• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Πώς δρούσαν οι 6 συλληφθέντες της ΜΚΟ για τα 2,8 εκατ. ευρώ: Οι διπλές φωτογραφίες και οι εικονικές νοσηλείεςΠυροβολισμοί κοντά στην πανεπιστημιούπολη του Ντέλαγουερ - Βίντεο από τη στιγμήΘρίλερ στην Κύπρο: Τη χτύπησε στο κεφάλι και την έριξε σε πηγάδι - Οι 70.000 ευρώ και η φωτογραφία που τον «έκαψε»Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 80χρονη στο σπίτι της - Συνελήφθη ο 90χρονος σύζυγός της
δημοφιλές τώρα: The Voice: Η Νένα Γρόση, η αδελφή του νικητή του X Factor, στη σκηνή - Η αντίδραση του Χρήστου...
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   04.04.2019 14:52
Βούλα Κεχαγιά
Βούλα Κεχαγιά

Πολιτικό Ρεπορτάζ

Μικρά ή Μίκρα

It’s the economy, stupid. Μετά τον Κλίντον, το έχουν πει πολλοί

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

copyright: Eurokinissi
copyright: Eurokinissi
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Το είπε και ο Αλέξης Τσίπρας µε έναν δικό του τρόπο και µε τη φράση «η οικονοµία είναι το κύριο πιάτο» για να περιγράψει τους σκοπούς του πρόσφατου ταξιδιού του στη Βόρεια Μακεδονία. Στην πράξη ήθελε να εξηγήσει χωρίς να πανικοβάλει τους γείτονές µας πως οι καλές σχέσεις ανάµεσα στις δύο χώρες περνούν αναγκαστικά µέσα από την οικονοµία. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα, εγκλωβισµένη πολιτικά επί τρεις και πλέον δεκαετίες σε µια ιστορική εκκρεµότητα, έχασε πολύτιµο χρόνο φρενάροντας τη δική της οικονοµική ανάπτυξη.

Αν πρέπει να το κάνουµε εικόνα, ας φανταστούµε την Ελλάδα ως µια «πύλη» και τη Βόρεια Μακεδονία ως έναν «δίαυλο». Ε, αυτός ο δίαυλος ήταν κλειστός από τα τείχη που ύψωσαν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος. Ο Τσίπρας χαριτολογώντας ανέφερε πως µέχρι πρότινος κάθε φορά που πετούσε για τις Βρυξέλλες ή προς άλλες πρωτεύουσες χωρών της Ευρώπης, το κυβερνητικό αεροσκάφος παρέκαµπτε την ΠΓ∆Μ για να µην περάσει πάνω από τον εναέριο χώρο της. Η Πρώην Γιουγκοσλαβική ∆ηµοκρατία της Μακεδονίας ήταν µια «µαύρη τρύπα» στον χάρτη βόρεια της χώρας. Τώρα είναι αλλιώς.

Η Ελλάδα αναλαµβάνει να «προστατεύει» τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Και µάλιστα χωρίς οικονοµικά ανταλλάγµατα, όπως έγινε σαφές από την ελληνική κυβέρνηση. Ο Τσίπρας προσπάθησε να διαλύσει κάθε καχυποψία που µπορεί να υπάρχει στη Βόρεια Μακεδονία, ότι δηλαδή η Ελλάδα θα θελήσει να «καταπιεί» τα Σκόπια κάνοντας απόβαση. Αυτό που θέλει και πρώτιστα έχει ανάγκη η χώρα είναι να αξιοποιήσει τη νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών και να εκµεταλλευτεί τη γεωπολιτική θέση της, δίνοντας ώθηση και στους βόρειους γείτονές µας. Τα εργαλεία υπάρχουν.

Είναι αυτή καθαυτή η Συµφωνία των Πρεσπών που ανοίγει τον δρόµο για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι ο «∆ρόµος του Μεταξιού» και η κινεζική πρωτοβουλία «One Belt, one Road», η Πρωτοβουλία 16+1 που δίνει τη δυνατότητα στους Κινέζους να αξιοποιούν τα λιµάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης για να περνούν τα εµπορεύµατά τους στην Ευρώπη µέσω της σιδηροδροµικής σύνδεσης µε τη Βόρεια Μακεδονία. Είναι το Berlin Process, η λεγόµενη διαδικασία του Βερολίνου που σπρώχνει τα ∆υτικά Βαλκάνια στον ευρωπαϊκό δρόµο. Είναι η ενεργειακή συνεργασία και οι αµερικανικές επενδύσεις στην περιοχή, όπως επίσης και η οικονοµική συνεργασία µε τη Ρωσία που προσφάτως αναγνώρισε τη Βόρεια Μακεδονία µε τη νέα ονοµασία της.

Διαβάστε ακόμη

«Έκαναν το παιδί μου ATM, είναι κρίμα»: Μητέρα 12χρονου με λευχαιμία περιγράφει τη δράση της ΜΚΟ με τις απάτες

Θεσσαλονίκη: «Δεν θέλω να πάρω κανενός το σπίτι» - Η μάχη της 92χρονης με 87% αναπηρία ενάντια στην έξωση

«Θα σκέφτονται διπλά πριν σηκώσουν το γκλομπ»: Η δικαίωση και το μήνυμα του Γιάννη Μάγγου για τον γιο του, Βασίλη

Χάιντι Κλουμ: Ντύθηκε γιγαντιαίο κομμένο χέρι για το Halloween, με κόκκινα νύχια και αίματα

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • αεροδρόμιο Μακεδονία
  • Αλέξης Τσίπρας
  • Μίκρα
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
%>