• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Πέθανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς σε ηλικία 70 ετώνΤο προφίλ του Έλληνα που συνελήφθη για κατασκοπεία στη Βρετανία και η «κρυφή «κάμερα σε κάλτσα»«Πέταξε» στα 8,49μ. ο Μίλτος Τεντόγλου! Έκανε την καλύτερη εφετινή επίδοση στον κόσμο«Του έδωσα 1.410 ευρώ, είχε χτίσει καλά την ιστορία»: Τι αποκαλύπτουν θύματα της απάτης με τις ψεύτικες αγγελίες σπιτιών
δημοφιλές τώρα: Οι επιστήμονες είναι σχεδόν βέβαιοι: Μέχρι το 2030 θα έχει σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   25.08.2019 12:15
Κώστας Αντωνάκος
Κώστας Αντωνάκος

Μετά το μνημόνιο, τι;

Η κρίση, και όχι µόνο η οικονοµική, θα είναι πάντα εδώ όσο η καθηµερινότητα των ανθρώπων παραµένει σκοτεινή και ζοφερή

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

(copyright: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης)
(copyright: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης)
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Ο δρόµος για την πραγµατική έξοδο από το µνηµόνιο είναι µακρύς, δύσβατος και γεµάτος παγίδες. Πέρασε ένας χρόνος από την ηµερολογιακή λήξη του προγράµµατος προσαρµογής που έφερε την υποταγή και την εξάρτηση της χώρας από τους δανειστές και «γονάτισε» τους πολίτες.

Σε αυτό το διάστηµα έγιναν σηµαντικά βήµατα για την επούλωση των πληγών στην οικονοµία και την κοινωνία, αλλά σε καµία περίπτωση -και δεν θα µπορούσε να γίνει αλλιώς- δεν έχει σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της λιτότητας.

Οι πολιτικές διακηρύξεις και υποσχέσεις για το τέλος της τραγωδίας των µνηµονίων θα είναι «λόγια του αέρα» όσο οι πολίτες θα ζουν στην ασφυξία, στο άγχος και στην ανασφάλεια της επόµενης ηµέρας και θα βιώνουν καθηµερινά την αδικία και την απορρύθµιση των εργασιακών σχέσεων.

Η κρίση, και όχι µόνο η οικονοµική, θα είναι πάντα εδώ όσο η καθηµερινότητα των ανθρώπων παραµένει σκοτεινή και ζοφερή και όσο οι νέοι µε γνώσεις και ικανότητες δεν µπορούν να εξασφαλίσουν ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Είναι ντροπή οι στρατιές των ανέργων και οι προκλητικές κοινωνικές και οικονοµικές ανισότητες.

∆εν αρκεί να βελτιώνονται τα δηµοσιονοµικά της χώρας και οι ρυθµοί µεταβολής του ΑΕΠ. Η ποιότητα ζωής δεν αναβαθµίζεται αυτόµατα µε επενδυτικά σοκ, προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, αποκρατικοποιήσεις και ρητορικές για success story.

∆εν έχει νόηµα για αυτούς που υποφέρουν και αισθάνονται απροστάτευτοι και έρµαια στα συµφέροντα των ισχυρών, οι έπαινοι των ξένων για την αντοχή και το σθένος που επιδείξαµε τόσα χρόνια στην οικονοµική λαίλαπα.

Η αλήθεια δεν αλλάζει µε αφορισµούς, µεσσιανισµούς και πολιτικά πυροτεχνήµατα. ∆εν είναι θέµα ονοµατολογίας.

Η χώρα για ακόµη µία φορά βρίσκεται σε κρίσιµη καµπή. Η «οδύσσεια» που ξεκίνησε µε την είσοδο στα µνηµόνια συνεχίζεται. Η τυπική ολοκλήρωση του προγράµµατος δεν σηµαίνει απελευθέρωση από τα δεινά και τις παθήσεις του παρελθόντος και µετάβαση σε ένα βιώσιµο µοντέλο ανάπτυξης µε δικαιότερη κατανοµή του πλούτου και βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Ο κίνδυνος µιας καταστροφικής ανακύκλωσης δεν έχει εξαλειφθεί.

Όλα θα κριθούν από τις πολιτικές επιλογές, την ικανότητα, την κοινωνική ευαισθησία και τη νοοτροπία της κυβέρνησης. 

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς σε ηλικία 70 ετών

Το προφίλ του Έλληνα που συνελήφθη για κατασκοπεία στη Βρετανία και η «κρυφή «κάμερα σε κάλτσα»

Το viral βίντεο που προκαλεί οργή: Οδηγός στην Κρήτη προσπερνάει 8 αυτοκίνητα στη σειρά σε κλειστή στροφή

Εικόνες από το μέλλον επίδειξη μόδας στη Σεούλ: Ρομπότ και άνθρωποι μοιράστηκαν την πασαρέλα

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • οικονομική κρίση
  • μνημόνιο
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr