• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Συναγερμός στα Καλύβια για σακούλα με εκρηκτικό μηχανισμό κάτω από αυτοκίνητοΔικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος νέος πρόεδρος - Πήρε 61% στον δεύτερο γύροΤρομακτικό τροχαίο στην Αμφίκλεια: Συγκρούστηκαν δύο νταλίκες και ένα ΙΧΕπιμένουν οι αγρότες της Κρήτης παρά τις κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση - Κλείνουν ξανά το αεροδρόμιο Ηρακλείου
δημοφιλές τώρα: Καλλιστώ προς κατοίκους Ιπποκρατείου: «Οι λύκοι δεν φεύγουν από την Πάρνηθα» - Μόνη λύση η συνύπαρξη
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   20.09.2023 08:20
Γιάννης Α. Φίλης
Γιάννης Α. Φίλης

Ακαδημαϊκός

Κλιματικές καταστροφές και υπεκφυγές

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Eurokinissi
Eurokinissi

Η Πολιτεία της Καλιφόρνιας υπέβαλε στις 15 Σεπτεμβρίου αγωγή κατά των εταιρειών πετρελαίου ExxonMobil, Shell, BP, ConocoPhillips και Chevron λόγω "της επί δεκαετίες εκστρατείας τους με στόχο την εξαπάτηση" σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της. Η Πολιτεία απαιτεί οι εταιρείες να δημιουργήσουν ένα ταμείο το οποίο θα καταβάλλει αποζημιώσεις για πυρκαγιές και πλημμύρες που συνδέονται με τη μεταβολή του κλίματος.

Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας Rob Bonta δήλωσε: "Οι εταιρείες πετρελαίου και αερίου γνώριζαν την αλήθεια εδώ και δεκαετίες―ότι οι καύσεις ορυκτών καυσίμων οδηγούν στην κλιματική αλλαγή, αλλά μας τάιζαν ψέματα και αναλήθειες για να αυξήσουν τα υπέρογκα κέρδη τους εις βάρος του περιβάλλοντός μας. Ως εδώ και μη παρέκει".

Στις 27 Σεπτεμβρίου, θα αρχίσει η ακροαματική διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, μετά από προσφυγή έξι νέων από την Πορτογαλία εναντίον των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας. Οι νέοι προσφεύγουν στο Δικαστήριο επειδή το δικαίωμά τους για ένα υγιές περιβάλλον παραβιάζεται, ενώ οι 32 χώρες με την πολιτική τους οδηγούν προς αύξηση 3οC κατά τη διάρκεια της ζωής τους (σήμερα έχουμε αύξηση 1,2οC). Ένας 15άχρονος εξ αυτών δήλωσε: "Η κλιματική κρίση επηρεάζει τη φυσική και ψυχική μας υγεία. Πώς να μην είσαι τρομοκρατημένος; … Χάνουμε τον πλανήτη μας και αυτό είναι πολύ τρομακτικό…Προσπαθώ να φτιάξω τη ζωή μου αλλά είναι δύσκολο να συγκεντρωθώ με τέτοια ζέστη, είναι δύσκολο να κοιμηθώ και είναι δύσκολο να μελετήσω… ".

Η Ελλάδα είναι μία από τις κατηγορούμενες χώρες. Σύμφωνα με τον Guardian, η ελληνική κυβέρνηση διατύπωσε το υπερασπιστικό επιχείρημα ότι "Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως έχουν ως τώρα καταγραφεί, δεν δείχνουν να επηρεάζουν ευθέως την ανθρώπινη ζωή ή υγεία". Εν τούτοις, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του μετά τις καταστροφές στη Δαδιά και τη Θεσσαλία, που επηρέασαν τη ζωή και την υγεία δεκάδων χιλιάδων, μας έλεγαν ότι την ευθύνη την έχει η κλιματική αλλαγή.

Είναι ενδιαφέρον το ότι η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε την παλιά τακτική των εταιρειών καπνού για τον καρκίνο και μετέπειτα των εταιρειών πετρελαίου για το κλίμα. Έλεγαν οι πετρελαϊκές εταιρείες ότι υπάρχει αβεβαιότητα για την ορθότητα των κλιματικών μετρήσεων και μοντέλων ενώ γνώριζαν ότι ψεύδονταν ασύστολα. Όλα για τα τρισεκατομμύρια των κερδών τους. Λέει η ελληνική κυβέρνηση: "Δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η απόλυτη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της στην ανθρώπινη υγεία…" Πιθανώς οι νομικοί που διατύπωσαν αυτές τις απόψεις δεν διάβασαν τις εκθέσεις του ΟΗΕ, πολλών ιατρικών σχολών και πληθώρας επιστημονικών δημοσιεύσεων. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του 2021: "Μεταξύ 2030 και 2050, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλεί ετησίως περίπου 250.000 επί πλέον θανάτους λόγω υποσιτισμού, ελονοσίας, διάρροιας και θερμοπληξίας".

Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν διατυπώσει παρεμφερείς απόψεις με αυτές της Ελλάδας. Με υπεκφυγές και στρεψοδικίες όμως δεν αποφεύγεται το οδυνηρό παρόν όπως αυτό της Θεσσαλίας και των τρομακτικών πυρκαγιών στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα ούτε το οδυνηρότερο μέλλον που έρχεται.

Διαβάστε ακόμη

Ξεσηκωμός των αγροτών με νέα μπλόκα και αποκλεισμούς - Ο χάρτης με όλες τις κινητοποιήσεις

Βολές Καραμανλή κατά κυβέρνησης για υποκλοπές και «προσχηματικές» Εξεταστικές - Τι είπε για τη Δημοκρατία

Ηχηρό μήνυμα Σαββίδη για ακαδημίες, έργα ανάπτυξης και την επόμενη μέρα: «Οποιος έχει το DNA του ΠΑΟΚ, δεν μπορεί να χαίρεται με τη δεύτερη θέση»

Παντελής Παντελίδης: Βγήκαν οι αποζημιώσεις για το θανατηφόρο τροχαίο - Τι ποσά θα λάβουν Αρναούτη και Κυριάκου

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • ειδήσεις τώρα
  • πλημμύρες
  • Θεσσαλία
  • κλιματική αλλαγή
  • κλιματική κρίση
  • Καλιφόρνια
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr