• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Γαλλία: Έκτακτο διάγγελμα Μακρόν στον απόηχο των μαζικών διαδηλώσεων και των επεισοδίωνΑεροπορική τραγωδία στην Πιερία: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 41χρονου αδικοχαμένου πιλότου - «Είχε όλα τα καλά, τα έχω χαμένα»Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα: Βρέθηκαν 17.380 ευρώ και κοσμήματα στα συντρίμμιαΣοβαρό τροχαίο στην Αττική Οδό: Οδηγός φορτηγού συγκρούστηκε με ΙΧ - Πετάχτηκε μέχρι τις γραμμές του Προαστιακού
δημοφιλές τώρα: Οικοδόμος πούλησε τα πάντα και ταξίδεψε 1.900 χλμ. για τον έρωτα της ζωής του - Μόνο που ήταν μια AI...
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   03.05.2019 14:22
Κατερίνα Τζαβάρα
Κατερίνα Τζαβάρα

Σκουπίδια µε πολιτική διάσταση

Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι πολίτες οργανώνουν καµπάνιες για να κάνουν καθαρότερες τις λιγότερο καθαρές γωνιές της πόλης τους

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

(Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)
(Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Το κρίσιµο θέµα της διαχείρισης των απορριµµάτων όπως κι εκείνο της αντιµετώπισης των φυσικών καταστροφών είναι από τα µέγιστα στην αναµέτρηση των υποψήφιων περιφερειαρχών. Στην πραγµατικότητα, η βυθισµένη στα κάθε λογής «σκουπίδια» καθηµερινότητά µας είναι από τα πλέον σοβαρά θέµατα, που επιδέχεται κυρίως πολιτική λύση.

Τις µέρες αυτές που ο καιρός έφτιαξε και µάλιστα εν µέσω πασχαλινών διακοπών, µεγάλωσε ο διαθέσιµος χρόνος για περιηγήσεις σε µια Αθήνα που δεν διακρίνεται για το φιλικό στους φανατικούς περιπατητές του κέντρου προφίλ της. Γενικότερα όµως, δεν είναι κάτι καινούργιο πως από τη στιγµή που τα οικονοµικά των δήµων περιορίστηκαν, η καθαριότητα ήταν από τους τοµείς που είδαν τις ανοιχτές πληγές τους να κακοφορµίζουν, γεννώντας ταυτόχρονα σειρά άλλων προβληµάτων.

Ως άνθρωπος του κέντρου αυτής της πόλης, έχω συναίσθηση της αλήθειας της. Αυτό δεν σηµαίνει πως δεν µε ενοχλεί η εικόνα της βρωµιάς και της απαξίωσης ακόµη και των πιο αγαπηµένων -και δηµοφιλών σε έναν βαθµόστοιχείων της. Οι κατεστραµµένοι δυσώδεις κάδοι, τα διάχυτα σκουπίδια, η πλάνη της ανακύκλωσης, φτιάχνουν σίγουρα ένα µπαγκράουντ σε όσους θέλουν εύκολα να προβλέπουν πως «η Αθήνα θα γίνει Νάπολη», µε αναφορές στην πόλη του ιταλικού Νότου που αντιµετωπίζει χρόνιο πρόβληµα διαχείρισης των απορριµµάτων της.

Ακόµη και η πλέον καλοπροαίρετη προσέγγιση όµως δεν µπορεί παρά να βρει εχθρούς στην έλλειψη παιδείας για ένα τόσο κρίσιµο ζήτηµα, που ξεκινά από την αβασάνιστη ρίψη σκουπιδιών εντός και εκτός κάδων και φθάνει στην τελευταία λεπτοµέρεια της σκισµένης σακούλας, της σύγχυσης σχετικά µε το τι ανακυκλώνεται και πώς πρέπει να το ρίχνουµε στον κάδο, της χωρίς τέλος ανευθυνότητας της απόρριψης µεγάλων άχρηστων αντικειµένων (στρώµατα, έπιπλα, µέχρι και οικοδοµικά υλικά) στους συµβατικούς κάδους σκουπιδιών.

Αυτά τη στιγµή που στην υπόλοιπη Ευρώπη οι πολίτες κατεβάζουν ποιοτικώς διαχωρισµένα τα απορρίµµατά τους, µπορεί να πληρώνουν πρόστιµο γιατί άφησαν ανοιχτό τον κάδο µε τα σκουπίδια τους (οπότε και δεν γίνεται καν αποκοµιδή) και οργανώνουν καµπάνιες για να κάνουν καθαρότερες τις λιγότερο καθαρές γωνιές της πόλης όπου διαβιούν. Μ’ αυτά και µε τ’ άλλα, µου ήρθε στο µυαλό η επιστηµονική άποψη πως «κάθε φορά που πετάµε κάτι στα σκουπίδια δηµιουργούµε ένα πολιτισµικό αποτύπωµα» και αναρωτήθηκα σχεδόν µεταφυσικά πώς οι αρχαιολόγοι του µέλλοντος θα καταφέρουν µια µέρα να βγάλουν άκρη αλλά και πόσο φρικτά άσχηµες, σύγχρονες «αλήθειες για πέταµα» χάνονται µαζί µε το στρεβλό τους αποτύπωµα.

Διαβάστε ακόμη

Αεροπορική τραγωδία στην Πιερία: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 41χρονου αδικοχαμένου πιλότου - «Είχε όλα τα καλά, τα έχω χαμένα»

Συνεχίζει να φλέγεται η Αλβανία: Έκτη ημέρα μαζικών διαδηλώσεων - «Αμφισβητείται η ένταξη στην ΕΕ», λέει ο Ράμα

Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα: Βρέθηκαν 17.380 ευρώ και κοσμήματα στα συντρίμμια

«Δεν μπορώ να το κάνω αυτό σε άνθρωπο»: Το σοκαριστικό μεταπολεμικό πείραμα για την υπακοή

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • απορρίμματα
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
%>