό δάσος πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή φύλαξη και φροντίδα αλλά και αξιοποίηση. Απομάκρυνση όλων των ξερών χόρτων και υπολειμμάτων κλαδέματος των δένδρων από όλους τους χώρους δημόσιους πρωτίστως.
- Αξιοποίηση με κάθε δυνατό τρόπο όλων των δημόσιων χώρων (ακόμα και για προσωρινή στέγαση απόρων), προς όφελος των πολιτών (π.χ. δημιουργία Δημοτικών Αποθηκών με ανταποδοτικό τέλος). Παράλληλα, στήριξη των αδύναμων νοικοκυριών με κάθε βοήθεια. Οριζόντια βοήθεια στο σπίτι για όλους τους ανήμπορους.
- Θέσπιση επιβράβευσης και αριστείας σε πολίτες και φορείς με δραστηριότητες υπέρ της ΠΟΛΗΣ.
- Συντήρηση του παράκτιου μετώπου της πόλης και διαρκή παρακολούθηση των χώρων αξιοποίησης αλλά και χρήσης του. Το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης είναι ο φυσικός τουριστικός προορισμός της.
- Κίνητρα και αντικίνητρα στη διοίκηση της πόλης.
- Κίνητρα και αντικίνητρα αναφορικά με τη ρύπανση για κάθε πολίτη και φυσικό πρόσωπο.
- Θέσπιση ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ με όλους τους πολιτικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη. (π.χ. ο Δήμος, η Περιφέρεια οφείλει να αναθερμάνουν τη σύνδεσή τους με το ΑΠΘ).
- Η δημιουργία του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΑΜΦΙΘ) δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Η πόλη της Θεσσαλονίκης δικαιούται ένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που θα είναι το κέντρο των μουσείων φυσικής ιστορίας των Βαλκανίων. Ο πλούτος των συλλογών του ΑΠΘ, που συγκεντρώνονται εδώ και πάνω από ένα αιώνα πρέπει να διατηρηθεί και να εκτεθεί στους πολίτες της πόλης και όχι μόνο. Η λειτουργικότητα ενός ΜΟΥΣΕΙΟΥ Φ.Ι. διεθνώς πλέον, αποτελεί κέντρο διάδοσης πολιτισμού και συνειδητής σύνδεσης των πολιτών με το φυσικό περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το σαμποτάρισμα των προσπαθειών όλων εκείνων που εδώ και μισό αιώνα αγωνίζονται για την ίδρυση του ΑΜΦΙΘ δεν πρόκειται να τους καθηλώσει. Πάντα θα υπάρχουν φωνές που θα δυναμώνουν μέρα με την μέρα. Οι ευθύνες στις πλάτες όλων.
- Διαρκή και ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για τα δρώμενα στην πόλη. Για την πυροπροστασία, την απορρύπανση, τις φυσικές καταστροφές για την προστασία των πολιτών. Η δημοτική ραδιοφωνία και τηλεόραση οφείλει να εργαστεί με όραμα για το μέλλον της ΠΟΛΗΣ.
Θα μου πείτε, μα τι λες άνθρωπε μου; όλα αυτά μπορούν να γίνουν; Επανερχόμενος αναφέρω πως η διοίκηση έχει συνέχεια. Ας βάλουμε τα θεμέλια της ορθής διοίκησης με στόχους και όραμα και θα δείτε σύντομα την επιβράβευση. Η πόλη έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Αυτό φάνηκε τα τελευταία 15 χρόνια. Τώρα απαιτείται όραμα και ποιοτική προσέγγιση του αναπτυξιακού σχεδίου. Πρέπει να ξεφύγουμε από τις ισχυρές δυνάμεις της συνήθειας και της συντήρησης. Πρέπει να κάνουμε άλμα. Ας γίνουμε ενεργοί πολίτες. Ας δούμε το μέλλον με αισιοδοξία και πίστη στις δυνάμεις μας.
Γαλλία: Ο Φρανσουά Μπαϊρού άνοιξε τα χαρτιά του για τη θέση του πρωθυπουργού - Νέες επαφές από τον Μακρόν
«Το μέλλον είναι δικό μας»: Η πρώτη δήλωση του ηγέτη των ανταρτών στη Συρία
Formula 1: Πρωταθλήτρια η McLaren μετά από 26 χρόνια - Νικητής ο Νόρις στο Άμπου Ντάμπι
Μαράια Κάρεϊ: Οι εξωφρενικές απαιτήσεις για τη χριστουγεννιάτικη περιοδεία της - Τα εκατομμύρια δολάρια που ζήτησε
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr