• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Ανησυχία με τις ελλείψεις καυσίμων στα αεροσκάφη - Υπάρχει κίνδυνος να μείνει η Ευρώπη χωρίς αερομεταφορές;Νεκρή 19χρονη στην Κεφαλονιά: «Μου έριξε χάπι βιασμού» - Οι γνώριμοι των Αρχών συλληφθέντες και οι καταγγελίες για τον αρσιβαρίσταΤουρκία: Ο δράστης της επίθεσης στο σχολείο είχε αποτίσει φόρο τιμής σε Αμερικανό μακελάρη - Τι βρήκαν στο σπίτι του 14χρονουΚυψέλη: Γέμισε ο δρόμος με υγρό τσιμέντο - Τι είναι ο αθηναϊκός σχιστόλιθος και τα σενάρια που εξετάζονται
δημοφιλές τώρα: Market Pass: Τι ισχύει για το voucher τροφίμων και ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   27.07.2019 13:18
Μάκης Αποστόλου
Μάκης Αποστόλου

Αγροτιά… και αγορά

Στο ζήτηµα της κλιµατικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στη γεωργία, οι αποζηµιώσεις αποτελούν το µόνιµο «αγκάθι» των τελευταίων ετών

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
copyright: Pixabay
copyright: Pixabay

«Η αναβάθµιση του πρωτογενούς τοµέα αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα του αναπτυξιακού µοντέλου της χώρας» τόνισε µε έµφαση χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν η αγροτική παραγωγή και το εισόδηµα των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων, αλλάζοντας ωστόσο ριζικά το θεσµικό πλαίσιο που διέπει τους επιµέρους τοµείς της αγροτικής οικονοµίας µε κανόνες της... ελεύθερης αγοράς. Το πλαίσιο αυτό θα επιβραβεύει όσους παράγουν και διακινούν νόµιµα προϊόντα υψηλής ποιότητας και αυξηµένης προστιθέµενης αξίας, «τιµωρώντας» από την άλλη όσους ακολουθούν τις οδούς της «µαύρης» οικονοµίας και των παράνοµων «ελληνοποιήσεων».

Σε ό,τι αφορά τη νέα ΚΑΠ, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κατευθύνει τους Ελληνες αγρότες και κτηνοτρόφους προς την «ευφυή» και «πράσινη» γεωργία και σε καλλιέργειες προϊόντων που έχουν αυξηµένη προστιθέµενη αξία και ζήτηση από τους καταναλωτές εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Σχετικά µε τον νέο νόµο για τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, ο σχεδιασµός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή µέχρι το τέλος της χρονιάς. Σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για έναν σαφώς πιο… φιλελεύθερο νόµο, ο οποίος θα «βλέπει» τους συνεταιρισµούς ως ανώνυµες εταιρείες. Η κυβέρνηση έχει εκφραστεί υπέρ των µεγαλύτερων συνεργατικών σχηµάτων, καθώς αυτά µπορούν να έχουν µεγαλύτερη ισχύ και παραγωγικότητα, να πραγµατοποιούν επενδύσεις και εξαγωγές και να έχουν µεγαλύτερη διαπραγµατευτική δύναµη σε ό,τι αφορά τις τιµές αλλά και το κόστος παραγωγής.

Στο ζήτηµα της κλιµατικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στη γεωργία, οι αποζηµιώσεις αποτελούν το µόνιµο «αγκάθι» των τελευταίων ετών, µε την ηγεσία του ΕΛΓΑ να αναφέρει ότι οι πόροι του Οργανισµού δεν επαρκούν για να ικανοποιήσουν τα αιτήµατα χιλιάδων αγροτών που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόµενα. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης προκειµένου να είναι πλήρως «καλυµµένοι» οι αγρότες από καταστροφές στις εκµεταλλεύσεις τους, αντί ενός έξτρα ασφαλίστρου.

Αναφορικά µε το φλέγον θέµα των «ελληνοποιήσεων», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει τη δηµιουργία ενός ελεγκτικού οργάνου εντός του υπουργείου, ένα είδος «αγροτικού Σ∆ΟΕ», προκειµένου να πετύχει πιο αποτελεσµατικούς ελέγχους. Εφόσον το εγχείρηµα αυτό δεν περπατήσει, υπάρχει και η λύση των µεικτών κλιµακίων µε τη συµµετοχή υπηρεσιών από άλλα συναρµόδια υπουργεία. Τέλος θα αυστηροποιήσει σηµαντικά τις ποινές για τους παραβάτες, ποινές οι οποίες θα περιλαµβάνουν από υψηλότατα πρόστιµα µέχρι και την αναστολή λειτουργίας των µονάδων για κάποιο χρονικό διάστηµα

Διαβάστε ακόμη

Σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη στη Βουλή: «Δολοφονικός βούρκος η τοξικότητά σας» - «Είστε εκβιαζόμενος, εκλογές τώρα!»

Οπισθοχώρηση Λαζαρίδη στο «παρα πέντε» της σύγκρουσης στη Βουλή - Η έμμεση παραδοχή και η «συγγνώμη»

Επίδομα θέρμανσης: Πότε μπαίνει η δεύτερη δόση - Η προθεσμία της 30ης Απριλίου

Γιατί αυτός ο χαμογελαστός μακάκος θα κρίνει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • αγρότες
  • κλιματική αλλαγή
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr